Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A KERÉKPÁR VÁLTÓJÁT?

Furcsa hangokat ad ki sebességváltáskor az elektromos vagy hagyományos kerékpárod? Gyakran előfordul, hogy menet közben leesik a láncod? Akkor épp itt az ideje, hogy szemügyre vedd a kerékpárod váltóját! 

Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

HOGYAN MŰKÖDIK A KERÉKPÁR VÁLTÓJA?

Mielőtt rátérnénk a lényegre, tekintsük át gyorsan a kerékpár sebességváltójának működését. A sebességfokozatokkal a lánc hosszát lehet szabályozni a hatékony erőkifejtés érdekében. A hajtóművön található az egy vagy több lánctányér (kerékpártól függően), hátul pedig a fogaskerekek, amelyeken a lánc fut, és amelyek lehetővé teszik a sebességváltást. Az első váltóval a lánctányérok között lehet váltani, a hátsó váltóval pedig a fogaskerekek között. A megfelelő lánctányér és a fogaskerék beállításával a lánc hosszát a saját igényeidhez szabhatod.

A kis lánctányér nagy fogaskerékkel párosítva lehetővé teszi, hogy könnyedén megmászd a dombokat. A nagy lánctányér kis fogaskerékkel viszont megerőlteti a combodat, de gyorsabban tudsz haladni. Vigyázz azonban, mert ennél a két beállításnál a lánc keresztbe fut, ezért gyorsabban elhasználódhat, és akár le is eshet. Ez mindig jusson eszedbe, ne kapkodd el a váltást, és ha úgy biztonságosabb, inkább maradj a középső lánctányéron.

A kerékpárosok életének megkönnyítése érdekében minél „könnyebb” egy lánctányér vagy sebességfokozat, annál kisebb szám jelöli a váltókaron: az 1 a legkönnyebb sebességfokozat, és minél nagyobbak a számok, annál nehezebbé válnak a sebességfokozatok.

Az elektromos kerékpárok is rendelkeznek sebességváltóval, és annak megfelelő használatával az akkumulátort lehet kímélni. Válassz kisebb fogaskereket az emelkedőkhöz, így lassabb leszel, de tovább érsz ;)

E gyors összefoglaló után rátérünk a lényegre:

Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

MIÉRT UGRÁL A VÁLTÓM?

A váltód ugrál vagy furcsa hangokat ad ki (ami arra utalhat, hogy hamarosan ugrálni fog), és nem tudok mi lehet az oka? Több oka is lehet:

► A váltó vagy annak egy része megsérült, és ez első ránézésre látszik is. Ha ez a helyzet, akkor valószínűleg ki kell cserélned a sérült alkatrészt vagy az egész váltót.
● Ezt te magad is megteheted, íme itt egy link segítségképpen.
● Vagy gyere el egy áruházunkba, és vedd igénybe a Decathlon műhelyszolgáltatását a csere elvégzéséhez:

► De az is lehet, hogy a kerékpárod ránézésre jó állapotban van, és a váltó egyszerűen csak beállításra szorul. Mindjárt elmagyarázzuk, hogyan:
⚠️ Figyelem! Mielőtt bármilyen mechanikai műveletbe kezdenél elektromos kerékpáron, mindig vedd ki az akkumulátort a kerékpárból!

Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

Melyik váltót kell először beállítanom, hogy megoldjam a sebességváltási problémákat?

Először az első váltót kell megvizsgálnod, de a legtöbb probléma általában a hátsó váltóból ered. Ha az első váltó zajos, de könnyen átdobja a láncot a lánctányérokon, egy csepp kenőanyag megoldja a problémát.

Hátsó váltó beállítása

Annak érdekében, hogy könnyedén és hatékonyan beállíthasd elektromos kerékpárod váltórendszerét, készítettünk egy oktatóvideót kerékpár termékfejlesztő mérnökünkkel, Marionnal.
Mielőtt nekilátnál, vedd ki az akkumulátort a kerékpárból, és tedd fel a kerékpárt egy szerelőállványra, ha van ilyened, vagy pedig fordítsd fejjel lefelé, hogy minden művelet után meg tudd hajtani a pedálokat. Ezenkívül még egy csillagcsavarhúzóra is szükséged lesz 🪛

1 – A végállások beállítása

A végálláscsavarok biztosítják, hogy a lánc a kerékpáron egy jól meghatározott tartományon belül maradjon, nevezetesen a kis fogaskerék és a nagy fogaskerék között. Ha nem így történik, a lánc könnyen leeshet. A végállásokat két csavarral lehet beállítani. A H jelzésűvel („high”) a felső, az L jelzésűvel („low”) pedig az alsó végállást lehet beállítani.

Kezdd az alsó végálláscsavarral (L): válts a legalacsonyabb fokozatba, és ellenőrizd, hogy a hajtókar forgatásakor nem hallható-e zaj, és hogy a lánc a fogaskerékkel egy vonalban van-e. Óvatosan nyomd meg egy kicsit a váltótartó fület, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden megfelelően a helyén marad. Ha ez nem így van, akkor a beállítás az L csavarral végezhető el.

Folytasd a felső végálláscsavar (H) beállításával, ehhez először válts a legmagasabb fokozatba. Ellenőrizd, hogy minden rendben van-e: hogy nincs zaj és a lánc a helyén marad. Ha ez nem így van, akkor a végálláscsavar segítségével végezheted el a beállítást, negyed fordulatonként elforgatva a csavart a lehető legnagyobb pontosság érdekében.

2 – A sebességváltás beállítása

Hajtsd meg a hajtóművet, hogy ellenőrizd, hogy a váltókaron lévő fokozatok mindegyike valóban váltást eredményez-e. Ha nem, akkor a pedál hajtása közben forgasd el a váltóbowdenen található bowdenfeszítő csavart, hogy ellenőrizd, hogy a lánc a megfelelő pozícióba mozog-e felfelé vagy lefelé. Ezután ismételd meg a lépést a másik irányban: ha felfelé kezdted, most menj lefelé, illetve fordítva. Folytasd a bowdenfeszítő csavar beállítását, hogy a lánc a váltókar minden egyes fokozatánál a megfelelő fogaskerékre kerüljön.

A NEXUS VÁLTÓRENDSZER SPECIALITÁSAI

Elektromos kerékpárodnak középen elhelyezett motorja van, amelyben integrált váltórendszer található? Akkor a Nexus váltórendszerről beszélünk! Ez a furcsa szó egy kis technológiai gyöngyszemet rejt, amelyet úgy terveztek, hogy maximális kényelmet biztosítson számodra kerékpározás közben.

HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A KERÉKPÁR VÁLTÓJÁT?
Hogyan kell beállítani a kerékpár váltóját?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Most már tudod, hogy lehet beállítani egy elektromos kerékpár hátsó váltóját! Ha azt hallod, hogy felső végálláscsavar, bowdenfeszítő csavar vagy fogaskerék, pontosan tudod, hogy mi a teendő? Ez nagyszerű hír! soha többé nem kell aggódnod, hogy a láncod leesik menet közben! 

Ha pedig mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a váltód a végét járja, vedd igénybe a Decathlon áruházi műhelyének szolgáltatásait – örömmel segítünk!

TOVÁBBI KERÉKPÁROS TANÁCSOKRA VAN SZÜKSÉGED?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Ezen az oldalon olvashatod tanácsainkat a kerékpár megfelelő megtisztításához. Csapatunk segítségével megosztunk veled minden hasznos tudnivalót, hogy a kerékpárodat minél hosszabb ideig használhasd. A rendszeres, precíz karbantartás megóvja a kerékpárt a meghibásodástól, és biztosítja a hatékony és kellemes használatát. Ha elhanyagolod a rendszeres karbantartást, fizetned kell a javításokért, ami plusz kiadást jelent.