Hálózsák összehajtása, mosása és tárolása

Hálózsák mosása és tárolása

A hálózsák megfelelő mosása fontos ahhoz, hogy hosszú távon tartós legyen. De légy óvatos, ha szeretnéd elkerülni, hogy a tisztítás során sérüljön, néhány óvintézkedést meg kell tenned. Első lépés:ellenőrizd az ápolási címkén található utasításokat. A továbbiakban pedig segítünk!!

Hogyan kell a vatelintöltetű vagy a pehelytöltetű hálózsákot tisztítani?

A hálózsák tisztítása sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint amilyennek látszik.Akár vatelin- (poliészter), akár pehelytöltetű (és tolltöltetű), beteheted mosógépbe a mosógép legalább 8 kg kapacitású legyen).

1. Tedd a hálózsákot és néhány teniszlabdát a mosógépbe

● Húzd fel a cipzárakat, és tedd a hálózsákot a mosógép dobjába.

● Tegyél a hálózsák mellé 2-3 teniszlabdát vagy mosólabdákat.

⚠️ Ne hagyd figyelmen kívül ezt a lépést! A teniszlabdák fontos szerepet játszanak: a mosás során átszellőztetik a pelyheket és a tollakat, hogy azok ne tapadjanak össze.És ha a hálózsákod vatelintöltetű, ütögető mozgásuk által alaposabb mosást tudsz elérni. Válassz olyan teniszlabdákat, amelyek már kissé kopottak, így a mosógép és a hálózsák nem lesz tele kis sárga szálakkal.

2. Állítsd be a paramétereket: termék, program és hőmérséklet

Ha a hálózsákod pehely- és tolltöltetű, javasoljuk, hogy hagyományos mosószer helyett speciális, szappanmentes mosószert használj, hogy elkerüld a tollak károsodását. A vatelin hálózsákokhoz a szokásos mosószert használhatod.

Válassz max. 30°-os hideg vagy langyos vizű), normál vagy kímélő mosóprogramot.A centrifugálási ciklushoz válassz kímélő  programot.

➡️ Ki lehet-e mosni egy pehelytöltetű hálózsákot?

Természetesen, igen! Amint azt fentebb kifejtettük, a pehelytöltetű hálózsákot mosógépben is tisztíthatod.És bár fontos, hogy időről időre megszabadítsd a szennyeződésektől, de a legjobb, ha nem tisztítod meg minden használat után.

Igyekezz minél nagyobb időközöket hagyni két mosás között, hogy a tollak és a pelyhek - amelyek érzékenyebbek a vízre, mint a vatelin - megőrizzék épségüket. Ha például egész nyáron használod a hálózsákod, csak a szezon végén mosd ki, mielőtt eltennéd télire.

Hogyan kell összehajtogatni és tárolni a hálózsákot?

💡 VAN HÁLÓZSÁK BÉLÉSED?

Van egy nagyszerű eszköz arra, hogy a hálózsákod kevésbé szennyeződjön és, hogy elkerüld a gyakori tisztítást:ez a hálózsák bélés.Ugyanazt a célt szolgálja, mint a paplanhuzat: higiéniai gátat képez közted és a hálózsákod között.Csak a hálózsák belsejébe kell csúsztatnod és már bele is bújhatsz.

Javasoljuk, hogy kempingezéskor vagy bivakoláskor vidd magaddal: kis súlyú és sokkal könnyebben tisztítható, mint egy hálózsák.Nem csak kevesebb alkalommal kell kimosnod a hátizsákod, de melegebb hőmérsékletet is teremt a hálózsák belsejében.

a pehelytöltetű hálózsák hajtogatása elrendezése mosása tárolása

💡 PEHELY VAGY TOLL?

Általában pehelytöltetű hálózsákról beszélünk, de a legtöbb esetben toll is található benne. Az egyes töltetek százalékos arányát a hálózsák összetételére vonatkozó adatok között találod. Például a "90/10" jelzés azt jelenti, hogy 90% pelyhet és 10% tollat ​​tartalmaz.

Miért van szükség erre a kombinációra? Mindegyik elem más-más előnyöket nyújt: a pehely könnyedséget és teltséget ad, míg a tollak tartást biztosítanak a hálózsáknak. A vatelin hálózsákok pedig szintetikus szálakkal vannak töltve.

➡️ a hálózsákot tisztítóban kell tisztíttatni?

A vegytisztítás lényege a textíliák szárazon történő tisztítása. Ez a módszer azonban egyáltalán nem alkalmas hálózsákokhoz, sőt károsíthatja azokat.Tehát még ha csábító is a gyorsasága és az egyszerűsége, felejtsd el a vegytisztítást! A legjobb, ha a hálózsákot otthon, a mosógépben mosod ki, hogy elkerüld a tisztítás során esetleg bekövetkező károsodásokat.

Hogyan kell megszárítani a túrahálózsákot?

Miután kivetted a hálózsákot a mosógépből, ideje megszárítani. Ehhez a legjobb megoldás, ha szárítógépet használsz. Ismét tedd be a teniszlabdákat vagy mosólabdákat a hálózsák mellé, és válassz alacsony hőmérsékletű programot. A szárítás során, a teniszlabdák segítenek, hogy a hálózsák visszanyerje teltségét.Ha az első szárítási ciklus után még mindig kicsit nedves, ismételd meg a műveletet egyszer-kétszer, amíg teljesen megszárad.

Nincs szárítógéped? Van más megoldás is: Terítsd a hálózsákot egy szárítóállványra, száraz, szoba hőmérsékletű helyen.Ezúttal te játszod a teniszlabdák szerepét a szárítógépben! Száradás közben rendszeresen rázogasd és ütögesd meg a hálózsákot, hogy a tollak fellazuljanak és egyenletesen eloszoljanak. Tapintasz még tollcsomót az anyagon keresztül? A száradási folyamat még nem fejeződött be, ezért várj még egy kicsit.

Hogyan kell összehajtogatni és tárolni a hálózsákot?

Most, hogy a hálózsákod már tiszta, összehajtogathatod és elrakhatod a következő kirándulásig. Márkától függetlenül a rosszul összehajtogatott hálózsák a tárolás során károsodhat. Ahhoz tehát, hogy a lehető leghosszabb ideig a használhasd a bivak- vagy kempingfelszerelésed, két alapvető szabályt kell betartanod az összehajtogatásra és a tárolásra vonatkozóan.

1. Hajtogatás nélkül

Az első reflexszerű dolog, amit teszünk, amikor a hálózsákot a kompressziós huzatába csomagoljuk az, hogy előtte gondosan összehajtogatjuk. Pedig ezzel csak tönkretesszük a töltetet.Ha mindig ugyanott hajtod össze, a hajtás mentén sérülékeny lesz, és már nem tartja bent olyan hatékonyan a hőt. Akár pehelytöltettel, akár szintetikus vatelintöltettel készült a hálózsák, a töltet valószínűleg könnyebben összecsomósodik, és elveszíti hőszigetelő képességét.

Akkor hogyan kell a hálózsákodat a huzatba tenni? Ennek örülni fogsz: csak"tömd bele" a kompressziós huzatba, a lábrésszel kezd. Így a hajtások mindig más-más helyen lesznek, kevésbé kopik és megnövekszik a hálózsák élettartama. És valljuk be, ez nem is anyira megterhelő, mint reggelente kifogástalanul összehajtogatni ;)

a pehelytöltetű hálózsák hajtogatása elrendezése mosása tárolása

2. Ne tömörítve tárold

Ha a hálózsákot mindig a polcon, a kompressziós huzatban tárolod, az nem olyan jó ötlet. A tömörítés következtében a pehely és a tollak sérülnek, és elveszítik teltségüket. Bár a szintetikus hálózsákok kevésbé sérülékenyek, a vatelin sem szereti, ha hosszú ideig tömörítve van. Két módon tárolhatod a hálózsákod:

- használj olyan tároló huzatot, amely nagyobb, mint egy kompressziós huzat;
- a hálózsákot akaszd fel egy vállfára, mint egy ruhadarabot.

💡Ha kempingezést vagy bivakolást tervezel, indulás előtt néhány nappal tedd ki a hálózsákot szabad levegőre, hogy a pehely vagy a vatelin visszanyerje teltségét és hőszigetelő képességét.

Most már a hálózsákod tiszta, száraz és tárolásra kész! Ha a DECATHLON-nál vásároltad, és MT500 vagy MT900 modellről van szó, tekintsd meg speciális karbantartási és javítási útmutatónkat.

Hálózsák tisztítása és tárolása

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Abban az esetben, ha a hálózsákod elszakadt, használhatsz öntapadós javítófoltokat, vagy kérhetsz időpontot a DECATHLON üzlet műhelyébe.

További tanácsokra van szükséged? itt találod őket!

Hogyan kell tisztítani a tolltöltetű hálózsákot?

Hogyan kell tisztítani és megjavítani egy tolltöltetű hálózsákot?

A tolltöltetű hálózsák megfelelő karbantartása garantálja a hosszú élettartamot és a hőtartó tulajdonságát! Ismerd meg hogyan kell mosni, szárítani, tárolni és megjavítani egy tolltöltetű hálózsákot.

Hogyan kell megfelelően használni a túrakulacsot? - cím

Hogyan kell tisztítani a túrakulacsot?

Ismerd meg a műanyag vagy fém kulacs tisztítására és karbantartására vonatkozó tanácsainkat!