Hogyan tisztítsd a vízálló kabátot?

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Ragaszkodsz vízálló ruhadarabodhoz? Ebben a cikkben minden praktikát megismerhetsz ahhoz, hogy megfelelő karbantartással meghosszabítsd az élettartamát.

A vízálló ruházat bizonyára nélkülözhetetlen számodra, ha rendszeresen kültéri sporttevékenységet folytatsz. Akár túrázol, kerékpározol vagy futsz...bármikor szükséged lehet egy kabátra, poncsóra, nadrágra vagy egyéb vízlepergető ruhadarabra, hogy időjárástól függetlenül hódolhass kedvelt időtöltésednek.
Tekintsük át ruházatod karbantartásának és tiszításának lépéseit.

Hogyan mosd ki a vízálló kabátot ?

Tudtad?
Általánosságban elmondható, hogy nem tanácsos a vízálló kabátot túl gyakran mosni , mert minden egyes mosással veszít víztaszító képességéből.

Ráadásul a vízhatlan kabát mosása ritkán indokolt túrázás vagy terepfutás esetén (hacsak nem hempergünk felhőszakadáskor a sárban), de kerékpározás után gyakran szükséges.

Szeretnéd csak egy kicsit megtisztítani a külső felületét?
- Várd meg, hogy a sár megszáradjon.
- Rázd ki a szabadban, hogy minél több sarat eltávolíts róla.
- Amennyiben maradtak rajta sárnyomok, nedves szivaccsal töröld át dörzsölés nélkül, annak érdekében, hogy a vízlepergető réteg megmaradjon.

Úgy érzed kabátodra ráférne már egy mosás, ezért szeretnéd betenni a mosógépbe?
- Mielőtt a gépbe raknád, húzz be rajta minden cipzárt. A zsebeit is zárd be, miután kiürítetted őket. Húzd be a cipzárokat, hajtsd le a zsebfedőket és távolítsd el a ruhadarab nem mosható részeit! Lazítsd ki a pántokat és a gumírozott részeket!
- A megfelelő mosási hőmérséklet kiválasztásához tanulmányozd figyelmesen a ruhacímkén található információkat. Néhány mosógép rendelkezik "outdoor" programmal, ami nagyon hasznos ilyen esetben.
- A szokásosnál egy kicsit kevesebb mosószert tegyél a gépbe (lehetőleg folyékonyat), hogy elkerüld a mosószermaradvány nyomait.
- A centrifugát állítsd a legalacsonyabb fokozatra, nehogy a kabátod megrongálódjon.
- Annak érdekében, hogy az összes mosószer távozzon, indíts el egy második öblítést (a mosószermaradványok megakadályozhatják a víz áramlását a textilben).

A kellemetlen meglepetések elkerülése végett ne mosd más színű vagy anyagú ruhákkal együtt a kabátodat. Ne gyűrd túlságosan össze amikor a mosógépbe teszed, és figyelj rá, hogy ne tegyél mellé sok ruhát!

Hogyan szárítsd meg a vízálló kabátot ?
Két lehetőség van :
- hagyod levegőn megszáradni vállfára akasztva vagy kiterítve.
- szárítógépbe teszed és egy kíméletes programot indítasz el. Ne felejtsd el gondosan bezárni a cipzárokat.
Figyelem! Sose tedd a kabátot közvetlenül radiátorra!

Hogyan mosd ki a vízálló kabátot ?

Hogyan tüntessük el a foltokat a vízálló vagy vízlepergető ruháról?

A vízálló és vízlepergető termékek egyik nagy előnye, hogy nehezen szennyeződnek be. 
Ennek ellenére, bármilyen is legyen az anyag, hirtelen keletkezhet rajta folt.

Ilyen esetben nem feltétlenül szükséges nekilátnod a kimosásának: egy nedves szivacsos áttörlés is elegendő lehet. Ha hozzáadsz még egy kevés folyékony mosószert is, a foltnak nyoma sem marad.

Hogyan mosd ki a vízálló kabátot ?

Mit ne tegyél akkor, ha vízálló kabátot mosol?

- ne vasald ki a vízálló ruhadarabot, mert tönkremegy,

- ne tegyél öblítőt vagy fehérítőt a gépbe - az öblítő a textilen marad mosás után, ezáltal rontja a vízlepergetés hatékonyságát,

- ne tedd radiátorra vagy közvetlenül a napfényre megszáradni.

Hogyan impregnáljuk, vagy újítsuk meg az esőruházat vízlepergető rétegét ? (Kabát, nadrág...)

Ruházatod nem kellőképpen vízálló, netalán átázott? Most mostad ki és kétségeid vannak a víztaszító képességét illetően? Te magad is impregnálhatod.

Ne tévesszen meg...Nagyon nehéz - ha nem lehetetlen - olyan ruhadarabot tervezni, ami egyszerre vízálló és jó izzadságelvezetést tesz lehetővé, ez az anyag fizikai tulajdonságainak kérdése. A vízálló kabátban végzett sporttevékenység során tapasztalhatsz némi nedvességet, de ennek semmi köze a vízlepergetés hiányához.
A vízlepergető tulajdonságot a szövet külső felületén végzett kezeléssel érik el, de a használat során csökkenhet a hatékonysága.
Idővel az impregnálás hatása elmúlik, a ruhák veszítenek vízálló vagy vízlepergető képességükből.

Ahhoz, hogy megtudjuk, egy adott ruhadarab újbóli kezelésre szorul-e, elég rácsöppenteni egy kis vizet. Ha a vízcsepp legurul vagy lecsúszik a felületéről, az azt jelenti, hogy a kabát továbbra is vízálló. Ezzel szemben ha felszívja a vizet, ideje ismét elvégezni az impregnáló kezelést.

Többféle eljárás létezik, amitől a kabát visszanyerheti víztaszító képességét.

1/ A szárítógép: az első gondolat
A szárító melege újra aktiválhatja a vízlepergető réteget ami a korábbi impregnálás során jött létre. Ehhez tedd a ruhadarabot a gépbe, és válassz egy rövid és kíméletes szárítási programot.Ne felejtsd el összecsukni a tépőzárakat és a cipzárakat, valamint kiengedni a gumírozott pántokat.

2/ Impregnálást megújító mosószer és öblítő: tartós és hatékony

- Mosás : kövesd a fenti utasításokat, majd cseréld ki a szokásos mosószert egy vízálló termékekhez való tisztítószerre, ami jobban felkészíti kabátodat a vízlepergető kezelésre.
- Impregnálás : használj impregnáló folyadékot az áztatáshoz (30°C-os vízben 15 percen keresztül) vagy a gépi mosáshoz (öblítő tálca, 30°C-os kímélő program).
- Hatáskifejtés : a védőréteg hő hatására aktiválódik.  Ehhez tedd szárítógépbe (kövesd a fenti instrukciókat), vagy terítsd szárítóra a már megszáradt kabátot és fújj rá közepesen meleg levegőt hajszárítóval.

3/ Vízlepergető réteget megújító spray : gyors és hatásos
Kövesd figyelmesen a a reaktiváló spray  használati útmutatóját, mert egyebek között fennáll a veszélye annak, hogy a szórófej elfordul.

Végül pedig tisztában kell lenned azzal, hogy nem lehet vízhatlanná tenni egy olyan ruhadarabot, ami rendeltetéséből adódóan eleve nem vízálló. Ha vízlepergető kabátot vásároltál, akkor a megfelelő termékek vagy módszerek  alkalmazásával visszanyerheted ezt a tulajdonságát. Új képességekkel azonban nem lehet felruházni a terméket.

Videóban: Hogyan mosd ki a vízálló kabátot ?

Tekintsd meg tippjeinket az alábbi videóban:

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Hogyan szárítsd meg a vízálló ruhákat ?

A vízálló ruhadarabok megszárítására két lehetőség van:

- hagyod levegőn megszáradni vállfára akasztva vagy kiterítve. - szárítógépbe teszed és egy kíméletes programot indítasz el. Ne felejtsd el gondosan bezárni a cipzárokat.

Figyelem! Sose tedd a kabátot közvetlenül radiátorra!

Hogyan tároljam a vízlepergető ruhákat?

Ez a bekezdés kifejezetten rövid, ugyanakkor nem kevésbé fontos mint a többi. A vízlepergető ruhákat sok esetben csak akkor vesszük fel, amikor hirtelen úgy alakul, hogy szükség van rájuk, ezért általában kicsire összehajtogathatóak. Ez nagyon praktikus, mert egy hátizsák alján vagy a kerékpáros táskában is könnyen elférnek. Fontos ugyanakkor, hogy kiszedd őket a táskából és ki is hajtogasd amint hazaértél. Különben az érzékeny víztaszító réteg több helyen megtörik, és ezáltal veszít a hatékonyságából.

A ruhát ezután tedd vállfára vagy akaszd fogasra.

Útmutató vízálló kabát javításáshoz

Hogyan javíts meg egy vízlepergető ruhadarabot ?

Ruházatod megsérült vagy elszakadt, amikor túl közel mentél egy sziklához vagy egy tüskés bokorhoz?  Eszedbe se jusson megvarrni, vagy vasalható folttal megjavítani.Ha lyukat ejtenél a textilen, a víz befolyna rajta és az anyag veszítene víztaszító képességéből.

Legjobb szövetségesed: az öntapadó javítófolt !

Vágj ki egy téglalapot, ami egy-két centiméterrel nagyobb a szakadásnál, kerekítsd le a sarkait, helyezd a sík felületen kiterített szövetre, majd ragaszd fel.

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz.

Most, hogy kabátod már tiszta, vízálló és meg is foltoztad, az eső biztosan nem állíthat meg.