Hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

Hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

A hátizsák a leghűségesebb útitársad. Annak érdekében, hogy a jövőbeni felfedezőutaidon is veled maradjon, kezeld vízlepergető bevonattal.

A hátizsákod számos kalandban elkísért már, és szeretnéd, ha ellenállna az esőnek illetve sokáig megőrizné gyönyörű színeit? 
A vízlepergető kezelés segít ebben, elmagyarázzuk, miért és hogyan.

Vízlepergető, vízhatlan vagy vízálló? Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Kezdjük az alapoknál: egy vízlepergető, egy vízhatlan vagy egy vízálló termék nem ugyanúgy reagál az esőre.

Vízlepergető:egy vízlepergető ruhadarab anyagán lepereg a víz. Az úgynevezett folttaszító termékeket gyakran vízlepergető bevonattal látják el.De egy vízlepergető ruhadarab csak kisebb esőnek tud ellenállni, mert a varrások nem vízállóak. Lényeges tudnivaló:egy terméket nem lehet vízhatlanná tenni vízlepergető kezeléssel.

Vízhatlan : a vízhatlan ruhadarab membránnal, vagy olyan bevonattal van ellátva, amely megakadályozza, hogy az eső áthatoljon rajta. Varrásai vízállóak: a varrásoknál az öltések által "kilyukasztott" anyag, egy vízálló szalaggal van leragasztva, így a víz nem tud behatolni.A túrázáshoz használt vízhatlan hátizsák vagy egyéb termék gyakran vízlepergető is, mivel ez a bevonat megakadályozza, hogy az anyag túl gyorsan magába szívja a vizet. Ha egy ruhadarabról van szó, akkor légáteresztő képessége alacsony.

Vízálló:egy vízálló tárgy garantáltan nem engedi be a vizet.Erre van szükséged például akkor, ha meg akarod védeni okostelefonodat a nedvességtől. Ugyanakkor a vízálló hátizsák bent tartja a levegőt, amit ki kell belőle préselni, különben felpuffad, mint egy lufi, és túl sok helyet foglal majd el. Ez a fajta hátizsák leginkább a vízi sportokhoz alkalmas.

Hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

Hogyan tesztelik a vízlepergető vagy vízhatlan termékek anyagát?

Minden esőben való használatra szánt anyagot különböző módon tesztelnek. Ezek közül a legfontosabb a vízállóság mérése. . A teszt eredményeit Schmerberben fejezik ki.
A Schmerber számot vízoszlop teszt segítségével határozzák meg: azt mutatja meg, hogy mennyi ideig akadályozza meg az anyag a víz behatolását. Ezt a tesztet egészíti ki a zuhany teszt: a vízoszloppal ugyan lehet mérni az anyag vízhatlanságát, de a varratokat, cipzárakat stb. nem lehet így tesztelni. Tehát ebben a tesztben a ruhadarabot zuhany alá helyezik, amely különböző csapadékintenzitást (könnyű, közepes és erős) szimulál.

De térjünk vissza a különböző vízállósági tesztekhez:
► A vízlepergető termék ellenáll egy kisebb zápornak, de a varratokon keresztül gyorsan be fog szivárogni a víz
► A hosszú távon is hatékony vízhatlan termék Schmerber száma 10 000 vagy annál több (ellenáll a heves záporoknak, tehát ez a minimum, ha hosszú túrára indulsz). Ugyanakkor ne feledd:minél vízhatlanabb egy ruhadarab, annál alacsonyabb a légáteresztő képessége, így a végén nem az eső, hanem az izzadság miatt ázhatsz át!
► A vízálló termék egyszerűen nem engedi át a vizet, ezért nem ugyanúgy tesztelik.

Miért és hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

Mostanra eljutottál arra a következtetésre, hogy a hátizsákod nem vízhatlan. Akkor pedig miért kell ellátni vízlepergető bevonattal? Mert ezáltal ellenáll a rövid, enyhe záporoknak, és a színeit is megvéded a szennyeződésektől és a foltoktól. Tehát még ha nem is akarod vízhatlanná tenni a hátizsákod anyagát, egy vízlepergető kezelés hasznosnak fog bizonyulni. Valójában a legtöbb hátizsák újonnan vízlepergető, de idővel a vízlepergető képességük csökken.Ilyenkor ideje hát, hogy felvigyél még egy vízlepergető réteget!

A kezelés hatásának maximalizálása és a szennyeződések megkötésének elkerülése érdekében, kövesd a hátizsák megfelelő mosására vonatkozó tanácsainkat. A következő lépéseket száraz hátizsákon kell végrehajtani.
Majd, abban az esetben ha vásároltál textilen használható impregnáló spray-t egy Decathlon áruházban vagy a webáruházban:
➡️ Mindössze annyit kell tenned, hogy kb. 20 cm-es távolságból fújd a hátizsákra, majd hagyd megszáradni.

Folyékony szert vásároltál, de nem mered a hátizsákod mosógépbe tenni? Ebben az esetben,áztasd impregnáló oldatban, betartva a használati utasításokat.
Akár kimostad egy speciális impregnáló mosószerrel, akár benne áztattad a hátizsákod, utána hagyd megszáradni. Ezután újraaktiválhatod a vízlepergető képességét: hajszárítóval fújd át az egész hátizsákot langyos levegővel.

Most már a hátizsákod újra útra kész, még akkor is, ha az időjárás-előrejelzés rövid záporokat ígér!

Hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

Hogyan lehet egy hátizsákot vízhatlanná tenni túrázáshoz?

Ha többnapos túrára készülsz, és aggódsz az eső miatt, szerezz be egy esővédő huzatot, amely megvédi a hátizsákod és tartalmát (egyes hátizsákokhoz tartozék).

Vízhatlan anyagból (legalább 10 000 Schmerber) készül, így megvédi a hátizsákod az időjárás viszontagságaitól. Ráadásul a huzat megóvja a hátizsákod az út során az apró ágaktól, de a szennyeződésektől is, amikor leteszed a hátizsákod a földre.

Szeretnéd, ha a hátizsákod alján mindig szárazon maradnának a holmijaid?

A huzat vízállóvá teszi a hátizsákod, de ha nem áll a rendelkezésedre, vagy ha kétségeid vannak a használatával kapcsolatban (igen, előfordul, hogy a víz csurog a huzat alatt);fontos, hogy a tolltöltetű bivak felszerelés (hálózsák, pehelykabát stb.) tökéletesen védve legyen a nedvességtől.
Az ideális megoldás tehát az, ha a holmijaid kategorizálod, és kifejezetten túrázásra tervezett műanyag zsákokba vagy huzatokba csomagolod. . A túrahuzatok további előnye, hogy tökéletesen vízállóak, így összenyomhatod a ruháidat!
Ezáltal biztos lehetsz benne, hogy a holmijaid mindig szárazon maradnak, és helyet is spórolhatsz a hátizsákodban.

Hogyan tedd vízlepergetővé a hátizsákod?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Még több tanács: 

Hogyan tisztítsd a vízálló kabátot?

A vízálló vagy vízlepergető kabát karbantartása, mosása és javítása

Ragaszkodsz vízálló ruhadarabodhoz? Ebben a cikkben minden praktikát megismerhetsz ahhoz, hogy megfelelő karbantartással meghosszabítsd az élettartamát.