Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?
A guminyomás alapvető fontosságú, mert hatással van a kerékpár viselkedésére. Olvasd el tanácsainkat a megfelelő guminyomáshoz és élvezd a gravel kerékpározást!

1. Miért fontos a megfelelő nyomás a gumiköpenyben?

A használat módjának és az út jellegének függvényében változik, hogy mennyire kell tapadnia vagy gördülnie a gumiköpenynek.
Földúton és kavicsos úton a jobb tapadás érdekében csökkenteni kell a guminyomást. Így nagyobb felület érintkezik a talajjal, mely jobb tapadást eredményez. Kényelmesebb is lesz.

Aszfalton nagyobb nyomás szükséges a gumiköpenyben a hatékony gördülés érdekében. A gumi kisebb felületen érintkezik a talajjal, így kisebb lesz a súrlódás, hatékonyabb a pedálozás és gyorsabban tudsz haladni.

Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

2. Mekkora legyen a nyomás a gumiköpenyben gravel kerékpározáskor?

Az ideális nyomás a gumiban egy gravel kerékpár esetében több tényezőtől függ:

- a súlytól: a kerékpározó súlya + a kerékpár súly + a teher súlya (ha van)
- a gumiköpeny típusa: gumibelsővel rendelkező vagy tubeless
- a gumiköpeny szélessége (az oldalfalon látható)
- a terep típusa: aszfalt, kemény, puha, kavicsos, sáros talaj...

A gumiköpeny oldalfalán megtalálható a szélesség, valamint a gyártó által ajánlott minimális és maximális nyomás(Rec Pressure).
A min. nyomás az, amely lehetővé teszi a gumiköpeny megfelelő elhelyezését a felnin. Ha ez megvan, fújd fel a gyártó által megadott értékre, majd ezt csökkentheted, ha szükséges.

A gravel gumiköpeny mérete leggyakrabban:
700x32
700x35
700x38
700x40
700x45
650x47

Tájékoztató jellegű táblázat

Ebben a táblázatban megnézheted a gravel kerékpárhoz ajánlott guminyomást, mely a gumiköpeny szélességétől, kerékpározó, a kerékpár és a teher súlyának összegétől függ.
Megjegyzés: a nyomásérték bárban és psiben (angolszász mértékegység) van megadva a tubeless gumiköpenyek esetében. A gumibelsővel felszerelt gumiköpenyek esetében + 0,3-0,7 bar (5-10 psi) lesz a megfelelő érték.

A megadott értékek tájékoztató jellegűek, ezért próbáld ki, és saját igényeidhez igazítsd a keréknyomást!

Az ajánlott nyomás a gumiköpenyben márkánként változhat.

Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

Egy konkrét példa

- egy 60 kg súlyú személy 10 kg súlyú kerékpárral terhelés nélkül - 40 mm-es gumiköpennyel -> a gumiköpeny szélességénél a következő értékeket kell figyelembe venni:
-40 mm
-a teljes súly tehát 70 kg
-a gravel gumiköpeny ajánlott nyomása tehát 2,2 bar.

- Első/hátsó nyomás.

A nyomás a hátsó gumiköpenyben magasabb, mivel a legtöbb súly a kerékpár hátsó részére nehezedik.
Azt javasoljuk, hogy a hátsó kerékben 0,5 bárral nagyobb legyen a nyomás.

- A terep típusa

-> egyenetlen talajon 0,2-0,4 bárral kisebb legyen a nyomás az ajánlotthoz képest, hogy nagyobb tapadást érj el - a tesztelés csak rajtad múlik!
-> aszfalton: ha fokozni szeretnéd a sebességet és a teljesítményt, 0,3-0,7 bárral növeld a nyomást.

- Időjárási körülmények.

Nedves időben 0,1-0,3 bárral csökkentsd a nyomást, hogy a gumiköpeny nagyobb felületen érintkezzen a talajjal, és ne csússzon meg olyan könnyen.

Indulás előtt mindig ellenőrizd a guminyomást és állítsd be a terepnek és az időjárási viszonyoknak megfelelően! Többféle pumpa közül választhatsz:

  • Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?
  • Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?
  • Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?
Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

4. Hogy kell felfújni a gumikat hosszabb távú kerékpározás előtt?

Kerékpártúra során az ajánlott guminyomás változhat, az aktuális terephez illően. Ez a kis beszámoló jól szemlélteti.

Yann Gobert imádja a kültéri sportokat, a gravelt, a MTB-ot, szeret hosszabb távokat megtenni terepen. A Triban nagykövete 2019 óta, az ő ideálja is a stresszmentes, kellemes kirándulás.

"Ha tudom, hogy vegyes terepen fogok tekerni, jól felfújt gumikkal kezdek, mintha aszfalton tekernék. Ahogy telnek a kilométerek és jönnek a földutak, csökkentem a nyomást a gumikban, hogy jól tapadjanak és továbbra is kényelmesek legyenek. Köves és sáros terepen fontos, hogy ne legyenek túlságosan felfújva, mert a hátsó kerék megcsúszhat és elvesztheted az irányítást az első kerék felett. Ezért érzésre szabályozom a guminyomást. Mindig eresztek belőle egy kicsit, és ha hosszabb szakasz aszfalt következik, újra felfújom. Tubeless gumiköpennyel elég alacsony nyomás is elegendő puha és sáros talajon, így a kerék nagyobb felületen érintkezik a talajjal. Praktikus technikai emelkedőkön is, melyek jó tapadást igényelnek.

Az első emlékem a rosszul felfújt gumiról egy MTB kerékpározáshoz kötődik, még a ’90-es évekből (tudom, jó régen volt...)
Ez volt az egyik első kirándulásom, 12-13 éves lehettem. Kipróbáltam a vadi új MTB-omat a hegyekben. A biztonság kedvéért maximálisan felfújtam a gumikat, hogy ne csípődjön be a gumibelső. Az első nagyobb lejtőn minden kis kavicson ugrottam egyet, a 25 kg-os súlyommal csak úgy pattogtam a nyeregben. Sebet is szereztem és egy jó kis leckét a túlfújt gumikról hegyi terepen…”.

5. A gumiköpeny kopásának ellenőrzése

Fontos, hogy indulás előtt mindig ellenőrizd a gumiköpenyek állapotát, mert ha nagyon kopott, előfordulhat: nem megfelelő tapadás, kifarolás, defekt…

ennek elkerülése végett vizsgáld meg a gumiköpeny középső részét, amely érintkezik a talajjal, vagyis a futófelületet. Ha gumiköpeny mintázata teljesen elkopott és felülete sima, itt az ideje, hogy lecseréld. Nézd át a gumiköpeny oldalsó részét is: ha a barázdák itt is elkoptak az intenzív használat során, a gumiköpeny elhasználódott.

Ha semi-slick kialakítású gumiköpenyed van, a barázdák oldalt vannak. Ha elkoptak, cseréld le a gumiköpenyt!

Ha szeretnél többet tudni a gumiköpenyek kopásáról:

Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Most már mindent tudsz a gravel gumiköpeny felfújásával kapcsolatban. Már csak be kell állítanod a megfelelő nyomásértéket az igényeidnek és a kerékpározási stílusodnak megfelelően, hogy biztonságban és kényelmesen tekerhess!

Hogyan kell felfújni a gravel gumiköpenyt?

Charlotte

Korábban táncoltam és triatlonoztam, aztán felfedeztem a gravelt és hamar függővé váltam! Ez több mint sport, minden kerékpározás felér egy utazással, új tájakat ismerek meg és másokkal is megoszthatom az élményt.