Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Hogyan tudod optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Az akkumulátor az elektromos kerékpár "szíve". Nélküle nincs rásegítés a pedálozás során. Ez mindent elmond a jelentőségéről. Hogyan javítható az üzemideje és hosszabbítható meg az élettartama? Ismerd meg közelebbről hasznos tippjeinket!

Az akkumulátor első használata

Elektromos rásegítésű kerékpárt vásároltál? Használat előtt elengedhetetlen, hogy teljesen feltöltsd az akkumulátort annak érdekében, hogy "felébredjen," mert a raktárban hibernálás üzemmódban tárolták. A feltöltést követően ellenőrizhetjük, hogy minden működőképes-e. Amikor a töltőn a LED kijelző zöldre vált, útra kelhetsz!

Rendszeresen ellenőrizd a guminyomást!

A nem megfelelően felfújt gumi hátráltatja a kerékpár haladását, ezért az elektromos rásegítést igényel. Az akkumulátor üzemidejének optimalizálása érdekében ne felejtsd el legalább 2 hetente ellenőrizni a guminyomást: 3,5 - 5 bar között kell lennie.
Ez csökkenti a defekt kockázatát, valamint nagyobb biztonságot és kényelmet garantál!

Ne várd meg, amíg az akkumulátor lemerül, mielőtt feltöltöd.

A memóriaeffektus nélküli lítium-ion technológiának köszönhetően, az elektromos kerékpár akkumulátorának nem kell teljesen lemerülnie a feltöltéshez: így akkumulátoraink bármikor tölthetők. Tipp: az akkumulátor pontos töltöttségi szintjének megállapításához várd meg, amíg az elektromos kerékpár megáll. Ügyelj arra, hogy soha ne tárold a kerékpárt lemerült akkumulátorral, ajánlott az akkumulátort kiterjesztett üzemmódba helyezni. 

Hosszabb út előtt jól töltsd föl az akkumulátort

Szükséges van az akkumulátor élettartamát optimalizálni a töltési ciklusok számának csökkentésével? Vagy épp ellenkezőleg: a kényelem számít, különösen, ha hosszabb útra mész? Minden csak szervezés kérdése! Mindenesetre tisztában kell lenned azzal, hogy egy elektromos kerékpár nehezebb, mint egy hagyományos. Mielőtt útra kelsz, győződj meg arról, hogy meghibásodás esetén is képes leszel megtenni az utat.

TUDTAD? Az akkumulátor 500 töltési ciklusra van optimalizálva: 1 töltési ciklus = 1 teljes feltöltés (például: 1 db 50%-os töltés = 1 fél ciklus), amelyen túl is működőképes marad, azonban kevésbé jó a teljesítménye.

Gyorsulás

Általában minél erősebben pedálozol, annál jobban használod az elektromos rásegítést. Az akkumulátor üzemidejének megőrzése érdekében elektromos kerékpárjaink teljesítménykorlátozóval vannak felszerelve, amelyet úgy terveztek, hogy korlátozza a rásegítést, amikor a motor erősen igénybe van véve. Amint eléred a 25 km/h-s pedálozási sebességet, a rásegítés magától kikapcsol (az európai szabályozásnak megfelelően).

TUDTAD? Elektromos kerékpárjaink mindegyike CE-engedéllyel rendelkezik, a rásegítés maximális sebessége 25 km/óra.

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Tanuld meg megbecsülni az akkumulátorod üzemidejét

Az egy töltési ciklusban megtehető kilométerek száma számos tényezőtől függ: az üzemidő változhat a terheléstől (testsúly + szállított tárgyak súlya), a szintkülönbségtől (emelkedőtől) és az időjárási körülményektől (a hideg csökkenti az akkumulátor üzemidejét a szél pedig fékezi a mozgást).

Tárold az akkumulátort megfelelő helyen

Ha nem használod az elektromos kerékpárod, vedd ki az akkumulátort, és tartsd feltöltve hűvös (10 és 25 °C közötti), száraz, közvetlen napfénytől védett helyen. Ha a tárolási idő eléri az egy hónapot, kapcsold az akkumulátort hibernálás módba. 
Hosszú távú tároláshoz (akár egy éven át nem használva) nyomd meg és tartsd lenyomva az akkumulátoron lévő ON/OFF gombot néhány másodpercig, amíg a LED-ek kialszanak. Az újraaktiváláshoz nyomd meg röviden ugyanazt a gombot, vagy használd a töltőt.

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Hogyan tekerj rásegítés nélkül

Az elektromos rásegítést segédeszköznek kell tekinteni, nem pedig motornak. Úgy tervezték, hogy szükség esetén támogassa erőfeszítéseid, de sík terepen vagy lejtőn kikapcsolható, különösen, ha az akkumulátor töltöttségi szintje alacsony. Mi sem egyszerűbb ennél az ON/OFF gombnak köszönhetően, amely kényelmesen elérhető!

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Tartsd karban az akkumulátort és a kerékpárt, amilyen gyakran csak szükséges

A városban, a hegyekben vagy vidéken a kerékpár ki van téve a sár, a kövek és a por okozta szennyeződéseknek. Elengedhetetlen a rendszeres, alapos, nedves szivaccsal történő tisztítás! Hasonlóképpen, mielőtt visszahelyezed az akkumulátort a helyére, ellenőrizd, hogy nem kerültek-e bele idegen tárgyak. Különös figyelmet kell fordítani a váltórendszer alkatrészeinek (lánc) tisztítására.

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Teljes feltöltés havonta

Javasoljuk, hogy legalább havonta egyszer töltsd fel az akkumulátort, ideális esetben szobahőmérsékleten, hogy megakadályozd a teljes lemerülését és a mélykisülést, aminek következtében használhatatlanná válik.


Ha hosszabb ideig (több mint 1 hónapig) nem fogod használni a kerékpárt, javasoljuk, hogy a kerékpár akkumulátorát állítsd hibernálás módba.
Akár a kerékpáron van az akkumulátor, akár külön tárolod, ez mindkét esetben érvényes.

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Hasznos cikkek

A gumiköpeny kopásának mérése

A gumiköpeny kopásának mérése

Ahogy a kerékpár gumija kopik, úgy csökken a tapadás, megnő az esés és a defekt kockázata. Hogy kiküszöböljük ezeket a veszélyeket, pár hasznos tanáccsal látunk el a gumi kopásának ellenőrzéséhez.

lánckenő

KENŐANYAG HASZNÁLATA KERÉKPÁRLÁNCON

A kerékpárlánc kenése megakadályozza a lánc és a fogaskerék fogai közötti súrlódást. A jól megkent lánccal egyben véded is a fém alkatrészeket a rozsdásodástól.

A kerékpáros bukósisak hatékonysága:  ápolás, tárolás és csere

A kerékpáros bukósisak hatékonysága: ápolás, tárolás és csere

A gyémánt örök, de a bukósisak nem az! Ismerd meg a tanácsainkat és tippjeinket, hogy a bukósisakod biztonságosan és megfelelő módon lássa el a feladatát.