síléc és snowboard javítása - cím

HOGYAN JAVASOLT MEGFELELŐEN MEGJAVÍTANI A SÍLÉCET ÉS A SNOWBOARDOT?

Megsérült a kantni, lyukak a talpon... A felszerelésen minden évben megjelennek apróbb sérülések. Laurent Cardot, a műhely szakértője elmagyarázza, hogyan lehet ezeket megelőzni, illetve megjavítani.

Laurent bemutatkozása

Karbantartás Laurent Cardot-val

"Sokszor tapasztalom, hogy a sílécek és snowboardok nincsenek rendszeresen karbantartva, pedig ez garantálná a megfelelő csúszásminőséget és a termék hosszabb élettartamát."

1. Üdvözöllek, kérlek mutatkozz be röviden!
Üdvözlök mindenkit, Laurent Cardot vagyok, a Mountain Store (Hegyvidék Központ) Műhely vezetője Passyban, és Síelés műhelyszakértő a Decathlonnál 1987 óta.

2. Mondanál néhány szót arról, miből áll egy műhelyszakértő munkája?
A műhelyszakértő a felelőse a sí- és snowboard felszerelések karbantartásának minden Decathlon műhelyben világszerte. Részt veszek a sífelszerelés szakemberek képzésében is.

Síléc és snowboard javítása

3. Melyek a leggyakoribb sérülések a síléceken és snowboardokon?
Leggyakrabban a talpon megjelenő lyukakkal és életlen kantnikkal találkozunk.

A síléc és a snowboard kantnija nem más, mint a fém rész, él, a talp és annak egyenes széle között. Ennek segítségével fogja a havat kanyarodás közben és megálláskor. Ha életlen, nem jó az ívtartás és nem siklik a havon megfelelően.

4. Hogy történnek ezek a sérülések?
A télisport szerelmeseinek a hegyvidék a „játszótér”: előfordul, hogy a pályán és azon kívül rámennek ágra vagy apró kavicsokra, mely rongálja a síléc vagy a snowboard talpát, kantniját.

Síléc és snowboard javítása - élezés

5. Mikor kell a kantnit megéleztetni?
Általában a szezon elején vagy végén, vagyis évente egyszer.

Megéleztethetjük a kantnit akkor is, ha szabad szemmel láthatók rajta a sérülések: ez akkor fordul elő, ha nem jó minőségű (kavicsos, köves) havon használjuk a lécet vagy a deszkát.

Tapasztalatom szerint a leghatékonyabb és legpontosabb a kerámiával való élezés.

A síléc és snowboard javítása - waxolás

6. És a waxolás?
Ha úgy érzed, hogy a léced vagy snowboardod nem jól csúszik, vagy a talpa kezd fehéredni, ez annak a jele, hogy waxolni kell. Normál igénybevétel mellett elég évente 1-2 alkalommal waxolni. Waxolás előtt a talpat le kell csiszolni, kivéve ha új vagy nemrég lett lecsiszolva. A wax taszítja a vizet, mely a síléc és a hó érintkezése nyomán keletkezik a súrlódási hő következtében. Ezzel biztosítja a megfelelő csúszásminőséget, és nem érzed úgy, hogy ráragadsz a hóra.

Mi a legjobb waxolási mód?
Minden vasalóval felvitt melegwaxos módszer kellően hatékony, és biztosítja a megfelelő csúszást.

Mi a legfőbb tapasztalatod?

Sokszor tapasztalom, hogy a sílécek és snowboardok nincsenek rendszeresen karbantartva, pedig ez garantálná a megfelelő siklást és a termék hosszabb élettartamát.

7. Amióta a szakmában dolgozol, tapasztaltál valamilyen változást a felszerelések sérüléseit és javítási módszereit illetően?A sérülések mindig ugyanúgy keletkeznek. Ezzel ellentétben a karbantartási és javítási technikák a Decathlon műhelyekben rengeteget fejlődtek, az automatizált gépeknek és a felhasznált anyagok (pl. a wax) minőségének köszönhetően.

8. Mi az, ami feltétlenül kerülendő karbantartás, javítás esetén?A legfontosabb, hogy ne álljunk neki semmilyen javításnak anélkül, hogy ismernénk a technikáját, illetve ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő felszerelés. Ajánlott szakemberhez fordulni a Műhelyben, aki ismeri a legújabb technológiákat és a teljes javítási folyamatot.

Milyen tanácsot adnál még a vásárlóknak?

A mindennapi tisztítás mellett, javaslom, hogy évente 1-2 alkalommal vidd el a sílécedet vagy snowboardodat egy Decathlon műhelybe lecsiszolni és waxolni, hogy megfelelően csússzon. A csiszolással a talp teljesen sima lesz, és eltünteti az esetleges mikrosérüléseket az orron/csőrön. A csiszolás alkalmával kiderül, hogy nincs-e repedés a talpon, mely a léc/deszka szerkezetét érinti.

"Most, hogy mindent tudsz már a sílécek és snowboardok karbantartásáról, nincs más hátra, mint elindulni a pályára a barátaiddal vagy a családoddal."

Fedezd fel egyéb tanácsainkat

snowboard karbantartás

A snowboard waxolása és élezése

A snowboard karbantartása rendkívül fontos az élettartama és a siklás minősége szempontjából. Tekintsd meg tanácsainkat és ápold a talpat snowboard waxoló készletettel, hogy optimalizáld a talp siklását.

Sísisak karbantartása - előzetes

Sísisak karbantartása

Fedezd fel, hogyan javasolt karbantartani a sísisakot a szezonban és a síszezon végén.