Hogyan kell tisztítani és karbantartani egy víztartályos hátizsákot?

Hogyan kell karbantartani vagy javítani a víztasakot?

Ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig jó állapotban megtartsd a víztartályos hátizsákod, elengedhetetlen a megfelelő karbantartás. Fedezd fel, hogyan kell tisztítani, fertőtleníteni és javítani a víztasakod néhány egyszerű lépésben!

A víztartályos hátizsákod a legfontosabb társad a hosszú túrák során. Rendszeres karbantartása elengedhetetlen a megfelelő tisztasági szint biztosításához, a penész kialakulásának megelőzéséhez, valamint az energiaitalok ízének és szagának eltávolításához. Nehéz lehet rávenni magad egy embert próbáló kiruccanás után, de csak így őrizheted meg jó állapotban a víztasakodat!

Hogyan kell tisztítani és karbantartani egy víztartályos hátizsákot?

A víztartályos hátizsák, a folyadékpótlás elengedhetetlen kelléke

A víztartályos hátizsák ) minden sportoló folyadékpótlási igényét kielégíti, függetlenül attól, hogy milyen sportágat űznek: legyen szó túrázásról, terepfutásról vagy MTB kerékpározásról.

A praktikus cső segítségével, a sportolás során, könnyedén és időveszteség nélkül hidratálhatod magad. A tartály a hátadon helyezkedik el, így a súly egyenletesen oszlik el.Ez egy nagyon praktikus kiegészítő, amely rendszeres ivásra ösztönöz.

Két túra között a tartályban és a szívófejben pangó víz miatt elszaporodhatnak a baktériumok, ez pedig kellemetlen ízt eredményezhet.Íme a megoldásaink a víztartályos hátizsák (camelback) tisztán tartásához, a penészesedés megelőzéséhez és, hogy a leghosszabb ideig megőrizhesd.

Hogyan kell karbantartani vagy javítani a víztasakot?

A camelback tisztítása

Minden túra után öblítsd ki a víztasakot : a tartályt, a csövet és a szívófejet. Ha étrend-kiegészítőket teszel a vízbe (energiaitalok, elektrolitok stb.), a víztasakot minden alkalommal alaposan tisztítsd meg szappanos vízzel.

💡 Ne tedd a víztasakot mosogatógépbe és ne mosd forró vízben, mivel ez károsítja a hegesztéseket.

A víztartályos hátizsák csövének és szívófejének tisztítása

Langyos szappanos vízzel vagy mosogatószerrel alaposan tisztítsd meg a szívófejet (csutorát) és a camelback csövét. A pangó víz ezeken a részeken kedvez a penész kialakulásának.

Ha rendelkezésedre áll tisztító szett, az alapos tisztításhoz a különböző átmérőjű keféket használd. A legjobb módszer az alapos mosáshoz, ha szétszereled a szívófejet, és a csövet leválasztod a tartályról.

Hogyan kell a víztasakot természetes termékekkel fertőtleníteni?

A víztasak fertőtlenítéséhez hipó vagy klór helyett használj kíméletes, természetes fertőtlenítőszereket, mint például fehér ecetet, , szódabikarbónát vagy citromlevet.Létezik kifejezetten víztasakhoz tisztító tabletta is, amely szintén nagyon praktikus.

Merítsd a víztasakot fertőtlenítőszeres (tabletta, ecet, szódabikarbóna vagy citromlé) meleg vízbe és hagyd állni 5 percig. Ezután öblítsd ki tiszta vízzel.

Ha csak vizet teszel a víztasakba, nem kell minden használat után fertőtleníteni. Háromhavonta egyszer, egy alapos fertőtlenítőszeres tisztítás elegendő.

Hogyan kell megszüntetni a camelbak kellemetlen szagát?

Víztasakodnak kellemetlen szaga vagy íze van? Ez annak köszönhető, hogy amikor a camelbak a kezeddel vagy a szájaddal érintkezik, elkerülhetetlenül baktériumok alakulnak ki.

Az első megoldás a víztasak megfelelő tisztítása. Ez a lépés akkor igazán fontos, ha nem vizet tárolsz a víztasakban, mivel a tasakban lerakodó üledék elősegíti a kellemetlen szagok kialakulását. Ha a mosás nem elegendő, fertőtlenítsd a víztasakot a fentiek szerint. 

A legvégső megoldás pedig, ha a száraz vizes zacskót a fagyasztóba teszed. . A hideg elpusztítja a baktériumokat, és megakadályozza a fejlődésüket. És a következő túráig megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól is.

A víztartályos hátizsák szárítása és tárolása:útmutató

A kellemetlen íz és a penész elkerülése érdekében fontos, hogy a tasakot alaposan megszárítsd.

Hagyd a víztasak minden elemét megszáradni a levegőn. A legjobb módja annak, hogy a víztasakod megfelelően megszáradjon, ha egy ruhacsipeszre csípteted, nyílással lefelé. Kitömheted papírtörlővel vagy egy ronggyal is, hogy felszívja az összes vizet. Akkor lesz teljesen száraz, sem a csőben, sem a tasakban már nem látszik víz vagy nedvesség nyoma.

Ha rendelkezésedre áll tisztító szett, akaszd fel a tasakot a mellékelt akasztóra, ügyelve arra, hogy a távtartók nyitva tartsák a száradáshoz.

A teljesen megszáradt hátizsákot száraz, jól szellőző helyen tárold. Az illesztések és a műanyag idő előtti károsodásának elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy a tasakon nincsenek gyűrődések, különösen a cső körül.

Hogyan kell karbantartani vagy javítani a víztasakot?
Hogyan kell karbantartani vagy javítani a víztasakot?

A víztasak javítása

Szivárog? Elvesztetted a szívócsövet? Elhasználódott a szívófej? Még ne dobd ki a víztasakod!

Akár pénzügyi, akár ökológiai okokból, dönthetsz úgy, hogy inkább megjavítod a víztasakot, minthogy kidobod!

A DECATHLON számos alkatrészt kínál, amelyekkel saját magad is megjavíthatod víztasakod.

Szivárgás javítása a camelbaken

Ha szivárog a víztartályos hátizsákod tartálya, könnyen javítható vízhatlan öntapadós foltokkal. Az európai élelmiszer-szabványoknak megfelelően ezek a tapaszok érintkezhetnek élelmiszerekkel, és illeszkednek minden víztartályos hátizsák márkához.

A folt felhelyezése előtt alaposan szárítsd meg a víztasakot.Nagyon finoman csiszold meg a ragasztandó területet, majd helyezd fel a foltot, és tartsd a helyén kb. 5 percig.

A víztasak ismét tökéletesen zár, még a sérülékeny részeken is (illesztések, hegesztések mentén)

Hogyan kell karbantartani vagy javítani a víztasakot?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Alkatrészek

A sportfelszerelések tartósságának megőrzéséhez fontos, hogy elvégezd a szükséges karbantartásokat és megjavítsd eszközeid. A karbantartásukra vonatkozó további tanácsainkat is olvasd el ⤵️

Még több karbantartási és javítási tanácsok

Hogyan kell megfelelően használni a túrakulacsot? - cím

Hogyan kell tisztítani a túrakulacsot?

Ismerd meg a műanyag vagy fém kulacs tisztítására és karbantartására vonatkozó tanácsainkat!

Hogyan tisztítsd a sportcipőd belsejét?

Hogyan tisztítsd a sportcipő belsejét?

Ha végre megtaláltuk a számunkra megfelelő sportcipőt, szeretnénk minél tovább használni és megőrizni szép állapotát. Fogadd meg tanácsainkat belsejének tisztításához és a kellemetlen szagok megszüntetéséhez.