Hogyan tartsd karban a felfújható SUP-odat?

Felfújható SUP tisztítása és karbantartása: használati útmutató

Mi a titka a felfújható SUP jó állapotban való megőrzésének? A tisztítás és a karbantartás!
Olvasd el tanácsainkat, hogyan vigyázhatsz deszkádra!

Felfújás, leeresztés, tisztítás, összehajtás és tárolás: tippjeink segítenek, hogy a SUP-od a lehető legtovább jó állapotban maradjon és minél tovább használhasd.

A SUP felfújása

Javasoljuk, hogy a SUP-ot a kiindulási pont közelében fújd fel, hogy ne kelljen túl sokat felfújva cipelned.

Miután a helyén van, ideje kicsomagolni és kibontani a földön. Ezután vedd elő a pumpát (ami lehet elektromos vagy hagyományos, ahogy tetszik) és fújd fel!

Minden felfújható SUP-on megtalálható az ajánlott nyomás jelölése. Ezt a nyomásjelzést nem szabad túllépni, mert ellenkező esetben a deszka légkamrái eldeformálódhatnak, sőt akár ki is robbanhatnak. Ez az érték a legtöbb DECATHLON SUP deszka esetében 15 PSI. Ettől függetlenül azt tanácsoljuk, hogy minden alkalommal ellenőrizd a felfújás előtt (sosem lehetsz elég óvatos 😉).

A megfelelő nyomás azért fontos, hogy megvédje a SUP-ot a kilyukadástól. Hogy elkerüld az ilyen jellegű incidenseket a kirándulás során, ne fújd túl a SUP-ot, és ne felejtsd el ellenőrizni a deszka állapotát, mielőtt vízre szállsz.

⚠️ Vigyázz a napfénnyel és a hőséggel!

Jól esik egy kis pihenő a tengerparton vagy egy patak partján SUP túra közben, nem igaz? Ilyenkor gondolj a deszkádra is. A nap és a deszkát közvetlenül érő UV-sugarak hatására a SUP belsejében megnő a hőmérséklet. Ez megnöveli a nyomást a SUP-ban, ami a belső légkamrák kilyukadásához vagy akár felrobbanásához is vezethet.

Ezért a nyugodt pihenés érdekében a következőket javasoljuk:

➡️ Ha lehetséges, hagyd a deszkát árnyékban
➡️ Ha nincs árnyék a közelben, hagyd a vízben, feltéve, ha ki tudod kötni valahova, hogy megakadályozd az elsodródását
➡️ Ha egyik sem megoldható, csökkentsd a SUP belsejében lévő nyomást 2 vagy 3 PSI-vel

Az ezzel kapcsolatos összes tanácsunkat megtalálod a felfújható SUP felfújásáról és tárolásáról szóló cikkünkben.

Hogyan kell leereszteni a SUP-ot használat után?

A felfújható SUP előnye, hogy minden használat után leeresztheted, így könnyebben szállítható és tárolható. Csak ezt a néhány lépést kell követned:

1. lépés: Kezdésképpen vedd le a szkeget a SUP-ról.
2. lépés: Nyisd ki a szelep kupakját. Vigyázz, hogy ne hajolj a szelep fölé, miközben a SUP leereszt, mert a magas nyomás sérülést okozhat.

Amíg a deszka leereszt, kihasználhatod az időt a leash és az evező tisztítására és eltárolására.

Felfújható SUP tisztítása

Ahhoz, hogy a felfújható SUP kifogástalan állapotban maradjon, ne feledkezz meg a tisztításáról! Az első lépés? A SUP leöblítése.

A deszkát minden használat után öblítsd le édesvízzel. Egy tengeri túra után ez a tisztítás többek között eltávolítja az algákat, amelyek a tárolás során penészesedést és kellemetlen szagokat okozhatnak. A homok és a só is koptató hatással van a deszkára, és az anyagok idő előtti öregedését okozhatja, ezért fontos az alapos öblítés.

Ha nem tudod teljesen leöblíteni a deszkát, legalább a szeleptüske leöblítésére fordíts egy kis időt. Arról a rugóról van szó, amely a szelep belsejében található, és amely lehetővé teszi a SUP felfújását és leeresztését. Ha a szelep elromlik, nehezen fog menni a SUP felfújása.

Bizonyos időközönként szappanos vízzel is öblítsd le a SUP deszkát. Ehhez használj szappannal átitatott mikroszálas rongyot, és dörzsöld át a deszka felületét, majd nedvesítse meg egy kevés vízzel. Ezután töröld át a SUP-ot egy szivaccsal, mielőtt még egyszer utoljára leöblítenéd.

Utolsó lépés: le a szárítás. Ehhez használhatsz rongyot, vagy egyszerűen csak hagyhatod megszáradni a deszkát. Ez azonban semmiképp ne a napon történjen a nyomásnövekedés miatt.

A deszkán lévő evező- és egyéb nyomok eltávolításának legjobb módja, ha egy súrolókővel dörzsölöd le ezeket a deszkádról.

És miért ne használhatnád ki ezt a kis takarítást néhány rutinellenőrzés elvégzésére is? Ellenőrizd a deszkát, hogy nincsenek-e rajta kisebb lyukak, kezdődő repedések vagy szakadások.

Hogyan tartsd karban a felfújható SUP-odat?

Hogyan kell összehajtani és tárolni a felfújható SUP-ot?

A deszkát szellős, száraz helyen kell tárolni. Ha nagy helyen tudod tárolni a SUP-ot, csökkentsd a nyomást 8 PSI körüli értékre, és helyezd a SUP-ot felállítva a falhoz vagy a földre fektetve. 
Ügyelj arra, hogy a deszkára ne nehezedjen súly, mivel ez idővel deformációt okozhat.

Alternatív megoldásként a SUP-ot szépen összehajtogatva is tárolhatod: el is magyarázzuk, hogyan.

A felfújható SUP megfelelő összehajtása

A deszka összehajtásához a legjobb, ha keresel egy tiszta felületet.

Először is azt tanácsoljuk, hogy vedd le a szkegeket. Ezután kezdd a szeleppel ellentétes oldalon, hogy minél több levegőt engedj ki.

Hajtogasd a deszkát téglalap alakúra lépésenként.

Ha az összehajtott SUP-ot egy időre a hordtáskában fogod tárolni, ne hajtogasd túl szorosra.

Ürítsd ki az összes levegőt, majd ne felejtsd el visszazárni a szelepet. Végül, hogy a szíjjal fogd körbe a deszkát, hogy az összehajtott SUP a helyén maradjon szállítás közben. Csúsztasd az egészet a táskába, és már kész is vagy!

Javaslat: ha a deszkát a szkegek eltávolítása nélkül szeretnéd tárolni, csomagold be őket habszivacs védőtokba. Ez megakadályozza a deszka és a szkegek sérülését.

Hogyan tartsd karban a felfújható SUP-odat?

Hogyan szállítsd a felfújható SUP-odat?

A felfújható SUP-ot összehajtogatva könnyű szállítani, csak húzd fel, mint egy hátizsákot!

Ha már fel van fújva, és egy kicsit sétálnod kell, hogy eljuss a vízpartra, a legegyszerűbb, ha a hónod alá csapod, és úgy viszed. A felfújható SUP előnye, hogy viszonylag könnyű szállítani.

A felfújható SUP karbantartása az élettartam meghosszabbítása érdekében

A legkisebb repedés vagy lyuk megjelenésekor mosd le, szárítsd meg, majd javítsd meg a felfújható SUP-ot, hogy megakadályozd a víz beszivárgását. Ha megtaláltad a repedést vagy lyukat, alaposan tisztítsd meg mikroszálas ronggyal vagy akár egy kis alkohollal, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket.

Ezután a videóink, javaslataink és egy javítókészlet segítségével elvégezheted a javítást.

Ha szükséges, természetesen a DECATHLON műhelyekhez is fordulhatsz segítségért, hogy garantáltan sikeres legyen a művelet.

FELFÚJHATÓ SUP TISZTÍTÁSA ÉS KARBANTARTÁSA: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Segítségre van szükséged a DECATHLON termékedhez ?

"Leírás, összeszerelés, alkatrészek... találkozzunk a Műhelyben! Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban! "

Ha még többet szeretnél tudni a SUP-okról

DROPSTITCH STAND UP PADDLE VAGY KAJAK JAVÍTÁSA LYUK ESETÉN

LYUK JAVÍTÁSA FELFÚJHATÓ SUP-ON

Felfújható stand up paddle-t vásároltál és észrevetted, hogy kilyukadt? Ne aggódj, önállóan is megjavíthatod! Tanácsaink segítségével a javítást az otthonodban is elvégezheted.

Hogyan szállítsd a felfújható SUP-odat?

Hogyan szállítsd a felfújt SUP-odat?

Nem mindig könnyű a 3 méter hosszú, 90 cm széles stand up paddle-lel közlekedni! Ez esetben hasznos, hogy a felfújható SUP kompakt és belehajtogatható a táskájába, viszont az alábbiakban megmutatjuk, hogyan szállíthatod a felfújt vagy merev deszkát gyalog, kerékpárral vagy autóban.