Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

A sátrad már számos alkalommal használatba volt véve, és a vászon már nem tölti be jól a szerepét? Itt az ideje megismételni az impregnálást!Kövesd az útmutatót!

Jobb már most tisztában lenned vele: egy új sátor eleve vízhatlan, vagyis a külső vásznat vízlepergető kezelésnek vetették alá. Ennek következtében a víz lepereg a vásznon (mint az apró gyöngyök), és így nem szívja magába az anyag.Ez a kezelés, valamint a külső és a belső vászon (vagy hálófülke) között hagyott megfelelő távolság lehetővé teszi, hogy a sátorban még erős zápor esetén is szárazon maradj.
Az idő múlásával, valamint az UV-sugarak és a dörzsölés miatt azonban a vászon vízlepergető képessége csökken. Mi egyebet tehetünk ekkor, ha kedvenc sátrunk már átázik, azon kívül, hogy kizárólag sivatagi túrákra indulunk? 😁

Használhatok impregnáló spray-t, hogy vízhatlanná tegyem a sátram?

Mindenképpen ellenőrizd a sátrad anyagát, mielőtt ruházaton alkalmazható impregnálószert viszel fel a vásznára. Olvasd el a termék használati utasítását is. Ha kompatibilis az anyaggal, akkor használhatod a sátoron.De, vigyázz!valószínűleg egynél több flakonra lesz szükséged a megfelelő szintű vízhatlanság eléréséhez.

Javasoljuk a kifejezetten sátrak impregnálására kifejlesztett termék használatát, hiszen nagyobb kiszerelésben kapható, így a literenkénti ára kedvezőbb!

Hogyan kell vízállóvá, vagy víztaszítóvá tenni a sátorvásznat?

Tisztázzuk: nem igazán az a cél, hogy a sátor vízálló vagy teljesen vízlepergető legyen, és ez nehezen is kivitelezhető otthon: speciális felszerelésre lenne szükség, amely vízállóvá teszi a vásznat és a varrásokat.Miért nem ez a cél? Mert ha sikerülne vízállóvá varázsolni a vászont, az azt jelentené, hogy alvás közben a testedből felszabaduló pára nem tudna kijutni a sátradból... így vízcsepp formájában jelenne meg!Ironikus, ugye?

Hogyan kell karbantartani a sátrat?

Amikor sátrat vásárolunk, általában szeretnénk ha minél hosszabb élettartama lenne.A legfontosabb dolog ahhoz, hogy a sátor tartós maradjon: mindig szárítsd meg, mielőtt összehajtogatod a tároláshoz.

Korán hagytad el a táborhelyedet, és a sátrad még harmatos volt? Amikor hazaérsz, vedd ki a huzatából, és szárítsd meg a levegőn. A legjobb, ha száraz, naptól védett helyen, például garázsban helyezed el. Így egyben ki is porszívózhatod a belső térben maradt port.

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Miért van víz a sátramban reggel, amikor nem is esett az eső?

A sátorban töltött nyugodt éjszaka után felébredsz, és a mennyezetről finom vízcseppek hullanak rád, mintha esne az eső. Pedig kinézel a sátorból és látod, hogy este nem esett az eső. Akkor honnan származik ez a víz?

Belőled! Hát, igen! A légzés és az éjszakai (esetleges) izzadás vízgőzt szabadított fel, és ha a sátrad nagyon (túl) vízálló, akkor ez nem tudott távozni. Ebben az esetben, hagyj egy kis nyílást a sátradon (még akkor is ha, őszintén szólva, ez nem történhet meg túl gyakran, hacsak nem egy 100%-ban műanyag, tökéletesen vízálló sátorban alszol).

Ponyva, dupla ponyva, hálófülke - miből áll egy kempingsátor?

Ebben a cikkben a sátor különböző részeiről beszélünk, de talán szükséged van némi pontosításra, hogy miről is van szó:

➡️ Kezdjük alulról: a sátornak azt a részét, amely érintkezik a talajjal, sátoraljnak nevezzük.  Vízálló, így heves esőzés esetén sem önt el a víz.

➡️ Ezután következik a hálófülke: Ez az a rész, nagyjából középen, ahol alszol. Néha zsebekkel rendelkezik egy könyv és egy kis lámpa tárolására.

➡️ A hálófülke és a sátoralj (amely néha a hálófülkéhez van rögzítve) védelmét a dupla ponyva biztosítja, amely ezen elemek fölött helyezkedik. Nem szabad, hogy hozzáérjen a hálófülkéhez, különben eső estén átázhat. A hálófülke és a dupla ponyva közötti rés lehetővé teszi a levegő keringését a különböző részek között: ez megakadályozva a páralecsapódást.

A sátor típusától függően rudazat, , vagy a saját túrabotjaid is kellhetnek a sátor alátámasztásához. És végül, hogy szeles időben is feszes maradjon a sátor és rögzítve legyen a földhöz, cövekekre és feszítőzsinórra lesz szükséged!

Ha 2 Seconds sátrad van, a sátor minden része már össze van szerelve. Csak ki kell terítened, és a zsinórokat meghúzva a földhöz kell rögzítened a cövekekkel.

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Hogyan kell kezelni és megfelelően impregnálni egy (Quechua vagy más márkájú) kempingsátrat?

Kezdd a sátorvászon állapotának ellenőrzésével. Mosd le vízzel, esetleg szappanos vízzel, öblítsd le majd szárítsd meg a szabad levegőn, a naptól és ultraibolya sugaraitól távol.
A sátor impregnálásához szerezz be egy  impregnáló (más néven DWR, tartós vízlepergető) sprayt kedvenc sport- vagy kempingboltodban, és vidd fel az anyag külső felületére.
Majd állítsd fel a sátrat úgy, hogy a vászon feszes legyen. Ezután a lehető legegyenletesebb módon impregnáld a sátrat a sprayvel.A termék felviteléhez használhatsz egy rongyot.Mielőtt összehajtogatnád a sátrat hagyd alaposan megszáradni.
A foltokra, ahol a víz beszivárog a dupla ponyván, vigyél fel nagyobb mennyiségű impregnálószert. A Decathlon sátrak varratai a varrás teljes hosszában hőragasztott szalagok segítségével vízhatlanítottak. A szalag nélkül, a varrás során a tű által ejtett lyukakon keresztül, a legkisebb esőzésnél is bejuthat a víz a sátorba.

⚠️ De, vigyázz! ha a sátrad a varrásoknál ázik be, akkor a varratok tömítésére szolgáló termékre lesz szükséged.
💡 Ha pedig a sátrad műanyag ablakokkal rendelkezik, nedves ruhával töröld le a terméket: az ablakoknak nincs szükségük impregnálásra!

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Hogyan kell vízhatlanná tenni a sátor varrásait?

Ha a sátrad a varrásoknál ázik be, akkor nem lesz könnyű dolgod! A varrás, akár sátoron, akár vízhatlan ruhán, a legkényesebb pont, mivel a termék összeállításakor a tű átszúrja az anyagot. Ugyanakkor ezeket a kis lyukakat be kell tömíteni, hogy a víz ne szivárogjon be. Ezeket általában hőragasztott szalaggal vízhatlanítják.Ez a fizikai gát megakadályozza, hogy a víz behatoljon a varratokon keresztül.

Hacsak nem áll rendelkezésedre a megfelelő eszköz, otthon nem fogod tudni megjavítani azt a varrást, ahol a vízálló szalag levált. Ugyanakkor megpróbálhatod vízhatlanítani gyantával.

Az eredmény ebben az esetben attól függően változik, hogy milyen anyagból készült a dupla ponyva:

Ha a sátrad poliészterből készült, mint a legtöbb újabb modell esetében, akkor a sátor varratait és cérnaszálait, kívül-belül, bevonhatod a gyantával. Könnyen lezárja a kis lyukakat, javítja a sátor vízszigetelő képességét.

Ha a sátrad pamutból készült,, nem gyantát kell használni a varratokon: a cérnaszálak magukba szívják a vizet, megduzzadnak, ezáltal természetes módon tömítik el a kis lyukakat! Ezért az első éjszakai bivakolás előtt be kell nedvesíteni a sátrat, hogy ellenőrizd, megfelelően működik-e.

További kérdések merültek fel benne?

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.