Hogyan tisztítsd a sportcipőd belsejét?

Hogyan tisztítsd a sportcipőd belsejét?

Ha végre megtaláltuk a számunkra megfelelő sportcipőt, szeretnénk minél tovább használni és megőrizni szép állapotát. Fogadd meg tanácsainkat belsejének tisztításához és a kellemetlen szagok megszüntetéséhez.

Alapvetően a sportcipőnek biztosítania kell bizonyos mértékű szellőzést, ennek ellenére előfordulhat, hogy megizzad benne a lábad. Ennek eredményeként a cipő belső része koszos marad, néha még kellemetlen szagok is áradhatnak belőle. Segítünk neked a cipők tisztításában és a probléma megoldásában!

Hogyan tisztítsd a sportcipőd belsejét?

Hogyan tisztítsd ki a cipő belsejét és távolítsd el a szennyeződéseket?

Amikor leveszed a cipődet, tapasztalhatsz kellemetlen szagokat és szennyeződéseket a belsejében. Ezeket okozhatja cipőbe jutott víz, sár vagy lábizzadás. Az esztétikai szempontokon túl azt javasoljuk, tisztítsd meg a cipő belsejét a baktériumok elszaporodásának elkerülése érdekében.

1. A talpbetét fertőtlenítése

A talpbetét tisztításával és fertőtlenítésével felfrissítheted sport- vagy túracipőd belsejét. Ennek egy módja van: mosd ki a talpbetétet, amit higiéniai betétnek is szoktak nevezni. Fontos, hogy ne dörzsöld a cipő belső szövetét, mert ez károsíthatja és csökkentheti az élettartamát.
Mielőtt belekezdenél a talpbetét tisztításába, tudnod kell, hogy habszivacsból vagy bőrből készült-e. A mosás módszere kissé eltérő a betét anyagától függően.

Mindkét esetben szükséged lesz :
- egy lavórra
- kíméletes szappanra
- puha sörtéjű kefére, amennyiben a talpbetét anyaga habszivacs (egy fogkefe tökéletesen megteszi)
- egy tiszta törlőrongyra.

Már kezdheted is!

● Vedd ki a cipőből a talpbetétet.
● Tölts hideg, vagy langyos vizet a lavórba, és adj hozzá szappant.

Hogyan tisztítsd a sportcipőd belsejét?

➡️ habszivacs talpbetét esetében

Mártsd a kefét a szappanos vízbe és dörzsöld át vele a betét mindkét oldalát, különös tekintettel a foltos részekre.

➡️ bőr talpbetét esetében :

Enyhén nedvesítsd be a rongyot a szappanos vízzel és töröld át vele a betét felületét. A bőr érzékeny a vízre, ezért törekedj rá, hogy minél kevésbé ázzon át.

Amikor ezzel végeztél, töröld le róla az esetleges szappanmaradványokat egy száraz, tiszta ronggyal.

A talpbetét máris tiszta és fertőtlenített. Mielőtt visszatennéd a cipőbe, feltétlenül hagyd megszáradni.

2. A talpbetét szárítása

Visszarakni a vizes vagy nyirkos betétet a sport-vagy túracipőbe, nagyon rossz ötlet. Ezzel akár tönkre is teheted, ezért nagyon fontos megvárni amíg teljesen megszárad. Kövesd a tanácsainkat:

► Hagyd szabad levegőn, szobahőmérsékleten, jól szellőző helyen megszáradni ;
► Tartsd hőforrásoktól távol (pl. tűztől, ne rakd radiátorra), ne tedd ki közvetlen napfénynek, mert ezektől eldeformálódhat;
► A szárítógép szóba sem jöhet, mert túl intenzív a talpbetét számára.

Amikor már kimostad és megszárítottad, tedd vissza a talpbetétet a cipőbe.

Hogyan tisztítsd a sportcipő belsejét?

Hogyan távolítsd el az izzadtságot?

Annak érdekében, hogy elkerüld a talpbetét gyakori tisztítását, intenzív sporttevékenység után, vagy ha egyszerűen csak beleizzadt a lábad a cipőbe, ne rakd el azonnal. Lazítsd ki a fűzőt, hajtsd ki a nyelvét, szedd ki belőle a talpbetétet és hagyd szabad levegőn megszáradni.

Amikor bivakolsz, javasoljuk, hogy minden este hagyd szellőzni és kiszáradni a cipődet, ez csökkenti vízhólyagok kialakulásának kockázatát is.

Amikor szárítod a cipődet, mert beázott, béleld ki újságpapírral, hogy ne veszítse el a formáját. Használhatsz cipőszárítót is az nedvesség felszívására és a szagok eltávolítására.

Hogyan tisztítsd a sportcipő belsejét?

Hogyan szabadulj meg a kellemetlen szagoktól? Szagsemlegesítő termékek és szódabikarbóna

Előfordulhat, hogy cipőd a talpbetét kitisztítására tett erőfeszítéseid ellenére is kellemetlen szagot áraszt. Ilyen esetben két lehetőséged van : alkalmazhatsz erre a célra fejlesztett szagsemlegesítő terméket, vagy szódabikarbónát.

Amennyiben cipődezodoráló sray-t választasz, elég a cipő belsejébe permetezned és megvárni, amíg kifejti hatását. Alkalmazd bátran minden használat után, ezáltal megelőzheted az újbóli szagképződést.

Amennyiben a szódabikarbóna alkalmazását részesíted előnyben, a végeredmény ugyanaz.
Szórj szódabikarbónát a talpbetét felületére és hagyd hatni több órán át (egy egész éjszaka a legideálisabb). Ezután távolítsd el a szódabikarbónát, és töröld le a betétet egy száraz, tiszta ronggyal.

A további szagképződés korlátozása végett,mindig vegyél fel tiszta zoknit sportoláshoz. És természetesen az is nagyon fontos, hogy ne vedd fel a cipőt zokni nélkül. A higiéniai megfontolások mellett ráadásul kényelmetlen is.

Honnan tudhatod, hogy mikor szükséges kicserélned a talpbetétet?

A talpbetét előbb-utóbb akkor is elhasználódik, ha rendszeresen ápolod. Amennyiben észreveszed ennek a jeleit, érdemes kicserélni. Abban az esetben is célszerű újat vásárolni,ha nagyon koszos és már nem tudod megfelelően kitisztítani. Végül, ha fájdalmat érzel a sportcipő viselésekor, amit korábban nem tapasztaltál, lehetséges, hogy a talpbetét az oka. Kicserélheted kényelmesebbre, vagy számodra megfelelőbbre.

Most már mindent tudsz a cipőd belsejének tisztításáról és szárításáról. Amennyiben maradtak kétségeid, vagy kedvenc cipőd javításra szorul ( lyukas vagy leváló talp, kiszakadt szövet), Decathlon műhelyeinkre mindig számíthatsz. .

még több tanács cipőd ápolásához

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Cipőfűzőid elvesztették ragyogó fehérségüket és szeretnéd tudni, hogyan nyerd vissza eredeti állapotukat ?Elmondunk minden tisztítási trükköt, amelyek segítségével visszanyerheted a szövet cipőfűzőid fehérségét, ezáltal jól mutat majd a cipőiden !