Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

A borítás vagy grip az egyik leggyakrabban cserélt fogyóeszköz a gördeszkások körében. Elmagyarázzuk, hogyan tarthatod karban úgy, hogy kevésbé gyorsan kopjon el, és hogyan cserélhetd le idegeskedés nélkül ;)

Unselected

Az egyik legfontosabb dolog, amit gördeszkád karbantartása és teljesítményének megőrzése érdekében tehetsz, a borítás (vagy "griptape") rendszeres tisztítása. Ez a finom, fekete, érdes, csiszolópapírra emlékeztető réteg borítja a deszkát, hogy a cipőd tapadjon rajta. A borítás nem tölti be megfelelően a szerepét, ha piszkos, így deszkázás közben veszítesz a tapadásból. Olvasd el tippjeinket, hogyan vigyázhatsz rá!

Unselected
gördeszka borítás csere

Hogyan kell tisztítani a gördeszka borítását?

Minél többet deszkázol, annál piszkosabb lesz a gördeszkád borítása: a cipőd szennyeződést hagy rajta, amin a por megtapad. A borításra tapadó szennyeződés csökkenti a tapadást és hosszú távon a deszka élettartamát. A jó hír az, hogy a gördeszka tisztítása gyors, egyszerű és olcsó művelet.

Unselected

Hogyan távolítsd el a szennyeződéseket és a port a borításról kefével?

A cipőről származó szennyeződésekkel az a gond, hogy megtapad a borításon és rászárad, ami megnehezíti az eltávolítását. A por pedig gyorsan lerakódik, és a borításhoz tapad. Ahhoz, hogy megszabadulj ezektől, a legkézenfekfőbb lehetőség az, hogy kefével súrolod őket. Ehhez szükséged van:
- Egy edényre egy kis vízzel
- Bármilyen puha sörtéjű kefére (ha a sörték túl kemények, károsíthatják a borítást). Egy fogkefe például tökéletesen megteszi.

➡️ Enyhén nedvesítsd meg a kefe sörtéit vízzel, anélkül, hogy bármilyen tisztítószert adnál hozzá.

➡️ A szennyeződés fellazítása érdekében körkörös, ismétlődő mozdulatokkal dörzsöld végig a borítást a kefével.

Ha elégedett vagy az eredménnyel, és a borítás színe közel áll az eredetihez, hagyd, hogy a gördeszka természetes módon száradjon meg (anélkül, hogy közvetlen napfénynek tennéd ki vagy túl meleg helyre tennéd).

A gördeszka borításának tisztításakor ügyelj arra, hogy a kefe ne legyen túl nedves: a víznek nem szabad csurognia a sörtékből, és még akkor is, ha nagyon piszkos, és csábító a gondolat, hogy közvetlenül a borításra öntsd a vizet a mosáskor, jobb, ha kicsit erősebben és hosszabb ideig dörzsölöd a borítást. Ezzel megakadályozod a borítás és az alatta lévő deszka sérülését, amely a nedvességtől megduzzadhat.

Unselected

Hogyan kell használni a borítás tisztító gumit?

Van egy másik módszer is a foltok és a por eltávolítására a borításról: a tisztító gumi, más néven "grip cleaner" (amely rollereken is használható). Ezt szaküzletekben szerezheted be.

Úgy kell használni, mint egy átlagos radírt, a gumival szárazon végigdörzsölve a borítást. A foltok fokozatosan eltűnnek, és a griptape visszakapja (majdnem) az eredeti színét, újra tiszta lesz és tapadni fog.

A borításra kerülő szennyeződések mennyiségének korlátozása és a tisztítás megkönnyítése érdekében próbáld meg nem elfelejteni, hogy minden alkalommal ellenőrizni kell a cipőd állapotát, mielőtt felpattansz a deszkára. Ha a cipőd túl koszos, a legjobb, ha előbb megtisztítod és alaposan megszárítod, vagy ha teheted, inkább egy másik párat használsz.

Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

Mikor kell lecserélni a gördeszka borítását?

Általánosságban elmondható, hogy a borítás élettartama megegyezik a deszkáéval, így ritkán lehet megújítani anélkül, hogy a lapot is lecserélnénk. 

Ez az élettartam számos tényezőtől függ azon kívül is, hogy milyen anyagból készült a borítás: a súlyodtól, a deszkázási stílusodtól, attól, hogy milyen gyakran használod a gördeszkádat és mennyire jól van karbantartva. 

Ha a borítás túlságosan elhasználódott és már nem tapad, de a deszka még jó állapotban van, akkor el lehet távolítani és ki lehet cserélni.

Unselected

Hogyan kell lecserélni a gördeszka borítását? 

A borítás cseréjé telvégezheted te magad,is. Ha kedveled a kihívást, és saját magad szeretnéd kicserélni, a művelet gyors és nagyon kevés eszközre van hozzá szükség.
Megmutatjuk a gördeszka borítás cseréjének lépéseit!

Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

1. Hogyan kell lehúzni a használt gördeszka borítást?

Lehet, hogy már próbáltad a körmöddel lekaparni a borítás szélét, hogy elkezdjen leválni a lapról – nem könnyű, ugye? Mutatunk egy gyorsabb és egyszerűbb megoldást! 
Ehhez mindössze a következőkre lesz szükséged:

・Egy hajszárítóra
・Egy szikére

A hajszárítót helyezd a griptape egyik széle fölé, hogy a hő fokozatosan felpuhítsa a ragasztót.

Az ujjaiddal fokozatosan húzd le a meglazuló részt, míg végül a teljes felületet eltávolítod.
Ha nem tudod megfogni a borítás szélét, hogy meghúzd, használd a szikét, és óvatosan csúsztasd be a pengéjét a lap és a borítás közé.

A ragasztómaradványok lapról való eltávolításához használj egy darabot az imént lehúzott borításból, és óvatosan dörzsöld át vele azokat a területeket, ahol a ragasztó még tart. Vigyázz, hogy ne nyomd rá túl erősen, mert megsérülhet a lap.

Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

2. Hogyan kell új borítást tenni a gördeszkára?

Ha a régi borítás lekerült, és a lap felülete tiszta, jöhet az új borítás felragasztása. Ehhez a következőkre lesz szükséged:

- egy T-toolra (egy csavarhúzó vagy akár a felfüggesztés is megteszi)
- egy szikére
- egy új öntapadós griptape-re

・Csavard ki a nyolc csavart, amelyek a felfüggesztéseket (a deszkára csavarozott két acél alkatrészt, amelyek a kerekekhez kötik) rögzítik, majd vedd le a felfüggesztéseket, nehogy a gördeszka elguruljon, amíg a borítás felszerelésén dolgozol.

・Tedd a gördeszkát magad elé úgy, hogy a mintás oldala a föld felé nézzen.

・Győződj meg róla, hogy megfelelően meghatározod a deszkád orrát (elejét) és farkát (hátulját), hogy ne a rossz irányba tedd fel a borítást. Segítségképpen a borításon lehet olyan minta, amely megkönnyíti a két rész megkülönböztetését.

・Húzd le a griptape-et a védőpapírról, vigyázva, hogy ne érjen semmihez (az eltávolított papír védte a ragasztót).

・Fogd meg a borítást a végeinél fogva, és helyezd az orrára és a farkára, óvatosan a gördeszkához illesztve.

・Amikor a borítás a helyén van, nyomd le a deszka közepétől kezdve fokozatosan kifelé haladva a kezeddel, hogy a légbuborékok eltűnjenek.

Nyomja a borítás széleit erősen a laphoz. Ha az óvatosság ellenére maradnak légbuborékok, azokat egy tűvel eltávolíthatod: szúrd át a borítást a buborék helyén, és ujjaiddal nyomd meg, hogy eltávolítsd a levegőt.

・Most, hogy a borítás a helyén van, a T-toollal simítsd végig a gördeszkát, hogy körvonala kirajzoldjon a borításon keresztül. Ha van élsimítód, használhatod azt is a dolgok felgyorsítása érdekében.

Miután a deszka körvonala megjelent a borításon, egy szikével távolítsd el a felesleges széleket. Azt javasoljuk, hogy a szike pengéjével enyhe szögben vágd le ezeket, a deszka egyik végétől (orr vagy farok) kezdve, a pengét egyenletes sebességgel húzva magad felé. Ez a legkényesebb és mindenekelőtt a legveszélyesebb lépése a folyamatnak, mivel fennáll a sérülés veszélye.

Mindig győződj meg a biztonságodról, és helyezkedj el kényelmesen.

Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

Az imént levágott borításszegélyekkel vagy egy reszelővel csiszold le a gördeszka összes élét, hogy tiszta, sima felületet kapj, és a borítás szélei szorosan illeszkedjenek a laphoz. Ezeket a levágott borításdarabokat ezután kidohatod a szemétbe.

Most, hogy az új borítás a helyén van, már csak annyit kell tenned, hogy visszacsavarozod a felfüggesztéseket!

・Fordítsd meg a gördeszkát, fogd a felfüggesztések csavarjait (vagy a csavarhúzódat), és vezesd át őket a deszkán lévő lyukakon, hogy ezeken a pontokon lyukakat üss a borításba.

・Fordítsd meg újra a gördeszkát, és helyezd a csavarokat a lyukakba (ha különböző színű csavarjaid vannak, használd azokat, hogy könnyen megkülönböztesd az orrot a faroktól).

Csavarozd vissza a felfüggesztéseket, ügyelve arra, hogy a királycsapok (a nagy csavar és a két nagy átmenőcsavar, amelyek a felfüggesztés alkatrészeit összetartják) egymással szemben legyenek, különben a felfüggesztések fejjel lefelé lesznek felszerelve.

Végül a T-toollal húzd meg a csavarokat, amíg az anya tejlesen szoros nem lesz.

És már kész is vagy, gratulálunk!

Unselected

Hogyan tárold a gördeszkádat két használat között?

Használat után ne felejtsd el megtisztítani a gördeszka kerekeit, lapját és felfüggesztését egy száraz ronggyal áttörölve azokat. A tárolás helye szintén fontos a teljesítmény megőrzése érdekében, mivel az alkatrészek (borítás, lap, csapágyak stb.) különösen érzékenyek a vízre és a nedvességre. A nap és a hőség sem ajánlott.

Az élettartam meghosszabbítása szempontjából a legjobb az, ha a gördeszkát beltérben, hűvös, száraz, nedvességtől védett helyen tárolod (télen például ne hagyd az autó csomagtartójában). Szintén érdemes a gördeszkát védőtáskában tárolni, hogy megvédd a szállítás és a tárolás során.

Unselected
Hogyan tisztítsuk és cseréljük a gördeszka borítását?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, műhelyszolgáltatás, stb. Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban! "

Unselected

További karbantartási tanácsaink gördeszkához:

A gördeszka karbantartása

A gördeszka karbantartása

Adunk néhány tanácsot, hogyan tudod a gördeszkát és az alkatrészeit minél tovább jó állapotban megőrizni.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

A gördeszka, a longboard vagy a cruiser beállítása több okból is szükségessé válhat: a deszka szokatlan "viselkedésére" vagy furcsa zajra lettél figyelmes (wheelbite, nyikorgás...), vagy egyszerűen csak szeretnéd fejleszteni a gurulási stílusodat. Elmagyarázzuk, hogyan állítsd be a felfüggesztéseket és a kerekeket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb módot.