Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Eltört a kereked egyik küllője? Elmagyarázzuk, hogyan tudod kicserélni.

Nemrég eltört az egyik küllő a biciklid kerekén, de nem estél pánikba, " gondolván, hogy ha egy hiányzik, a kerekeden maradt még jó néhány, nem kell sietni. ". Azt már nem! Ma eláruljuk neked a törött küllő rejtélyét: miért és hogyan cseréld ki késlekedés nélkül, hogy a kereked visszanyerje korábbi állapotát. Gyerünk!

Miért törhetnek el egy kerékpár kerék küllői?

Az, hogy az egyik küllőd eltörik, nem rendkívüli. Az is nagyon valószínű, hogy ez egy esés, egy ütközés vagy akár a kerékpár nagyon gyakori használata után következik be, ebben az esetben akkor anyagfáradásról beszélünk.

A jó hír az, hogy a biciklikerék küllőjének cseréje nem bonyolult, könnyen megtanulhatod, hogyan csináld egyedül… Igen, lehet, hogy nem is sejted, de akár egy szerelőtanonc is szunnyadhat a lelked mélyén.

Tekerhetsz törött küllővel?

Elméletben és a gyakorlatban is lehet folytatni a biciklizést, ha valamelyik küllő eltört... de nem következmények nélkül és nem is ajánlott! Az egyik küllő hiánya további feszültséget eredményez a többi küllőn, amelyek idő előtt elkophatnak, és ezért sorra eltörhetnek; azzal egyetérthetsz, hogy biztosan nem fog segíteni rajtad.

Milyen felszerelés szükséges a küllő kicseréléséhez?

A törött küllő kicseréléséhez az alábbi szerszámokra lesz szükséged:

új küllő
• új küllőanya
küllőkulcs
• tolómérő
• mérőszalag
• centírállvány
• WD40

Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Hogyan távolítsd el a törött küllőt?

Először is le kell venni a kereket a kerékpárról, le kell venni a külső és belső gumit, valamint a felniszalagot (ami szigeteli és védi a gumibelsőt a küllők fejétől, hogy ne szúrja át). Ezután távolítsd el a törött küllőt. Vedd figyelembe, hogy ha a cserélendő küllő a hátsó keréken, a fogaskoszorú oldalán található, a folyamat kissé bonyolultabb lesz, mivel először el kell távolítani a szabadonfutót vagy a kazettát.

Mérd meg a küllő méretét, és válaszd ki a megfelelő hosszúságú küllőt

Mérőszalaggal mérd meg a cserélni kívánt küllő méretét. Ehhez javasoljuk, hogy ahelyett, hogy a törött küllő különböző részeit összeillesztenéd (ami nem túl praktikus), vegyél ki egy küllőt a felni ugyanazon oldalán lévők közül, mint a törött küllő, és mérd meg azt. Így könnyen megtudhatod melyik küllőméretet kell megrendelned.

► Tudd, hogy a küllőt a könyökének belső részéig (más szóval a küllő végén található hajlatig) mérik.

Azon túlmenően, hogy ismered a szükséges küllő átmérőjét, legyen kéznél egy tolómérő: ez egy egyszerű, gyors, hatékony és megbízható eszköz!

Hogyan tegyél be egy küllőt a kerékbe?

► Fogd az új küllőt, és csúsztasd át a kerékagy peremén; ez a rész a kerék közepén van elhelyezve, és több lyukkal van ellátva, amelyek a küllők áthaladására szolgálnak. Attól függően, hogy milyen helyet foglal el a kerékben, a küllőt belülről kifelé vagy fordítva kell befűzni. Ne aggódj amiatt, hogy a küllő elcsavarodik, amikor befűzöd, mert úgy tervezték, hogy egymásba illeszkedjenek, és meglehetősen rugalmasak. Szintén tanácsos figyelembe venni a küllők fűzési módját az elhelyezkedésük megfigyelésével.

► A küllő végén, a felnin, az óramutató járásával megegyező irányba húzd meg a küllőanyát, először kézzel, majd küllőkulccsal.

Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Hogyan állíts be egy kereket / húzd meg a küllőket úgy, hogy a kerék egyenes legyen?

Mint egy zenész, aki játék előtt hangolja a hangszerét, itt az ideje, hogy te is beállítsd a küllők feszességét, hogy a kereked egyenes és aerodinamikus legyen; nem kell mást tenned, mint kicentrírozni a kerekedet!

Ehhez a centírállvány használatát javasoljuk. Kezdd azzal, hogy a kereket az állványba helyezed, és ellenőrizd a kerék összes küllőjének feszességét. Ezután enyhén húzd meg a küllőanyákat, amelyek nem tűnnek elég szorosnak. Ha az anyák ellenállnak a küllőkulcsnak, használj egy kevés WD40 olajat.

A következő lépés az, hogy az érintőkarokat a kerékhez közelíted és forgasd meg a kereket: az érintkezési zónák mutatják a kihúzandó területeket. Innen rajtad múlik, hogy a küllők feszességét az érintett részekhez igazítsd, de ha nem vagy biztos magadban, ne habozz segítséget kérni egy szakértőtől.

Hogyan tisztítsd meg a küllőket?

A kerékpár küllőinek tisztításához használhatsz szappanos vízbe mártott szivacsot, vagy akár egy kis szódabikarbónát is. Dörzsöld, törölgesd, és gyönyörködj az eredményben :)!

Ahogy mondtuk: a kerékpárkerék küllőjének javítását te is elvégezheted. Most már minden eszköz a rendelkezésedre áll, hogy belevágj, és mindössze annyit kell tenned, hogy alkalmazod a tanácsainkat. Jó javítást!

További karbantartási tanácsaink

A gumiköpeny kopásának mérése

A gumiköpeny kopásának mérése

Ahogy a kerékpár gumija kopik, úgy csökken a tapadás, megnő az esés és a defekt kockázata. Hogy kiküszöböljük ezeket a veszélyeket, pár hasznos tanáccsal látunk el a gumi kopásának ellenőrzéséhez.

changer-cassette-btwin

Hogyan cserélj fogaskeréksor?

Hogyan cserélj fogaskeréksor?

embout vtt

HOGYAN CSERÉLJ FÉKBOWDENT ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRBAN?

A biztonságod érdekében a fékek megbízhatóan és hatékonyan kell működjenek bármelyik pillanatban, egy váratlan szituációban is. Tekintsd meg, hogyan tudod kicserélni a fékbovdeneket, mielőtt azok elhasználódnak vagy kilazulnak.

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.