kemény szörfdeszka javítása

Hogyan javítsd meg a szörfdeszkát?

Amitől tartottál, bekövetkezett: szörfdeszkád megsérült használat közben. Aggodalomra semmi ok! Bizonyos javításokat te magad is elvégezhetsz. Kövesd az útmutatót!

A svert ütése, hullámba esés, sziklák, egy másik deszkával vagy szörfössel való ütközés:  mind károsíthatja a szörfdeszkát használat közben, lehet az kemény, habszivacs vagy felfújható. A legfontosabb, hogy ne folytasd a szörfözést sérült deszkával, mert veszélybe sodorhatod magad, vagy ronthatod a deszka állapotát.

Hogyan javítsd meg a kemény, habszivacs vagy felfújható szörfdeszkát?

A szörfözést nem tudod tovább folytatni, fel kell mérned a szörfdeszkán keletkezett sérülés mértékét. Vannak sérülések, amelyeket önállóan is könnyedén kijavíthatsz. Ilyenek az orron (a deszka elülső részén), a faron (a hátsó részen) vagy a peremeken (az oldalakon) keletkezett törések. Minél távolabb vannak az orrtól, annál sérülékenyebb a deszka. Ne késlekedj a sérült deszka javításával, hogy megakadályozd a víz beszivárgását és azt, hogy a deszka elnehezüljön a folyamatos használat során.

HOGYAN JAVÍTSD MEG A SZÖRFDESZKÁT?

1/ Merev szörfdeszka: epoxy műgyanta (pe) vagy poliészter (pu) javítókészlet

A merev szörfdeszka készülhet epoxy műgyantából vagy poliésztergyantából.
Vagyis beszélhetünk "PE" és "PU" deszkákról:
► PE: poliuretán habszivacs expoxy műgyantával
► PU: poliuretán habszivacs poliésztergyantával.

🛠 Az epoxy műgyanta vagy poliésztergyanta deszka javításához a következőkre lesz szükséged:
- egy szörfdeszka javítókészletre: a deszka anyagától függően epoxy műgyanta vagy poliésztergyanta
- csiszolópapírra
- benzines oldószerre (élelmiszeráruházakban vagy barkácsáruházakban kapható)
-egy csiszolótömbre (barkácsáruházakban kapható).

⚠️ Mielőtt kijavítanád a deszka sérülését, ellenőrizd annak összetételét, hogy kiválaszthasd a megfelelő javítógyantát. Az epoxy műgyanta minden típusú merev szörfdeszkához alkalmas, a poliésztergyanta azonban csak a poliésztergyanta deszkákhoz használható. Ha nem találsz információt a deszkád összetételéről, vedd fel a kapcsolatot egy shaperrel (szörfdeszkagyártóval).

Hogyan lehet helyrehozni egy lyukat vagy repedést egy műgyanta deszka orrán, farán vagy peremein?

A merev műgyanta szörfdeszkát a javítás előtt hagyd a napon száradni, hogy a beszivárgott víz teljesen elpárologhasson. Ezután a javítás során tedd árnyékba, mivel a javítógyanta néhány perc alatt megszárad a hő és a napfény hatására. Szánj időt a szörfdeszka javítandó területén a wax eltávolítására, különben a ragasztó (vagy a gyanta) nem fog tudni megtapadni. Ha minden készen áll, kövesd videós útmutatónkat a deszka javításához. ⤵️

Éppen szörfös kiruccanáson vagy és nincs nálad szörfjavító készlet? Ha nem tudod megállni, hogy ne menj be a vízbe, ragassz vastag ragasztószalagot a szörfdeszkád sérült részére. Ez csak sürgősségi megoldás, és nem helyettesíti a megfelelő javítást. Nagyon fontos, hogy ne próbáld meg a deszkán lévő repedést waxszal kitölteni!

Bemutató videó: az epoxy műgyanta szörfdeszka javításának lépései

Bemutatja Tom Duranseaud, az Olaian szörfdeszkatervezője.

2 / Habszivacs szörfdeszka javítása

A habszivacs szörfdeszkák számos módon megsérülhetnek: szétváló vagy rosszul öregedő habszivacs, a (használaton kívül) túl sok napsütés okozta lyukak vagy repedések vagy beráncosodó far. A sérülések kijavításához, amelyek sérülékennyé teszik a deszkát és akadályozzák a hullámlovaglást, a következőkre lesz szükséged:

- szilikon ragasztóanyag
- spatulák (avagy jégkrémpálcikák)
- maszkolószalag
- szike.

Ha többet szeretnél megtudni, kövesd a javítást lépésről lépésre a videón! ⤵️

3 / Felfújható szörfdeszka javítása

► Húzd meg vagy cseréld ki a szelepet:

Úgy érzed, hogy probléma van a szeleppel a felfújható szörfdeszkádon?
Ha halk sziszegő hangot hallasz, amikor a deszka fel van fújva, akkor a szelep valószínűleg ki van csavarva.  ➡️ Fogj egy Bravo szelepkulcsot, tedd rá a szelepre, és az óramutató járásával megegyező irányba forgatva csavard vissza a szelepet.
➡️ Zárd vissza a szelepet és fújd fel a deszkát.
➡️ Ha még ezután is szivárog, akkor ki kell cserélni.

A következő videóban elmagyarázzuk, hogyan:  ⤵️

► Lyuk javítása:

Még ha a felfújható szörfdeszka anyaga szilárd és egyben ellenálló is, egy éles kő néha lyukat üthet rajta. A probléma megoldásához vedd elő a szörfhöz tartozó javítókészletet. Ha nincs ilyen, akkor a következőkre lesz szükséged:
- egy tiszta és száraz rongyra
- laminált textilre
-rugalmas PVC ragasztóra
- ollóra.
A javítókészletet megvásárolhatod áruházainkban vagy a decathlon.hu oldalon.


🤸‍♀️ Ennyi az egész!
● A ronggyal tisztítsd meg és szárítsd meg a deszkán lévő lyukat.
Vágj le a laminált textilből egy darabot, szélesebbet, mint a deszkán lévő lyuk, és kerekítsd le a sarkait.
● Tegyél egy réteg ragasztót a textildarabra, és 30 másodpercig nyomd erősen a szörfdeszkára, a lyuknál.
● Hagyd száradni a ragasztót a deszkát 24 órán keresztül.

Hogyan kell megjavítani a törött szkeget vagy szörfdeszkát?

Szkeggel vagy szkegboxszal kapcsolatos probléma esetén javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez, aki fel tudja mérni, hogy lehetséges-e a javítás.

Rosszabb a helyzet, mint egy repedés a deszkán, a merev vagy habszivacs deszkád meghajlik vagy kettétörik? Két lehetőség, de ugyanaz a biztonsági megoldás:
Vidd el a deszkádat egy shaperhez, aki felméri az állapotát, és gondoskodik az esetlegesen szükséges javításokról.
💡 Tanácsunk: A deszka sérülésétől függően lehet, hogy célszerűbb lenne egyáltalán nem javítani. De ahelyett, hogy kidobnád, inkább adj neki második életet otthonodban:fali dekoráció, szék, polc stb. Csak rajtad áll!

HOGYAN JAVÍTSD MEG A SZÖRFDESZKÁT?

Segítségre van szükséged a DECATHLON termékedhez ?

"Leírás, összeszerelés, alkatrészek... találkozzunk a Műhelyben! Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Support oldalunkon minden segítséget megtalálhatsz a termékeddel kapcsolatban! "

Miután a deszka sérülései ki lettek javítva, ne feledd, hogy a hosszú élettartam titka a megfelelő karbantartás. Ne feledd rendszeresen ellenőrizni a deszkát repedéseket keresve, hogy a javítások megkezdődhessenek. Ismerd meg a szörfdeszka és a szörfös overall ápolására vonatkozó tanácsainkat. Jó szörfözést kívánunk!

További karbantartási tanácsok 

stand up paddle felfújása

Itiwit túra SUP felfújása és karbantartása

Adunk néhány tippet az Itiwit 100 8'9 zöld, 9'8 narancssárga és 10'7 kék felfújható stand up paddle-ök megfelelő használatához, karbantartásához és javításához.

Neoprén overall tisztítása

NEOPRÉN OVERALL TISZTÍTÁSA, SZÖRF, BÚVÁRKODÁS ÉS VÍZI SPORTOK

Gyakorolsz valamilyen vízi sportot? Szívesebben viselsz úszáshoz fürdőruha helyett neoprén overallt, ha hideg a víz? Tudod hogyan kell megfelelően tisztítani?

HOGYAN JAVÍTSD MEG A SZÖRFDESZKÁT?

Marion nicolazo

szerkesztő

Táncosként, túrázóként és egykori dzsúdósként nagy rajongója vagyok a Fit'Balletnek, a fitnesz és a klasszikus balett kombinációjának. Szeretem, ha a tanácsaimmal segíthetek a sportolásban!