A gördeszka karbantartása

A gördeszka karbantartása

Adunk néhány tanácsot, hogyan tudod a gördeszkát és az alkatrészeit minél tovább jó állapotban megőrizni.

A gördeszka karbantartása fontos, hogy jókat gurulhass vele!

A gördeszka élete nem csendes és nyugodt folyóhoz hasonlít. Első látásra egy gördeszka masszívnak tűnik fa lapjával és acél felfüggesztésével. Valójában gördeszkázás közben, különösen a figurák során a deszkát számos erőhatás éri. A deszkával nagy sebességgel nekiütközhetsz egy falnak, vagy ami még rosszabb, egy saroknak. Amikor trükközöl, nem mindig a megfelelő helyre érkezel vissza a deszkára... Az ütközések, csavarodások, napsugárzás és eső mind rongálják a deszkát.

Ha azonban megfogadsz néhány jótanácsot és megfelelően karbantartod a deszkád, hosszabb ideig megőrizheted jó állapotban.Nem csak a tested, a pénztárcád is hálás lesz, ha vigyázol a gördeszkádra.

gördeszka karbantartása

A gördeszka különböző részei nem egyformán használódnak.

A lap és a csapágyak elkopnak rendszeres használat mellett. Ezek azok a részek a gördeszkán, melyeket leghamarabb le kell cserélni. Nincs általános szabály, van, aki minden héten eltör egy deszkát, míg mások ugyanazt a típust hónapokig használják. Ez nagyban függ a használó testalkatától, a gördeszkázási stílustól és a használat intenzitásától.

A kerekek és a felfüggesztés jóval tartósabb alkatrészek. Egy rendszeresen deszkázó általában egy évig használ egy felfüggesztést, és ha csak nem tölti minden idejét extrém gyakorlással, évente két pár keréknél nincs szükség többre.

Tanácsaink a gördeszka karbantartásához

A deszka legfőbb ellensége a víz. Óvd a nedvességtől! Sem a deszkának, sem a csapágyaknak nem használ. Ha nedves helyen deszkázol vagy véletlenül egy tócsába hajtasz, ütögesd a deszkát a földhöz vagy csinálj egy két ollie-t, hogy leperegjen róla a víz. Ha befejezted a gördeszkázást, fogj egy száraz rongyot vagy bármit, ami a kezed ügyébe akad, és töröld meg!

A deszkát nagy hőmérséklet ingadozásoktól védett helyen tárold! A meleg, a hideg, a nedvesség nem tesz jót a deszkának. Ne hagyd az autó csomagtartójában vagy a garázsban! Száraz, fénytől védett helyen tárold!

Ne menj a deszkával füves, földes vagy homokos terepre! A gördeszka nem buggy. A csapágyak eltömítődhetnek vagy beragadhatnak, és ha összepiszkolod a lapot, nem fog jól tapadni.

A gördeszka karbantartása

Óvatosan a rögzítéssel!

Amikor új deszkát szerelsz fel, húzd meg jól a csavarokat, de ne túlságosan! Ha túlságosan meghúzod, a lap megrepedhet, és miután egy nagyobb ugrás után visszaérkezel, el is törheted.
Járasd be az új deszkát, menj vele néhány kört, mielőtt jobban meghúznád a csavarokat, a fa egy kissé "megpuhul".
Ugyanez a helyzet a kerekekkel, ne szorítsd rá túlságosan az anyacsavart a csapágyra! Ha túl szoros a csavar, a kerék nem gurul jól, és a csapágyak elkopnak.

Vigyázz a felfüggesztés gumi részeire, azokat se szoríts meg túlságosan, mert eltörhetnek!

A gördeszka karbantartása

A szerszám: a deszkás szerszáma

A szerszámmal elvégezhetsz minden szükséges beállítást a gördeszkán. Van rajta 10-es, 13-as és 14-es csavarkulcs, imbuszkulcs és csillagcsavarhúzó. Nem kell magaddal cipelned a teljes szerszámkészleted, ha gördeszkázni indulsz. 

A gördeszka karbantartása (duplicate)
A gördeszka karbantartása

Segítségre van szükséged a DECATHLON termékedhez?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Még néhány tanács

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

A gumipogácsák nélkülözhetetlenek a függőkön, ezek teszik lehetővé a függők mozgását a kanyarokban. Egy felső és egy alsó részből állnak, mindegyik meghatározott és eltérő alakú.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Eltört a gördeszkád valamelyik alkatrésze? Ne ess kétségbe, megmutatjuk, hogyan javíthatod meg Te magad, hogy mielőbb élvezhesd a következő gurulást!

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

A gördeszka, a longboard vagy a cruiser beállítása több okból is szükségessé válhat: a deszka szokatlan "viselkedésére" vagy furcsa zajra lettél figyelmes (wheelbite, nyikorgás...), vagy egyszerűen csak szeretnéd fejleszteni a gurulási stílusodat. Elmagyarázzuk, hogyan állítsd be a felfüggesztéseket és a kerekeket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb módot.

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Ha a grip rosszul lett felhelyezve, túl kopott, túl piszkos vagy túl sima, eltávolítható. Íme a legfontosabb lépések a gördeszka tape egyszerű eltávolításához: