ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR MŰHELY

A nélkülözhetetlen szerszámok a műhelyedben

A karbantartás hiányát a kerékpárod megsínyli: megnehezíti a MTB kerékpározást, és kockáztatod a biztonságodat. 

Hasznos, ha megtanulsz használni néhány szerszámot, melyek fontosak a kerékpár karbantartásához...

Legjobb mindjárt a szerszámkészlet összeállításával kezdeni.

LÁBPUMPÁK ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Lábpumpák

Fontos, hogy legyen otthon lábpumpád. Ezzel ellenőrizheted a nyomást a gumiköpenyben, és ha szükséges, fújhatsz is bele.

Figyelem: nézd meg, hogy a pumpa kompatibilis-e a gumibelső szelepével. Valójában kétféle szelep létezik: presta (kicsi) és autó (schrader / nagy).

Az előbbi jellemző az országúti kerékpárokra, míg az utóbbi pl. MTB, városi, trekking kerékpárokra. Számos olyan modell van, amely mindkettővel kompatibilis, mindenesetre ellenőrizd, hogy a pumpád alkalmas-e a kerékpárod gumijának felfújására.

A nyomásmérővel felszerelt pumpa nagyon praktikus: egyszerűen megmérheted és szabályozhatod a nyomást.

kerékpár szerelőállvány

Szerelőállvány

Készíthetsz állványt saját magad, ami alkalmas a kerékpár karbantartására, de beruházhatsz egy szerelőállványra is. Bármelyik lehetőséget is választod: a lényeg, hogy a kerékpárod fel legyen függesztve és a kezed szabad legyen.

Mert valóban, nem egyszerű egyik kezeddel tartani a kerékpárt, a másikkal pedig szerelni. Bizonyos műveletekhez mindkét kezedre szükség van, és mivel nincs egy harmadik, kell egy állvány.

Ez az eszköz sok esetben jól fog jönni: tisztítás és bármilyen típusú javítás esetén.

imbuszkulcs

Imbuszkulcsok

Az imbuszkulcsok nélkülözhetetlen eszközei az üléspozíció beállításának és néhány akut beállításnak.

Ha kerékpározni indulsz, multifunkcionális szerszámot viszel magaddal, de a műhelyedben jó, ha minden kulcs külön megtalálható. Ezek a kulcsok alkalmasabbak a különböző alkatrészek megszorításához.

Megjegyzés: a kerékpárod néhány alkatrésze karbon? Használj nyomatékkulcsot! Ezek nyilván többe kerülnek, de nem kockáztatod a nyeregcső, a kormány és a kormányszár épségét egy túlzott megszorítással.

pedálkulcs

Pedálkulcs

A pedálkulcs hasonlít egy széles imbuszkulcshoz, de a nyele sokkal hosszabb. Ez az erőkar szükséges a pedálok megszorításához és kilazításához.

A kulcs a következő fizikai törvény szerint működik: minél hosszabb az erőkar, annál könnyebben tudsz nagyobb erőt kifejteni. Ezzel a kulccsal rendszeresen megzsírozhatod a pedálok tengelyét vagy kicserélheted a patentpedált.

láncbontó

Láncbontó

A láncbontónak kell, hogy legyen helye a szerszámkészletben! Nélkülözhetetlen eszköz a lánc cseréjéhez vagy hosszának módosításához.

Vannak könnyű változatok, melyek elférnek a zsebedben, és egyes multifunkciós szerszámokban is van. Terepen, főleg MTB-ozás közben gyakran előfordul, hogy elszakad a lánc, a gyors sebességváltások miatt. A garázsban vagy a szerelőállványon nem nagyon fordul elő ilyesmi. Egy masszív láncbontóval egyszerűen és gyorsan elvégezheted a javításokat a láncon.

foltkészlet

Láncnyúlásmérő 

Ha szeretnéd megtudni, mennyire használódott el a láncod, használj láncnyúlásmérőt!

Hogyan használd megfelelően?

A szerszám egyik fogát helyezd az egyik láncszembe.

Nézd meg, mit mutat:

- Ha az érték jóval 0,75 alatt van, minden    rendben.
- 0,75 körül érték azt jelzi, hogy hamarosan ki kell cserélned a láncot, mielőtt kárt tenne a fogaskerekekben/lánctányérban...
-Ha 1-es közeli értéket mutat, azonnal cseréld le a láncot!

pince_coupe_cable

Csípőfogó

Csípőfogó nélkül elég nehézkes lenne a bowdent és bowdenházat lecserélni. Ha megsérültek, vagy csak a rendszeres karbantartás miatt cseréled őket, az újak mindig hosszabbak, mint kellene. Ha felhelyezted, a megfelelő hosszra kell vágni.

Válassz speciális csípőfogót, mellyel pontosan levághatod a bowdent és a bowdenházat anélkül, hogy becsípnéd vagy megsértenéd. A bowden becsúsztatása és menete a házban könnyebb lesz.

küllőkulcs

Küllőkulcs  

Idővel, ahogy kerékpározás közben gyűjtöd a kilométereket, a küllők kilazulnak. MTB kerékpározás során a sorozatos akadályokon való áthajtás is eredményezhet nyolcast a kerékben.

A küllőkulccsal meghúzhatod a küllőket és kiküszöbölheted a nyolcast: ez a kis eszköz nagyon hasznos lehet!

 

all in one

Nyomatékkulcs 

Minden alkatrész (fogaskoszorú, kormányszár...) esetén adott, hogy mekkora erővel lehet meghúzni.

Ha túl nagy a nyomás, eldeformálódhat vagy el is törhet.   

Ez az erő "Newtonméterben" van megadva.

Pontos mutatójának köszönhetően a nyomatékkulccsal biztonságosan megszoríthatod az illesztéseket a kerékpáron.  
foltkészlet

Javítókészlet defekt esetére

A javítókészlettel, mely foltokból, köpenyleszedőből és ragasztóból áll, megjavíthatod a defektes gumit túra közben vagy otthon.

Országúti kerékpárhoz kisebb, MTB és trekking kerékpár gumibelsőjéhez nagyobb foltokat válassz!

Figyelem: tubeless gumiköpeny esetében semmi esetre se használj köpenyleszedőt! Ezzel megsértenéd az oldalfalát és a légkamrát. Tubeless gumiköpenynél másfajta javítókészletre van szükség: mesh segítségével hozhatod helyre a defektet.

all in one

All in one spray

Használhatsz külön szert a váltórendszer zsírtalanítására, a váz és a kerekek tisztítására és a lánc megolajozására. Vagy, használhatsz all in one (minden egyben) spray-t is!

Ezzel gyorsan védelmet biztosítasz a kerékpárnak, a csavarjainak és a váltójának is. Fedezd fel az All in One használatának lehetőségeit!

 

Miután összeállítottad a szerszámkészletedet, ideje, hogy megtanuld használni őket! Fedezd fel az oktatóvideókat YouTube csatornánkon, melyek segítenek ebben a tanulásban.

pictoSAV

... ÉS A JAVÍTÁSHOZ

Látogass el az oldalunkra, ahol megtalálod a műhelyszolgáltatásainkat!  

Itt megtalálsz minden tanácsot, bemutatóvideót és alkatrészt a kerékpárod javításához és karbantartásához.

A NÉLKÜLÖZHETETLEN SZERSZÁMOK A MŰHELYEDBEN

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

TEKINTSD MEG A TANÁCSAINKAT A KERÉKPÁROD KARBANTARTÁSÁHOZ

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.

lánckenő

KENŐANYAG HASZNÁLATA KERÉKPÁRLÁNCON

A kerékpárlánc kenése megakadályozza a lánc és a fogaskerék fogai közötti súrlódást. A jól megkent lánccal egyben véded is a fém alkatrészeket a rozsdásodástól.

embout route

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOVDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

Kerékpározás közben a biztonság elsődleges: kopás vagy szakadás esetén a fékbovdeneket cserélni kell. Olvasd el a tanácsainkat arról, hogyan végezheted el a javításokat.

embout vtt

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

A biztonságod érdekében a fékek megbízhatóan és hatékonyan kell működjenek bármelyik pillanatban, egy váratlan szituációban is. Tekintsd meg, hogyan tudod kicserélni a fékbovdeneket, mielőtt azok elhasználódnak vagy kilazulnak.

Váltó

HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI AZ ELSŐ VÁLTÓT?

A rosszul beállított első váltó problémákat okozhat kerékpározás közben. Íme egy útmutató, mely segít az első váltó beállításában.

Fogaskoszorú

HOGY TUDOM MEGKÜLÖNBÖZTETNI A FOGASKOSZORÚT ÉS A RACSNIT?

Racsni (menetes) vagy fogaskoszorú (kazettás): tudod, hogy a kerékpárod mivel van felszerelve? Az alábbi leírásból megtudhatod a választ!