Útmutató a snowboard élezéséhez

Útmutató a snowboard élezéséhez

Egy jól élezett snowboard jó tapadást és irányíthatóságot biztosít a havon.Ismerd meg hogyan elézd meg a snowboardodat saját magad !

A deszka élezése elengedhetetlen, ha teljes biztonságban szeretnéd élvezni a snowboardozást. 
Ez egy alapvető karbantartási lépés, amely segít meghosszabbítani a deszka élettartamát, és biztosítja, hogy jó körülmények között snowboardozhass.

Készlet és eszközök a snowboard deszka élezéséhez

Ha az "élezés" szó megijeszt megnyugtatunk, hogy otthon is el tudod végezni a snowboard deszkádon és síléceden. Ha saját magad szeretnéd élezni a deszkádat, kezdd egy élezőkészlet összeállításával :

- élező (beleértve a reszelőt is)
- élradír
- tiszta kendő.

A többit elmagyarázzuk!

Útmutató a snowboard élezéséhez

Milyen szöget válassz az élezéshez ?

A snowboard alkalmi használatához, főként a pályán, javasoljuk, hogy az élezési szöget 89°-ra állítsd be. Minél jobban csökkented a szöget, annál gyorsabban lépsz be a kanyarokba, ami több erőfeszítést igényel a lábaidtól.

Útmutató a snowboard élezéséhez

Hogyan élezd meg a snowboard deszka éleit ?

Az élek a snowboard körül futó fém szélek.A hátsó él lehetővé teszi, hogy a deszkával kifelé fordulj.Az elülső él, viszont azt lehetővé teszi, hogy befelé fordulj.A többszöri használat során ez a két él tompul, elveszíti a tapadást és kevésbé lesz hatékony.A tapadásuk helyreállításához megfelelő reszelővel meg kell őket élezni.

Egyszerű módja van annak, hogy megállapítsuk, hogy a snowboard élei élezésre szorulnak-e. Futtasd végig rajta a körmöd : ha a körmöd nem karcolódik meg, akkor élezni kell a széleket.

► Tisztítsd meg a széleket és a talpat a ronggyal. A talp a deszka alsó része, amely érintkezik a hóval.
Helyezd a snowboardot az élére, és rögzítsd úgy, hogy ne mozduljon el (ideális egy satu segítségével).
► Állítsd be az élező szögét ( 90° és 85° között).
Először élezd meg az él oldalát anélkül, hogy túl erősen megnyomnád.Az oldalsó rész a snowboard széle felé helyezkedik el, ezek az úgynevezett élek.
Ezután élezd meg az élnek a deszka alatti részét.
► Ha befejezted az élezést, távolítsd el a szálakat (más néven a également appelés karcolódásokat) az élradírral. Végezd ezt el a deszka teljes hosszán.
► Fordítsd meg a deszkát és végezd el ezeket a lépéseket a másik élen is.

Kész is van !Vigyázz az ujjaidra, amikor a deszkát kezeled, az élezett szélek nagyon élesek.

 • Útmutató a snowboard élezéséhez

  Tisztítsd meg és készítsd elő a snowboardodat

 • Útmutató a snowboard élezéséhez

  állítsd be az élezőt és élezd meg az élek oldalát

 • Útmutató a snowboard élezéséhez

  élezd meg az élnek a deszka alatti részét.

 • Útmutató a snowboard élezéséhez

  távolítsd el a szálakat az élradír segítségével

Hogyan élezd és waxold a snowboardot vagy a sílécet ?

Javasoljuk, hogy szezononként egyszer vagy kétszer (a szezon elején és végén) végezd el a snowboard vagy síléc általános karbantartását és élezését. Ezután a deszka használatának gyakoriságától és intenzitásától függően újraélezheted az éleket. Ha hosszú időn keresztül intenzíven használod, két élezés valószínűleg nem lesz elég.

Hogy megtudd, szükség van-e erre, rendszeresen ellenőrizd a szélek állapotát, különösen, ha tudod, hogy köveken vagy ágakon haladt át a deszkád. Észrevettél valamilyen sérülést? Két kirándulás között ismét élezd meg.

Ha szeretnéd, vagy jelentős kár esetén szakemberekre is bízhatod a feladatot. A DECATHLON műhely technikusai waxolják és megélezik a deszkádat, valamint elvégzik az összes karbantartási munkát.És ugyanez igaz a sílécekre !

👉 Éleztesd meg a snowboard deszkádat/ sílécedet
👉 Szervizeltesd a snowboard deszkádat/ sílécedet !

Útmutató a snowboard élezéséhez

SZÜKSÉGES AZ ÚJ SNOWBOARDOT ÉLEZNI ÉS ÚJRAWAXOLNI ?

► Alapvetően minden snowboardot a gyártás után waxolnak és éleznek (ez minden DECATHLON modellre igaz).Még hónapokkal a snowboard megvásárlása után sem kell élezni vagy waxolni, ha még nem használtad.De ügyelj arra, hogy a deszkát megfelelő körülmények között tárold, hogy az megőrizze az állapotát.Javasoljuk, hogy száraz, közvetlen napfénytől védett helyen tárold.

Milyen típusú karbantartást végezz a snowboardon ?

Mint minden sporteszköz esetében, a rendszeres karbantartás biztosítja, hogy snowboardod a lehető leghosszabb ideig jó állapotban maradjon.Ahhoz, hogy még sokáig használhasd snowboardod, olvasd el tanácsainkat a snowboard ápolására vonatkozóan  (ne hagyd hosszú időre a napon, tedd tárolótáskába, stb.).

Útmutató a snowboard élezéséhez

Segítségre van szükséged Decathlonos termékeddel kapcsolatban ?

"Notice, montage, pièces détachées, rendez-vous en atelier... Vous avez fait un achat chez nous et avez besoin d'aide ?
Támogatási oldalunkon megtalálod a termékedhez szükséges összes segítséget !"

És ennyi, már el is sajátítottad a deszka élezésének lépéseit. Még egy utolsó tanács : A rozsdásodás megelőzése érdekében minden csúszás után tiszta, száraz ruhával töröld le deszkád/léceid.Jó csúszást !

Menjünk még messzebbre !

A felszerelés megfelelő tárolása a szezon végén - alapismeretek

A felszerelés megfelelő tárolása a szezon végén

Hogyan tárold a felszerelésed a kiváló siklásminőség érdekében a következő szezonban? A síléc és a snowboard nyári karbantartásával kapcsolatos javaslataink.

Síléc és snowboard javítása - előzetes

Síléc és snowboard javítása

Laurent Cardot, a Decathon műhely munkatársa elmagyarázza, mikor és hogyan javasolt elvégezni a felszerelés karbantartását, hogy a legjobbat hozd ki belőle a pályán.

snowboard karbantartás

A snowboard waxolása és élezése

A snowboard karbantartása rendkívül fontos az élettartama és a siklás minősége szempontjából. Tekintsd meg tanácsainkat és ápold a talpat snowboard waxoló készletettel, hogy optimalizáld a talp siklását.