Hogyan mossunk egy sapkát ?

Hogyan mossunk egy sapkát ?

Amint megérkezik a jó idő, a baseball sapka szinte le sem kerül a fejedről.De sok év hűséges szolgálat után úgy gondolod, hogy ráférne egy mosás ?De hogyan mosd a sapkád anélkül, hogy károsítanád az ellenzőjét ?

HOGYAN TISZTÍTSD MEG A KARTONBÓL KÉSZÜLT NAPELLENZŐVEL RENDELKEZŐ SAPKÁDAT ?

Hogyan tisztítsd meg a kartonból készült napellenzővel rendelkező sapkádat ?

A sapka viselésekor az arcodat takaró napellenző általában kartonból készül. Ez kissé bonyolulttá teszi a sapka ápolását, mivel a víz és a karton ritkán férnek össze.

Ha egy bőrsapka büszke tulajdonosa vagy, akkor is kerüld a vízzel való hosszabb érintkezést..

Tehát a lehető legjobb eredmény biztosítása érdekében, anélkül, hogy sapka megsérülne, ellenőrizd az összetételt. A pamut például sokáig kibírja a szappanos vízben való áztatást (Marseille-i szappan, mosogatószer... válasszuk azt, ami már van otthon), míg a gyapjúval óvatosabban kell bánni.

A mosóvizet is figyeld :ha a sapka veszít a színéből, kerüld a túl hosszú áztatást, és inkább hideg, mint langyos vizet használj. Egy kartonból készült napellenző nem bírja annyira a vízben való áztatást, mint egy műanyag napellenző (amivel már az újabb sapkák gyakran rendelkeznek).

A kézi mosás minden típusú sapkánál ajánlott, ez a balesetek elkerülését is szolgálja... Ideális esetben a sapkát (a fejet fedő részt) meleg szappanos vízbe áztassuk.Itt rakódik le a legtöbb szennyeződés: por, de a fejbőr zsírja és izzadtsága is. Amennyire csak lehetséges, az ellenzőt nem szabad hosszú ideig a vízben hagyni. Súrold le a foltokat a sapkáról vagy a napellenzőről, és hagyd megszáradni.

Lényeges, hogy szabad levegőn, közvetlen hőtől és napfénytől távol száradjon.
⚠️ A szárítógép a sapkád halálos ellensége: károsíthatja a napellenzőt, és az anyag összezsugorodhat. A száradási idő lerövidítéséhez használj frottírtörülközőt hogy a lehető legtöbb nedvességet eltávolítsd.

💡 A nagyi kis trükkje : Ha a sapka ellenzője lapos (snapback), akkor egy nagy, nehéz könyvvel a tetején megszáríthatod : Ez megnöveli a száradási időt, de megakadályozza, hogy a napellenző meggörbüljön.

HOGYAN LEHET ELTÁVOLÍTANI AZ IZZADSÁGNYOMOKAT A SAPKÁRÓL ?

Hogyan lehet eltávolítani az izzadságnyomokat a sapkáról ?

Befejezted a sapkád tisztítását, de a homlokodnál található belső pánt még mindig piszkosnak tűnik?Ez normális : az izzadság, de a nyáron használt naptej is elszínezheti a sapkát.

Az izzadságfoltokat szódabikarbónával vagy néhány csepp vízben feloldott ammóniával kell kezelni. A nem kívánt keveredések elkerülése érdekében fontos, hogy a két módszer közül kizárólag az egyiket vagy a másikat alkalmazzuk.

Tisztítás szódabikarbónával

A szódabikarbóna mindenhol hasznos a házban, nagyon hatékony folteltávolító, és segít eltávolítani az izzadságfoltokat. Nedvesítsd meg a tisztítandó területet, szórd rá a szódabikarbónát, súrold át egy kis kefével (például fogkefével), és hagyd állni néhány órán át. Ezután leöblítheted a sapkát, vagy megismételheted a folyamatot egy másik folton.

Kipróbáltad a kíméletes módszert (szódabikarbóna), de nem vagy elégedett az eredménnyel? Próbáld ki az durvább módszert : az ammóniát.

Ammóniás folteltávolítás az igazán makacs foltokhoz: 

Hígíts fel tehát néhány csepp ammóniát vízben (literenként 2 evőkanálnyit), majd egy fehér ruhát (különben kifakulhat) itass át az oldattal, és csepegtesd a foltokra. Néhány pillanatig hagyd hatni, majd alaposan öblítsd le.

Az ammónia (még kis dózisban is) veszélyes termék, amelyet csak mértékkel szabad használni. Ideális esetben mindig kesztyűben és bő vízzel hígítva kezeld. Ha nem tudod biztosan, hogyan kell használni, kezdd néhány csepp ammóniával 1 liter vízben, teszteld a foltokon, és módosítsd az összetételt anélkül, hogy túllépnéd a fent megadott adagot.

Betehetjük-e a piszkos sapkát a mosógépbe vagy mosogatógépbe ?

A sapkát mosógépbe tenni, hacsak a gyártó másképp nem javasolja, nem jó ötlet. A mosógépben történő keverés, a hosszan tartó áztatás és a centrifugálás átalakítja a sapkát (senki sem akarja, hogy a végén egy negyed sapka legyen a fején).

Ha azonban a sapka napellenzője műanyagból készült, saját felelősségére megpróbálhatod mosogatógépben mosni. Miután kiürítetted a mosogatógépet, a sapkát a felső részbe helyezd (ahová a poharakat és bögréket szoktad). Most futtass le egy rövid, hideg programot, majd vedd ki a sapkát a mosogatógépből, és szobahőmérsékleten szárítsd meg.
Ez a módszer általános tisztításra ajánlott, és nem tűnteti el a makacs, különösen izzadság okozta foltokat.

Hogyan tisztítsuk meg a bőrsapkát anélkül, hogy megsérülne?

A bőrsapkáknak is megvan a maguk helye! Egészen más bánásmódot igényelnek, mint a szövetből készült rokonaik. Ez viszonylag egyszerű: kifejezetten bőr tisztítására tervezett termékeket használj! Kövesd az utasításokat, és voilá! a bőrsapkád olyan, mintha új lenne.
Ne felejtsd el rendszeresen táplálni a bőrt, hogy kedvenc sapkád a lehető legjobban nézzen ki.

Hogyan lehet egy sapkát újra formába hozni?

Séta közben a sapkád beleesett a vízbe, és nem akartad azonnal visszatenni a fejedre, most pedig eldeformálódott, és nem úgy illeszkedik a fejedre, mint régen? Vagy nem olvastad el ezt a remek tanácsot, és azt gondoltad, hogy ha beteszed a sapkádat a mosógépbe egy mosásra, akkor olyan lesz, mint új korában, de valójában inkább úgy néz ki, mint, amin átment egy úthenger?

Jelenleg a legjobb barátod a gőz, mivel meglazítja a szálakat anélkül, hogy eltorzítaná őket. Ezután újraformázhatod a sapkát.Vegyél magadhoz egy lábas hideg vizet vagy vasalt, tömd ki a kupakot fehér selyempapírral (a színes selyempapír nedvesség hatására kiengedheti a színét). Ezután tedd fel a lábast forrni, vagy használd a vasaló gőzét, hogy felpuhítsd a sapka szálait (anélkül, hogy eláztatnád), és a sapka azon részeit, amelyeknek szükségük van rá, majd alakítsd vissza az eredeti formájukra.

Ezután hagyd a sapkát a levegőn megszáradni. Ne szárítsd hajszárítóval, mert ez az anyag zsugorodását okozhatja.

Hogyan moshatom ritkábban kézzel a sapkámat?

A sapkád olyan, mint az új (vagy majdnem olyan), de szeretné, ha a teljes tisztítás rendkívüli lenne. Időt kell szánnod a sapka rendszeres ápolására. Egy kis, puha kefével azonnal eltávolíthatod a látható foltokat, sokkal könnyebb, mintha hagynád, hogy a foltok megüljenek. Arra is szánhatsz időt, hogy hetente egy szappanos vízbe mártott ruhával megtisztítsd az izzadságot felszívó szövetpántot.
Ezzel a kis rendszeres tisztítással elkerülhető a nagy tavaszi mosás, és meghosszabbítható a sapka élettartama.

Fehér, fekete vagy színes, miért veszíti el a sapkám a színét?

Kicsit kifakultak a kedvenc sapkád színei? Ez normális !A ragyogó színek elvesztéséért az UV-sugarak felelősek. A rossz hír az, hogy nem sok mindent lehet tenni ellene.A jó hír az, hogy a sapkád jól néz ki, ami azt bizonyítja, hogy sokáig megőrzöd a cuccaidat. A másik jó hír pedig az, hogy ez az UV-sugárzás nem közvetlenül a fejeder érte ! ! Bizonyíték arra, hogy a sapka viselése fontos a napsütés elleni védelemhez ;) Az optimális védelem érdekében azonban ne felejtsc el bekenni a füled és a nyakad.

Megadtuk az összes tippünket, hogyan keltsd új életre a sapkádat, és hogyan tartsd sokáig tisztán és frissen. A fej védelme alapvető fontosságú, akár a városban, akár túrázás során, így nincs kifogás a fejfedő viselése ellen. Akár pamutból, gyapjúból vagy szintetikus anyagból készült, a sapkád stílusos viselet!

még több karbantartási tanács :

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Hogyan mossuk a fehér cipőfűzőt ?

Cipőfűzőid elvesztették ragyogó fehérségüket és szeretnéd tudni, hogyan nyerd vissza eredeti állapotukat ?Elmondunk minden tisztítási trükköt, amelyek segítségével visszanyerheted a szövet cipőfűzőid fehérségét, ezáltal jól mutat majd a cipőiden !

Sportruházat tisztítása

Sportruházat tisztítása

Íme néhány tipp a sportruházatod és/vagy fitneszcipőd tisztításához. Ezek segítségével végleg búcsút mondhatsz a kellemetlen szagoknak!