Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

A gördeszka, a longboard vagy a cruiser beállítása több okból is szükségessé válhat: a deszka szokatlan "viselkedésére" vagy furcsa zajra lettél figyelmes (wheelbite, nyikorgás...), vagy egyszerűen csak szeretnéd fejleszteni a gurulási stílusodat. Elmagyarázzuk, hogyan állítsd be a felfüggesztéseket és a kerekeket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb módot.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan állítsd be a gördeszka felfüggesztését?

Mielőtt nekilátnál a deszkád különböző részeinek a beállításához, győződj meg róla, hogy rendelkezel az ehhez szükséges szerszámmal: a T-kulccsal. Ez a multifunkcionális eszköz lehetővé teszi, hogy minden szükséges beállítást elvégezz a gördeszkádon. Ha nincs ilyened, egy szerszámosláda is megteszi.

Milyen részekből áll a gördeszka felfüggesztése?

A felfüggesztést a következő elemek alkotják:

- az alap, más néven "baseplate", ez a felfüggesztés alapja, amelyet négy csavarral rögzítenek a laphoz
- a hanger : ez kapcsolódik az alaplemezhez, és ez a felfüggesztésnek azon eleme, amin slide-ol a deszka (amikor egy elemen, például egy sínen vagy egy járdaszegélyen csúszik)
- a kingpin : ez az a rész, ami összekapcsolja a hangert az alaplemezzel
- a tengely : ez áthalad a hangeren, és tartja a kerekeket
- a pogácsák vagy "bushings" : felfüggesztésenként kettő van belőle, a felső gumipogácsa (a hanger felett) és az alsó gumipogácsa (az alap és a hanger között). A kanyarodásban játszanak fontos szerepet.

Most, hogy elméletben már mindennel tisztában vagy, itt az ideje, hogy beállítsd a gördeszkád felfüggesztéseit.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan kell beállítani a gördeszka felfüggesztését?

A felfüggesztés fordulékonyságának beállítása a kingpinnel történik. Ha jobb irányíthatóságra és fordulékonyságra vágysz, lazítsd meg őket a T-szerszámmal (balra tekerve). Ezzel szemben, ha nagyobb stabilitásra és merevebb felfüggesztésekre vágysz, húzd meg a kingpineket (jobbra tekeréssel).

Kezdő rider vagy? Azt tanácsoljuk, hogy eleinte feszes felfüggesztésekkel gurulj. Ha már kényelmesen és stabilan állsz a deszkán, lazítsd meg kissé a kingpineket. Ennek az a célja hogy a deszka jól irányíthatóvá váljon, így a testsúlyod áthelyezése által könnyedén tudj manőverezni.

Ha a deszkád hirtelen megtorpant gurulás közben (és esetleg a bozótban kötöttél ki), ezt nevezik wheelbite-nak : a kerék kanyarodás közben hozzáér a laphoz, és azonnal leblokkolja. Ennek a jelenségnek az elkerülése érdekében húzd meg a felfüggesztés csavarjait. Ne húzd túl őket, mert akkor a körülöttük lévő alátétek megsérülhetnek.

Ha úgy érzed, hogy a gördeszka irányíthatósága a fenti beállítások elvégzése ellenére sem javul, akkor lehetséges, hogy a felfüggesztés gumipogácsái elkoptak.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Miért nem megy egyenesen a gördeszkád?

A sok deszkázástól a gumipogácsák elhasználódnak, és akár el is szakadhatnak. Ez történik akkor is, hogyha a felfüggesztések túl feszesek a deszkán. Ilyenkor nehezebb fordulni vele, vagy nem gurul egyenesen.

Az ehhez hasonló problémák megoldása érdekében ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a pogácsákat: ha repedtek vagy megsérültek, ki kell cserélni őket (a kingpin kicsavarásával.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan kell felszerelni vagy kicserélni a gördeszka felfüggesztését?

A gördeszka felfüggesztéseinek a felszerelése vagy cseréje mindössze néhány percet vesz igénybe. Fogjunk hozzá!

● Fordítsd meg a deszkát úgy, hogy a grip a föld felé nézzen.
● Fogd a felfüggesztés csavarjait és vezesd őket a deszkán lévő furatokba, úgy, hogy lyukakat fúrjanak a gripbe, ha ezeket előzetesen nem alakították ki.
● Fordítsd meg újra a deszkát, és helyezd a csavarokat a lyukakba. Ha vannak színes csavarjaid, azokat használd, hogy könnyen megkülönböztethesd deszka az orrát (nose) és a végét (tail).
● Fogd a felfüggesztéseket, és helyezd őket a deszkára, ügyelve arra, hogy a kingpinek egymással szemben helyezkedjenek el (különben fordítva szereled fel a felfüggesztéseket).
● A T-szerszám segítségével húzd addig a csavarokat, amíg a két anya mozgása megszűnik.

Már kész is vagy, szép munka volt!

Hogyan állítsd be a gördeszka kerekeit?

Ha úgy érzed, hogy a deszka lassan mozog, vagy gurulás közben gyanús zajt hallasz, a probléma a kerekek meghúzásával lehet összefüggésben: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a túlhúzott és a túl laza beállítás között.

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Hogyan állítsd be a gördeszka kerekeit?

Ha a gördeszka kerekeit túlhúzod, összenyomják csapágyakat, ez pedig lelassítja a kerekeket.
A kerekek ellenőrzéséhez és beállításához fordítsd meg a deszkát:
Ellenőrizd a kerék és a tengelye közötti játékot a hanger mentén történő csúsztatással.
● Ha nem mozog, akkor túl feszes: lazítsd meg a tengelyt a T-kulccsal, hogy a keréknek néhány milliméternyi mozgást biztosítson.
● Ha nagyon mozog, akkor túl laza: húzd meg a tengelyt úgy, hogy a kerékben csak néhány milliméteres játék maradjon.

Miután beállítottad a nyomatékot, ellenőrizd a kerekek forgásának simaságát és sebességét kézi pörgetéssel, és szükség esetén állítsd be újra.

Hogyan kell felszerelni vagy kicserélni a gördeszka kerekeit?

A gördeszka kerekeinek felszerelése vagy cseréje miatt ne aggódj, roppant gyorsan és egyszerűen megy!

● A T-kulccsal távolítsd el az anyát, ami a kereket a felfüggesztéshez rögzíti. ●Tartsd egyenesen a T-kulcsot, hogy elkerüld a menet megsértését, és az óramutató járásával ellentétes irányban elforgatva lazítsd meg. Előfordulhat, hogy az sok ütés érte, ezért az eltávolításához némi erőt kell kifejtened. ha túl nehéznek érezted az eltávolítását, cseréld újra az anyát, hogy ne sértse meg a felfüggesztés tengelyének a menetét.
● Az anya eltávolításakor ügyelj arra, hogy ne veszítsd el az alátéteket, hogy majd vissza tudd szerelni őket.
● Helyezd az új kereket a tengely végére, és csavard vissza az anyát, néhány milliméter játékteret hagyva, hogy a kerék könnyen foroghasson.

Ismételd meg a folyamatot a gördeszka másik három kerekén, állítsd be őket, és már újra deszkára is pattanhatsz!

Hogyan kell beállítani egy gördeszkát?

Kérdésed van egy Decathlon termékkel kapcsolatban?

"Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhelytitkok... Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz a termékeinkkel kapcsolatban!"

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.

Olvasd el ezt is

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Eltört a gördeszkád valamelyik alkatrésze? Ne ess kétségbe, megmutatjuk, hogyan javíthatod meg Te magad, hogy mielőbb élvezhesd a következő gurulást!

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

A gumipogácsák nélkülözhetetlenek a függőkön, ezek teszik lehetővé a függők mozgását a kanyarokban. Egy felső és egy alsó részből állnak, mindegyik meghatározott és eltérő alakú.

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Ha a grip rosszul lett felhelyezve, túl kopott, túl piszkos vagy túl sima, eltávolítható. Íme a legfontosabb lépések a gördeszka tape egyszerű eltávolításához: