Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

Előfordulhat, hogy az elektromos roller kereke megsérül vagy kilyukad. Útmutatónk segítségével könnyedén kicserélheted vagy megjavíthatod tömör vagy felfújható kerekeidet.

Az elektromos roller elhasználódik, és különféle műszaki problémák merülhetnek fel a használata során. Ez teljesen normális. Nagy esély van rá, hogy legalább egyszer meg kell javítanod vagy ki kell cserélned egy kereket. Ne félj, meglehetősen egyszerű műveletről van szó, mindössze néhány szerszámra lesz szükséged.

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

Tömör vagy felfújható kerék: Előnyök és hátrányok

Kezdjük az alapokkal! Az elektromos rollernek egy első és egy hátsó kereke van, amelyek mérete modelltől függően változik. A legtöbb eredeti kerék 8,5 colos (például a Xiaomi M365 vagy Pro 2, a Wispeed T850 stb. esetében is így van).
A kerekeknek két típusa van: a tömör (vagy tubeless) kerekek és a felfújható (vagy gumibelsővel rendelkező) kerekek. Mindkét keréktípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A tömör vagy tubeless kerekekben nincs levegő, így nem tudnak kilyukadni, és ezért nagyon tartósak. Ezeket "defektbiztos" kerekeknek is nevezik. Ami a kényelmet illeti, szerkezetük nem képes teljes mértékben elnyelni az ütéseket, és stabilitásuk nedves útfelületen csökken.

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

A felfújható kerekek belülről üregesek, mivel egy gumibelső van bennük (ilyenek például a Xiaomi M365 roller kerekei). Jól elnyelik az ütéseket, és még nedves útfelületen is stabil vezetést biztosítanak. Ezek azonban rendszeres karbantartást és felfújást igényelnek, mivel az ilyen típusú kerekeknél gyakoriak a defektek.

Amikor a tömör és a felfújható kerekű elektromos roller között kell választanod, tedd fel magadnak a kérdést, hogy melyiket részesíted előnyben: a kényelmet vagy a könnyű karbantartást és a tartósságot.

➡️ Ha a kényelem a fontosabb számodra, akkor válaszd a felfújható kerekeket. Ezt a keréktípust mindennapi használatra, hosszabb, dimbes-dombos utakra ajánljuk. Ne feledd azonban, ezek a kerekek kilyukadhatnak, és nagyobb figyelmet igényelnek.

➡️ Ha a könnyű karbantartás és a tartósság a fontosabb számodra, akkor a tömör kerekeket ajánljuk. Kevés figyelmet igényelnek és nagyon tartósak. Tudnod kell azonban, hogy a tömör kerekek kényelmi szintje alacsonyabb.

Mi lehet az oka annak, hogy egy roller kereke nem gördül olyan jól, mint korábban?

Ha úgy érzed, hogy az egyik (vagy mindkét) gumiabroncs nem teljesít olyan jól, mint korábban, lehetséges, hogy egyszerűen rosszul van felfújva (felfújható gumiabroncsok esetében). Ellenőrizd a guminyomást egy nyomásmérő segítségével. Az alul- vagy túlfújt gumiköpeny gyorsabban elhasználódik, és ez kihatással van a motorra és a roller irányíthatóságára.

Ha a roller annak ellenére nehezen mozog, hogy a guminyomás megfelelő, a probléma a gumik általános állapotával (kopás, lyukak stb.) vagy a csapágyakkal lehet. Elmagyarázzuk, hogyan kell megjavítani vagy kicserélni az elektromos roller gumijait és golyóscsapágyait. ⤵️

Hogyan javíthatom meg az elektromos roller tömör vagy felfújható kerekét?

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

1. Tömör gumikerék cseréje

A tömör kerekeknél magától értetődően nincs defektveszély, a kopás azonban elkerülhetetlen. A tömör kereket akkor kell kicserélni, ha rollerezés közben már nem tapad eléggé a talajon. A tömör gumi kopási szintjének ellenőrzése:

● Ellenőrizd a kopásjelzőket: Ha ezek már nem elég mélyek, és a gumiköpeny sima, akkor ki kell cserélni;
● Nézd meg a gumiköpeny alakját: ha nem egészen kerek, az is a kopás jele;
● Ellenőrizd a vastagságát: az elvékonyodott kerék kopott kerék.

Ha rendelkezel a szükséges szerszámokkal és egy kis szabadidővel, te magad is kicserélheted a elektromos roller kerekét.
Ha a gumiköpeny leválasztható a felniről, és a felni még jó állapotban van, akkor csak a gumiköpenyt, más néven a futófelületet lehet kicserélni.

Egy imbuszkulcsra és egy csavarhúzóra lesz szükséged, videónkban pedig bemutatjuk, hogyan is csináld!

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

2. Teljes kerék cseréje

Ha a tömör kereked egybe van építve a felnivel, és a két rész nem választható szét, akkor az egész kereket ki kell cserélni. A tömör rollerkerék cseréje gyors és egyszerű művelet – nézd meg bemutatóvideónkat!

💡 Tipp: rendszeresen cseréld ki az elektromos roller két kerekét! Ennek oka, hogy a hátsó kerék gyakran gyorsabban megsérül, mint az első kerék, mivel ez az a kerék, amelyik a legnagyobb terhelést kapja rollerezés közben. Ha időről időre kicseréled őket, eloszlathatod a kopást a két kerék közt és megnövelheted a gumiköpenyek élettartamát.

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

4. Sérült golyóscsapágyak cseréje

Akár tömör, akár felfújható kerekeid vannak, mindegyikben található két golyóscsapágy. Ez a két apró, törékeny alkatrész a kerék közepén található, ott, ahol a tengely áthalad. A csapágyak teszik lehetővé a kerék sima és súrlódásmentes forgását. Nagyon érzékenyek a nedvességre és a porlerakódásra, ami károsíthatja és eltörheti őket.

Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy a golyóscsapágyak jó állapotban vannak-e, egyszerűen forgasd meg az egyes kerekeket a talajról felemelve, és ellenőrizd, hogy a forgás egyenletes-e. A rollercsapágyak bármely keréktípushoz használhatók, és általában közvetlenül az új kerekekkel együtt lehet kapni őket. Videónkban elmagyarázzuk, hogyan kell kicserélni a golyóscsapágyakat az elektromos rollerben.

💡Azt javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsd meg (víz nélkül) a roller kerékcsapágyait, majd kend meg azokat a megfelelő kenőanyaggal. Ez segít abban, hogy a csapágyak hosszabb ideig és megfelelően működjenek.

Hogyan lehet elkerülni a meghibásodásokat és hogyan szervizeltessük rollerünket?

Az elektromos roller rendszeres karbantartása és szervizelése meghosszabbítja az élettartamát, és csökkenti a javítások szükségességét. Mindössze néhány egyszerű lépésre van szükséged ahhoz, hogy jó állapotban tartsa: használat után töröld át puha ronggyal, kerüld az esőben való közlekedést stb.

Így elkerülheted az elektromos roller meghibásodásait is, amelyek gyakoriak lehetnek, ha nem figyelsz oda bizonyos paraméterekre. Fedezd fel tippjeinket, amelyekkel megvédheti kétkerekűdet a meghibásodásoktól, különösen a motort, az akkumulátort, a vezérlőt, a vezérlőképernyőt és a gázpedált érintőektől. (link hamarosan)

Hol tudják megjavítani a kerekeket, a motort vagy a roller egyéb alkatrészeit?

Az elektromos roller sérült kerekének javítására két lehetőséged van: megcsinálod magadnak, vagy igénybe veszed egy professzionális szakember szolgáltatását. Ha kétségeid vannak, vagy ha szeretnéd közvetlenül valaki másra bízni a munkát, fordulj egy elektromos roller javítóműhelyhez vagy szaküzlethez. Az árak a javítás díjától és a munkaerő költségétől függően változnak.

Soprontól Nyíregyházáig az ország nagyvárosaiban és Budapesten számos helyen: válaszd ki a hozzád legközelebbi Decathlon áruházat rollered javítására!

Keresd fel valamelyik DECATHLON áruház műhelyét elektromos rollered javíttatása érdekében.

Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?
Hogyan javítsd meg az elektromos roller kerekét?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, műhelyszolgáltatás, stb. Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban!"

További rollerekre vonatkozó karbantartási tanácsaink 

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Elektromos rollered, akárcsak egy motor vagy egy autó, rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy jó állapotban maradjon.Megfelelő karbantartásához kövesd útmutatónkat.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Elektromos rollered fékei nem fognak megfelelően? A Xiaomi (M365 vagy más) járgányod kijelzőjén a 15-ös hibakód jelenik meg? Valószínűleg a fékek elhasználódtak. Megmutatjuk, hogyan cserélheted ki őket!