Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Elektromos rollered fékei nem fognak megfelelően? A Xiaomi (M365 vagy más) járgányod kijelzőjén a 15-ös hibakód jelenik meg? Valószínűleg a fékek elhasználódtak. Megmutatjuk, hogyan cserélheted ki őket!

Mint minden motorizált személyi mobilitási eszközön (MPMD), az elektromos rolleren is kell lennie féknek. A fék garantálja a biztonságodat, és másokét is, amikor a járművel közlekedsz. A használat során a fékek elkophatnak és csökkenhet hatékonyságuk. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni elektromos rollered fékeinek állapotát. Ha rendellenes zajt hallasz fékezés közben, vagy ha a féktávolság megnövekszik, akkor ellenőrizni kell őket.

Az elektromos roller fékeinek különböző típusai

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Modelltől függően az elektromos rollerek különböző típusú fékekkel rendelkezhetnek: tárcsa, dob, láb vagy elektromágneses. Az elektromos rollert felszerelhetik egyszerre több fékrendszer kombinációjával is. Ha például Xiaomi M365 típusú a rollered rendelkezik tárcsafékkel, mechanikus fékkel és elektromágneses fékkel is.

1. A tárcsafék

Ez a leggyakoribb féktípus az elektromos rollereken. A kerékhez rögzített tárcsából (ami vele együtt forog), egy fékbovdenből, egy féknyeregből és a fékbetétekből áll.. A fékkar a kormányon található, és hasonlít a kerékpárokéhoz. Amikor fékezel, a fékkábelt húzod, ami a féknyeregre hat. A fékbetétek ezután nyomást gyakorolnak a tárcsára. Ez a mechanizmus teszi lehetővé, hogy a roller lelassuljon.

Ennél a féktípusnál rendszeres beállításra van szükség, mivel biztosítani kell a fékbetétek párhuzamosságát és megfelelő távolságát. A fékbetétek kopását gyakran ellenőrizni kell, csakúgy, mint a bovden feszességét.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

2. A dobfék

Ez a keréktárcsán található (középen). A dobfék egy fékbetétből áll, ami a fékkar húzásakor a kerékhez dörzsölődik, és lelassítja a rollert. A dobfék kívülről nem látható, mivel a kerékrendszer beépített része, így védett a külső hatásoktól, amelyek károsíthatják. Ez a féktípus progresszív, ami azt jelenti, hogy nem állítja meg hirtelen a rollert.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

3. Lábfék

Ez a legegyszerűbb és leggyakoribb féktípus. A hagyományos rollerekre jellemző, de más fékrendszerekkel kombinálva az elektromos rollereken is megtalálható. A hátsó kerék sárvédője alkotja. A fékezéshez egyszerűen lépj a sárvédőre menet közben. Ezzel lenyomod, és fékezed vele a kereket, így lassítva vagy teljesen megállítva a rollert.

4. Az elektromágneses fék

Ritkábban előforduló féktípus, általában a könnyű elektromos rollereket szerelik fel vele. Ahogy a neve is mutatja, ez a féktípus elektromágneses erőt használ a kerekeket fékező mechanikus ellenállás előállítására. Az elektromágneses fék akkor lép működésbe, amikor a kormányon lévő fékkart vagy a fékkioldót használod.

Hogyan állíthatom be vagy cserélhetem ki a féket egy elektromos rolleren?

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Hogy kell beállítani a fékeket ?

1. A bovden feszességének beállítása

A tárcsa- és dobfékrendszerek részben kábelekből (bovden) állnak, amelyek biztosítják a fékkar által kiváltandó hatást. Ha ezek a kábelek túl lazák, akkor egy beállítóeszköz (gomb, anya stb.) segítségével feszesebbre kell őket húzni. Miután beállítottad a kábelek feszességét, győződj meg róla, hogy a fékkar és a féklámpa megfelelően működnek.

2. A fékkar cserélése vagy a kábel meghúzása

A fékkar aktiválja a fékrendszert, amikor meghúzod. Az elektromos roller kormányán, az egyik markolat közelében található. Ha úgy érzed, a fékeid egyre kevésbé fognak, mielőtt legközelebb útnak indulnál, állítsd be a fékkart. Lazítsd meg a fékkaron található két csavar közül a nagyobbat, állítsd feszesre a kábelt , majd húzd meg újra a csavart.

Eltört a fékkar? ? Ezt okozhatta egy ütés vagy a túl nagy erejű húzás. Ebből a videóból megtudhatod, hogyan kell kicserélni.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Hogy tudom megjavítani vagy kicserélni a tárcsaféket?

A tárcsafékrendszerben a fékbetétek, a féknyereg és a tárcsa idővel elhasználódnak. Ezen alkatrészek cseréjéhez először lazítsd meg az anyákat az adott keréken, hogy le tudd venni a villáról. Ezután kösd ki a fékkábelt.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

1. A fékbetétek cseréje

A fékbetétek egy alapból és egy súrlódó anyagból, más néven betétből állnak. Ez a betét néhány milliméteres, és a fékezések következtében elhasználódik. Ha fékezés közben szokatlan nyikorgást vagy fémes hangokat hallasz, ellenőrizd a fékbetétek állapotát, hogy kiderítsd, szükséges-e lecserélni őket.

► Csavard ki a csavarokat és távolítsd el a féknyerget.

Szedd le a fékbetéteket és ellenőrizd az állapotukat: ha a betét nagyon vékony (egy-két milliméternél kisebb) vagy teljesen elkopott, nyugodtan kidobhatod.

💡 Használd ki az alkalmat, töröld át a féknyerget és a féktárcsát egy száraz ronggyal amíg hozzáférhetőek.

Helyezd az új fékbetéteket a régiek helyére, majd szereld vissza a csavarokat és a féknyerget.

2. A féknyereg cseréje

A féknyereg kopását a tárcsával való érintkezés okozza fékezéskor. Ha horpadásokat vagy rozsdát látsz a féknyergen, vagy ha rendellenes zajt hallasz, és a fék gyengén fog, akkor a legjobb, ha kicseréled.

► Csavard ki a két csavart, amelyek a kerékhez rögzítik.

► Vedd ki a féknyerget felfelé húzva.

► Helyezd fel az új féknyerget, és csavard vissza a két csavart a rögzítéséhez.

3. A féktárcsa cseréje

Ha a féktárcsa eldeformálódott, akkor valószínűleg menet közben rendszeresen súrlódó hangot hallasz.

A féktárcsa , cseréjéhez csavard ki a rögzítőcsavarokat.

Amikor az új tárcsát felhelyezed, ügyelj rá, hogy megfelelő irányba, azaz a kerék forgásirányával megegyezően szereld fel. 
💡 Segítségképpen találsz egy kis nyilat a gumiabroncson és egy másikat a tárcsán: ezeknek ugyanabba az irányba kell mutatniuk.

Az új tárcsa rögzítéséhez csavard vissza a csavarokat.

Hogy tudom megjavítani vagy kicserélni a dobféket?

A dobféket elsősorban a bovden feszessége szabályozza. Ezt körülbelül háromhavonta ellenőrizd és állítsd be. Ha a rendszeres karbantartás ellenére is problémát észlelsz fékezés során, akkor ki kell cserélni. A törött vagy elhasználódott dobfékkészlet , cseréjéhez kövesd a videón látható lépéseket.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Hogyan cseréljem ki a lábféket?

Nézd meg ezt a videót, hogy megtudd, hogyan kell eltávolítani a lábféket és kicserélni egy újra.

Az elektromos roller fékeinek karbantartása a balesetek megelőzése érdekében

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

A fékek karbantartása  meghosszabbítja élettartamukat. A rollert ne tisztítsd vízzel, és ne közlekedj vele esőben: ha víz szivárog a fékekbe, az elektromos roller fékezési teljesítménye  csökken. Soha ne használj olajat vagy zsírt a fékeken, és kerüld az ütődéseket a megóvásuk érdekében. Ennek a néhány óvintézkedésnek a betartásával csökkentheted a motoros rollerekkel gyakran előforduló kisebb problémák számát.

Fedezd fel a rollered megfelelő karbantartásáról  szóló útmutatónkat. Minden személyes mobilitási eszköz esetében a megfelelő karbantartás a legjobb lehetőség arra, hogy a lehető leghosszabb ideig használhasd.

Ki tudja megjavítani a Xiaomi, Speedway, Oxelo vagy más típusú elektromos rollert?

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Az elektromos roller fékrendszerének javítását a gyártmányától függetlenül a szakemberek el tudják végezni. Először is ellenőrizd a rollered jótállási idejét, hogy megtudd, elviheted-e garanciális javításra oda, ahol vásároltad. Az elektromos roller egyéb beállításaira és javításaira , is igénybe veheted a jótállást, amennyiben az kiterjed a problémára (akkumulátor- vagy motorhiba, gumiprobléma stb.).

Budapesten, Székesfehérváron, Tatabányán, Zalaegerszegen vagy máshol: keress egy szerelőt, szervizt vagy áruházat, ahol vállalják rollered megjavítását!

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Egy szerelőműhelyben vagy szaküzletben szakemberek gondoskodhatnak az elektromos roller javításáról.  Kérhetsz időpontot egy hozzád közel eső Decathlon műhelyben ahol szakembereink gondoskodnak a rollered javításáról és a meghibásodás lehetséges okainak felderítéséről. Legyen szó fékproblémáról, a gumiabroncs vagy a gumibelső kilyukadásáról vagy az akkumulátor meghibásodásáról, az elektromos roller szinte minden esetben megjavítható.

Útmutató az elektromos roller fékeinek javításához és beállításához

Kérdésed van Decathlon termékeddel kapcsolatban?

"Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhelytitkok... Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséged megkapsz a termékedhez. "

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.