lánckenő

HOGYAN OLAJOZD MEG A LÁNCOT?

A kerékpárlánc megfelelő karbantartásával meghosszabbítod az élettartamát, később kell javítani és cserélni. Ha a szennyeződések túlságosan beletapadtak már az olajba, itt az ideje egy alapos tisztításnak. 

TISZTÍTÁS: MIKOR ÉS HOGYAN KELL MEGTISZTÍTANI A KERÉKPÁRLÁNCOT? 

A jó tisztítás azonnali hatása: a felhalmozódott szennyeződés plusz súrlódást eredményez, mely energiaveszteséggel jár (akár 15 Watt). Ez nagyban rontja a teljesítményt, bármilyen típusú, bármilyen szintű kerékpározásnál. A tisztítás után nem csak hatékonyabban tudsz tekerni, hanem növeled a kerékpár élettartamát is.

A lánc karbantartása során tisztítsd meg az egész váltórendszert: az első és hátsó váltót, fogaskoszorút, lánctányérokat.

Az időjárási körülmények nagyban befolyásolják, hogy milyen gyakran kell elvégezni az olajozást. Például, ha rendszeresen használod esőben, gyakrabban kell megolajoznod.

Kerékpárlánc: hogyan kell tisztítani és megolajozni?

HOGYAN KELL TISZTÍTANI A KERÉKPÁRLÁNCOT?

Olajozás előtt a láncon teljes tisztítást kell végezni: zsírtalanítás után szárazra kell törölni.

Gyorstisztításhoz nem kell levenned a láncot, a kerékpáron is elvégezheted. Használj zsírtalanítót és kefével távolítsd el a felhalmozódott szennyezett olajat! Ezután öblítsd le és hagyd megszáradni, majd olajozd meg. Láncmosó használatával könnyebben elvégezheted ezt a műveleted.

Teljes tisztítást rendszeresen kell végezni: célszerű leszerelni a láncot, és a teljes váltórendszert megtisztítani. Olvasd el a helyes tisztítás lépéseit!

A LÁNC LEVÉTELE 

A láncot leghatékonyabban úgy tisztíthatod meg, ha leveszed a váltóról. Jegyezd meg, hogy volt feltéve a lánc, vagy készíts fotót, hogy tisztítás után megfelelően helyezd vissza!

Ha van a láncon patentszem, egyszerűen, kézzel szétszedheted. Nyomd meg erősen mindkét oldalról a patentszemet, így könnyen leveheted a láncot a váltóról.

Ha nincs a láncon patentszem, láncbontó segítségével nyithatod szét és úgy tudod levenni. A láncbontót laza láncon használd, ezért vedd le az első lánctányérról-mintha félreváltottál volna.
Helyezd a láncbontót az egyik láncszemre, hogy a kinyomószeg pontosan illeszkedjen a csaphoz. A szerszámot óvatosan, fokozatosan tekerd. Így a csapot nem nyomod ki teljesen a láncszemből, és utána könnyebben tudod visszatenni.

Miután kinyitottad, leveheted a láncot a váltóról.

kerékpárhoz való zsírtalanító használata

ZSÍRTALANÍTÓ HASZNÁLATA KERÉKPÁRLÁNCRA

Mikor a szennyezett olaj néhány helyen összeállt a láncon, alapos tisztítás szükséges. Bár a folyékony mosogatószer is megteszi, ajánlott speciális kerékpárra való zsírtalanítót használni.

A műveletet védett helyen, kesztyűben végezd, mert a zsírtalanítók kimarják a bőrt. Itasd át a szerrel a láncot, majd gondosan dörzsölj meg minden szemet, hogy eltávolíts minden fekete olajmaradványt.
Végül öblíts le vízzel a láncot és töröld át száraz ronggyal.

A lánctisztítás akkor lesz igazán hatékony, ha a  teljes vátórendszert megisztítod. A gondos karbantartást a kerékpár hosszú távon meghálálja.

A piacon számos fajta zsírtalanító kapható (spray, biológiailag lebomló, stb.)
A Decathlonban kifejlesztettünk egy 100%-ig növényi eredetű lánctisztító szert. Azt javasoljuk, hogy a szert ecsettel vidd fel a láncra és a váltó többi részére, majd használj kefét az alapos tisztításhoz.

A VÁLTÓRENDSZER TISZTÍTÁSA: fogaskoszorú, váltó, lánctányér

Nem kell levenni a hátsó kereket, de ha tárcsafékes országúti kerékpárod van, akkor a kezelés előtt védd meg egy ronggyal.

Először is helyezd a kerékpárt egy szerelőállványra vagy olyan helyre, ahol stabil marad, miközben dolgozol rajta.
Ezután itasd át a sebességváltó minden részét zsírtalanítóval.
Kefével és/vagy ronggyal töröld át alaposan az összes alkatrészt, mint ahogy a láncot is - különösen a hátsó váltót -, hogy eltávolítsd a zsírt és a szennyeződéseket.

Kerékpárlánc: hogyan kell tisztítani és megolajozni?

A MEGTISZTÍTOTT LÁNC VISSZAHELYEZÉSE

Miután a láncot - és a váltó többi részét is - zsírtalanítottad, leöblítetted és megtörölted, az olajozás előtt vissza kell tenned.

Ha láncon van patentszem, a művelet egyszerű: össze kell illeszteni a láncszemek végeit és össze kell nyomni a patentszemet.
Ha nincs patentszem, aláncbontót kell használni, mint levételkor. Ha a csapszeg benne maradt a láncszemben, amit megbontottál, könnyebben vissza tudod szerelni.

Illeszd össze a szétszerelt lánc két végét, a kis csapszeg vége segít a megfelelő pozícióban tartani a láncszemeket. Ezután helyezd a láncbontót a láncszemre és csavard meg úgy, hogy a kinyomószeg visszanyomja a csapszeget. Csavard még egy kicsit, hogy a csapszeg ugyanúgy álljon, mint a többi láncszemben.

decathlon kerékpárlánc olajozás

A KERÉKPÁRLÁNC KENÉSE: A MÓDSZER

A leghatékonyabb módszer a kenőanyag eloszlatására a láncban és a váltórendszerben sebességváltás közben történik. Kövesd a következő 5 lépést:

- Tedd a kerékpárt szerelőállványra vagy olyan helyre, hogy a hátsó kereket fel lehessen emelni. Ha nem tudod stabilizálni, kérj meg valakit, hogy emelje meg kissé, hogy a hátsó kerék ne érjen a talajhoz.
- Tedd a láncot a kicsi lánckerékre.
- Kend meg az egész láncot a belső oldalon, a láncszemek között.
-  Forgasd meg a hajtókart, és közben válts fokozatot úgy, hogy a lánc az összes lánckeréken végigfusson.
Végül töröld át a láncot mikroszálas ronggyal, hogy eltávolítsd a felesleges kenőanyagot. Ha túl sok olaj marad a láncon, a szennyeződés hamar felhalmozódik!

Ez a tanács bármilyen kerékpárra érvényes: városi, elektromos, országúti, MTB, stb.

Kerékpárlánc: a legjobb módszer olajozáshoz

ÉS ELEKTROMOS KERÉKPÁRRA? 

A középső motorral hajtható elektromos kerékpárok racsnival rendelkeznek, így visszafelé pedálozáskor a lánc nem mozdul el.

A váltórendszer megfelelő megolajozásához használhatsz szerelőállványt, vagy a kormányra és a nyeregre támasztva helyezd a földre és kérj meg valakit, hogy
tartsa a kerékpárt, amíg te előrefelé tekered a hajtókart. Ha megfordítod a kerékpárt, ne feledd, hogy a lánc belső oldalát kell beolajozni!

MILYEN KENŐANYAGOT VÁLASSZ A KERÉKPÁRLÁNCHOZ? 

Egyes kenőanyagok bizonyos időjárási körülményekhez jobban alkalmazkodnak, mint mások. Olvasd el az egyes termékek előnyeit a felhasználástól függően: száraz és poros vagy sós környezet, gyakori eső, stb. Keresd meg azt a kenőanyagot, mely a használat módjából adódóan a legmegfelelőbb a kerékpárod láncának és váltójának. 

Az időjárási körülmények nagyban befolyásolják, hogy milyen gyakran kell elvégezni az olajozást. Például, ha rendszeresen használod esőben, gyakrabban kell megolajoznod.

A lánc és a váltórendszer alapos tisztítása elengedhetetlen a kerékpár karbantartásához. A tisztítás után nem csak hatékonyabban tudsz tekerni, hanem növeled a kerékpár élettartamát is.

A kenőanyag szétoszlik a sebességváltóban és a lánc teljes hosszán, újra útra kelhetsz!  

Ne feledd! Kényeztesd a kerékpárodat, meghálálja!

TEKINTSD MEG A TANÁCSAINKAT A KERÉKPÁROD KARBANTARTÁSÁHOZ

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.

embout route

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOVDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

Kerékpározás közben a biztonság elsődleges: kopás vagy szakadás esetén a fékbovdeneket cserélni kell. Olvasd el a tanácsainkat arról, hogyan végezheted el a javításokat.

embout vtt

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

A biztonságod érdekében a fékek megbízhatóan és hatékonyan kell működjenek bármelyik pillanatban, egy váratlan szituációban is. Tekintsd meg, hogyan tudod kicserélni a fékbovdeneket, mielőtt azok elhasználódnak vagy kilazulnak.