Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt? 

Bármilyen kerékpárod van (országúti, MTB, gravel, trekking, stb.), itt hasznos tippeket és módszereket találsz a megfelelő tisztításhoz és élettartamának meghosszabbításához. Hiszen mindenki több időd szeret tölteni a nyeregben, mint karbantartással! 

Unselected

A kerékpár karbantartása által megőrzöd a jó állapotát, így meghosszabbíthatod az élettartamát, és a megfelelő működését. Az időjárási viszonyok és a por miatt, vagy ha már sokat mentél vele, mindenképpen szükséges megtisztítani a kerékpárt, hogy elkerüld az alkatrészek korai elhasználódását, az esetleges törést, és hogy továbbra is biztonságos legyen a használata.

Unselected

MIÉRT KELL MEGTISZTÍTANI A KERÉKPÁRT? 

A rendszeres karbantartással meghosszabbíthatod a kerékpár élettartamát. Távolítsd el rendszeresen a szennyeződéseket és port a kerékpárról, így csökkented az alkatrészek elhasználódását.. Ezáltal elkerülheted a következő problémákat: ugrál a lánc, nehéz sebességet váltani, a fékek nem fognak megbízhatóan (ami köztünk szólva nagyon zavaró) Biztonságosan tekerhetsz, elkerülve az alkatrészek meghibásodását. Költségkímélő megoldás: nem kell költened az alkatrészek korai cseréjére.

Tehát a kerékpár karbantartása nem csak azért szükséges, hogy egy szép tiszta kerékpáron tekerhess (bár ez is nagyon jó dolog). Biztosítod általa a megfelelő működését, a saját biztonságodat, és hogy minél tovább veled maradhasson. Mindezt költséghatékony módon. Hozzáláthatunk a teljes tisztításhoz?

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

A KERÉKPÁR TISZTÍTÁSA: MELY TERMÉKEKET ÉS MILYEN ESZKÖZÖKET VÁLASSZAK? 

A kerékpár karbantartása által megőrzöd a jó állapotát, így meghosszabbíthatod az élettartamát és a megfelelő működését.

A használat gyakorisága és módja határozza meg, hogy milyen időközönként kell tisztítani a kerékpárt, hogy megfelelően karbantartsd.

Ezekre az eszközökre lesz szükséged:

> szerelőállvány

> zsírtalanító spray vagy növényi zsírtalanító

> tisztító kefe

> lánctisztító

> tisztító spray vagy tisztító koncentrátumés egy szivacs

> kenőanyag minden időjárásrakenőanyag száraz időre vagy teflon kenőanyag.

Unselected

MIKOR KELL MEGTISZTÍTANI A KERÉKPÁRT (Országúti, MTB vagy Gravel) ?

Ha rendszeresen tisztítod a kerékpárod, biztos lehetsz benne, hogy sokáig megőrzi jó állapotát. A tisztítás gyakorisága függ az időjárástól és attól, hogy milyen gyakran és hogyan használod a kerékpárt.

Ha országúti kerékpárod van, amit hetente 2-3 alkalommal használsz, akkor havonta egyszer érdemes alaposan megtisztítanod. Ugyanakkor érdemes egy száraz ronggyal vagy törlőkendővel letörölni a vázat minden használat után, hogy megtisztítsd a portól és a szennyeződésektől.

Ha gyakrabban tekersz, és nedves környezetben, akkor hetente tisztítsd meg a kerékpárod. Minél több szennyeződés rakódik rá, annál jobban károsíthatja az alkatrészeket és rontja a kerékpár teljesítményét: rozsda megjelenése, szennyeződés a váltórendszeren, eltömődött váltó, stb.

Azoknak, akik MTB vagy gravel kerékpárral tekernek, a tisztítás szerves része a használatnak. A sarat és egyéb szennyeződéseket könnyebb eltávolítani, ha nem várjuk meg, amíg rászárad. Ezen felül ajánlott havonta egy alaposabb tisztítás és zsírtalanítás a használat gyakoriságától függően.

Unselected

HOGYAN KELL TISZTÍTANI A VÁZAT? 

Először tisztítsd meg a kerékpárt és a vázat egy egyszerűen alkalmazható tisztító spray-vel. Így végezd el a tisztítást néhány lépésben: 

- Hagyd ki a tárcsafékbetéteket, amelyek porózus alkatrészek. A tisztítása csökkentheti a fékezés hatékonyságát.
- Fújd le a vázat és a kerékpárt a gumikkal együtt a tisztító spray-vel. 
- Használj kefét, mikroszálas rongyot vagy szivacsot a nehezen megközelíthető helyek megtisztításához és a makacs szennyeződések eltávolításához.
- Öblítsd le tiszta vízzel.
- Ne hagyd ki az utolsó fázist: töröld át egy száraz ronggyal. Ez azért fontos, hogy a kerékpár különböző alkatrészei ne kezdjenek el rozsdásodni.

Ezután már tiszta is a kerékpárod. Ha még mindig maradt rajta szennyeződés, akkor újra töröld át azt a területet mikroszálas ronggyal és egy kis tisztító folyadékkal. 

Unselected

A VÁLTÓ KARBANTARTÁSA: A LÁNCTÓL A FOGASKOSZORÚIG 

A kerékpár mechanikus alkatrészei különös figyelmet és karbantartást igényelnek. A tisztítás során egyetlen alkatrészt sem szabad kihagyni, hogy a szerkezet továbbra is jól működjön.

Itt megtudhatod, hogyan kell zsírtalanítani, tisztítani és megolajozni a váltót három lépésben.

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

01. LÉPÉS: A VÁLTÓRENDSZER ZSÍRTALANÍTÁSA 

A lánc megfelelő termékkel való zsírtalanítása pillanatok alatt segít megszabadulni a váltórendszeren lerakódott zsírtól és szennyeződésektől.

Ha tárcsaféked van, takard le egy ronggyal.
- Takard le a padlót egy kartonnal vagy egy ponyvával.
- Fújd be vagy juttasd fel a zsírtalanítót a láncra és a váltórendszer egészére: fogaskoszorú, váltó, lánctányér
- Hagy hatni néhány percig.
- Ha lerakódott szennyeződés van a váltórendszerben, távolítsd el egy erre szolgáló kerékpártisztító kefével.

Unselected

2. LÉPÉS: A VÁLTÓRENDSZER MEGTISZTÍTÁSA

Tisztítás előtt öblítsd le alaposan tiszta vízzel a váltórendszert. Legalkalmasabb erre a célra egy locsolócső, a víznyomás eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket. Ha megfelelően zsírtalanítottad a váltórendszert, már tisztábban látsz.

Következik a tisztítás :

- Fújd be lánctisztító spay-vel vagy kerékpártisztító folyadékkal vagy vizes keverékkel.
- Dörzsöld át egy kefével, hogy a réseket is alaposan ki tudd tisztítani.
- Öblítsd le újra a váltórendszert.
- Töröld át az egészet egy száraz és tiszta ronggyal.

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

3. LÉPÉS: A LÁNC OLAJOZÁSA

A váltórendszer zsírtalanítása és a kerékpár megtisztítása után meg kell olajozni a láncot. Ez segít megóvni a váltórendszert a rozsdásodástól. Növeli a kerékpár teljesítményét és hatékonyságát, ahogy a pedálon kifejtett erőt átviszi a kerékpárra.

A lánc megolajozásához fogd be a kerékpárt egy szerelőállványba, majd:

- Tegyél pár csepp olajat a lánc belsejébe, miközben hátrafelé tekered
- Legyen egy viszonyítási pontod (egy patentszem vagy láncszem) és győződj meg róla, hogy az olaj    a lánc teljes hosszán eloszlott.
- Közben válts sebességet, hogy eloszlasd az olajat a fogaskoszorún és a lánctányéro(ko)n.
- Töröld le a felesleges olajat úgy, hogy rajta tartasz egy rongyot a láncon, miközben meghajtod.

Most már útra kész a kerékpárod!

Végezd el rendszeresen a váltórendszer karbantartását, hogy elkerüld a szennyeződések lerakódását. Természetesen az első lépés mindig a lánc és a válórendszer zsírtalanítása.

Unselected

HOGYAN KELL MEGTISZTÍTANI A TÁRCSAFÉKET?

Akár hidraulikus, akár mechanikus tárcsafék van a kerékpárodon, mindenképpen fontos megtisztítani a tárcsákat a hatékony és biztonságos fékezés érdekében. Jó hír : ez a művelet nagyon egyszerű!

- Leszerelheted a kerekeket hozzá, vagy elvégezheted magán a kerékpáron.
- Először permetezd be a tárcsákat féktárcsa tisztító spray-vel.
- Ezután töröld át egy száraz ronggyal vagy papírtörlővel.
- Leöblítheted, ha szeretnéd, de a tisztító folyadékot általában nem kell leöblíteni.  

A tisztítás során ellenőrizd a tárcsafékbetétek állapotát. Ha úgy látod, hogy cserélni kell őket, itt megtudod, hogyan kell megcsinálni.

⚠️ Figyelem! gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "zsírtalanítani a tárcsákat" amit nem szabad összekeverni a váltórendszer zsírtalanításával.A tárcsáknak és a fékbetéteknek nem tesznek jót a zsírok, ezért a zsírtalanítót ne használd a tárcsaféken.

Unselected
Unselected

HOGYAN KELL MEGTISZTÍTANI AZ ELEKTROMOS KERÉKPÁROKAT?  

Ugyanígy kell eljárni, de egyes részeknél légy óvatos!

Ne feledd, hogy soha ne mosd le a kerékpárt nagy nyomású vízsugárral (az autómosó nem javasolt). Azon túl, hogy elárasztja a csapágyakat és a kerékpár mechanikáját, kárt tehet a vízálló alkatrészekben a motor csatlakozóján vagy az akkumulátoron.

Az elektromos kerékpár tisztítása egyszerű:

- Hagyd az akkumulátort a kerékpáron, így megóvja a csatlakozókat
- Fújd be kerékpártisztítóval, dörzsöld át és töröld meg a fentiek szerint
- Az elektromos kerékpárokon gyakran van egy kis elvezető nyílás a láncvédő alatt, ahol távozik a   víz. Ellenőrizd, hogy nincs-e eltömődve.
- Hagyd megszáradni a kerékpárt magától vagy kompresszorral (ne túl erősen), kerekekkel lefelé és a tűző naptól védve, hogy megóvd az akkumulátort.

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

MINDENNAPI HASZNÁLAT: HOGYAN KELL MEGTISZTÍTANI A VÁROSI KERÉKPÁRT?

A városi kerékpárod mindenhová elkísér minden körülmények között, ezért megérdemli a megfelelő karbantartást. Ha csak városban használod a kerékpárodat, akkor nem kell minden használat után megtisztítanod.

Ideális esetben havonta egyszer végezz rajta egy teljes tisztítást kerékpártisztító spray-vel. Öblítéshez, ha nincs locsolócsöved, használj lavórt vagy vödröt. Ezt az alkalmat használd fel arra, hogy zsírtalanítod, megtisztítod, és megolajozod a láncot.

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?
Unselected

Most már készen állsz a kerékpár megtisztítására. A karbantartáshoz szükséges termékek, a kerékpártartó és a tisztítás gyakorisága már nem újdonság a számodra. Egy utolsó mozdulat a törlőronggyal, és olyan a kerékpárod, mint újkorában. Azaz majdnem.

Unselected
Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Sportolási tanácsok csapat

Sportolj, légy formában, légy jól: örömmel osztjuk meg veled hasznos tippjeinket és tanácsainkat.