Hogyan szállítsd a felfújható SUP-odat?

Hogyan szállítsd a felfújt SUP-odat?

Nem mindig könnyű egy akár 3 méter hosszú, 90 cm széles stand up paddle-lel közlekedni. Ez esetben hasznos, hogy a felfújható SUP kompakt és belehajtogatható a táskájába, viszont az alábbiakban megmutatjuk, hogyan szállíthatod a felfújt vagy merev deszkát gyalog, kerékpárral vagy autóban.

Ha az eveződ szétszedhető, javasoljuk, hogy az autóban szállítsd, hogy az evező és a deszka ne sérüljön meg a hevederek meghúzásakor. Ha az evezőt nem lehet szétszedni, és nem fér el a gépjármű utasterében, a tetőn a deszkára helyezve szállíthatod.


Akár felfújható, akár merev deszkáról van szó, a legmegfelelőbb szállítási mód az, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek. 

Hogyan szállítsd a felfújható SUP-odat?

Hogyan szállítsd a SUP-ot gyalog?

Ha felfújható SUP-ra esett a választásod, könnyedén magaddal viheted a válladon és már indulhatsz is evezni. A SUP megfelelő karbantartásával és összehajtásával kapcsolatos tanácsainkat itt találod.

A felfújt vagy merev SUP-okat általában fogantyúval látták el, ami megkönnyíti a szállításukat. Tedd a deszkát a hónod alá, fogd meg a szállítófogantyút, vedd a másik kezedbe az evezőt és irány a part!

Ha hosszabb ideig kell szállítanod a deszkát, két megoldás közül választhatsz:
- hordpánt: segítségével a SUP a vállon is hordható;
- vagy szállítókocsi, amire a SUP egyik végét rögzítheted, és magad mögött húzva szállíthatod. A SUP-deszkák általában elég nagyok és viszonylag nehezek. Ha hosszú ideig kell cipelni őket a szállítókocsi a megoldás arra, hogy ne kelljen a paddle-t kézben, vállon vagy háton cipelned.

Hogyan szállítsd a felfújt SUP-odat?

Felfújható SUP szállítása kerékpáron

A SUP-ot kétféle módon szállíthatod kerékpáron: surftartó vagy speciális szállítókocsi segítségével. Ha nem agy hozzászokva, hogy surftartóval és oldalra fordított deszkával pedálozol egyszerűbb, ha szállítókocsit használsz. Mindenesetre a legjobb szállítási mód az, amelyik leginkább megfelel a SUP-od méretének és az igényeidnek!

Szállítás surftartó segítségével
Az eredetileg surfdeszkák kerékpáron történő szállítására tervezett szörfdeszka tartó kisebb méretű SUP deszkák szállítására alkalmas. A tartó a nyeregcsőre rögzíthető, a deszkát belecsúsztatva szállíthatod a kerékpárod oldalán. Ügyelj arra, hogy a nagyobb méretű SUP-ok nem biztos, hogy beleférnek a tartóba és szállítás közben az nem fogja biztonságosan megtartani őket.

Kerékpárra rögzíthető szállítókocsi
A szállítókocsi egy rúd segítségével a kerékpárra csatlakoztatható ezáltal a SUP-ot könnyedén magad mögött tudod húzni. A kocsin bármilyen méretű deszkát (akár egyszerre többet is) szállíthatsz, ami akár 40 kg-ot is elbír. A kerékpárnyergen lévő vonóhorog megkönnyíti a kocsi fel- és leszerelését.

Hogyan szállítsd a felfújt SUP-odat?

Hogyan szállíthatod a felfújt SUP-odat autóban?

Ha a deszkát az autóban szeretnéd szállítani, becsúsztathatod az utastérbe vagy rögzítheted a jármű tetején. 

SUP szállítása autóban
Ha a SUP-ot autóban szeretnéd szállítani, hajtsd le az anyósülést és a hátsó üléseket, hogy elegendő hely legyen a deszkának. Ezután csúsztasd be a deszkát, ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg és győződj meg róla, hogy be tudod zárni a csomagtartót anélkül, hogy a SUP vége hozzáérne. Ügyelj arra, hogy a felfújható SUP-ot ne hagyd túl sokáig a forró autóban mivel hő hatására megnő a nyomás a légkamrákban, így azok megrepedhetnek vagy akár fel is robbanhatnak. 

Tetőcsomagtartó használata SUP szállításához
A legpraktikusabb módja a deszka szállításának a tetőcsomagtartó. Akár van már tetőcsomagtartó az autódon akár nincs, számos megoldást kidolgoztunk a deszka tetőre rögzítéséhez. 

Csomagtartó keresztrudak
A csomagtartó keresztrudak az autón már meglévő tetőcsomagtartóra rögzíthetők. Ha már a helyükön vannak helyezz rájuk védőszivacsot, ahová a SUP-ot helyezni fogod, hogy az ne sérüljön meg. Ezután helyezd rá a SUP-ot úgy, hogy a szkegek felfelé nézzenek és az autó hátsó részén legyenek. Fontos, hogy a deszka súlya megfelelően eloszoljon és hogy a vége ne akadályozza a kilátást a szélvédőn. Végül rögzítsd a deszkát a szállítóhevederekkel, ügyelve arra, hogy azok elég feszesek legyenenek és a SUP ne mozogjon. 

Puhafalú tetőcsomagtartó
A deszka bármilyen gépjárművön történő szállítására léteznek puhafalú tetőcsomagtartók, amelyek belülről rögzíthetők. Miután a puhafalú tetőcsomagtartót rögzítetted, ugyanaz a teendő, mint a keresztrudak esetében a rendszerbe épített hevederek segítségével rögzítsd a deszkát.

Hogyan szállítsd a felfújható SUP-odat?

Segítségre van szükséged a Decathlon-os termékedhez ?

Leírás, összeszerelés, alkatrészek... találkozzunk a Műhelyben! Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban!