Unselected
Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Elektromos rollered, akárcsak egy motor vagy egy autó, rendszeres karbantartást igényel ahhoz, hogy jó állapotban maradjon.Megfelelő karbantartásához kövesd útmutatónkat.

Unselected

Ha elektromos rollerrel jársz, azt javasoljuk, tartsd megfelelően karban, szervizeltesd rendszeresen biztonságod, élettartamának meghosszabbítása és meghibásodásának elkerülése érdekében.Az akkumulátor karbantartásától a fékek és a gumiabroncsok ellenőrzéséig, ismerj meg minden lépést, amit érdemes megtenned, hogy rollered jó állapotban maradjon.

Unselected
Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

A roller karbantartása:A 4 alapvető lépés

Az elektromos roller karbantartása egyaránt fontos akkor, ha sokáig áll, és akkor is, ha folyamatos használatban van. Négy kulcsfontosságú lépés, amivel meghosszabbíthatod rollered élettartamát:

- az akkumulátor karbantartása
- a motor konzerválása
-- a roller tisztítása
- az összecsukható részek olajozása

Megmutatjuk, hogy kell csinálni!

Unselected

Hogyan kell karbantartani a roller akkumulátorát?

1. Végezd el a kezdeti teljes feltöltést.
Most vásároltál egy elektromos rollert, és még nem használtad? Az első használat előtt feltétlenül töltsd fel teljesen az akkumulátort. A töltő zöld fénnyel jelzi, hogy teljesen feltöltődött.

2. Töltsd fel az akkumulátort akkor is, ha nem használod a rollert.
Ha hosszú ideig nem használod, előfordulhat, hogy teljesen lemerül, és soha többé nem indul el. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy az akkumulátort 3-4 havonta töltsd fel 70% körüli szintre. Ne felejtsd el minden használat után feltölteni a készüléket, hogy elkerüld a teljes lemerülést, ami hosszú távon csökkenti a hatótávolságot. Fontos, hogy az akkumulátort hűvös, száraz helyen tárold.

3. Ne felejtsd el kihúzni a töltőt.
A töltőt állandó jelleggel a konnektorba dugva hagyni rossz szokás minden elektronikus eszköz esetében, ez alól a roller töltője sem kivétel! Ha kihúzod, amikor az akkumulátor feltöltődött, spórolsz az árammal, és teszel az akkumulátor élettartamának megőrzéséért. Azt is javasoljuk, hogy csak az eredeti töltőt használd, mivel az, az akkumulátor feszültségéhez igazodik.

Unselected

Hogyan őrizd meg az elektromos roller motorjának jó állapotát?

Esik az eső?A legjobb, ha más közlekedési eszközt keresel, szárazon tartod a rolleredet. . A motor csatlakozói és elektronikus alkatrészei megsérülhetnek, ha a víz beszivárog, ami a meghibásodásához vezethet. A roller vízszigetelése megvédi a robogót a ráfröccsenő víztől, de az esővíz beszivárgásától nem. A motor megóvása érdekében ne szállíts túl nagy tömegű terhet, mert ez a túlmelegedését okozhatja.

A motor megóvása érdekében ne szállíts túl nagy tömegű terhet, mert ez a túlmelegedését okozhatja. A maximális terhelhetőségre vonatkozó információk a használati utasításban találhatók. A kellőképpen megkímélt motor, egészséges motor, ami még sok hosszú utat fog megtenni!

Unselected

Hogyan tisztítsd meg az elektromos rollert?

Fontos az elektromos rollert  minden utazás után megtisztítani. Mielőtt elkezdenéd, győződ meg róla, hogy kikapcsoltad és nincs töltőn. Figyelmeztetés: soha ne mosd a rollert vízben (ez károsítja az elektromos és mechanikus alkatrészeket). Szükséged lesz:

● egy száraz rongyra
● egy puha sörtéjű kefére (például fogkefére).

► Először töröld át a rollert  egy száraz ronggyal.
► Használd a kefét a kis alkatrészekre és résekre összpontosítva:  fékek, kerekek, csapágyak, markolat stb.
Ha bizonyos helyeken szennyeződés marad, nedvesítsd meg nagyon enyhén a ruhát és/vagy a kefét, és dörzsöld le a foltokat, majd töröld jól át a száraz ronggyal.
A lábtámaszhoz használhatsz tisztító radírt  is (vagy speciális tisztítót, ami szaküzletekben kapható), dörzsöld le vele a felgyülemlett port és szennyeződéseket. A lábtámasz tisztítása különösen fontos, hogy a cipőd menet közben jól tapadjon a felületén.
► Nyisd ki a tálca alatti blokkokat, és portalanítsd a motort, az akkumulátort és a vezérlőegységet a száraz ronggyal.

A rollered most már tiszta! 🛴✨

Unselected
Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Mely elemeket olajozd meg a rollereden?

►Mely elemeket olajozd meg a rollereden?

Tökéletesítsd elektromos rollered karbantartását az összecsukható részek kenésével.  (összecsukható rendszer, fogantyúk). Ehhez válassz megfelelő kenőanyagot és fújd azt az érintett alkatrészekre. Időről időre olajozd meg a kerekek golyóscsapágyait is.

Unselected
Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Hogyan javítsd meg az elektromos rolleredet?

Mint minden motoros járműnek,  az elektromos roller alkatrészeinek a rendszeres szervizelése is elengedhetetlen  annak érdekében, hogy jól működjön, és továbbra is nyugodtan, biztonságosan közlekedhess vele. A csavarok, a fékek, a gumiabroncsok és a világítás mind különleges figyelmet igényelnek. Ezek ellenőrzéséhez szükséged lesz:

● egy száraz rongyra
● egy multifunkciós szerszámra rollerekhez vagy egy szerszámos ládára, amely imbuszkulcsokat és csavarhúzókat tartalmaz.

És már kezdheted is!

Unselected

1. Csavarok ellenőrzése

Menet közben a rezgések hatással vannak az elektromos roller rögzítési pontjainak feszességére: csavarok, csapszegek és bilincsek (modelltől függően lehet, hogy csak egyik fajta van). Ellenőrizd, hogy ezek az alkatrészek biztonságosan a helyükön vannak-e, és húzd meg őket egy imbuszkulcs segítségével. Elvileg egy negyed fordulat elegendő a beállításukhoz.
Vigyázz, ne húzd túl a csavarokat, mert az fej és a menetek sérülését kockáztatja. Ha rollerezés közben rendellenes zajt hallasz, a probléma általában megoldható a csavarok meghúzásával.

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez
Unselected

2. A kábelek ellenőrzése

Ellenőrizd az elektromos roller kábeleinek állapotát.Ha egy kábel túl laza, állítsd be újra a feszességet a kábelbeállító segítségével. Ha sérült vagy megégett, cseréld ki. Ellenőrizd, hogy minden kábel megfelelően csatlakoztatva van-e, és szükség esetén csatlakoztasd újra.

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez
Unselected

3. A fékek ellenőrzése

A fékek garantálják a biztonságodat. . Rollered modelltől függően különböző fékrendszerekkel rendelkezhet. Fontos a szervizeltetésük, különösen akkor, ha fékezéskor szokatlan hangokat vagy rezgéseket észlelsz a kormányon. Ha a rollernek egyre hosszabb ideig tart a lassítás, az szintén a fékek kopásának a jele lehet.

Rendszeresen húzd be a fékkart, tárcsafék esetén fékezz a gombok elforgatásával.

A legtöbb elektromos robogó tárcsafékkel rendelkezik: A keréken egy tárcsa található, amelyhez fékezéskor a betétek dörzsölődnek. Rendszeresen ellenőrizd a fékbetétek kopását és szükség esetén cseréld ki őket.

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez
Unselected

4. A gumiabroncsok vizsgálata

► Ellenőrizd a gumiabroncsok állapotát a barázdák mélységének vizsgálatával. Ha azt veszed észre, hogy már nem elég mélyek, a gumiabroncsok elhasználódtak, és ki kell cserélni őket. A túl sima gumiabroncs már nem tapad a talajon, ami veszélyes, különösen nedves úton.

Kétféle gumiabroncs létezik: : tömör és felfújható.A tömör kerekek nem tudnak kilyukadni vagy leereszteni, mivel nem tartalmaznak levegőt.A felfújható gumiabroncsok gumibelsővel rendelkeznek, és hajlamosak kilyukadni.
► Rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást hogy elkerüld az idő előtti kopást, a roller sebességének és gyorsulásának csökkenését vagy a motor túlmelegedését.

A nyomás ellenőrzéséhez használj nyomásmérőt  hogy kiderítsd, az egyes gumiabroncsokban lévő nyomás (bar - a gumiabroncsnyomás mértékegysége) megfelel-e a termékismertetőben vagy magán a gumiabroncson megadott ajánlásoknak.

►Alulnyomás eseténa gumiabroncs belső szelepébe helyezett pumpával növelheted a nyomást.Bármilyen kerékpárpumpa megfelel, de még jobb, ha van nyomásmérője, amely mutatja a gumiabroncsban lévő légnyomást.

Túlfújt gumi esetén  nyisd ki a belső szelepet, és egy csavarhúzóval vagy tompa  szerszámmal nyomd le a szelep belsejében lévő szárat. Hagyd a levegőt távozni, amíg a belső csőben lévő légnyomás megfelelő nem lesz.

Unselected

5. A világítás ellenőrzése

Az elektromos rollernek rendelkeznie kell első és hátsó lámpákkal. .A rendszeres ellenőrzés biztosítja a Te biztonságodat és másokét is. . Az elektromos robogó világításának ellenőrzéséhez, ülj le egy gyengén megvilágított helyre, hogy képet kapj a lámpák világítási teljesítményéről. 

► Használd a gombokat a világítás bekapcsolásához, és mozgasd a kábeleket az esetleges érintkezési hibák észlelése érdekében. Ha a fénysugár túl gyengének tűnik, vagy a lámpák egyértelműen sérültek, cseréld ki őket.

Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez
Unselected

Összefoglalva, 5 fő szempontot kell figyelembe venni a motoros robogó szervizelésekor: csavarok és bilincsek, kábelek, fékek, gumiabroncsok és világítás.

Nézd meg a videót, hogy megtudd, hogyan kell csinálni! Itt találod ⤵️

Unselected

Budaörsön, Szombathelyen, Zalaegerszegen vagy máshol:egyeztess időpontot egy Decathlon áruházban.

Ha kétségeid vannak az elektromos robogó szervizelésével kapcsolatban, vagy ha inkább közvetlenül a szakemberekre bíznád, találsz olyan szaküzleteket, amelyek vállalják az elektromos roller szervizelését és karbantartását. Ne habozz,kérj időpontot kétkerekűd szervizelésére egy Decathlon szakszervizben .

Unselected
Karbantartási útmutató elektromos rolleredhez

Segítségre van szükséged egy Decathlon termékkel kapcsolatban?

Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhelytitkok... Nálunk vásároltál, és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunkon megtalálsz a termékedhez szükséges minden segítséget. !"

Unselected

Még több karbantartási tanács elektromos rolleredhez

Roller karbantartása és javítása

Roller karbantartása és javítása

A rollerezés a szenvedélyeddé vált? Akkor tudnod kell, hogy a rollert rendszeresen karban kell tartani! Tekintsd meg a tanácsainkat, és a bemutatóvideóinkat.