Hogyan javítsd meg a sportcipődet ?

Hogyan javítsd meg a sportcipődet ?

Ragaszkodsz szeretett sportcipődhöz, de a sok gyaloglás, futás vagy egyéb mozgás során tönkrement? Tanácsainkkal segítünk a lyukas szövet, törött cipzár vagy a leváló talp megjavításában.

Ne dobd ki azonnal tönkrement cipődet, hiszen bizonyos javításokat Te magad, otthon is meg tudsz oldani. Sportcipőid élettartamának megnöveléséhez kövesd útmutatónkat!

Hogyan javítsd meg a sportcipődet ?

Hogyan javítsd meg sportcipődet saját kezűleg?

Legyen szó leváló talpról, lyukas mesh szövetről vagy egyéb hibáról, először mindenképp fontos alaposan kitisztítani és megszárítani a cipőt. Ajánlott eltávolítani a cipőfűzőt és a talpbetétet is, hogy jobban hozzáférj a javítandó területhez. Amint tökéletesen megszáradt, kezdődhet a javítás!

Hogyan javítsd meg a sportcipődet ?

Lyukas mesh szövetrészek javítása a sportcipőn

A mesh egy jól szellőző szintetikus szövet, légáteresztő, nagy lyukú hálós szerkezettel. Nagyon könnyű, előszeretettel használják fel sportcipők felsőrészéhez. Számos előnye mellett, ez az anyag kényes, a használat során idővel elkopik, vagy sérülhet. Ilyenkor a túra, a terepfutó- vagy a teniszcipő kilyukad.

Amikor ezt észreveszed, ne használd tovább, amíg meg nem javítottad. Ez jó indok lehet sporttevékenységed átmeneti szüneteltetésére (ismerjük ezt a gondolatot), hiszen fontos megakadályozni a lyuk további növekedését, ezáltal megelőzni, hogy nagyobb kár keletkezzen. Cipőd mesh anyagának javításához  egy kicsivel nagyobb, vastagabb és ellenállóbb szövetdarabra lesz szükséged, mint maga a lyuk.
Két lehetőség jöhet szóba a szövetdarab rögzítéséhez:
- rávarrni tűvel és cérnával,
- ráragasztani egy erre alkalmas ragasztó segítségével (ennek kiválasztásához kérd szakértő tanácsát).

Ha a lyuk még egészen kicsi elég lehet a javításhoz a ragasztó is  :
● közelítsd, illetve illeszd össze a szövet szakadt széleit, majd vigyél fel egy kevés  ragasztót erre a területre
● tartsd így néhány percig, amíg hatni kezd
● hagyd néhány óra alatt teljesen megszáradni .

A mesh szövet sérülésének megjavítása megakadályozza a víz, a föld vagy a kavicsok bejutását a cipőbe, ezáltal biztosítja kényelmedet sportolás közben.

Hogyan ragaszd vissza cipőd levált sarkát vagy orrát?

Nem ritka esethogy egy cipő talpa leválik a sarok, vagy az orrészénél. A probléma megoldásához szükséged lesz egy cipőtalphoz való ragasztóra. Láss neki!

- Vigyél fel egy réteg ragasztót az érintett (sarok-, orr-, vagy középrész), megtisztított és száraz területre.
- Nyomd a talpat a cipőhöz néhány percen keresztül, amíg száradni kezd.
- A használati utasításból tájékozódj a ragasztó száradási idejéről, és hagyd száraz, hűvös helyen megszáradni néhány óra alatt mielőtt ismét felvennéd. Használhatsz ruhacsipeszt is a talp odaszorításához a száradás ideje alatt.
- Amikor a ragasztó megszáradt, előfordulhatnak ragasztómaradványok a cipőn. Ezeket körömlakklemosóval átitatott vattával eltávolíthatod róla.
Már készen is vagy, gratulálunk !

Jó tudni : ha cipőd már nem új, keveset használtad, viszont meleg, nedves helyen tároltad sokáig, előfordulhat, hogy a talpa leválik.
Ezt a jelenséget a hidrolízis okozza. Ilyenkor a cipő talpát alkotó poliuretán megpuhul, majd amikor újra megszilárdul, szemcséssé válik. Sajnálatos módon, az egyetlen dolog, amit ebben az esetben tehetsz az, hogy új cipő után nézel. Bizony, a cipők akkor is tönkremehetnek, ha nem használod őket.

Milyen ragasztót használnak a cipészek a cipőtalp ragasztásához?

A cipészek más ragasztót használnak az utcai, és mást és sportcipők talpának ragasztásához. Egy ragasztó hatékonysága elsősorban a megragasztani kívánt anyagok típusától függ. Léteznek például poliuretán vagy polikloroprén tartalmú ragasztók, amelyek különböző anyagösszetevőkhöz alkalmasak. Ne habozz kikérni egy cipészmester tanácsát, hogy megtudd, milyen ragasztót válassz a cipődhöz.

Hogyan javítsd meg a sportcipődet ?

Hogyan cseréld ki a talpbetétet ?

A sportcipők talpbetétje idővel elhasználódik, akár ki is lyukadhat. A cipő kényelmetlenségének és az ebből adódó problémák kialakulásának elkerülése végett, érdemes kicserélni a talpbetétet, amint észleled a kopás jeleit . Mi sem egyszerűbb ennél: szedd ki a használt talpbetétet a cipőből (ha nehezen eltávolítható, próbálkozz egy kicsit erőteljesebben), majd helyettesítsd egy új, az igényeidnek megfelelő talpbetéttel.

Még több tipp

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Cipőfűzőid elvesztették ragyogó fehérségüket és szeretnéd tudni, hogyan nyerd vissza eredeti állapotukat ?Elmondunk minden tisztítási trükköt, amelyek segítségével visszanyerheted a szövet cipőfűzőid fehérségét, ezáltal jól mutat majd a cipőiden !

Hogyan tisztítsd a vízálló kabátot?

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Ragaszkodsz vízálló ruhadarabodhoz? Ebben a cikkben minden praktikát megismerhetsz ahhoz, hogy megfelelő karbantartással meghosszabítsd az élettartamát.

Cipzárjavítással kapcsolatos útmutatónk: Sátor, árnyékoló, ruházat

Cipzárjavítással kapcsolatos útmutatónk: Sátor, árnyékoló, ruházat

Egy törött cipzár, legyen szó sátorról vagy sportruházatról, bizony sok bosszúságot okozhat. A javításhoz szükséges ismereteket az alábbi útmutatóban szedtük össze.