Hogyan kell megjavítani a sátorponyvát?

Hogyan kell megjavítani a sátorponyvát?

Kempingezést vagy bivakolást tervezel?Itt az ideje ellenőrizni, hogy a sátrad jó állapotban van-e. Ha a ponyván egy kicsi sérülést látsz, ne ess pánikba. Megmutatjuk, hogyan javítsd.

Itt a tavasz, és tervezel néhány bivakolós hétvégét? Itt az ideje, hogy átnézd a sátradat. Vedd elő a garázsból vagy a pincéből, és szereld össze, hogy megbizonyosodj az állapotáról. Amellett, hogy kiszellőztetheted így a kellemetlen szagokat, felfedezhetsz rajta szakadásokat, elvégezheted a szükséges javításokat, és kihasználhatod a lehetőséget, hogy újra impregnáld.

A kereskedelemben kaphatók sátorjavító készletek, de vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd a sátorponyva összetételét: fontos, hogy a ragasztó kompatibilis legyen az anyaggal.

Hogyan kell megjavítani a sátrat öntapadó javítófolttal?

Ha a tábortűzből egy parázs a sátor ponyváján lyukat égetett, a jó hír az, hogy ezáltal megégette a szálakat, és "tökéletes" lyukat hozott létre, azaz semmi sem áll ki belőle. Szerezz be egy tekercs ragasztószalagot vagy javítófoltot: ezek bőven befedik a lyukat, ha annak átmérője kicsi.

Az öntapadó folt vagy szalag felvitele előtt porszívózd ki a felületet, hogy megszabadítsd a szövetet a portól vagy az apró homokszemcséktől. Ezután vágj ki egy akkora darabot a ragasztóból, hogy a javítandó területet lefedje. Ha azt szeretnéd, hogy a javítás a lehető leghosszabb ideig tartson, akkor a szövet mindkét oldalát (kívül és belül) ragaszd meg.

💡 A ragasztás előtt szánj időt a ragasztó megfelelő elhelyezésére.. Felvitelkor pedig kerüld a gyűrődéseket és a légbuborékokat, mivel ezek csökkenthetik a javítás tartósságát.
Várj körülbelül 24 órát a sátor összehajtása előtt, hogy megbizonyosodj arról, hogy a ragasztó megfelelően megtapadt.

Ha a sátrad pamutból készült, a ragasztószalag kevésbé lesz hatékony a javításhoz, mivel a ragasztó a pamutszöveten nem tapad olyan jól, mint a szintetikus szöveten. Ebben az esetben megpróbálhatod vasalható foltokkal javítani..

Hogyan kel megjavítani egy bivakolás vagy kempingezés során elszakadt sátrat?

Bivakban töltötted, vagy éppen bivakban készülsz tölteni az éjszakát, amikor is egy kis "meglepetést " fedezel fel a ponyván! Egy állat próbálta megdézsmálni az élelmiszerkészleted, vagy lehet, hogy véletlenül végighúztad a sátrad egy fatörzsön vagy egy sziklán. Szeretnéd saját magad megjavítani a lyukat, hacsak ideiglenesen is, nehogy eső esetén beázzon a sátor.
Hogyan kell megjavítani? 

➡ szintetikus szövetből készült sátram van

Kezdjük a jó hírrel: : ha a lyuk a dupla ponyván található, a legújabb modellek esetében ez általában szintetikus anyagból (poliészter) készül, az anyag szövött (a kis rácsok néha láthatóak), és ez megakadályozza, hogy az anyag továbbszakadjon (ripstop). Tehát normál menetben a lyuk nem lesz nagyobb.

Készültél, és hoztál magaddal javítókészletet vagy előre kivágott foltokat? Tökéletes! Annyit kell csak tenned, hogy nagyjából megtisztítod a lyuk körüli felületet (sajnos a természetben nincs porszívó), és már fel is viheted a javítófoltot a ponyvára.

Ha éppen kerékpártúrán veszel részt, bizonyára van nálad kerékpárgumibelső-javítókészlet. Ha a lyuk nagyon kicsi: (pl. amit egy felröppenő parázs okozott) ezzel gyorsan megjavíthatod.

Ha felfújható sátorral mész kempingezni, ne felejts el magaddal vinni néhány kerékpárgumibelső-javítófoltot, hogy meg tudd ragasztani a sátor felfújható rudazatát (ez helyettesíti az üvegszálas rudazatot).
Ilyen típusú javítókészletet találsz a Decathlon áruházakban vagy a webáruházunkban.

Hogyan kell megjavítani a sátorponyvát?

➡ pamutból készült sátram van

Ha a sátrad egy régi, pamutból készült modell, eleve le a kalappal, mert általában nehéz cipelni!És maximálisan kitoltad a sátrad élettartamát. Mivel tapasztalt kempingező vagy (vagy megörökölted őseid sátrát) ), előre gondolkoztál, és egy varrókészlettel indultál útnak! Munkára fel! meg kell varrni a ponyvát... azonban annak érdekében, hogy a javítás tartós legyen, a legjobb, ha egy foltot vagy egy ponyvadarabot is hozzávarrsz, ahelyett, hogy egyszerűen megstoppolnád a szakadást. A stoppolás ugyanis a ponyva legkisebb feszülésekor könnyen elszakad.

Hogyan kell újrahasznosítani egy sátrat?

Ez már végleges: a sátradat már nem lehet megjavítani. Ha van némi varrás tudásod, vagy egy kis kézügyességed, és a ponyva nem károsodott túlságosan az UV-sugaraktól, akkor csinálhatsz belőle táskát (bevásárlótáskát vagy hátizsákot, a képességeidtől függően, ehhez a világhálón találsz kedvedre való szabásmintát).

Mi a sátrad élettartamának meghosszabbításához ajánlunk javítási lehetőségeket, függetlenül attól, hogy pamutból vagy poliészterből készült. Természetesen más tényezőket is figyelembe kell venned, ha a lehető legtovább szeretné megtartani a kempingsátrad: karbantartani a cipzárakat, kicserélni vagy megragasztani a törött sátorrudakat (például ragasztószalaggal), vagy megjavítani a sátoraljat. A modern Decathlon sátrakat úgy terveztük, hogy javíthatóak legyenek. 

De, ha nem érzed magad elég ügyesnek, a Decathlon áruházakban működő műhelyeinkben minden kempingfelszerelését megjavítunk és meghosszabbítjuk élettartamukat.

Hogyan kell megjavítani a sátorponyvát?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Ez is érdekelhet: 

Cipzárjavítással kapcsolatos útmutatónk: Sátor, árnyékoló, ruházat

Cipzárjavítással kapcsolatos útmutatónk: Sátor, árnyékoló, ruházat

Egy törött cipzár, legyen szó sátorról vagy sportruházatról, bizony sok bosszúságot okozhat. A javításhoz szükséges ismereteket az alábbi útmutatóban szedtük össze.

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

A sátrad már számos alkalommal használatba volt véve, és a vászon már nem tölti be jól a szerepét? Itt az ideje megismételni az impregnálást!Kövesd az útmutatót!