A snowboardkötés megfelelő beállítása

A snowboardkötés megfelelő beállítása

Akár kezdő, akár profi vagy, a kötések felszerelése a snowboardra nem lesz bonyolult !
Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan kell beállítani a kötést, mielőtt elindulsz a lejtőkre.

A kötések felszerelése és beállítása a snowboardodon döntő fontosságú a kényelem és a minőségi csúszás szempontjából.A lábak közötti távolságtól kezdve a kötés szögén át a bakancs súlypontjáig lépésről lépésre végigvezetünk a következő bemutatóban.

Helyezd el megfelelően a deszkát a kötések felszereléséhez

"Goofy" vagy "regular" ?
2 típusú snowboardos van: a Il « regular » akinek a bal lába van elöl, vagy az ellentettje, a « goofy » akinek a jobb lába van elöl.Ha nem tudod, melyik kategóriába sorold magad, kérj meg valakit, hogy lökjön meg hátulról. A láb, amelyiket először előre teszed, határozza meg a snowboardos pozíciódat.

Miután meghatároztad, melyik az elöl elhelyezkedő lábad, helyezd a snowboardot a használat irányának megfelelően magad elé. Ha kétségeid vannak a deszka irányával kapcsolatban :

➡️ Tartsd függőlegesen úgy, hogy a felirat a megfelelő irányba nézzen. A deszkád teteje lesz elöl, amikor csúszol.

A snowboard kötések elhelyezkedése :a lábak közötti távolság beállítása

A lábak távolsága, amit gyakran"alapállásnak" (=helyzet) is hívnak, a legelső beállítás, amit el kell végezned.

A legtöbb deszkának van egy "ajánlott alapállása " vagy "referencia alapállása" amely a gyártó által ajánlott beállítás. Ez a távolság egyenletesen osztja el a súlyt a snowboardon, és általában nagyon jól működik a legkülönbözőbb snowboardosok számára, a kezdőktől a haladókig.Ha először használod a deszkádat, és nem vagy biztos benne, hogy melyik beállítás a megfelelő számodra, ne gondolkozz - csak válaszd az ajánlott távolságot !

Attól függően, hogyan gyakorolsz és hogyan fejlődsz, úgy érezheted, hogy változtatnod kell az alapálláson. Íme, hogyan állítsd be az igényeidnek megfelelően.

➡️ Hogyan számold ki az alapállást ?

Az alapállás egy olyan adat, amely a szintedtől, a gyakorlataidtól, az érzéseidtől és a magasságodtól függ :

1. A pályán vagy egy snow parkban :stabilitást és támogatást keresel a kanyarokban. Ebben az esetben szimmetrikusan növelheted az az alapállás szélességét, ha a kötéseidet egy fokozattal hátrébb és egy fokozattal előrébb helyezed.

2. A freeride-ban : A porhóban való lebegés érzésének fokozása érdekében a hátsó kötést hátrébb helyezheted. A súlypontod automatikusan a deszka farára helyeződik, az orr pedig megemelkedik így felemelkedik a talajról, és a lebegés érzetét kelti.

3. Ha nem érzed jól magad az ajánlott alapállásban, két lehetőséged van: az alapállás kiszélesítéséhez a hátsó kötést kell kissé hátrébb helyezni, a rövidítéshez pedig az első kötést kell kissé hátrébb helyezni.

4. Minél magasabb vagy, annál nagyobb a lábaid közötti távolság, és fordítva.A deszkán szimmetrikusan told el a kötéseket előre és hátra.

A kötések szögének beállítása

A snowboard kötés szöge határozza meg a lábad helyzetét a deszkán. A tapasztalt snowboardozók jól ismerik a számukra megfelelő szöget.Gyakorlással és új dolgok kipróbálásával találod meg a számodra legmegfelelőbb szöget.

A kényelmed és különösen a térdeid érdekében a két kötés közötti szögkülönbségnek  15° és 30° között kell lennie. Ha például ""kacsa alapállást"" (kacsaláb), választasz, amelyet a kezdők és a freestylerek gyakran választanak, akkor a beállítást a következő módon kell elvégezni :

• 15°-os pozitív szög az elülső kötéshez, azaz a menetirány felé fordulva;
• 15° negatív szög a hátsó kötéshez, tehát az hátrafelé néz.

Összességében 30°-os szögkülönbséget fogsz kapni.

A deszkán, miután a kötés az "az ajánlott alapállásba" került, a szöget a legelterjedtebb 4x4 vagy 2x4 rendszerrel állíthatod be.A kötés központi tárcsája 3 fokos felosztással van ellátva, a +15°-os szögértékig.Ezért a kötést 5 pozitív fokozattal fogod eltolni.

Miután beállítottad a lábak közötti távolságot és a szöget, helyezz 2 csavart a hosszúkás lyukakba, ahová a csavarok valók. Ezután a bakancsod segítségével állítsd be a kötés pozícióját a deszka szélességéhez mérten.

Javaslatunk :tarts a táskádban egy csavarhúzót, hogy napközben is változtatni tudd a kötés szögét ha nem vagy elégedett a beállítással.

A snowboardkötés megfelelő beállítása
A snowboardkötés megfelelő beállítása

A kötés felszerelése :a gyakorlatodhoz ajánlott szög

Ha inkább a szép íveket és a szűk kanyarokat kedveled a pályán, vagy ha a 360-asok rajongója vagy a snowparkban, akkor nem ugyanúgy fogod beállítani a kötéseket. Íme, a gyakorlatodhoz ajánlott szögek :

👉 Az "all mountain"beállítás :
Ez egy univerzális iránybeállítás, hogy jól érezd magad a pályán és azon kívül is. Állítsd a kötéseket hátul -6°-os, elöl +18°-os szögben. Az első láb egyértelműen a lejtő irányába van elhelyezve a nagyobb irányíthatóság érdekében kanyarodáskor.

👉 A "kacsa alapállás" :
Mint fentebb említettük, a freestylerek gyakran a "kacsa alapállás"beállítását részesítik előnyben a mindkét irányban történő csúszáshoz.A kezdőknek is ezt a pozíciót ajánljuk, hogy segítsen nekik megtalálni a megfelelő irányt, és csökkentsék a térdükre nehezedő nyomást siklás közben.
A tökéletes kacsa alapálláshoz -15/+15 fokos beállítás szükséges.Ha úgy találod, hogy a szög túl nagy, akkor a hátsó szöget -9 fokra, az elsőt pedig+15 fokra állítasd.Ebben a pozícióban még mindig képes leszel mindkét irányba mozogni, miközben egy kicsit irányzottabb alapállással rendelkezel. 

👉 Az "előre irányuló" beállítás:
Az "előre irányuló állást" úgy kell beállítani, hogy a két kötés pozitív szögben álljon, azaz mindkét lábad előre nézzen.Ezt az"old school" pozíciót gyakran az alpesi snowboardozók használják.
Ezzel a rendkívül irányított beállítással gyorsan válthatsz egyik élről a másikra, hogy nagyszerű kanyarokat vihess véghez.Az álátámasztást és a lendületet is elősegíti, így kedvezve a kanyarodásnak.

Ideális esetben fokozatosan kell beállítani a pozíciót, kezdve a 0°/+15°-os beállítással, majd növelve mindkét láb pozitív szögét.

Vedd figyelembe, hogy ebben a pozícióban nehezebb mindkét irányba menni, ezért úgy fogod érezni, mintha visszafelé haladnál.

A snowboard bakancs elhelyezése

Mielőtt befejeznéd a kötés becsavarását, helyezd a bakancsot a kötésbe, és győződj meg róla, hogy középen van.Annak érdekében, hogy a lábad ne dörzsölődjön a hóhoz, és ne okozzon esést, a bakancsodat a deszka szélességéhez mérten középre kell állítani.

Miután középre állítottad, távolítsd el a bakancsot, és helyezd be a maradék két csavart, amelyek rögzítik a kötést ebben a helyzetben. Fejezd be az előzetesen behelyezett csavarok meghúzását egy csavarhúzóval. 

A kötés meghúzása után a kötés beállításának ellenőrzéséhez fordítsd meg a deszkát a bakancsokat behelyezve.Ebben a helyzetben a csizmának szimmetrikusan vagy egyáltalán szabad túllógnia.

Figyelj rá, hogy kézzel húzd meg a csavarokat és ne húzd túl azokat, különben a menetek megsérülhetnek.

A snowboardkötés megfelelő beállítása

Snowboard kötés : a pántok beállítása

A pántok, amelyek a bakancsot a kötésben tartják, a cipő méretének és szélességének megfelelően állíthatók.Mind a lábujjpántnak, mind a bokapántnak a bakancs középpontjában kell lennie, amikor meghúzzák.A gyakorlatban a csatos résznek az oldalán kell lennie, hogy ne sérüljenek a lábujjak.

A helyzetük megváltoztatásához állítsd be őket a csat ellentétes oldalán. 
Csavard ki a pántot és mozgasd azt a kívánt módon.Miután a pántot beállítottad, az középen helyezkedik el, és csak 3-4 fokozat maradt, hogy szükség esetén meghúzd.

A snowboardkötés megfelelő beállítása

Állítsd be a spoiler szögét a kötésen

A spoiler a kötés hátsó része, amelyre a vádlidat támasztod.Minél inkább be van hajlítva, annál jobban hajlik a térded is.

A siklási stílustól függően a spoilert meg lehet dönteni kisebb vagy nagyobb szögben : Freeride-hoz vagy carvinghoz érdemes növelni a dőlésszögetmíg freestyle-hoz a semleges spoiler (0°) a legjobb.Általános szabály, hogy a kezdő snowboardosoknak nem kell átállítaniuk a spoiler dőlésszögét, a márka beállításával csúszhatnak.

Nem minden márkájú kötés rendelkezik azonos spoilerbeállító rendszerrel.Egyes modelleknél be kell állítani a kötés aljához rögzített rúd hosszát. Másokon a spoiler szögének pontosabb beállítására egy szabályzókerék szolgál.

Ha kétségeid vannak a spoiler beállításával kapcsolatban, bátran kérj tanácsot szakembertől.

VIDEÓ: A snowboardkötés megfelelő beállítása

Hogyan válaszd ki a snowboard kötés méretét ?

A kötések különböző méretekkel rendelkeznek : S, M vagy L női vagy férfi méretben, ami megfelel a különböző lábméreteknek. A női S-es kötés nem felel meg ugyanazoknak a méreteknek, mint a férfi S-es kötés. Ha szeretnéd megtudni, hogyan válassz méretet, tekintsd meg mérettáblázatunkat .  

Ellenőrizd a kötés márkáját is, és tekintsd meg az egyes márkák mérettáblázatát  : A kötés mérete és a cipő mérete között eltérések lehetnek.

A snowboardkötés megfelelő beállítása

Segítségre van szükséged Decathlonos termékeddel kapcsolatban ?

"Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhely szolgáltatások... Vásároltál tőlünk és segítségre van szükséged ?
Támogatási oldalunkon megtalálod a termékedhez szükséges összes segítséget !"

A kötés felszerelése után már csak egy lépés van hátra :teszteld a felszerelésed a havon ! 
És ha szeretnéd, hogy minél tartósabbak legyenek, akkor figyelj oda a rendszeres karbantartásra !

Menjünk még messzebbre !

Síléc és snowboard javítása - előzetes

Síléc és snowboard javítása

Laurent Cardot, a Decathon műhely munkatársa elmagyarázza, mikor és hogyan javasolt elvégezni a felszerelés karbantartását, hogy a legjobbat hozd ki belőle a pályán.

snowboard karbantartás

A snowboard waxolása és élezése

A snowboard karbantartása rendkívül fontos az élettartama és a siklás minősége szempontjából. Tekintsd meg tanácsainkat és ápold a talpat snowboard waxoló készletettel, hogy optimalizáld a talp siklását.