Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

KERÉKPÁR ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Gyermeked kinőtte a kerékpárját és újat szeretnél neki venni? Vagy a saját kerékpárod már nem felel meg a felhasználási igényeidnek, mert inkább országúton kerékpároznál, de egy MTB-kal nem olyan nagy élmény? Akkor a kerékpárod már nem megfelelő a számodra, ideje újra váltani.

Unselected

De mit csinálj a régi kerékpároddal, hogy ne porosodjon a garázsban? Tudjuk, hogy szereted, de ha már nincs rá szükséged, add el! Valakit biztosan boldoggá teszel majd ☺ ráadásul egy kis pénzmagra is szert tehetsz egy új kerékpár vásárlásához.
Ahhoz azonban, hogy a legjobb árat kaphasd érte és könnyebben eladhasd, van néhány dolog, amit ellenőrizned kell. Mindössze néhány percet vesz igénybe, és mindent megváltoztathat. Szóval elő a törlőrongyokkal és a szerszámosládával, és hadd ragyogjon az a bringa!

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Hogyan add el gyorsan a régi kerékpárodat?

Egy könyvet nem szabad a borítója alapján megítélni, egy kerékpárt viszont az általános megjelenése alapján fognak megítélni, és ez látszani fog a hirdetésben. A legkevesebb tehát, hogy tisztítsd meg a kerékpárt, távolítsd el róla a sarat, a port és az egyéb szennyeződéseket, valamint a matricákat és minden tárgyakat, amely számodra vagy gyereked számára különlegessé tette a kerékpárt, de amely előfordulhat, hogy nem tetszene egy potenciális vevőnek.
Személytelenítés és általános jó állapot: ezek legyenek a kulcsszavai a kerékpárodon végrehajtott "fiatalítási" hadműveletnek. Ezáltal kerékpárod vonzóbbá válik a használt piacon, és gyorsabban el tudod majd adni.

Unselected

Jó hirdetés létrehozása a kerékpár eladásához

Ahhoz, hogy a legjobb áron tudd eladni használt kerékpárodat, nyugodtan említsd meg vagy mutasd meg az összes olyan elemet, amely azt bizonyítja, hogy nagy gondot fordítottál rá. A kerékpár karbantartási és szervizszámláit is vevőjelölt rendelkezésére bocsáthatod, ha megvannak, és a hirdetésben is megemlítheted, hogy rendelkezel ezekkel. Ez megnyugtatja a vevőjelöltet, hogy minden tökéletesen rendben van.

Ez kiváltképp fontos, hiszen bíznunk kell a kerékpárunkban, mielőtt elindulnánk lefelé egy lejtőn. Ha tehát saját magad végeztél el bármilyen karbantartási munkát, például fékbetét- vagy fékpofacserét, a fékek légtelenítését, gumiköpeny- vagy gumibelsőcserét, ezt mindenképpen említsd meg, és egy közelről készült fotóval támaszd alá (az ellenfényt persze kerüld – a művészi beállításokkal majd legközelebbi cikkünkben foglalkozunk).

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Alkatrészek, amelyeket ellenőrizned kell a kerékpár eladása előtt

Mielőtt eladásra kínálnád a kerékpárodat, mindenképpen ellenőrizd az alábbi pontokat, mivel a ritka gyöngyszemet kereső vevő biztosan ellenőrizni fogja azokat, így tehát biztos lehetsz benne, hogy minden rendben lesz. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha egy bolton keresztül szeretnéd a kerékpárt értékesíteni. Így olyan árat kaphatsz érte, amely ténylegesen megfelel a kerékpár értékének.

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

1. Fékek

A biztonságos kerékpározáshoz elengedhetetlen fékeknek kifogástalan állapotban kell lenniük az eladás előtt. A bowdeneknek és a bowdenházaknak sértetlennek kell lenniük, emellett a tárcsafékbetéteknek és a fékpofáknak is jó állapotban kell lenniük. Ha ez nem így van, és nem szeretnéd kicserélni a fékrendszert, mond ezt el őszinén a vevőnek, hiszen ő is könnyedén elvégezheti. De el is viheted a kerékpárt egy szakműhelybe, hogy a javításokat egy szakértő végezze el.

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

2. Csapágyak

A jól kormányozható kerékpárnak jó állapotban vannak a csapágyai. A vevő valószínűleg ellenőrizni akarja majd ezeket a vásárlás előtt, ezért fordíts ezekre is gondot a kerékpár megmutatása előtt. Csapágyakat találhatsz a kormánycsapágyban, a hajtóműben és a kerekekben

A csapágy akkor jó állapotú, hogy nem ragad be. Ellenőrizd, hogy egyikben sem tapasztalsz-e ellenállást használat közben. A kormánycsapágynak ellenállás nélkül kell fordulnia, a hajtóműnek és a kerekeknek pedig forognia.

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

3. Lánc és váltórendszer

A kerékpárosok defekt utáni legrosszabb rémálma az, hogy menet közben leesik a lánc. Különösen gyerekek esetében, akik éppen kezdik elsajátítani a sebességváltás csínját-bínját. Tehát azzal, hogy biztosítod a vevőt vagy a boltost, aki bizományba veszi a kerékpárt arról, hogy a lánc és a váltórendszer jó állapotban van, megnyugtatod őket, hogy a következő tulajdonons biztonságban tud majd kerékpározni.

Persze ekkor is előfordulhat, hogy egy-egy bukásnál leesik a lánc, de ekkor már nehéz lenne a használt kerékpár eladóját hibáztatni ezért. Ellenőrizd a lánc feszességét, és kend meg egy kicsit, hogy korlátozd a kopást, majd szükség esetén húzd meg újra a váltókat,

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

4. Gumiköpenyek és kerekek

Ezeket a dolgokat a legkönnyebb kicserélni egy használt kerékpáron, éppen ezért érdemes is megcsinálnod, ha szükséges.
Ezzel biztosíthatod, hogy a legjobb árat kapd a kerékpárért.

A legkevesebb, amit az "újszerű" hatásért meg kell tenned, az, hogy alaposan megtisztítod a gumiköpenyeket, különösen, ha MTB-ról vagy gravel kerékpárról van szó, amellyel sáros utakon jártál. Ha a gumiköpenyek erősen el vannak kopva, érdemes megfontolni a cseréjüket. 

Hasznos lehet a gumibelsők gyors ellenőrzése is, hogy meggyőződj a jó állapotukról. Ha kétségeid vannak, egyszerűen merítsd őket egy vízzel teli lavórba, hogy észrevedd az esetleges szivárgást. Ha a vizsgálat során buborékokat látsz, akkor lyukas a belső, és újakat kell betenned. Mindössze pár ezer forintba kerül, de sokat számíthat eladáskor.

Emellett természetesen győződj meg arról is, hogy a felnik jó állapotban vannak.

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Fiatalítás

💡 Segítségre van szükséged kerékpárod karbantartásához és javításához? Nézd meg a videóinkat! 

Unselected
MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Milyen áron add el a használd kerékpárodat?

Egy használt kerékpár megfelelő áron való eladásakor mindig meg kell találni a egyensúlyt az állapota és a piaci értéke alapján. Ha megvan a vásárlásról szóló számla, az segíthet az eladási ár meghatározásában, különösen azért, mert így megmutathatd a vevőnek, hogy mióta van meg a kerékpár és mennyibe került újonnan. Vannak oldalak, ahol alkudni is lehet a kerékpárokra.

Amikor meghatározod a kerékpár árát, hagyj egy kis mozgásteret a tárgyalásra, és tűzd ki magadban azt az árat, amely alá nem vagy hajlandó menni. Így könnyebb helyzetben leszel a vevővel való egyezkedés során.

De ha nincs ehhez kedved, szakemberekhez is fordulhatsz: ez történhet abban az áruházban, ahol új kerékpárt tervezel vásárolni, vagy abban az áruházban, ahol a régi kerékpárodat vásároltad.

Ha az általunk kínált visszavásárlási szolgáltatást választod, az online kérés benyújtásakor kapsz egy árbecslést, majd szakértőink pontosítják az eladási árat.

Unselected

HOL ADD EL A RÉGI KERÉKPÁRODAT?

Unselected

➡️ Börzék, hirdetések, szaküzletek: mi a legjobb módja a használt kerékpár eladásának?

Több lehetőséged is van: weboldalak, ahol hirdetéseket adhatsz fel, áruházak által szervezett eladás, szaküzletek általi visszavásárlás. 

A hirdetőoldalak előnye, hogy te határozhatod meg a számodra legmegfelelőbb árat, és hagyhatod, hogy a kereslet és a kínálat alakítsa a dolgokat. Ha a kerékpárodra nagy a kereslet, akkor valószínűleg elég sok dolgod lesz az érdeklődőkkel való kommunikációval, de ha van időd, akkor minden rendben lesz. Rendelkezésre kell állnod a vevőjelöltek kérdéseinek megválaszolására, és időpontokat kell egyeztetned, hogy az érdeklődők megtekinthessék a kerékpárt. 

Ha viszont úgy döntesz, hogy az eladást egy szakáruházra bízod vagy visszavásároltatod a kerékpárt, akkor ezen nem kell aggódnod. Ilyen esetben az árat az eladó határozza meg a kerékpár értéke alapján, ami tartalmazza a munkájukért járó jutalékot is. Az összeget megkaphatod készpénzben vagy utalbány formájában is, eladás előtt vagy után. Minden a márkától függ. Ráadásul általában ilyenkor az eladó a felelős az eladás utáni problémákért. Egy gonddal kevesebb, amiért aggódnod kell.

MTB ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK
Unselected
KERÉKPÁR ELADÁSA: ELLENŐRIZENDŐ ALKATRÉSZEK

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Unselected

A Decathlon üzletekben minden gond nélkül eladásra kínálhatod régi kerékpárodat, vagy felfedezhetsz néhány szuper használt kerékpárt. 😉

Unselected

További javaslataink számodra:

Gyerek MTB: hogyan tisztítsd meg a MTB-ot kerékpározás után?

Gyerek MTB: hogyan tisztítsd meg egy kirándulás után a MTB-ot?

A MTB-ozás egyenlő a természetbe meneküléssel. Az erdőben, hegyekben, kavicsos földutakon kemény igénybevételnek van kitéve. Hogyan ápold mikor hazaértél? Hogyan kell megfelelően tisztítani és karbantartani a láncot? Hogyan tisztítsd a te és gyermeked MTB-ját?

fékbetétek

HOGYAN KELL TÁRCSAFÉKBETÉTET CSERÉLNI?

A fékbetétek megakadályozzák a tárcsák megrongálódását. Ezért fontos tudni, hogyan kell ezeket megfelelően cserélni.