Hogyan tarthatod fenn a síkabátod vízhatlanságát?

HOGYAN ÚJÍTHATOD MEG A SÍ- ÉS SNOWBOARD KABÁT ÉS NADRÁG VÍZHATLANSÁGÁT?

Idővel sí- és snowboardruházatunk veszíthet technikai jellemzőiből

Ha a ruházatunk már nem kellően vízhatlan, síelés közben átázhat; ennek elkerülésére érdemes megtanulnunk, hogyan újíthatjuk meg a vízhatlanságát. Ezzel meghosszabbítjuk a termék élettartamát és tovább használhatjuk azt. Kövesd az útmutatót!

A technikai ruházat, például síkabát vagy sínadrág vízlepergető anyaga idővel, a használat típusától függően károsodhat, különösen, ha rendszeresen vagy intenzíven síelünk, vagy ha a hátizsák a ruházathoz dörzsölődik (pl. túrasíelés közben).

Az alábbiakban adunk pár egyszerű tippet, amelyekkel fenntarthatod a sífelszerelésed vízhatlanságát. Ezáltal pedig meghosszabbítod az élettartamát!

Hogyan újíthatod meg a síkabát vízhatlanságát?

VÍZLEPERGETÉS ÉS VÍZHATLANSÁG: MI A KÜLÖNBSÉG?

A vízhatlanság a téli sportruházat egyik legfontosabb tulajdonsága.

Kezdjük az elején!

Ha sí- vagy snowboardruházatot szeretnél vásárolni, a kabát és a nadrág kiválasztásánál 4 szempontot kell figyelembe venned: a hőtartást, légáteresztést, egyéb jellemzőket (például levehető kapucni és hószoknya), valamint a vízhatlanságot.

Mi a különbség a vízhatlanság és a vízlepergetés között?

A vízhatlan membrán megakadályozza, hogy a víz, a nedvesség és a levegő áthatoljon az anyagon, miközben kivezeti az izzadságot.

A membrán megóvása érdekében vízlepergető felületkezeléssel látjuk el, ami megakadályozza, hogy az anyag magába szívja a nedvességet. A vízlepergető felületkezelés szabad szemmel is látható: az anyagon a víz cseppeket képez. Ez megakadályozza, hogy a síkabát vagy a sínadrág megszívja magát vízzel és elnehezedjen.

A sí- vagy snowboardruházatod karbantartásához újítsd meg a vízlepergető tulajdonságát, ezáltal a vízhatlanságát, hogy minél tovább használhasd.

HOGYAN HASZNÁLD AZ IMPREGNÁLÓ FOLYADÉKOT RUHÁZATON?

Az üzletekben vásárolhatunk impregnáló és a vízlepergető tulajdonságot megújító szereket, amelyeket kifejezetten ruházati termékekhez fejlesztettek ki.

Magától értetődőnek tűnhet, de azért jegyezzük meg, hogy használat előtt mindig el kell olvasni a termékhez tartozó használati útmutatót! Ne feledd: a síruházat impregnálását legalább 6 órával a síelés előtt végezd el!

IMPREGNÁLÓ SPRAY

Impregnáló spray

Az impregnáló spray-t egyszerűen permetezd a síkabátra, vagy a sínadrágra (körülbelül 20 cm-ről), ügyelve arra, hogy a terméket egyenletesen és a ruha teljes felületére vidd fel.

Ezután 10-12 órán keresztül hagyd száradni, hogy a szer jól beszívódjon az anyagba.

IMPREGNÁLÓ SPRAY

Impregnáló folyadék

Az impregnáló folyadék használatának két módja van:

> Áztatás: a ruhát 15 percig áztasd 30° C-os, impregnáló folyadékot tartalmazó vízben.

>  Mosógépben:egyszerűen önts impregnáló folyadékot a mosógép öblítőtartályába és indítsd el egy 30° C-os, kímélő programot.

Figyelem! Ne használj mosószert, öblítőt! Ha kitisztítanád a síruhádat, mindenképpen a vízhatlanító felületkezelés előtt mosd ki.

HOGYAN MOSD KI A SÍRUHÁZATOT?

Először is ellenőrizd, hogy a síkabátod, sínadrágod minden zsebe ki van-e ürítve és be van-e zárva (biztosan te is találtál már régi bérletet vagy ajakbalzsamot a síruházatod zsebében).

Ezután fordítsd ki a kabátot vagy a nadrágot: fordítsd ki az ujjait, a szárait, a kapucnit és húzz be minden cipzárt, patentolj be minden zsebet.

Hogyan újíthatod meg a síkabát vízhatlanságát?

HOGYAN AKTIVÁLD A VÍZLEPERGETŐ KEZELÉST SZÁRÍTÓGÉPBEN?

Figyelem! A kabátnak és a nadrágnak teljesen meg kell száradnia, mielőtt a szárítógépben elvégeznéd a vízhatlanító kezelést.

Mielőtt a síkabátot vagy a sínadrágot a szárítógépbe tennéd, győződj meg róla, hogy a ruha teljesen száraz. Ha előzőleg kimostad, a levegőn hagyd megszáradni (szárítón), legalább egyszer megfordítva.

Ha a síkabát és/vagy sínadrág tökéletesen megszáradt, tedd be őket 10 percre a szárítógépbe, és válassz kímélő programot. A szárítógép meleg levegője reaktiválja a vízlepergető kezelést.

Gondosan kövesd az utasításainkat, mivel a túl magas hőmérsékleten vagy túl sokáig szárított vízhatlan ruházat veszíthet technikai jellemzőiből.

VASALÓ HASZNÁLATA a vízhatlanító kezelés aktiválásához: JÓ VAGY ROSSZ ÖTLET?

Bizonyos, vízhatlan membrán előállításával foglalkozó szakemberek vasaló használatát is javasolják a síkabát vagy sínadrág vízlepergető képességének megújításához.

A Wedze-nél nem javasoljuk:a művelet rendkívül kockázatos, mivel nehéz tökéletesen szabályozni a vasaló hőmérsékletét. A túl forró vasaló azonban károsíthatja a membránt, és így a ruházat elveszítheti technikai jellemzőit. Ha mégis szeretnéd kipróbálni, a vasalót soha ne helyezd közvetlenül a ruhára: mindig helyezz egy anyagot a ruha és a vasaló közé, és alacsony hőmérsékleten, gőz nélkül vasald.

Hogyan újíthatod meg a síkabát vízhatlanságát?

TISZTÍTÓ SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE

Ha a síruházatodat csúcskategóriás vízhatlanító felületkezeléssel szeretnéd ellátni, bízd profikra, és vidd el tisztítóba. Úgy kapod majd vissza, mintha teljesen új lenne!

Most már mindent tudsz a sí- vagy snowboardruházat vízlepergető képességének megújításáról és vízhatlanságának megőrzéséről.