Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Eltört a gördeszkád valamelyik alkatrésze? Ne ess kétségbe, megmutatjuk, hogyan javíthatod meg Te magad, hogy mielőbb élvezhesd a következő gurulást!

A gördeszka idővel elhasználódik, és az is előfordulhat, hogy egyes alkatrészei megsérülnek vagy eltörnek. Bizonyos esetekben javítható, erről érdemes meggyőződni mielőtt a lecserélését fontolóra vennéd. Megmutatjuk, hogyan javíthatod meg a lapot, a felfüggesztéseket vagy a gripet, hogy teljes nyugalommal állhass újra deszkára.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Milyen szerszámokat tartalmaz a gördeszka javítókészlete?

Létezik egy eszköz, aminek segítségével saját magad javíthatod meg a gördeszkádat: a T-kulcs vagy "skate tool". Ezzel a multifunkcionális szerszámmal a gördeszka, a cruiser vagy a longboard különböző alkatrészeit szerelheted, csavarozhatod, állíthatod be. Azt javasoljuk, mindig legyen nálad  olyan esetekre, ha például egy trükk után meg kell húznod egy csavart.

A szerszám  egyik vége a 3 különböző anyamérethez való, 10-es, 13-as és 14-es csőkulcsként szolgál. Egy imbusz véggel, egy csillag alakú véggel és egy cső alakú véggel rendelkezik. Ha nincs kéznél T-kulcs, helyettesítheted különböző, a szerszámosládádban található eszközökkel: különböző méretű csőkulcsokkal, imbuszkulccsal és csillagcsavarhúzóval.

Amennyiben inkább szakszerű segítséget szeretnél igénybe venni, gördeszkádat megjavíttathatod egy szaküzletben vagy szerelőműhelyben is.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Hogyan javítsd meg a gördeszka lapját?

Amikor esel, vagy amikor olliet hajtasz végre -amellett hogy megsérülhetsz-, a deszkádat olyan ütések érik, amelyek gyengítik a fát. Az ollie különösen keményen igénybe veszi a deszka orrát (nose) és végét (tail), amik a talajon csúsznak. Idővel a farétegek darabjai leválnak a deszkáról, ami ettől elvékonyodik.

Ha túl sokáig vársz, és sérült deszkával folytatod a gyakorlást, azt kockáztatod, hogy sporteszközöd eltörik vagy végleg használhatatlanná válik.

A gördeszka javításához szükséged van :
➡️ egy T-kulcsra (vagy szerszámosládára)
➡️ faglettre vagy folyékony fára (barkácsáruházakban kapható)
➡️ egy kis puha sörtéjű kefére (egy fogkefe is megteszi)
➡️ egy új öntapadós griptape-re.

Már kezdheted is!

Javítási útmutatónk gördeszkához

Hajszárítóval távolítsd el a gripet a deszkáról . Ha nem tudod hogyan csináld, kövesd az útmutatónkat. Ne húzd le a gripet anélkül, hogy előtte meleg levegővel feloldanád a ragasztót, különben a deszkád két darabját tarthatod majd a kezedben: a griphez ragasztottat és a másikat. Ilyen esetben nem lenne más választásod, mint lecserélni a teljes decket.

A kefe segítségével tisztítsd meg azokat a területeket, ahol a deszka lapja sérült, vagy ahol a rétegek hiányosak. Fontos eltávolítani a szennyeződéseket, mielőtt hozzáfognál a deszka javításához.

A sérült felületre vigyél fel faglettet vagy folyékony fát  a hézagok kitöltéséhez. Nem gond, ha túl sok töltőanyagot használsz - a felesleget úgyis lecsiszolod majd.

Várd meg, amíg megszárad (a használati útmutatóban foglaltak szerint).

 Fogd a régi gripet, vagy egy csiszolópapírt, és csiszold le a felesleges töltőanyagot, hogy sima, egyenletes felületet kapj.
Helyezd fel az új gripet (ebből a bemutatóból megtudhatod, hogyan) .

És kész, a deck-ed máris (majdnem) vadonatúj!

Mikor érdemes lecserélni a gördeszkád lapját?

Eljön az ideje -amikor elkerülhetetlenné válik-, hogy búcsút mondj a gördeszkádnak, és újra cseréld. Hogy mikor, az elsősorban attól függ, hogy milyen sokat és milyen intenzíven használod: minél többet gurulsz, minél több trükköt csinálsz, deszkád annál jobban elhasználódik és annál inkább elveszíti rugalmasságát. Egyes deszkások hetente cserélik, amíg mások csak több hónap után vesznek új decket. Íme két példa, mikor érdemes lecserélni a sajátodat...

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

1. A gördeszka elveszíti pop képességét

Ha úgy érzed, hogy a deszkádból "kifogy a pop" (amikor a végét a talajhoz nyomod, hogy felpattanjon), akkor itt az ideje lecserélni. Az streetriderek általában gyorsabban elhasználják a deszkáikat, mint a skateparkosok. Egyúttal, a technikásabb trükkök jobban megterhelik a deszkát, ezáltal jobban lerövidítik az élettartamát.

2. A deszka lapja kettévált vagy túlságosan sérült.

Ha nem megfelelően helyezkedsz, vagy rosszul helyezed a deszkát egy trükk kivitelezése során, az megrepedhet vagy kettétörhet. Ez esetben biztosra veheted, hogy nem fogod tudni többet használni. Mielőtt kidobnád, gondolj az újrahasznosításra!rengeteg ötletet találhatsz az átalakítására anélkül, hogy kidobnád! Biztosíts új életet törött gördeszkádnak: polcként, fali dekorációként, ruhafogasként... És hogy elkerüld a következő lapod törését, tartsd végig a talpadat a nyolc csavaron (tudjuk, mondani könnyebb, mint csinálni...).

Ha a deszkád még jól poppol, de a sok ütődéstől már nagyon rozoga az állapota, ezért a javítás már szóba sem jöhet, akkor is érdemes kicserélni a deszkát. Általánosságban elmondható, ahhoz, hogy tudd, mikor kell lecserélni, tedd fel magadnak a kérdést, hogy az állapota lehetővé teszi-e, hogy továbbra is úgy gurulj vagy trükközz vele ahogy szeretnél, és hogy vajon javítható-e még.

Hogyan kell megjavítani a gördeszka felfüggesztését?

A gördeszkán két felfüggesztés található, amelyek a következő részekből állnak: alaplemez (baseplate), hanger, kingpin, tengely (axle) és gumipogácsák.

Javítási útmutatónk gördeszkához

Ha a felfüggesztés tengelye elgörbül vagy a hanger eltörik, akkor sajnos az egész felfüggesztést ki kell cserélni. Ha a kettő közül csak az egyiket cseréled ki, győződj meg róla, hogy ugyanolyan típusú függőt szerelsz fel, mint a másik.

A pivot cup, a kingpin vagy a gumipogácsák cseréjéhez, a jobb hozzáférés érdekében először szereld le a felfüggesztést a deckről.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

1. A kingpin cseréje a gördeszkán

A kingpin tulajdonképpen egy nagy csavar, ami áthalad a felfüggesztésen és összetartja a részeit. A trükkök végrehajtása során a kingpin eltörhet. Ha ez megtörténik, könnyen kicserélheted újra: tekerd ki a törött csavart a T-kulccsal, és csavard be helyette az újat.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

2. A PIVOT CUP CSERÉJE

A pivot cup az a műanyag rész, ami az alaplemez a hanger között található (a vékonyabb oldalon, nem ott, ahol az anya). A funkciója, hogy segítse a felfüggesztés elfordulását: A hanger az alaplemez belsejében forog, és segíti a kanyarodást. A pivot cup a sok elfordulástól tönkremehet, ilyenkor célszerű kicserélni.

● A cseréhez szereld le a hangert az anya meglazításával.
● Távolítsd el az anyát, a pivot cupot és a pogácsákat is.
● A pivot cup eltávolítása nehézkes lehet, ezért ajánlott egy csavarhúzóval rásegíteni.
● Helyezd az új pivot cupot a réginek a helyére.

A gumipogácsák cseréje

A pogácsák vagy "bushings" a felfüggesztés nélkülözhetetlen részei, mivel ezek teszik lehetővé a kanyarodást. Felfüggesztésenként kettő van belőle: a kúpos (a hanger felett) és a hengeres (a hanger alatt). Mindkettőnek sajátos a formája.

A pogácsák poliuretánból készülnek, különböző formájúak és keménységűek, és nagyon speciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket már eleve felszerelik az új felfüggesztésekre, és általában a legtöbb felfüggesztéssel kompatibilisek. Szükség lehet a cseréjükre, ha:
➡️ elhasználódtak vagy megrepedtek
➡️ szeretnéd finomítani a beállításokat, és emiatt új pogácsákat felrakni, hogy felfüggesztésed fordulékonyságát testre szabd.

● A cseréhez távolítsd el az anyát és a kupolát a hangerről a T-szerszámmal.
● Távolítsd el a kúpos pogácsát, majd a hangert, végül pedig a hengeres gumipogácsát.
● Fogd az új pogácsákat, először a hengerest helyezd fel, majd rakd vissza a hangert.
● Tedd fel a kúpos pogácsát, és helyezd vissza a kupolát, majd az anyát.
● Húzd meg a felfüggesztésen az anyát úgy, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt a deszka irányíthatósága és stabilitása között. Minél szorosabbra húzod, annál jobban összenyomódnak a pogácsák, és annál nehezebben tudsz majd kanyarodni a deszkával. Ezzel szemben az anya meglazítása könnyebb kanyarodást eredményez.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz
Javítási útmutató a gördeszkádhoz

3. A csapágyak tisztítása, zsírozása

A kerekek a felfüggesztés tengelyének végein helyezkednek el, és egyenként két csapágyat tartalmaznak. Ezek az apró alkatrészek biztosítják a kerekek sima forgását. Előfordul, hogy a csapágyak "eltömődnek",  ami azt jelenti, hogy már nem engedik a kerekeket megfelelően forogni, ami megakadást okoz a gurulásban és szokatlan hangokat hallat. A probléma megoldásához először távolítsd el a csapágyakat a kerekekről, hogy megtisztíthasd és megkenhesd őket.

Ha a csapágyak a tisztítás és a kenés ellenére is akadnak, valószínűleg valamelyik eltörött (törékeny alkatrészről van szó). Könnyen kicserélheted őket, leszeded a kerekekről, és újakat teszel fel helyettük. (útmutatásért kattints ide).

Hogyan javíthatom meg a deszka gripjét?

Ha gördeszkád gripje már nem tapad megfelelően és szeretnéd "megtisztítani", használj egy darab csiszolópapírt, egy reszelőt vagy egy régi gripet a megcsiszolásához. Ha túlságosan kopott, vagy teljesen elvesztette a tapadását, akkor ki kell cserélni.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Mikor és hogyan kell kicserélni a gördeszka gripjét ?

Elvileg a grip addig tart, amíg a deszkád. Előfordulhat azonban, hogy hamarabb elhasználódik mint a deszkád, és már nem tapad, ebben az esetben el lehet távolítani és ki lehet cserélni. Nézd meg az útmutatónkat arról, hogyan cseréld ki az elhasználódott gripet a gördeszkádon.

Javítási útmutató a gördeszkádhoz

Kérdésed van Decathlon termékeddel kapcsolatban?

"Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhelytitkok... Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz a termékeinkkel kapcsolatban!"

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.

Olvasd el ezt is

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Hogyan távolítsd el a gripet a gördeszkáról?

Ha a grip rosszul lett felhelyezve, túl kopott, túl piszkos vagy túl sima, eltávolítható. Íme a legfontosabb lépések a gördeszka tape egyszerű eltávolításához:

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

Hogyan cserélj gumipogácsát a gördeszkán?

A gumipogácsák nélkülözhetetlenek a függőkön, ezek teszik lehetővé a függők mozgását a kanyarokban. Egy felső és egy alsó részből állnak, mindegyik meghatározott és eltérő alakú.