A kerékpár tárolása

Megoldások a kerékpár tárolására és védelmére

Hol tároljam a kerékpárom? Hogyan tároljam? Mi a teendő, ha kint kell hagynom a kerékpárt? Itt megtalálod a választ ezekre a kérdésekre, hogy jól tudd tárolni és minél tovább meg tudd őrizni a kerékpárodat.

A kerékpár tárolása fejtörést okozhat, különösen, ha több kerékpárod vagy kevés helyed van. Segítségképpen felvázolunk minden lehetőséges megoldást a kerékpár tárolására vonatkozóan, kezdve a kerékpár kiválasztásával.

3 fontos kérdés van a kerékpár tárolásával kapcsolatban

A kerékpár vásárlásakor vagy a meglévő kerékpár elhelyezésekor 3 szempontot kell figyelembe venni a megfelelő tárolás érdekében. A rendelkezésre álló hely, a kerékpár jellemzői és súlya. 

A rendelkezésre álló hely

A kerékpár tárolására rendelkezésre álló hely meghatározza, hogy melyik a számodra megfelelő kerékpártartó eszköz. A tárolóhely lehet egy pince, garázs vagy egy helyiség kültéren vagy beltérben. A rendelkezésre álló hely függvényében kell kiválasztani a megfelelő kerékpártartót.

💡 Tanácsunk: Vidd be a kerékpárt abba a helyiségbe, ahol tárolni szeretnéd (akár tartó nélkül), hogy lásd, mennyi helyet foglal. Így gyorsan rájössz majd, hogy melyik a legjobb tárolási megoldás.

A kerékpár tárolása

A kerékpár jellemzői

Nem minden kerékpártartó jó minden kerékpárhoz. A váz formáját, a tárcsaféket, a kormány méretét és egyéb jellemzőket is figyelembe kell venni a tárolásnál. A legjobb tárolási mód részben a kerékpár jellemzőitől függ.

💡 Tanácsunk: már a kerékpár vásárlásakor vedd figyelembe, hogy milyen lehetőségeid vannak a tárolására. A tárolási lehetőség fontos szempont a kerékpár kiválasztásakor, különösen, ha korlátozott a rendelkezésre álló hely.

A kerékpár súlya 

A kerékpár súlya jelentéktelen tényezőnek tűnhet. Ugyanakkor fontos figyelembe venni a kerékpár kiválasztásakor és tárolásakor. Ha napi szinten fel kell emelned, hogy felakaszd, vagy cipelned kell a lépcsőházban, egy nehéz kerékpár nem a legjobb választás. A kerékpártartó kiválasztását is befolyásolja: a magasan rögzített tartó és a fal nem bírja el a túl nagy súlyú kerékpárt (pl. elektromos kerékpár). 

💡 Tanácsunk: gondold ki előre, hogy milyen módon szeretnéd tárolni, ez fontos szempont lehet a kerékpár kiválasztásánál.Vedd figyelembe azt is, hogy mekkora súlyt bír el az a kerékpártartó eszköz, amit szeretnél.

A kerékpár tárolása

HOGYAN TÁROLD A GARÁZSBAN A KERÉKPÁROD?

Ez a legalkalmasabb és legkényelmesebb lehetőség a kerékpár tárolására. A garázsban tárolt kerékpár védve van a különböző környezeti hatásoktól: a kerékpárok, bármilyen anyagból is legyenek, nem viselik jól a nedvességet, a meleget, az esőt, stb.

A garázsban tárolás a legjobb módja annak, hogy hosszan meg tudd őrizni kerékpárod jó állapotát. Ismerd meg a garázsban alkalmazható kerékpártartókat.

➡️ Kerékpártartók talajon tárolásra

 • Kerékpártároló

  Ez a tárolási mód különösen praktikus akkor, ha több kerékpárod van, mindegyiket könnyen tudod tárolni ugyanazon a helyen. A kerékártároló lehet a talajon vagy rögzítheted a falra, hogy több helyed legyen a garázsban. Vásárláskor ellenőrizd a kerékpár fékrendszerét, hogy a kerékpártároló alkalmas-e tárcsafékhez. Ugyanígy a kerekeket is ellenőrizd, mert a kerékpártárolók eltérő szélességűek lehetnek aszerint, hogy milyen méretű gumiköpenyhez valók.

 • Kerékpár állvány

  Bár több helyet foglal, mint a kerékpártároló, és csak egy kerékpárt tud tárolni, a kerékpár állvány is nagyon előnyös tároló eszköz. Ez az álló kitámasztó a hátsó kereket a föld fölött tartja, és lehetővé teszi a kerékpár karbantartását. A sebesség beállítására és a lánc megolajozására a legjobb módszer a lánc meghajtása, míg a hátsó kerék a levegőben van.

Tárolás garázsban: a kerékpár rögzítése magasan vagy felfüggesztve 

A kerékpár felfüggesztése a falra vagy a plafonra nagyon helytakarékos megoldás. A garázsban elhelyezheted a kerékpárod függőlegesen, a falon. Ebben az esetben meg kell találni a legjobb megoldást a kerékpár súlyának és a tartó teherbírásának figyelembevételével.

➡️ Fali kerékpártartók

 • Kampó falra vagy plafonra

  Helytakarékos, könnyű, és egyszerű rögzíteni, a legjobb megoldás, ha kevés helyed van a kerékpár tárolására. A kampót könnyen elhelyezheted a plafonon vagy a falon a helyiség berendezéséhez igazodva. Több kerékpárt is elhelyezhetsz különböző magasságokban (a falon) vagy távolságokban (a plafonon) úgy, hogy a kormányok ne akadjanak össze és optimális legyen a tér kihasználása. 

 • Fali tartó

  Ha magasba szeretnéd feltenni a kerékpárod, könnyen fel tudod csúsztatni a két akasztóra, ami a váz alatt tartja meg, így a fali tartó ideális megoldás. DECATHLON-ban kapható modellünk két kerékpár tárolását is lehetővé teszi, mint egy kerékpártartó, helytakarékos és megkönnyíti a helyiség optimális kihasználását. Ha fali tartót választasz, győződj meg róla, hogy van rajta gumi borítás, így megóvod a vázat a karcolásoktól. 

A LEGJOBB MEGOLDÁSOK KERÉKPÁR TÁROLÁSÁRA LAKÁSBAN

Tárolás magasban

Nem mindig könnyű megfelelő helyet találni a kerékpárnak a lakásban. A rendelkezésre álló hely és a választott kerékpár típusa meghatározza, hogy milyen tárolási módot válassz.

Érdemes előnyben részesíteni a falra vagy plafonra szerelhető kampókat, hogy a kerékpárt magasan vagy függőlegesen tudd tárolni. A fali kampók és akasztók tökéletes megoldások a helytakarékos tárolásra. 

Kerékpár tárolása erkélyen

Ha kevés helyed van, vagy nem szeretnéd a kerékpárt az életteredben tárolni, az erkély ideális alternatíva lehet. Ebben az esetben védd a kerékpárod az időjárási viszontagságoktól és a nedvességtől, melyek hosszú távon rongálhatják az állapotát. Két nélkülözhetetlen dolog a megfelelő védelemhez: védőhuzat és rendszeres karbantartás. Ha megfogadod ezt a két tanácsot, megvéded a kerékpár alkatrészeit a rozsdásodástól.

Így tudsz megszabadulni a rozsdától:

Hogyan tudod tárolni és megóvni a kerékpárod? Itt találod a javaslatainkat!

Kültéri tárolás: Hogyan védjem meg? 

Ha ezek a tárolási lehetőségek nem állnak a rendelkezésedre és kint kell hagynod a kerékpárod, itt megtalálod javaslatainkat a kerékpár jó állapotának megőrzésére és a lopás megelőzésére.

Ahogy írtuk az erkélyen tárolás esetén, a védőhuzat nélkülözhetetlen a kerékpár alkatrészeinek védelméhez: váz, váltórendszer, pedál, kormány, gumiköpeny. Csakúgy, mint a váltórendszer rendszeres karbantartása.

A kerékpár tárolása

A kerékpár biztonsága érdekében szerezz be egy megfelelő kerékpárzárat, ami átfogja a vázat, a kerekeket és egy alkalmas rögzítési pontot. 

Vásárláskor vedd figyelembe, hogy egyes kerékpárok ellenállóbbak, mint mások. A városi és gravel kerékpárok kevésbé sérülékenyek, mint az országúti kerékpárok. Ez az információ, és a használat célja fontos szempontok a kerékpár kiválasztásakor. 

Hogyan tárold kültéren az elektromos kerékpárod? 

Mi történik akkor, ha az elektromos kerékpárodnak kint kell éjszakáznia? A védelme és biztonsága érdekében ugyanazok a tanácsaink, mint a hagyományos kerékpárok esetében: egy védőhuzat az időjárás viszontagságai ellen, egy erős kerékpárzár és egy megfelelő rögzítési pont.

💡 Tanácsunk: vidd magaddal az akkumulátort, amikor kint hagyod a kerékpárt.

Hogyan tudod tárolni és megóvni a kerékpárod? Itt találod a javaslatainkat!

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Most már mindent tudsz a kerékpár tárolásáról, már csak ki kell választanod a legmegfelelőbb megoldást a kerékpárod típusa és a rendelkezésre álló hely függvényében.Hogy minél tovább meg tudd őrizni a kerékpárod, itt megtalálod a tanácsainkat a karbantartásról.

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Hogyan kell megfelelően tisztítani a kerékpárt?

Ezen az oldalon olvashatod tanácsainkat a kerékpár megfelelő megtisztításához. Csapatunk segítségével megosztunk veled minden hasznos tudnivalót, hogy a kerékpárodat minél hosszabb ideig használhasd. A rendszeres, precíz karbantartás megóvja a kerékpárt a meghibásodástól, és biztosítja a hatékony és kellemes használatát. Ha elhanyagolod a rendszeres karbantartást, fizetned kell a javításokért, ami plusz kiadást jelent.