Hogyan ápold és tisztítsd a technikai ruházatot?

Hogyan ápold és tisztítsd a technikai ruházatot?

Nem tudod hogyan ápold a technikai ruházatodat? Egy vízhatlan kabát, egy alpinista nadrág vagy egy tollkabát eltérő ápolást igényel, mint a klasszikus városi ruházat. Íme néhány aranyszabály, amivel megőrizheted a funkciójukat a lehető legtöbb ideig.

Megszerezted a legmodernebb vízálló kabátot, álmaid alpinista nadrágját vagy az évszázad legmelegebb kabátját? aEgy hónap intenzív sportolás és zuhanyzás nélküli bivakolás után megérdemelnek egy alapos tisztítást! Íme hogyan ápold a szemed fényét, hogy hosszú ideig kiszolgáljon.

A technikai ruházatok igazán jó ápolásához némi odafigyelés szükséges. Itt minden tippünket megtalálod ehhez.

Miért ápold a technikai ruházatot?

Egyszerűen azért, hogy megőrizd technikai tulajdonságukat, és lehetővé tegyék, hogy a lehető leghosszabb ideig használhasd őket. A kültéri sportolások gyakoriságától és intenzitásától függően a textíliák az izzadság, a por és a súrlódás miatt fokozatosan szennyeződnek és elvesztik technikai tulajdonságaikat. De még nincs veszve minden! Technikai ruházatod rendszeres és megfelelő ápolásával meghosszabbíthatod azok élettartamát.

Milyen gyakran mosd az outdoor ruhákat?

Minden a használat gyakoriságától, a hőtől, de a bőr közvetlen érintkezésétől is függ.

Az első rétegeknél (alapréteg) gyakran kell mosni a textíliákat, hogy elkerüld a só és a szennyeződés felhalmozódását. Ha az első réteged merinó gyapjú, akkor a mosást késleltetheted, ha viszont szintetikus ruháról van szó, akkor érdemes minden kiruccanás után kimosni, főleg ha sokat izzadtál.

A második réteget (polár, pulóver, kabát) és nadrágot többszöri használat után vagy igény szerint mosd.

A kabátok (softshell, vízálló kabát) évente legfeljebb egyszer-kétszer tisztíthatók. Ne feledd, hogy a vízálló kabátot a lehető legritkábban kell mosni.
Ne félj kihagyni a mosást, és csak a szennyezett területekről eltávolítani a foltokat.

Tipp: ha a szintetikus ruhadarabon sárga foltok vannak a hónaljban: ezek a dezodor és az izzadság közötti kémiai reakció nyomai. Amikor az izzadás természetes folyamata megtörténik, az izzadságban lévő ásványi sók kapcsolatba kerülnek a legtöbb dezodorban lévő alumíniumsóval, és sárga nyomokat hagynak a textíliákon. E nyomok halványítása érdekében mosás előtt fehér ecetet vagy citromot használhatsz.

A 7 szabály, amelyet sürgősen be kell tartanod, hogy vigyázz a ruhatárad állapotára.

1. Kézi vagy gépi mosás, de dupla öblítés
2. Speciális mosószer használata
3. Kerüld az öblítőket és folteltávolítókat
4. Kíméletes centrifugálás
5. Szárítás szabad levegőn
6. Rendszeres újra impregnálás

További kérdések

A mosószer kiválasztása

Minden áron kerüld a por alakú mosószert, amely nehezen öblíthető ki és ezáltal beleragadhat a ruházat szálai közé. Az általad használt mosószerek fontosak a szálak technikai jellegének megőrzéséhez.

Miért nem használhatod a klasszikus mosószeredet?
Mivel a hagyományos mosószerek olyan összetevőket tartalmaznak, mint például parfüm, enzimek, optikai fehérítők vagy tisztítószerek, amelyek túl agresszívak a technikai ruházathoz. Ez megváltoztathatja a vízálló és légáteresztő tulajdonságait. Részesítsd előnyben a speciális mosószert, amely eltávolítja a por és sár mikrorészecskéit, így lehetővé teszi az általad választott impregnáló kezelés hatékonyabb alkalmazását.

Öblítők és folteltávolítók

Ne használj öblítőt vagy lágyítószert technikai ruházaton.
Öblítéskor az öblítő a dobba folyik, amely egyfajta kondicionáló a textíliák számára, és a szálban maradva lágyítja azt. A technikai ruházatok esetében azonban jobb elkerülni, hogy maradványok maradjanak az anyagban, mivel ezek elzárják azt, és így csökkentik a hatékonyságát, a légáteresztő és a vízlepergető tulajdonságát. Ne felejtsd el alaposan kitisztítani a mosószer adagolót, nehogy az előző mosásokból származó öblítőszer-maradványok a dobba kerüljenek.

A kerülendő termékek listáján a fehérítő is szerepel! Ez nyilvánvaló!
Olykor hajlamosak vagyunk fehérítőt használni a szagok vagy a szürkeség megszüntetésére. A sportruházatok azonban gyakran szintetikus anyagból vagy merinó gyapjúból készülnek. Ezek a szálak kényesek, és a fehérítő túl durva hozzájuk.

A beágyazott izzadságszagok eltüntetéséhez inkább a fehér ecetet részesítsd előnyben. Önts ecetet ezekre a területekre, hagyd hatni néhány percig, majd mosd ki a ruhát.

A sár- vagy fűfolt eltávolításához használj fehér ecetet vagy citromlevet (vagy 70%-os alkoholt a makacs fűfolt esetén). Ugyanaz a módszer.

A zsíros foltok eltávolításához használhatsz marhaepe szappant, egy enyhe, szuper folteltávolító szappant, amely ideális a kényes textíliákhoz és szinte teljesen biológiailag lebomlik (a szappan többi összetevőjétől függően). Először nedvesítsd meg a foltos területet a következő keverékkel: egy teáskanál szódabikarbóna 1/2 liter forró vízhez. Ezután dörzsöld be a szappant a foltba, és hagyd hatni néhány percig. Öblítsd ki vagy tedd mosógépbe.

Hatékony és környezetbarátabb!

Centrifugálás

A centrifugálás egy lehetőség arra, hogy vigyázz a vízálló membránra (Gore-tex típusú), vagy inkább ne sértsd meg.
Állítsd a centrifugálást kíméletes programra.
Ami fontos, az a gyűrődések és ráncok elkerülése. Képzeld el a vízálló membránt egy papírlapként, amely minden hajtogatással vagy intenzív gyűrődéssel gyengül. Ha mindig ugyanazon a területen hajtogatod, a membrán végül nem lesz vízálló.
Két megoldás ennek elkerülésére, a kíméletes centrifugálás vagy, ha nem centriguálod! A száradás felgyorsítása érdekében mikroszálas törülközőbe tekerheted a ruhádat, ha úgy döntesz, hogy nem csavarod ki a vízálló ruhadarabot.

Egyéb technikai ruházatokhoz (membrán nélkül) is választhatod a kímélő centrifugálást, ebben az esetben nem áll fenn a ruha sérülésének veszélye.

Szárítás és újra vízhatlanítás

Technikai ruházatok szárításához továbbra is a szabad levegőn történő szárítást javasoljuk. Használhatsz szárítógépet, ha a ruhád ezt lehetővé teszi, de fontos, hogy a hőmérsékletet mérsékeld.

Ha a levegőn történő szárítást választod, a textíliákat fektesd el, hogy elkerüld a deformációt (különösen a merinó gyapjú esetében). A szárítógépet távol helyezd el az intenzív hőforrásoktól, mint például a kandalló vagy a radiátor.
Jó ötletnek tűnhet a száradás felgyorsítása, de a hőség tönkreteheti a ruhák szerkezetét, illesztéseit és bevonatait.

Ha a szárítót használod, válassz kímélő programot, mérsékelt hőmérsékletet, és ne habozz megismételni a műveletet, amíg a ruha teljesen meg nem szárad.

Vízálló ruhadarabok esetén:
A szárítás és a vízhatlanság két összefüggő dolog, ha vízálló ruhadarabokról van szó. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a víztaszító vagy a DWR (Durable Water Repellent) kezelés újra aktiválódik. Vagy a ruhaneműnek csak újra kell aktiválnia alapvető vízlepergető képességét, vagy újra impregnálhatod a membránt a vízlepergető reaktiváló folyadékkal, amelyet előzőleg mosáskor az öblítőrekeszbe tehetsz. A hőmérsékletnek mérsékeltnek kell lennie, hogy ne sértse meg a szerkezeteket és a membránt.

Bölcsebb néhány plusz percet rászánni, mint plusz fokokat! A szárítógép azonban továbbra is a leghatékonyabb módja a víztaszító képesség újraaktiválásának.
A víztaszító hatás újraaktiválásához víztaszító hatású impregnáló sprayt is használhatsz. Permetezd a terméket a ruhádra, egyenletesen oszlasd el egy tiszta törlőkendővel. Hagyd száradni pár órát és kész is! Ismét bátran belevághatsz a természeti kalandokba!

A trükk:  hogy megtudd, kell-e újra vízhatlanítani a ruhát, végezd el a vízcsepp tesztet. Ha a vízcsepp lepereg, nem kell semmit tenni! Ha a víz megáll és behatol a szövetbe, a kezelést újra kell aktiválni.

Hogyan ápold és tisztítsd a technikai ruházatot?

Egyéb kérdések, amik felmerülhetnek

Tárolás

A szezon végén vagy két használat között tárold ruháidat száraz helyen, távol a nedvességtől és az UV-sugárzástól. Tedd a vízálló kabátokat és a pehelykabátokat egy fogasra, hogy elkerüld a gyűrődést és a toll összenyomódását. Az első rétegként szolgáló ruházatot és szintetikus vagy gyapjú ruháidat összehajtva is tárolhatod. Ügyelj arra, hogy gesztenyét, levendulát vagy cédrusfát tegyél közéjük, hogy távol tartsd a molylepkéket. Ha a ruháidat garázsban kell tárolnod, a nedvesség ellen tedd vákuumzacskóba. De lehetőleg kerüld a hőmérséklet-különbségeket, mivel ezek befolyásolják az anyagösszetételt.

Olyan gyakran kell a sínadrágot mosni, mint a túranadrágot?

Nem javasolt a sínadrágot olyan gyakran mosni, mint a túranadrágot. A vízálló kabátokhoz és nadrágokhoz hasonlóan a technikai síruházatok is membránnal rendelkeznek, és általában vízlepergető kezelést is kapnak. Tehát ugyanaz a szabály: lehetőleg ritkábban mosd ki a ruháidat.

Ha viszont a hóban hempergőztél a ruhádban, akkor a vízlepergető kezelés rendszeres újraaktiválása szükséges. Ne feledd, hogy mindenekelőtt rajtad múlik, hogy megítéld ruhád állapotát.

Technikai ruházat javítása

Csúsztál egyet a havon és rémülten vetted észre, hogy a nadrágodon, kabátodon vagy a pólódon egy tátongó lyuk van? Ne ess pánikba, van megoldásunk!

Vagy keress fel egy varró szakembert. Egyre több varroda tudja, hogyan kell megjavítani egy technikai ruhát.

Végül akár saját magad is elvégezheted, a javítástól és a képességeidtől függően. Kis lyukak esetén válaszd javítófoltjainkat vagy a javítóragasztót. Tisztítsd le, ragaszd fel és kész is!
A ruhadarabot meg is varrhatod, de ügyelj arra, hogy a tűk által ütött lyukak mind átengedik a vizet eső esetén. Tehát az első vagy második réteg textíliát megjavíthatod vagy varrhatsz rá foltot, de vízálló ruhadarabhoz válaszd a ragasztható foltokat vagy a szakember által végzett javítást.

OKTATÓVIDEÓ - Hogyan javíts meg egy lyukat tollkabáton?

Hogyan ápold és tisztítsd a technikai ruházatot?

Segítségre van szükséged a DECATHLON termékedhez ?

"Leírás, összeszerelés, alkatrészek... találkozzunk a Műhelyben! Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban! "

Körbejártunk minden lehetséges kérdéskört.
Ha további kérdéseid vannak, nyugodtan tedd fel nekünk.
Ne felejtsd el, hogy egy jól karbantartott ruhának hosszabb ideig élvezheted a technikaiságát és ritkábban kell lecserélned!

Extra tartalmak

Sportruházat tisztítása

Sportruházat tisztítása

Íme néhány tipp a sportruházatod és/vagy fitneszcipőd tisztításához. Ezek segítségével végleg búcsút mondhatsz a kellemetlen szagoknak!

Sí- vagy snowboardkabát vízhatlanítása

Hogyan újíthatod meg a síkabát vízhatlanságát?

Idővel síruházatunk veszíthet technikai jellemzőiből. Tanácsaink segítségével megtanulhatod, hogyan vigyázz a sínadrágodra és a síkabátodra, és hogyan újíthatod meg a vízhatlanságukat. ‌Kövesd az útmutatót!

Hogyan tisztítsd a tollkabátot?

Hogyan tisztítsd a tollkabátot?

Síkabátot nem szívesen teszünk mosógépbe. Semmi gond! Kitisztíthatjuk anélkül, hogy kárt tennénk a tolltöltetben. Ügyelj arra, hogy a kabátot ne tisztítsd túl gyakran, mert az károsíthatja az anyagot!