Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Észrevetted, hogy a lánc kezd rozsdásodni? Ne várj a probléma orvoslásával, hogy ne kelljen idő előtt lecserélned a láncodat!

A lánc és a rozsda nem jó párosítás: A rozsda rendellenes súrlódást okoz a lánc és a kerékpár váltórendszerének egyéb alkatrészei között. Rozsdás lánccal nemcsak energiát vesztesz pedálozás közben, hanem az egész rendszer idő előtti elöregedését is okozza.

A továbbiakban megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg a rozsdától a kerékpárláncon és a váltó többi részén: a lánckerekeken, a váltókon és a lánctányérokon, ugyanaz az eljárás.

A kerékpárlánc megtisztítása a rozsda eltávolítása előtt

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Még mielőtt megkezdenéd a rozsda eltávolítását, szánj időt a lánc megfelelő tisztítására zsírtalanítóval. Ehhez kiveheted a láncot a váltórendszerből, de a kerékpáron hagyva is megtisztíthatod azt.

Ezután oszlasd el a zsírtalanítót a lánc összes láncszemén, majd dörzsöld át fogkefével, töröld át ronggyal, ezzel eltávolítva a felhalmozódott szennyeződést. Ha szennyeződés marad a láncszemek között, egy fogpiszkálóval vagy más vékony tárggyal megszabadulhatsz tőle.

A lánc megfelelő zsírtalanításához és karbantartásához kövesd tanácsainkat:

Miután zsírtalanítóval megtisztítottad, öblítsd le és szárítsd meg a láncot.

Hogyan távolítsd el a rozsdát a láncról?

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

A rozsda megfelelő eltávolításának első lépése, hogy megfelelően állítsuk fel a kerékpárt a munkához. A kerékpárt fordítsd fel, stabilan a nyeregre és a kormányra állítva (a szerelőállvány nem elég stabil a rozsda lekaparásához).

Rozsdaeltávolító szer választása

A rozsda akadályozza a lánc zavartalan működését, és csökkenti a váltórendszer élettartamát.

Számos hatékony termék létezik a rozsda eltávolítására:
víz és citromlé keveréke, a citromban lévő sav segít megszabadulni a rozsdától;
• az ecet azonnali kémiai reakciót vált ki, és eltávolítja a rozsdát;
szódabikarbónát vízbe keverve sűrű masszát készíthetsz, amit aztán a rozsdás területekre kell felvinni;
• speciális rozsdaeltávolító termék.

Hogyan kell eltávolítani a rozsdát?

Vidd fel a szert a rozsdás felületekre, hagyd hatni néhány percig, majd szivaccsal vagy drótkefével dörzsöld át, amíg a rozsda el nem tűnik.

Ha nincs sok rozsda a láncon, a választott termékkel átitatott rongy is elég lesz a művelethez.

A láncot le is veheted, így könnyebben hozzáférsz a rozsdás részekhez és mindenhol alaposan el tudod távolítani azt. Így könnyebb lesz a dolgod, mivel akár bele is áztathatod a láncot a választott szerbe, amivel hatékonyabb lesz a rozsda eltávolítása.

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Szappanos vízzel tisztítsd meg a láncot!

Végül, miután az összes rozsdás részt megfelelően kezelted, szappanos vízzel tisztítsd meg a láncot. Forró víz és mosogatószer keveréke nagyon hatékonyan eltávolítja a maradék rozsdaellenes szert. A citromlé esetében például ez a lépés elengedhetetlen a benne lévő cukormaradék eltávolításához.

Nagyon rozsdás lánc rendbehozatala

Ha a kerékpárod hosszú ideig karbantartás nélkül tároltad, nagy területen boríthatja makacs rozsda. Ezesetben ki kell venned a láncot a váltórendszerből, és pár órára be kell áztatnod a rozsdaeltávolító keverékbe. A lánc beáztatásához használhatod a fentebb felsorolt termékeket. Ezután drótkefe segítségével távolítsd el a maradék rozsdát.

Végső megoldásként, ha a lánc erősen oxidálódott, citromsavval kezelheted a rozsdás részeket. Ebben az esetben ne feledkezz meg a kezed védelméről!

A lánc visszahelyezése és kenése karbantartás után

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Miután a láncot zsírtalanítottad, eltávolítottad róla a rozsdát, leöblítetted és megszáradt, visszaszerelheted, majd megolajozhatod.

Ne hagyd ki ezt a lépést: a kenőanyag segít hosszú távon karbantartani a láncot és a hajtás minden alkatrészét, ezzel meghosszabbítva a kerékpár élettartamát. A kenőanyag megvédi a láncot a rozsdától és a fémet károsító környezeti hatásoktól.

A kenőanyag felvitele

Ahogyan azt a "Kerékpárlánc tisztítása és kenése" című fejezetben olvashatod, a kenőanyagot a lánc belső felén, minden egyes láncszem közé vidd fel. A külső rész nem érintkezik közvetlenül a fogaskoszorúval, a váltógörgőkkel vagy a lánctányérokkal, így nincs szükség zsírozásra.

Miután a lánc egészére felvitted a kenőanyagot, hajtsd meg a hajtóművet és válts át minden egyes fokozatba, hogy a kenőanyag minden lánckeréken és tányéron eloszoljon. Ezzel a módszerrel a hajtás egésze megfelelően meg lesz olajozva.

Végezetül, nem ajánlott, hogy túl sok kenőanyag legyen a láncon, mivel az elősegíti a szennyeződések lerakódását: töröld át a lánc külsejét ronggyal vagy papírtörlővel. Mi a módszerünk? Egy ponton fogd meg erősen a láncot a ronggyal, majd hajtsd meg a hajtóművet hátrafelé úgy, hogy minden egyes részen áthaladjon a ruha. 

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Tippjeink a lánc rozsdásodásának megelőzésére és karbantartására


Tudjuk, hogy "a bajt jobb megelőzni, mint kezelni", és ez igaz a rozsdásodás megelőzésére is.
A lánc oxidálódásának megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes betartani:

• amennyiben lehetséges, kerékpárodat száraz, jól szellőző helyen tárold;
• szánj időt a kerékpár rendszeres tisztítására, hogy a lánc és az egyéb alkatrészek ne szennyeződjenek be;
• rendszeresen használj kenőanyagot a láncon: a kenőzsír megvédi a láncot a rozsdát okozó környezeti hatásoktól.

Hogyan lehet eltávolítani a rozsdát a kerékpárláncról?

Segítségre van szükséged a termékeddel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, műhelyszolgáltatás, stb. Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Ne hagyd, hogy a rozsda megtelepedjen a kerékpárodon: károsítja az alkatrészeket és lassítja a tempódat tekerés közben. A megfelelő karbantartás elengedhetetlen a rozsdásodás és a lánc idő előtti elöregedésének megelőzéséhez.

További tanácsok a kerékpár karbantartásához

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.

lánckenő

KERÉKPÁRLÁNC: HOGYAN KELL TISZTÍTANI ÉS MEGOLAJOZNI?

Hogyan kell egyszerűn és hatékonyan megtisztítani és megolajozni? Íme a megfelelő módszer!