embout vtt

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

A mountain bike-ozás során bármikor képesnek kell lenned fékezni. A fékek karbantartása és javítása biztonság kérdése. Ezért technikusaink elkészítettek egy oktatóanyagot, amely segít a mountain bike fékbowdenjének cseréjében.

Fékbowden cseréje: mikor szükséges cserélni?

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizd a fékrendszered állapotát: fékbetétek és fékbowden. Általánosságban elmondható, hogy ha fékezéskor zajt hallasz, az rossz jel! Ez a hang azt jelenti, hogy a fékbetétek rosszul van elhelyezve vagy túlságosan sérültek. A megfelelő karbantartás érdekében ne várd meg, amíg a fékek zajt adnak, hanem ellenőrizd a fékbetétek helyzetét, valamint a kopás mértékét, amelynek 50%-nál kisebbnek kell lennie.

Ezzel egyidejűleg ellenőrizd a fékbowden állapotát: oxidálódott? Vannak kiálló szálak?

Az enyhe oxidáció nem feltétlenül igényel bowdencserét. Másrészt, ha úgy érzed, hogy nehéz működtetni a fékeket, és nem reagálnak egyértelműen, ki kell cserélned a bowdent, sőt néha a bowdenházat is.

Ha a féktestnél szétbomlott bowdenszálakat látsz, ez is ok a bowdencserére.

Országúti, városi vagy MTB kerékpár, miben különbözik a bowdencsere?

A fékbetétes rendszereknél a kerékpártípusok közötti fő különbség a fékbowden fém vége. Legyen szó MTB, országúti vagy városi kerékpárról, a működés ugyanaz marad. Ha ki kell cserélned a fékbowdeneket vagy fékbetéteket, kövesd az alábbiakban bemutatott módszert.

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

1. LÉPÉS: húzd ki a sérült, szétbomlott bowdent

Először is gyűjtsd össze a bowden cseréjéhez szükséges szerszámokat:

• imbuszkulcs
• bowdenvágó fogó
• univerzális fogó

• imbuszkulcs • bowdenvágó fogó • univerzális fogó Ezután az imbuszkulccsal lazítsd meg a féktest csavarját, és vágd le a fémvéget, hogy kihúzható legyen a bowden. Ha a bowden kopott, a bowden eltávolítása előtt vágd le azt a részt is, ahol a szálak szétbomlottak. Végül kihúzhatod a bowdent a fékkarig (a kormányon), közben jegyezd meg az egyes bújtatókat, így könnyen behúzhatod majd az újat.

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

2. LÉPÉS: hogyan ellenőrizd a bowdenház és a fékbetétek állapotát ?

A fékrendszer megfelelő működéséhez minden alkatrésznek jó állapotban kell lennie. Ha a bowdenház megtekeredik vagy megsérül, a bowden nem tud jól becsúszni: használd ki az alkalmat a bowdenház cseréjére. Használd a régi bowdenházat az új méretre vágásához.

A bowden beállítása előtt ellenőrizd a fékbetétek állapotát is. Ha több mint 50%-ban elhasználódtak, itt az ideje lecserélni őket.

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

3. LÉPÉS: Új fékbowden: behúzás és beállítás

A fékbowden behúzásához először fűzd be a fékkarba egészen a véggömbig. Ezután enyhén kend meg a bowdent, hogy könnyebben áthaladjon a házon.

A vége a féktestnél jön ki, ahol az imbuszkulccsal a szorítócsavarba rögzítheted. Miután meghúztad, vágd le a felesleget 5-8 cm-t ráhagyva. Nem kell mást tenned, mint a fém végelzárót a bowdenre helyezni, és univerzális fogóval összenyomni.

Miután a bowden a helyére került a kerékpáron, be kell állítani a fékeket. Először ellenőrizd, hogy a betétek nem érnek-e hozzá a peremhez. Ezután húzd be a fékeket:

• ha a meghúzás túl könnyű, forgasd el a fékkaron található feszítőgombot a bowden meghúzásához;
• Ha a meghúzás túl kemény, forgasd el a feszítőgombot a kábel meglazításához.

Ha gondosan beállítottad a fékeket, ismét nyeregbe pattanhatsz, hogy két keréken hódítsd meg az utakat. Kerékpárod általános karbantartása érdekében ne felejtsd el ellenőrizni a láncból, váltókból, fogaskoszorúból és lánctányérokból álló hajtásrendszer állapotát is.