Elektromos kerékpár javítási útmutató

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Elektromos kerékpárod javításra szorul? Megmutatjuk, hogyan lehet újra olyan, mint új korában.

Lehet, hogy szereted a kerékpárod, de a szereléshez nem igazán értesz... Ez így rendben is van, bízd nyugodtan szakemberre javításokat! Nem kell mindenhez értened, és belekezdened olyasmibe, amit nem tudsz jól végigcsinálni.

Nyugodt lehetsz, a kerékpárod mindig ad lehetőséget, hogy kezedbe vedd az imbuszkulcsot, és kiélhesd barkácsolási vágyaidat.

Készen állsz tehát arra, hogy megnézd az elektromos kerékpár javításának alapjait?

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Az elektromos kerékpár/MTB mely alkatrészei szorulhatnak javításra?

Csakúgy, mint egy normál kerékpár esetében, egyes alkatrészek elkerülhetetlenül javításra vagy akár cserére szorulnak. A gyakori használat következtében normális a kopás, illetve előfordulhat rozsdásodás, ha kint tárolod és nedvesség éri, vagy ha nem megfelelő a kerékpár karbantartása.

Minden kerékpáros számíthat arra, hogy előfordulhat defekt, nyolcas a kerékben (ütközés következtében) vagy akár küllőtörés. Az elektromos kerékpárok súlya átlagosan 17-25 kg (egy normál kerékpáré kb. 15 kg), a kerekekre így nagyobb súly nehezedik, ami megnöveli a fent említett hibák eshetőségét.

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Rendkívül fontos a fékek és a lánc beállítása. A lánc kilazulhat, leeshet vagy el is szakadhat. A kényelmes és biztonságos kerékpározás érdekében a láncot jól olajozd meg, de ne túlságosan, mert összekenheti a ruhádat.

A saját biztonságod érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a csavarokat minden alkatrészen, hogy nem lazultak-e ki.

Előfordulhat, hogy a kerékpár elektromos kábelei idővel elhasználódtak. Ha egy szakember átvizsgálja, beazonosítja a hibát és remélhetőleg meg is tudja javítani. Más a helyzet a motor és az akkumulátor esetében.

Természetesen számos más hiba is előfordulhat. Azt javasoljuk, hogy tekints meg műhelyszolgáltatásainkat, ha bármi gyanúsat észlelsz kerékpározás közben.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az elektromos kerékpárt a használó biztonságát szem előtt tartva tervezték. A tervezőmérnökök megbízható és robusztus alkatrészeket fejlesztettek ki. Megbízhatsz szakértelmükben, és legyen számodra is fontos a karbantartása, hogy minél hosszabb ideig használhasd.

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Hogyan kell karbantartani és átvizsgálni az elektromos kerékpárt?

Ha karbantartásról van szónincsenek szabályok.Te vagy a felelős a kerékpárodért. Mindenben te döntesz, vedd komolyan ezt a feladatot! Ha józan ésszel átgondolod: ne tegyél olyat a kerékpároddal, amit nem szeretnél, ha tennének veled. Ha koszos... Mosd le! Szükség van egy kis javításra? Ne tétovázz! Az, aki szervizelte az elektromos kerékpárod, adott néhány jó tanácsot?  Fogadd meg!

Elektromos kerékpár javítási útmutató

A gyakorlatban ez rendszeres karbantartást jelent, néhány "rutinfeladatot", hogy kényelmesen és biztonságosan kerékpározhass. Ezért, mielőtt elindulnál, ellenőrizd:

• hogy a gumiköpenyben a nyomás megfelel a gyártó által megadott értéknek;

• a lánc meg van olajozva;

• hogy a fékek megfelelően fognak;

• a kerekek, a kormány, a nyereg és a nyeregcső megfelelően meg vannak szorítva;

• a váltás simán megy;

• … és amit még fontosnak tartasz!


Ez a kis ellenőrzés talán fáradságosnak tűnhet, de megéri! Megszokod, és hamar rááll a szemed a legkisebb mechanikai hibákra is!

A technikai ellenőrzésen felül fontos a rendszeres mosás, és a szükséges kisebb javítások elvégzése. A légszennyezés, a tengeri levegő, a sár, a levelek és egyéb szennyeződés, ami a kerékpár alkatrészeibe kerülhet, hozzájárulnak a kopáshoz, ezért: mosd le! Olvasd el a Tippek és tanácsok az elektromos kerékpár karbantartásához” című cikket, amelyben lépésről lépésre leírjuk, hogy kell lemosni.

Végül, a karbantartáshoz a megfelelő tárolás is hozzátartozik.

Először csukd össze (ha összecsukható) és óvatosan tedd el, vigyázva, hogy a kábelek ne sérüljenek. A kábelek adják az elektromos kerékpár lényegét. Ha megrongálódnak, nem beszélhetünk elektromos kerékpárról.

Fontos, hogy az akkumulátort megfelelően tárold, hogy hosszú ideig használhasd. Javasoljuk, hogy többször töltsd fel, még akkor is, ha több hónapig nem használod a kerékpárt. Ha pedig feltöltötted, ne felejtsd el kihúzni a töltőjét! Mindent be kell osztani!

A kerékpárt és az akkumulátorát 20°C körüli hőmérsékleten tárold!

Ha az akkumulátor meghibásodik, vidd el a kerékpárt oda, ahol vetted, ha még érvényes rá a jótállás. Más esetben keress fel egy szervizt, ahol szakember megnézni, hogy javítható-e, és ha igen, ad rá árajánlatot.

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Mikor kell szervizbe vinni egy elektromos kerékpárt?

HOL LEHET MEGJAVÍTTATNI (SZERELŐ, BOLT, MŰHELY, STB.) ?

Egy helyesen karbantartott elektromos kerékpárt elég évente egyszer átvizsgálni. Ez olyan, mint az emberek esetében az általános éves orvosi vizsgálat. Az áruházban vagy szaküzletben, ahol vetted a kerékpárt, a szerelő minden alkatrészt megvizsgál (hajtómű és csapágya, váz, kerekek, kormány, sebességváltó stb.), hogy ellenőrizze a kerékpár állapotát. Ez tulajdonképpen a korábban javasolt ellenőrzés, csak alaposabb. Az elektronikát a szakember egy műszer segítségével végzi el a kerékpáron.

Még egy apró előny Ha kíváncsi vagy és a szerelőnek van egy ki ideje, el is magyarázza, hogy működik az elektromos kerékpár -legalábbis az alapokat.

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Hol köthetek biztosítást az elektromos kerékpáromra?

Tudtad, hogy köthetsz biztosítást az elektromos kerékpárodra? Most már tudod! 

Hogyan ellenőrizd az akkumulátor és a motor csatlakozásait?

Az elektromos rásegítés csak akkor működik, ha minden kábel jól be van kötve, és összeköti az akkumulátort a motorral, a vázon és a kormányon keresztül. Néha egy rosszul bedugott kábel is okozhatja a rásegítés teljesen megszűnését.

Ha szükségesnek tartod, megnyugtat, megengedheted magadnak, és megfelel az igényeidnek, választhatsz biztosítást. Biztosítást nem kötelező kötni az elektromos kerékpárra, kivéve ha teljesítménye nagyobb, mint 250 W vagy max. sebessége meghaladja a 25 km/h-t, " ahogy az a hivatalos oldalakon olvasható. Ez esetben olyan biztosítást kell rá kötni, mint egy motorkerékpárra".

Elektromos kerékpár javítási útmutató

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Az elektromos kerékpár (vagy MTB) javítása nem csupán rád hárul.A feladatod annyi, hogy évente egyszer vidd el a kerékpárt szakemberhez, illetve ha bármi rendelleneset észlelsz a mechanikai és/vagy elektromos szerkezetében.

Ha sokáig szeretnéd élvezni a kirándulásokat a természetben az elektromos kerékpárral, viseld gondját nap mint nap!

+ tanácsok az elektromos kerékpárhoz 

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Ezen az oldalon olvashatod tanácsainkat a kerékpár megfelelő megtisztításához. Csapatunk segítségével megosztunk veled minden hasznos tudnivalót, hogy a kerékpárodat minél hosszabb ideig használhasd. A rendszeres, precíz karbantartás megóvja a kerékpárt a meghibásodástól, és biztosítja a hatékony és kellemes használatát. Ha elhanyagolod a rendszeres karbantartást, fizetned kell a javításokért, ami plusz kiadást jelent.

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Az akkumulátor az elektromos kerékpár "szíve". Nélküle nincs rásegítés a pedálozás során. Ez mindent elmond a jelentőségéről. Hogyan javítható az üzemideje és hosszabbítható meg az élettartama? Ismerd meg közelebbről hasznos tippjeinket!