Sportruházat tisztítása

Sportruházat tisztítása

A szintetikus anyagokból készült fitneszruhákat mindig alapos gondossággal kell kimosni, mert könnyen sérülnek. Akkor hogyan járjak el mosáskor?Melyek egy sportcipő tisztítására vonatkozó tanácsok? Hogy lehet a kellemetlen izzadságszagtól megszabadulni? Íme a legjobb tippeink e témában.

Sportruházat mosása

A sportolás utáni teendők

Hajlamos vagy félretenni edzőtermi ruházatodat a következő mosásig? Ez nem túl jó ötlet! Minél tovább vársz a mosással, annál jobban beivódik a kellemetlen szag a ruhába és annál nehezebb lesz megszabadulni tőle.A legjobb persze azonnal bedobni a mosógépbe.

De mi történik, ha nem tudod elindítani a mosást egyből?Ebben az esetben teregesd ki a használt sportruházatot, ha lehetséges, a friss levegőn. De semmiképp se hagyd a táskád alján egy gombócba gyűrve! Mindenképp ki kell szárítani!

MOSÁS MOSÓGÉPBEN

Ha úgy döntesz, hogy mosógépben mosod ki edzőruhádat, néhány óvintézkedésre hívjuk fel a figyelmedet.

A szintetikus anyagok ugyanis, mint a lycra, poliészter vagy elasztán nagyon érzékenyek. Kerüld a 30 °C-nál magasabb hőfokú programokat!. Felejtsd el tehát a szélsőséges hőfokokat. Ne felejtsd el a ruháidat kifordítani, azok élettartamát növelendő. Továbbá mellőzd az öblítő használatát, ugyanis a technikai termékek hatékonyságára negatív hatással van.

Egyes mosógépek speciális „sportruházati” programmal rendelkeznek.. Ezen programok a szintetikus anyagú ruhák mosására is alkalmasak, mivel mérsékelt a hőmérsékleten futnak. Ráadásul úgy tervezték meg őket, hogy korlátozzák a dobban történő súrlódást, amire a sportruhák különösen érzékenyek.

Tanács : a többi ruháddal együtt mosod a sportruhádat? Használj mosózsákot.

KÉZI MOSÁS

Vagy inkább a kézi mosást preferálod? Kövesd az alábbi lépéseket fitneszruhád megfelelő tisztításához:

- Önts fél kupaknyi mosószert kb. 2 liter langyos vízbe.

- Adj hozzá citromlevet és jól keverd el.

- Hagyd ázni a ruhákat negyed óráig.

- Puha kefével dörzsöld át a leginkább átizzadt területeket (hónalj, hát, nyakrész).

- Jól öblítsd, majd csavard ki a ruhákat és ha lehetséges a friss levegőn teregesd ki.

Természetesen az öblítő és fehérítő típusú szerek kerülendőek!

Fitnesz ruházat
Fitnesz ruházat

HOGY LEHET A RUHÁKBA IVÓDOTT KELLEMETLEN SZAGOKTÓL MEGSZABADULNI?

A szintetikus anyagból készült modern fitneszruházat előnye, hogy szárazon tart edzés közben. Azonban hajlamosak gyorsan bebüdösödni. A mosógépi mosást követően még mindig verejtékszaga van a ruházatodnak? Semmi pánik! Számos megoldás létezik az izzadságszag eltávolítására :

- Mosószappan : dörzsöld az anyagba puha ecsettel a leginkább érintett területeken. Hagyd hatni kb. 15 percig utána dobd a mosógépbe.

- Szódabikarbóna:  : félelmetes fegyver a baktériumok elszaporodása elleni küzdelemben. Keverj össze 2 evőkanálnyi szódabikarbónát egy kis vízzel, hogy paszta állaga legyen. Vidd fel a ruhára, hagyd megszáradni, majd indíts el egy kímélő programot.

- Fehér ecet: : ¼ liter ecethez keverj hozzá ¾ liternyi vizet. Az így kapott keverékbe áztasd be ruháidat. Majd indíts el egy kímélő programot.

És tudjátok mi a legszebb a dologban?Hogy ezek nemcsak hatékony, de természetes anyagok is!

SPORTFELSZERELÉS SZÁRÍTÁSA, VASALÁSA

A poliamidból vagy poliészterből készült technikai ruházat nagy előnye, hogy gyorsan szárad. Mindenképp mellőzd a szárító használatát,mert a szálak nem bírják a magas hőmérsékletet. 

És végezetül egy utolsó tanács : Semmiképp se vasald ki az edzőruhádat.A vasalót a mindennapi ruhákra tartogatjuk!

Melyek egy sportcipő tisztítására vonatkozó tanácsok?

Bizony, nemcsak a sportruházatot kell rendszeresen ápolnunk. Még ha hajlamosak is vagyunk ignorálni, a sportcipők rendszeres tisztítása is ugyanolyan fontos, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

Két területre érdemes koncentrálni:

- Külső rész : puha kefe segítségével, mosószappanos vízzel tisztítsd meg a cipő külső felületét. A szódabikarbóna pedig nagyszerű megoldás a talp fehérségének visszaállítására.

- Belső rész : a legtöbb modell talpbetétes. Ha a tied is, mosd ki mosógépben. Hetente egyszer szórj szódabikarbonátot a sportcipőd belsejébe. Nagyon hatékony a szagok semlegesítésében!

A modern mosógépek gyakran kínálnak „cipő” programot. Időnként jó ötlet lehet, de ne vigyük túlzásba...

A mosást követően helyezd a cipőt hőforrás közelébe szárítás céljából, de ne közvetlenül a hőforrásra!

Tipp : Úgy tűnik, hogy a cipők fagyasztóba helyezése korlátozza a rossz szagokért felelős baktériumok fejlődését. Próbáld ki!