Hogyan lehet nyerget cserélni?

HOGYAN LEHET NYERGET CSERÉLNI A KERÉKPÁRON?

Kényelmetlen a nyerged? Megsérült, és ki kell cserélni? Megmutatjuk hogyan válaszd ki, szereled fel és állítsd be az új kerékpárnyergedet!

Több oka lehet, hogy szeretnéd lecserélni a nyerget a kerékpárodon, ám sokszor nem könnyű kiválasztani a megfelelőt. Ne feledd, hogy ez az egyik legfontosabb összetevője a kényelmednek! Megmutatjuk hogyan válaszd ki, szereled fel és állítsd be az új kerékpárnyergedet!

HOGYAN VÁLASSZ NYERGET? 

Hogyan lehet nyerget cserélni?

A KÉNYELEM AZ ELSŐDLEGES SZEMPONT KERÉKPÁRNYEREG VÁLASZTÁSAKOR 

A kényelem az elsődleges szempont egy kerékpáros számára a kerékpárnyereg kiválasztásakor. Miután felszálltál a nyeregbe, perceken, órákon át nyomja majd a feneked, ezért fontos, hogy minél kényelmesebb legyen.

A kényelem szempontjából azt kell figyelembe venni, mely részekre helyeződik leginkább nyomás, és aszerint kiválasztani a nyereg formáját. A férfiaknak és nőknekmás-más formájú nyereg kényelmes.

NYEREG KIVÁLASZTÁSA A HASZNÁLATI MÓDJA SZERINT  

Az alkati adottságok mellett a nyereg kiválasztásakor a másik fontos szempont a használat módja. Nem mindegy, hogy városi vagy országúti kerékpárhoz választod.

Hogyan lehet nyerget cserélni?

VÁROSI, HOLLAND VAGY ELEKTROMOS KERÉKPÁR

A városi, a holland vagy az elektromos kerékpáron a kormány feljebb van, mint a nyereg, a testtartásod egyenes. A nyereg hátuljára nehezedik nyomás, ezért puha és széles nyerget kell választani.

Hogyan lehet nyerget cserélni?

ORSZÁGÚTI TÚRAKERÉKPÁROZÁS, TREKKING

Hosszabb kerékpártúrák és országúti túrakerékpározás során hosszabb ideig ülsz a nyeregben kissé előredőlve, a nyomás inkább a nyereg közepére helyeződik. Ebben az esetben széles nyerget válassz hosszabb orral, hogy elkerüld a kidörzsölődést az ágyéki részen.

Hogyan lehet nyerget cserélni?

MTB vagy ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR

A MTB-ot vagy országúti kerékpárt használó sportolóknak vékony, hosszú orrú nyereg a megfelelő, hogy a belső comb ne dörzsölődjön. Az ilyen típusú kerékpárokon a testsúly előrefelé nehezedik és nyomja a nyerget. Ezért a nyereg minimalista és ergonomikus, hogy hosszabb távon is tudj erőt kifejteni anélkül, hogy kényelmetlen lenne.

BŐR VAGY MŰANYAG: MILYEN ANYAGBÓL LEGYEN A NYEREG? 

A nyergek borítása különböző lehet, bemutatjuk az anyagok előnyeit és hátrányait:

A műanyag: a műanyag borítású nyergek vízhatlanok, könnyűek, és általában olcsóbbak, mint a bőr nyergek. Városban vagy rövidebb távokon ez a típus tökéletesen megteszi. Hátránya, hogy nem légáteresztőek és be lehet izzadni, nem ideális hosszabb távokra és országúti túrakerékpározáshoz.

A bőr: A bőr természetes anyag, igazodik a kerékpáros formáihoz és pozíciójához, ami kényelmessé teszi a nyerget. A "természetes csiszolódást" követően a bőr nyereg ideális hosszabb távokra és országúti túrakerékpározáshoz.

Párnázott nyergek: hogy még kényelmesebb legyen, választhatsz habszivacs, légpárnás, zselés és memóriahabos nyerget. Fontos, hogy milyen borítású nyerget választasz, főleg hosszabb, mindennapos kerékpározáshoz. 

HOGYAN SZERELD FEL AZ ÚJ NYERGET A KERÉKPÁRRA? 

Hogyan lehet nyerget cserélni?

A régi nyereg leszereléséhez és az új felszereléséhez csak egy imbuszkulcsra van szükség, amellyel meglazíthatod/megszoríthatod a csavart, mely a nyerget tartja. A nyereg levételéhez lazítsd ki a csavart a nyeregcsőbilincsen, mely a nyereg mögött található.

Az új nyereg felszerelése egyszerű és kétféle módon lehetséges:

 1: A nyeregcsőbilincs a nyeregbe van építve és csak rá kell csúsztatni a "fej nélküli" "nyeregcsőre".

 2: a nyergen egy sínpár található, de nincs rajta nyeregbilincs. Ez esetben be kell szerezned egy olyan nyeregcsövet, melyen van beépített bilincs, és amellyel beszoríthatod a nyergen levő sínpárt, vagy külön meg kell venned a nyeregcsövet és a nyeregcsőbilincset.

Mindkét esetben ellenőrizd, hogy a nyeregcső és a nyeregbilincs átmérője egymással kompatibilis-e.

HOGYAN LEHET BEÁLLÍTANI A KERÉKPÁRNYERGET?

Hogyan lehet nyerget cserélni?

Nézd meg a videókat a nyereg beállításáról, akár 90°, 60° vagy 30°-os szöget zár be a háttal.

A nem megfelelő üléspozíció a kerékpáron hosszú távon fájdalmakat és ízületi bántalmakat okozhat: rossz a bokának, a térdnek, a medencének, stb. Hogy ezt elkerüld, végezz el néhány alap beállítást a nyergen: a nyereg magasságát és távolságát a kormánytól.

Elmagyarázzuk, hogy tudod beállítani a nyerget úgy, hogy a megfelelő üléspozícióban, a leghatékonyabban tudj tekerni.

HOGYAN RÖGZÍTSD A NYERGET A BEÁLLÍTÁS UTÁN? 

Ha a csőbilincsen nincs szorító, imbuszkulcsra van szükség, amely megfelel a rögzítőcsavar méretének. Igazítsd be pontosan a nyerget a váz tengelyébe, mielőtt teljesen megszorítanád.

Ha nyeregcsőbilincsen van szorító, szorítsd meg a csövet, majd rögzítsd a szorítót a nyeregcső tengelyében. Ha a szorítóval nem megy, a szemben lévő csavar segítségével elvégezheted a pontos beállítást.

A NYEREG-KORMÁNY TÁVOLSÁG EGYSZERŰ BEÁLLÍTÁSA

Megfelelő helyen van a nyerged? Ha túlságosan közel vagy távol van a kormányhoz képest, nem lesz kényelmes a kerékpározás.

Támaszkodj meg egy falnál a kerékpárralúgy, hogy mindkét lábfejed ugyanabban a magasságban legyen (a pedálok vízszintesen). Ezután egy mérőszalag vagy ólomzsinór segítségével kösd össze a térdedet a pedál végével. A térdet, a pedál végét és a talajt összekötő vonalnak 90°-ot kell bezárnia a talajjal.

Ha ez nem így van, a nyereg vízszintes elhelyezését korrigálni kell: csúsztasd a nyeregsínt előre- vagy hátrafele a nyeregcsőbilincs szorítójában. 

HOGYAN LEHET A NYEREG DŐLÉSSZÖGÉT BEÁLLÍTANI? 

A nyereg dőlésszögét a kerékpáros nemének és a kerékpároz módjának megfelelően kell beállítani. A férfiak általában a kissé hátrafelé dőlő nyerget preferálják, míg a nők a kissé előre dőlőt, mely csökkenti a fenékre nehezedő nyomást.

Hétköznapi használatra vagy országúti túrakerékpározáshoz a kissé előre döntött nyereg lesz kényelmes. A nagy sebességet kedvelő kerékpárosok a hátrafele dőlő nyerget preferálják, mely nem csúszkál, így nem rontja a teljesítményt.

MIÉRT CSÚSZOK ELŐRE A NYEREGBEN?

Ha előrecsúszol a nyeregben, az nem kellemes. Ez akkor történik, ha a nyereg magassága, kormánytól való távolsága vagy dőlésszöge nincs jól beállítva.

A nyereg helyes magasságának és kormánytól való távolságának beállításáról a fentikben olvashatsz, most pedig a helyes dőlésszög beállítását magyarázzuk el

HOGYAN LEHET NYERGET CSERÉLNI A KERÉKPÁRON?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, pótalkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

A nyereg az egyik legfontosabb része a kerékpárnak: a rossz minőségű, a használthoz nem megfelelő vagy rosszul beállított nyereg miatt
azonnal kényelmetlen lesz a tekerés.
Válassz a testalkatodnak és a használat módjának megfelelő nyerget, majd kövesd a beállítási útmutatónkat!
Ne feledd a többi érintkezési pontot is beállítani! A nyereg után fontos a pedálok és a kormány beállítása is.

További karbantartási tanácsaink

Hogyan kell beállítani a kerékpár kormányának: magasságát és mélységét?

Hogyan kell beállítani a kerékpár kormányának: magasságát és mélységét?

A tökéletes kényelem és teljesítmény biztosítása érdekében fontos a kerékpár kormányának megfelelő beállítása. Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi cikkben.

A KERÉKPÁR KARBANTARTÁSA 3 LÉPÉSBEN:

A KERÉKPÁR KARBANTARTÁSA 3 LÉPÉSBEN:

Zsírtalanítás, tisztítás és kenés az elengedhetetlen lépések ahhoz, hogy megfelelően gondoskodj a kerékpárodról, ha hosszú időn át szeretnéd használni.

lánckenő

KENŐANYAG HASZNÁLATA KERÉKPÁRLÁNCON

A kerékpárlánc kenése megakadályozza a lánc és a fogaskerék fogai közötti súrlódást. A jól megkent lánccal egyben véded is a fém alkatrészeket a rozsdásodástól.

A gumiköpeny kopásának mérése

A gumiköpeny kopásának mérése

Ahogy a kerékpár gumija kopik, úgy csökken a tapadás, megnő az esés és a defekt kockázata. Hogy kiküszöböljük ezeket a veszélyeket, pár hasznos tanáccsal látunk el a gumi kopásának ellenőrzéséhez.