Unselected
FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSA MTB-ON

FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSA MTB-ON

Akár hidraulikus, akár mechanikus tárcsafék van a kerékpárodon, mindenképp fontos megtisztítani a tárcsákat a hatékony és biztonságos fékezés érdekében. Jó hír: ez a művelet nagyon egyszerű!

Unselected

Videó: Hogyan kell megtisztítani a kerékpár féktárcsáját?

Unselected

MIÉRT KELL MEGTISZTÍTANI A HIDRAULIKUS ÉS MECHANIKUS FÉKTÁRCSÁKAT A MTB-ON?

Nem biztos, hogy a féktárcsák karbantartása jut először eszünkbe egy MTB karbantartása kapcsán, de a fékrendszer nagyon fontos a biztonságunk szempontjából, ezen nem szabad spórolni. A fékek és a tárcsák karbantartása nem csak a biztonság miatt fontos, hanem mert biztosítja a MTB megfelelő működését rövid és hosszú távon egyaránt, megőrzi a többi alkatrész épségét is. A MTB mechanikáját egymással összefüggő alkatrészek biztosítják, ezért egy meghibásodott alkatrész egy másik alkatrész idő előtti kopásához vezethet, és így tovább...   

💡 Ezért javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizd a tárcsák kopását és általános állapotát (ez természetesen a MTB minden alkatrészére vonatkozik). Egy törött vagy repedt tárcsát haladéktalanul ki kell cserélni! Ellenőrizd, hogy a tárcsák nem vetemedtek-e meg (1 mm-nél nagyobb eltérés már problémás)! Ez speciális szerszámmal orvosolható. Ügyelj arra is, hogy a tárcsák mindig tiszták legyenek.

Fontos tudnod, hogy oda kell figyelni minden apró részletre! Ha tehát a MTB bármely alkatrészének kinézete vagy működése gyanús, fordulj azonnal szakemberhez, aki tanácsot ad, megnyugtat és segít.

Unselected
FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSA A MTB-ON

- MILYEN GYAKRAN KELL MEGTISZTÍTANI A FÉKTÁRCSÁKAT?

Ez inkább egy költői kérdés, nem? Mit gondolsz? “Hát... Amikor koszos? ”Igen, ez magától értetődik... de ne várd meg, amíg ki se látszik a koszból!

Ellenőrizd minden kerékpározás után, hogy milyen állapotban van: ha sáros volt az út, lehet, hogy fel kell tűrnöd az ingujjad, de lehet, hogy a tisztítás még várhat egy kicsit, ha szerencséd van. Meglátod, nincs benne semmi boszorkányság.😉

Unselected

MILYEN SZERREL KELL TISZTÍTANI A FÉKTÁRCSÁKAT A MTB-ON?

A kerékpárodon inkább ne kísérletezz csodaszerekkel, a tárcsák és az egyéb alkatrészek tisztításánál az egyszerűség a legcélravezetőbb.

➡️ Ha például cukros ital csöppent a vázra, nem kell más, csak egy kis szappanos víz. A hidraulikus és mechanikus tárcsafék esetében is hasonló a helyzet. legelőször is, szögezzük le, hogy a WD40, lakkbenzin, csavarlazító szer, etanol és bármilyen olaj használata tilos! (Légy ezért óvatos, amikor a váltórendszert kened!)

A tárcsáknak jól kell tapadniuk, hogy fékezzenek, és ezek a szerek csúszós réteget képeznek a felületén, ami a megfelelő működését akadályozza.

A féktárcsa tisztításához használhatsz vizet vagy speciális zsírtalanító szert is, mely az áruházban kapható.

Unselected

- MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSÁHOZ A MTB-ON?

A féktárcsa tisztításához a következőkre lesz szükség:

▪️ zsírtalanító,
▪️ tiszta és száraz rongy… egy régi póló, amit a párod már nem szívesen lát rajtad, vagy éppen az ő ruhatárából egy darab, amitől te válnál meg szívesen...

Unselected

- HOGY KELL MEGTISZTÍTANI A FÉKTÁRCSÁT ÉS A FÉKBETÉTET A MTB-ON?

Először is teszteld le a féket, nézd meg, milyen állapotban van, hogy működik a tárcsa és a fékbetét.
Ezután vedd le a kereket és szereld le a tárcsafékbetéteket. Tisztítsd meg ezeket speciális tisztítószerrel, majd töröld át tiszta, száraz ronggyal. Ezután következhet a féktárcsák tisztítása zsírtalanítóval, és ezeket is töröld át ronggyal. Ha ez megvan, szereld vissza a tárcsafékbetéteket és tedd vissza a kereket. Ennyi az egész!

Unselected

HOGY KELL ZSÍRTALANÍTANI/ELTÁVOLÍTANI A WD40-ET A MTB FÉKTÁRCSÁJÁRÓL? ACETONNAL?

Egy kis WD40 kerüld a féktárcsára... Semmi pánik, mindjárt elmondjuk, hogy tisztítsd le!

Mint ahogy már említettük, a WD40, lakkbenzin, csavarlazító szer, etanol, olaj és a féktárcsa nem jönnek ki jól egymással. Ha a tárcsa a felsoroltak közül valamelyik szerrel érintkezik, meg kell tisztítani, mert különben nem tölti be funkcióját.

Talán hallottál olyat, hogy ilyen esetre az aceton megfelelő, de használj inkább meleg vizet és egy kis mosogatószert vagy speciális zsírtalanítót. Látod, nem is olyan bonyolult! :)

Unselected
FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSA A MTB-ON

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Unselected

FÉKTÁRCSÁK TISZTÍTÁSA MTB-ON Bár ez a művelet nem túl bonyolult, nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha bármilyen kételyed merül fel a felszereléseddel kapcsolatban, fordulj szakemberhez! Gondolj arra, hogy ez a záloga a biztonságodnak, a járműved hosszú élettartamának és kellemes perceknek, melyeket másokkal megoszthatsz. Ha valaki azt mondta volna neked, hogy egy nap élvezni fogod a hegyi kerékpárod fényezését, biztosan nem hittél volna neki, ugye?

Unselected

További tanácsok a MTB-od karbantartásához

FÉKBETÉTEK CSERÉJE A KERÉKPÁRON

FÉKBETÉTEK CSERÉJE A KERÉKPÁRON

A biztonságos kerékpározás alapja a megfelelő fékezés, ezért fontos, hogy a fékbetéteket kicseréld, ha elhasználódtak és már nem elég hatékonyak. 

embout vtt

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

A biztonságod érdekében a fékek megbízhatóan és hatékonyan kell működjenek bármelyik pillanatban, egy váratlan szituációban is. Tekintsd meg, hogyan tudod kicserélni a fékbovdeneket, mielőtt azok elhasználódnak vagy kilazulnak.

Milyen karbantartásokat kell elvégezni a kerékpáron egy használat után?

Milyen karbantartásokat kell elvégezni a kerékpáron egy használat után?

Hogy a sáros kerékpártúrák élvezetesek maradjanak, gondoskodnod kell a kerékpárról. Bemutatunk néhány trükköt, amivel egy sarazós tekerés után megtisztíthatod.

Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A KERÉKPÁR VÁLTÓJÁT?

Furcsa hangokat ad ki sebességváltáskor az elektromos vagy hagyományos kerékpárod? Gyakran előfordul, hogy menet közben leesik a láncod? Akkor épp itt az ideje, hogy szemügyre vedd a kerékpárod váltóját!