FÉKBETÉTEK CSERÉJE MTB-ON

FÉKBETÉTEK CSERÉJE A KERÉKPÁRON

A biztonságos kerékpározás alapja a megfelelő fékezés, ezért fontos, hogy a fékbetéteket kicseréld, ha elhasználódtak és már nem elég hatékonyak. 

A tárcsafékbetétek állapotának nyomon követése a használat utáni alapos tisztításhoz vagy a guminyomás ellenőrzéséhez hasonlóan olyan művelet, amely elengedhetetlen a kerékpár megfelelő működéséhez – legyen szó országúti kerékpárról, elektromos kerékpárról, városi kerékpárról vagy MTB-ról –, ezért külső megjelenésüket és hatékonyságukat rendszeresen ellenőrizni kell.
A tökéletes állapotban lévő fékbetétek nemcsak biztonságot nyújtanak számodra és mások számára, hanem kényelmesebb kezelhetőséget is biztosítanak. Ettől jobban fogsz bízni magadban, a kerékpárodban és abban, hogy jobb teljesítményre is képes vagy, és jobban fogod élvezni a kerékpározást. Hogy azokat is megnyugtassuk, akik nincsenek oda a szerelésért: a fékbetétek cseréje igazán egyszerű művelet, amit szinte mindenki el tud végezni. Megmutatjuk, hogyan.

MIKOR KELL KICSERÉLNI A FÉKBETÉTEKET, ÉS HONNAN LEHET TUDNI, HOGY TÚLSÁGOSAN ELKOPTAK?

Az optimális fékezés elengedhetetlen a (kellemes) kerékpározáshoz, és a fék működésének – amely nagyban függ a fékbetétek állapotától – hibátlannak kell lennie. 
Ezért arra gondoltunk, hogy mielőtt elmagyaráznánk, hogyan kell kicserélni a fékbetéteket, röviden arról is beszélnénk, hogy milyen gyakran kell cserélni őket, és hogyan kell ellenőrizni a kopásukat.

A FÉKBETÉTEK ÉLETTARTAMA ÉS CSERÉJÜK GYAKORISÁGA

Talán nem meglepő, hogy ezek a paraméterek nagyban függnek a kerékpár használatától.

Teljesen logikus, hogy egy olyan kerékpár fékbetétei, amelyet csak városban vagy földutakon használnak, nem ugyanolyan gyorsan kopnak, mint egy downhill kerékpáré, amelynél a fékek extrém igénybevételnek vannak kitéve.

Egy MTB fékbetétjeinek élettartama tehát néhány naptól akár több hónapig is terjedhet. Az időjárási körülmények szintén szerepet játszanak a fékbetétek idő előtti kopásában. Nem véletlenül, mivel nedves időben gyakrabban kell fékezni, és a sár eltömítheti a kerékpár különböző alkatrészeit, ezért a fékbetéteket biztosan gyakorabban kell cserélni időjárási viszontagságok esetén. A fék típusa (tárcsafék, dobfék stb.), illetve az anyag, amelyből a fékbetétek készültek, szintén befolyásolja, hogy mennyi ideig bírják, és milyen gyakran kell cserélni őket.

És még valami: ha gyakran használod MTB-odat, és inkább szakemberre bíznád a kerékpár mechanikai karbantartását, akkor azt javasoljuk, hogy évente egyszer nézesd át a fékeket és az egész kerékpárt egy műhelyben.

A FÉKBETÉTEK KOPÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE

Ha ellenőrzésről van szó, a legjobb, ha a saját érzéseidre hallgatsz! Te vagy az, aki használod a kerékpárt, tehát te tudod a legjobban. Ha tehát fékezéskor kellemetlen csikorgást hallasz, vagy úgy érzed, hogy a fékek kevésbé élesek és hatékonyak, mint korábban, akkor a fékbetétek nagy valószínűséggel tönkrementek. Ilyenkor nem szabad késlekedni a cserével, mert ha egy kopott kerékpáralkatrészt nem cserélsz ki, fennáll a veszélye, hogy az a kerékpár többi alkatrészének mechanikáját is károsítja. Arról nem is beszélve, hogy ez természetesen biztonsági kérdés is.

A fékbetétek kopásának ellenőrzéséhez ki kell venned azokat, és meg kell mérned a vastagságukat. Ha ez 1 mm-nél kisebb, akkor a fékbetéteket ki kell cserélni. Ezen kívül más is jelezheti, hogy a fékbetétek cserére szorulnak. Például, ha a kopás túl nagy mértékűnek tűnik, vagy ha a fékbetét tisztasága kívánni valót hagy maga után (szennyeződés, zsír, fékfolyadék stb. jelenléte).

MILYEN FÉKBETÉTEK KÖZÜL VÁLASZTHATOK?

A fékbetéteknek három típusa létezik:

● az organikus, más néven gyantás változat,
● a fémes változat,
● és a félfémes változat. 

Ha tárcsaféket használsz, figyelj arra, hogy bizonyos tárcsák csak egy bizonyos típusú fékbetéttel kompatibilisek. Ezért azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a fékbetétek melyik típusával kompatibilisek kerékpárod féktárcsái, vagy kérdezz meg egy hozzáértő személyt közvetlenül az áruházban vagy a műhelyben.

 Organikus/gyantás fékbetétek 

Az organikus/gyantás fékbetétek a legelterjedtebbek. Főként országúti kerékpárokon, MTB-okon és városi kerékpárokon használják őket. Gyors, tiszta és határozott fékezést biztosítanak (még hidegben is), de gyorsabban kopnak. Előfordul, hogy magas hőmérsékleten kissé gyengébben teljesítenek.

Fémes fékbetétek 

A műgyanta fékbetétekkel szemben a fémes változat adagolható fékerőt biztosít, ami ideális nedves időben. A fémes fékbetétek tökéletesen megfelelnek az enduro és downhill kerékpározáshoz, olyan sportágakhoz, amelyekben a fékek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A fékezés ilyen fékbetétek esetében csak a fékbetétek bemelegedését követően lesz optimális. Előbb tehát le kell gurulnod egy-két lejtőn, hogy teljes mértékben kiaknázhasd a fékerejüket. Végül, a fémes fékbetétek tartósabbak, mint a műgyantából készült változat, de éppen azért, mert erősebbek, valamivel drágábbak is.

Félfémes fékbetétek

Kompromisszumot jelent a gyantás és a fémes típus között. Célja a két anyag előnyeinek ötvözése: hatékony fékezés hideg és meleg körülmények között egyaránt. Ahogy az a kompromisszumok esetében lenni szokott, a hatékonysága az organikus fékbetétekhez képest hidegen, a fémes fékbetétekhez képest pedig melegen kissé alacsonyabb. Ennek ellenére bölcs választás lehet vegyes útvonalakon, ahol a fékek nem folyamatosan forróak.

Ismerd meg Nicolas tanácsait a megfelelő fékbetét kiválasztásához!

MILYEN FELSZERELÉSRE VAN SZÜKSÉG A FÉKBETÉTEK CSERÉJÉHEZ?

🔧 Ahhoz, hogy kopott fékbetétjeidet egy új párra cseréld, a következőkre lesz szükésged:

● egy szerelőállványra (nem kötelező),
● egy kis féktisztító folyadékra
● egy pár szerelőkesztyűre,
● egy száraz, tiszta rongyra,
● egy imbuszkulcskészletre
● egy lapos fogóra (bizonyos fékmodellek esetén)

…na és persze egy kis türelemre ;) !

Videó: Hogyan kell kicserélni a hidraulikus fékeket országúti kerékpáron?

Először is azt javasoljuk, hogy győződj meg arról, hogy az új fékbetétek kompatibilisek kerékpárod féktárcsáival és féktestjeivel, és hogy a féktárcsák nem túl kopottak (idő előtt károsíthatják a vadonatúj fékbetéteket, ami nagy kár lenne!).

1. Kerék levétele 

A fékbetétek cseréjéhez tedd fel a kerékpárt egy szerelőállványra, vagy fordítsd meg, és állítsd a nyeregre.
Ezután a keréktengely kicsavarásával vedd le a kereket. Előfordulhat, hogy némi ellenállást fog tanúsítani. Ilyen esetben használhatsz egy kis csavarlazító szert.

FÉKBETÉTEK CSERÉJE MTB-ON

2. Az elhasználódott fékbetétek eltávolítása 

Távolítsd el kissé egymástól a dugattyúkat egy fékbetét eltávolító segítségével (egy nagy lapos csavarhúzó is megteszi). Ezután a féktípustól függően fogó vagy imbuszkulcs segítségével meglazíthatod a biztonsági csapszeget. Végül vedd ki a fékbetéteket. Ne feledkezz meg a fékbetéteket a helyükön tartó és a dugattyúkhoz szorító rugóról sem. A rugó nem kötelező alkatrész, különösen mágneses dugattyúk esetén.

3. A fékrendszer tisztítása  

A fékbetétek cseréje előtt javasoljuk, hogy tiszta, száraz ronggyal és féktisztítóval tisztítsd meg a MTB fékrendszerét (a féktisztító elég agresszív anyag, ezért javasoljuk, hogy viselj védőkesztyűt). Ne felejts el végigmenni a féktárcsákon, a dugattyúkon és a féktesteken. A fékrendszer egészének teljesen tisztának és száraznak kell lennie.

4. Az új fékbetétek felszerelése 

Az új fékbetétek felszereléséhez egyszerűen kövesd a felszerelés lépéseit fordított sorrendben.

► Először óvatosan feszítsd szét a dugattyúkat fékbetét eltávolítóval vagy lapos csavarhúzóval, vigyázva, hogy a dugattyúk ne sérüljenek, majd a tedd a rugófeszesség állító csavart a két fékbetét közé (egyes modelleknél, különösen a szellőztetett fékbetéteknél ügyelni kell a betétek helyzetére: az egyiken jobb (right), a másikon bal (left) felirat található).
► Ezután csúsztasd az így összeillesztett alkatrészeket a fektest nyílásába, és helyezd vissza a csapszeget.

5. A kerék visszaszerelése és a fékrendszer megfelelő működésének ellenőrzése 

Már csak vissza kell tenned a kereket a helyére, és meg kell forgatnod, hogy ellenőrizd, a fékbetétek nem dörzsölik-e a féktárcsát. Ha ez a helyzet, akkor a féktest beállításait módosítanod kell.

Ne felejtsd el bekoptatni az új fékbetéteket az optimális fékteljesítmény érdekében. Azt javasoljuk, hogy közepes sebességgel, a kerekek teljes blokkolása nélkül fékezz 20-30 alkalommal.

Tekintsd meg ezt a videót, hogy megtanuld a hidraulikus fékek fékbetétjeinek cseréjét! ⤵️

MIT JELENT A FÉKBETÉTEK BEKOPTATÁSA, ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?

Mit kell tudni a bekoptatásról?
Fontos, hogy az első és a hátsó fékeket felváltva használjuk, így megfelelő szellőzést biztosíthatunk a fékbetéteknek és -tárcsáknak két fékezés között. A kerékpáros saját testsúlyára is szükség van a megfelelő bekoptatás érdekében. A cél az, hogy homogén érintkezési felület jöjjön létre a féktárcsak és a fékbetétek között.
A fékezést két okból is fokozatosan kell végrehajtani. Az első, hogy a fékbetétek és a féktárcsák között kialakuljon egy közös felület. A második pedig, hogy a fékbetétek és a féktárcsák fokozatosan melegedjenek be.

💡 Mindenképpen azt javasoljuk, hogy szigorúan tartsd be az alábbi bekoptatási eljárást.

A bekoptatás megkezdése előtt:
- Ha nem cseréled le a fékbetét típusát: ebben az esetben elegendő a féktárcsát megtisztítani egy hozzá illő zsírtalanító szerrel vagy izopropil-alkohol alapú termékkel és egy tiszta ronggyal.
- Ha lecseréled a fékbetét típusát (pl. ha félfémes típusról organikusra váltasz): ebben az esetben kifejezetten javasolt a féktárcsa cseréje is.
Úgy számolhatsz, hogy az egész körülbelül harminc percig tart, és egy kis erőfeszítést igényel majd a részedről (jó kis edzés a későbbi kerékpártúráidhoz 💪), hogy megfelelően bekoptasd a fékeket és jó fékhatékonyságot érj el.
Ha első és hátsó fékbetéteket is cserélsz, ne feledd, hogy a következő 3 lépést felváltva kell elvégezned a két féken. Ezzel elkerülheted a fékbetétek túlmelegedését.

Milyen felszerelésre lesz szükséged?
- vedd fel a szokásos védőfelszerelést (sisak stb.)
- legyen nálad kerékpáros computer vagy GPS  
- válassz egy biztonságos helyet (egyenes, zsákutca, park, parkoló stb.)
- a talaj legyen sík és száraz: el kell kerülni, hogy a fékrendszerre sár vagy víz fröccsenjen. Ilyen esetben ugyanis előfordulhat, hogy bekoptatás nem sikerül tökéletesen.  

Az eljárás lépésről lépésre
1. LÉPÉS: TEKERJ 15 KM/H-VAL
Tekerj addig, amíg el nem éred a 15 km/h-s sebességet
Fékezz fokozatosan az egyik fékkel, amíg le nem lassulsz 5 km/h-ra, de ne állj meg
Engedd el a féket és gurulj néhány tíz métert, hogy megfelelően átszellőzzön a féktárcsa és a féktest
Ismételd meg egymás után 10-szer a fenti eljárást. Az első és a hátsó féket felváltva használd.

2. LÉPÉS: TEKERJ 20 KM/H-VAL
Tekerj addig, amíg el nem éred a 20 km/h-s sebességet
Freiner fokozatosan az egyik fékkel, amíg le nem lassulsz 5 km/h-ra, de ne állj meg
Engedd el a féket és gurulj néhány tíz métert, hogy megfelelően átszellőzzön a féktárcsa és a féktest
Ismételd meg egymás után 10-szer a fenti eljárást. Az első és a hátsó féket felváltva használd.

3. LÉPÉS: TEKERJ 25 KM/H-VAL
Tekerj addig, amíg el nem éred a 25 km/h-s sebességet
Fékezz fokozatosan az egyik fékkel, amíg le nem lassulsz 5 km/h-ra, de ne állj meg
Engedd el a féket és gurulj néhány tíz métert, hogy megfelelően átszellőzzön a féktárcsa és a féktest
Ismételd meg egymás után 10-szer a fenti eljárást. Az első és a hátsó féket felváltva használd.

Ha szivárványos nyomot veszel észre a féktárcsákon, vagy ha a fékezés kevésbé hatékony (szokatlan zajok, gyenge fékerő stb.), az azt jelenti, hogy a fékbetétek „jegesek” (túlmelegedtek, sima, fényes felületűek lettek). Ha ez a helyzet, keress fel egy Decathlon műhelyt.

HOGYAN KELL KARBANTARTANI A FÉKBETÉTEKET?

A fékbetétek élettartamának meghosszabbítása érdekében javasoljuk, hogy kerüld a csúszást és a túl erős fékezést. Javasoljuk továbbá, hogy esős, sáros vagy poros körülmények közötti kerékpározást követően tisztítsd meg a féktesteket.

⚠️ Viszont ha úgy döntesz, hogy egy túra után kicseréled a fékbetéteket, mindenképpen várd meg, amíg a féktárcsák lehűlnek, nehogy megégesd magad.

Gyerekednek is MTB-ja van? Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan tartsd karban a fékeket.

MENNYIBE KERÜL A FÉKBETÉTEK CSERÉJE EGY KERÉKPÁRSZERVIZBEN?

Míg egyesek számára ez a művelet meglehetősen egyszerűnek tűnhet, mások el sem tudják képzelni, hogy maguk álljanak neki, ami teljesen érthető, különösen, ha tudatosítjuk, hogy mennyire fontos a hatékony és tökéletesen megbízható fékrendszer.


👍 Segítségre van szükséged? Keresd fel az egyik Decathlon áruház műhelyét.

FÉKBETÉTEK CSERÉJE A KERÉKPÁRON
FÉKBETÉTEK CSERÉJE A KERÉKPÁRON

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Most már mindent tudsz a fékbetétek cseréjéről! Természetesen a fékbetétek cseréje önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kerékpárod zavartalanul működjön, vagy hogy gondoskodj a biztonságodról. Fontos, hogy az összes többi olyan alkatrészt kicseréld, amely cserére vagy tisztításra szorul. Ne feledd, hogy a kerékpár egy csodálatos gép, amelynek minden alkatrésze között tökéletes összhangra van szükség, hogy zökkenőmentesen és nyugodtan közlekedhess vele, és hogy teljes mértékben átadhasd magad a kerékpározás élvezetének!

További tanácsok a kerékpár karbantartásához

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Ezen az oldalon olvashatod tanácsainkat a kerékpár megfelelő megtisztításához. Csapatunk segítségével megosztunk veled minden hasznos tudnivalót, hogy a kerékpárodat minél hosszabb ideig használhasd. A rendszeres, precíz karbantartás megóvja a kerékpárt a meghibásodástól, és biztosítja a hatékony és kellemes használatát. Ha elhanyagolod a rendszeres karbantartást, fizetned kell a javításokért, ami plusz kiadást jelent.

lánckenő

KERÉKPÁRLÁNC: HOGYAN KELL TISZTÍTANI ÉS MEGOLAJOZNI?

Hogyan kell egyszerűn és hatékonyan megtisztítani és megolajozni? Íme a megfelelő módszer!

A FOGASKOSZORÚ TISZTÍTÁSA HAT LÉPÉSBEN

A FOGASKOSZORÚ TISZTÍTÁSA HAT LÉPÉSBEN

Gondolkoztál már azon, hogy meg kell-e tisztítanod a kerékpárod fogaskoszorúját, és ha igen, hogyan érdemes nekilátnod? Mutatunk néhány jó okot, amiért érdemes karbantartani a fogaskoszorút, és hat egyszerű lépésben azt is elmagyarázzuk, hogyan csináld.