A vízhatlan és vízlepergető anyagok karbantartása: útmutató

A vízhatlan és vízlepergető anyagok karbantartása: útmutató

Hogyan hosszabbítsd meg ruháid vízhatlan és vízlepergető képességét?Ebben a cikkben megismerhetsz praktikákat ruhadarabjaid karbantartására, tisztítására és javítására vonatkozólag.

Vízhatlan és vízlepergető anyagok: mindig megvédenek az esőtől vagy akár a hótól is.
De az idő múlásával és a használat során elveszíthetik technikai tulajdonságaik egy részét. Ez normális és nem visszafordíthatatlan jelenség.
Ismerd meg tippjeinket, hogyan adhatsz második életet felszerelésednek!

Mit jelent az anyag vízhatlansága, miben különbözik a vízlepergető képességtől?

A vízhatlan és vízlepergető felszerelések célja, hogy megvédjen az esőtől, a felfröccsenő nedvességtől, vagy attól, hogy elázz. ☔️

Hogyan lehetséges ez? Kutatások és kísérletek során, ruhákon alkalmazható kémiai felületkezeléseket teszteltek majd hagytak jóvá.

És mi a különbség a kettő között?

A vízlepergetés olyan technológia, amelynek köszönhetően a víz lepereg a szövet felületéről anélkül, hogy az anyag magába szívná (csak enyhe eső esetén hatékony).
A vízhatlanság megakadályozza a víz bejutását.Nem engedi, hogy behatoljon az anyagba. 

Valójában két vízhatlan technológia létezik: a bevonat és a membrán. A bevonat olyan, mint egy vízhatlan paszta, amelyet a szövet belsejére kenünk. Ez megakadályozza, hogy a víz behatoljon a szövetbe, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a nedvesség (például az izzadság) távozzon. Ideális ahhoz, hogy megvédjen az enyhe záporoktól, miközben melegen tart, de biztosan nem lesz elég, ha hosszú túrára indulsz esőben.

És van a membrán technológia. A membrán egy filmszerű anyag, amit a ruhadarab anyagának belső oldalára visznek fel. A felszerelés rendeltetésétől, használatától függően több réteg kerül fel rá.Ez a technológia teljesen megakadályozza a víz behatolását, ugyanakkor lehetővé teszi az izzadság távozását: nincs "dunszt"-hatás.

A két technológia megkülönböztetésére természetesen léteznek tesztek, de most nem megyünk bele a technikai részletekbe.Ha azonban nem tudod beazonosítani a ruhadarabod képességét, vagy ha további információra lenne szükséged a felszereléssel kapcsolatban, javaslom, hogy olvasd el a vízhatlanság megállapításáról szóló cikkünket.

Amit fontos megjegyezni az a következő: a vízlepergető ruházat megvéd a könnyű, rövid ideig tartó esőtől, míg a vízhatlan ruházat hosszabb ideig tartó védelmet nyújt még heves esőzések és záporok esetén is.

Tehát, két különböző típusú termékről beszélünk, ami két különböző ápolási módot jelent. Ezért ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan ápold vízhatlan és vízlepergető ruhadarabjaidat, és hogyan teheted tartóssá ezeket a képességeket.

A vízhatlan és vízlepergető anyagok karbantartása: útmutató
A vízhatlan és vízlepergető anyagok karbantartása: útmutató

A vízhatlan és vízlepergető ruha javítása

Felfedeztél egy lyukat vagy szakadást a vízhatlan ruhádon? Bosszantó, de még nincs minden elveszve!

Elmagyarázzuk, hogyan javítsd meg a vízhatlan kabátodat.

➡️
A vízhatlan és vízlepergető ruha javítása

Most már mindent tudsz a vízhatlan és vízlepergető anyagok és felszerelések tisztításáról, karbantartásáról és javításáról!

Csapataink természetesen továbbra is rendelkezésedre állnak, hogy segítsenek téged ebben a fenntarthatóbb megközelítésben.
Gyere és látogass el DECATHLON-műhelyeinkbe. 😉

További információ:

Hogyan tisztítsd a vízálló kabátot?

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Ragaszkodsz vízálló ruhadarabodhoz? Ebben a cikkben minden praktikát megismerhetsz ahhoz, hogy megfelelő karbantartással meghosszabítsd az élettartamát.

Sí- vagy snowboardkabát vízhatlanítása

Hogyan újíthatod meg a síkabát vízhatlanságát?

Idővel síruházatunk veszíthet technikai jellemzőiből. Tanácsaink segítségével megtanulhatod, hogyan vigyázz a sínadrágodra és a síkabátodra, és hogyan újíthatod meg a vízhatlanságukat. ‌Kövesd az útmutatót!

Hogyan tisztítsd a tollkabátot?

Hogyan tisztítsd a tollkabátot?

Síkabátot nem szívesen teszünk mosógépbe. Semmi gond! Kitisztíthatjuk anélkül, hogy kárt tennénk a tolltöltetben. Ügyelj arra, hogy a kabátot ne tisztítsd túl gyakran, mert az károsíthatja az anyagot!