lánc

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

A lánc elhasználódása a teljes váltórendszert tönkreteheti. Gondos ellenőrzéssel és karbantartással megelőzheted ezt a problémát, mely igen költséges lehet.

Kerékpárod lánca nagy súrlódásnak és feszültségnek van kitéve pedálozás közben, bár a megfelelő karbantartás meghosszabbíthatja élettartamát, a csere néha elkerülhetetlen. Elmagyarázzuk, hogyan cserélheted vagy javíthatod meg kerékpárláncodat néhány egyszerű lépésben. 

Mikor kell láncot cserélni?

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Idővel, ahogy gyűlnek a kilométerek, a kerékpárlánc meglazul, megnyúlik. Miközben pedálozol, a váltórendszer részeinek tökéletesen, súrlódásmentesen kell egymásba illeszkedniük. Egy laza lánc a váltószerkezet többi alkatrészének korai kopásához vezethet: fogaskoszorú, váltó, lánctányér. Azt is azonnal lehet érezni, hogy ilyen esetben a sebességváltás nem megy simán. 

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Szemmel nem igazán látható, hogy mennyire nyúlt meg a lánc. Hogy eldöntsd, kell-e a láncot cserélni, használj láncnyúlásmérőt!

A mérőt először a lánc egyik láncszemébe kell behelyezni, majd a szerszámnak azt az oldalát, amelyik a kopást jelzi:

• Ha a szerszám jobb oldalát nem tudod behelyezni egy láncszembe, vagy ha annak kopása nem haladja meg az 50%-ot, akkor nem kell kicserélni a láncot.
• Ha a kopás mértéke eléri a 75%-ot, itt az ideje, hogy lecseréld a láncot!
• Ha a kopás mértéke 100%, haladéktalanul cseréld le a láncot, és ellenőrizd a váltó többi alkatrészének állapotát is!

Ha elszakadt a lánc, és nem abból az okból, hogy már nagyon megnyúlott, 2 lehetőség adódik: kicserélheted vagy megjavíthatod (lásd a következő fejezetben).

Az új lánc kiválasztása

Új lánc kiválasztásánál a következő szempontokat kell figyelembe venni: szükséges hosszát, a márkát, kompatibilitást a váltó többi alkatrészével és a kerékpározási stílust. Ha például elektromos kerékpárod van középmotorral, megerősített láncot válassz!

A legtöbb márkájú lánc kompatibilis a különböző márkájú váltókkal, a legfontosabb a lánc mérete, melyet a fogaskoszorúhoz és a sebességek számához kell igazítani (3-11). A Decathlon láncok kompatibilisek Shimano, Sram és Campagnolo rendszerekkel.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

A lánc méretének meghatározása

Az új lánc méretének beállításához két technika alkalmazható:

1. Megvan a régi láncod, így az újat pont akkorára kell vágnod;
2. Nincs meg a régi láncod, így ki kell számolni, milyen hosszú legyen az új lánc.

Ha új láncot veszel, és az elvileg passzol a sebességek számához, akkor is ellenőrizd le a hosszát, és állítsd be, hogy jó legyen a váltóhoz.

Ha a 2. eset áll fenn, elmondjuk, hogy tudod a váltóhoz beállítani a lánc méretét.

A lánc cseréjének lépései

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogy kell levenni a régi láncot és feltenni, majd beállítani az újat.

1. Hogy kell levenni a kerékpárról az elkopott láncot?

Miután konstatáltad, hogy a láncod elkopott, először is le kell venned, hogy az újat felrakhasd. Első lépésben tedd a láncot hátul a fogaskoszorú legkisebb kerekére és a legkisebb lánctányérra.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Hogy vegyem le a patentszemes láncot?

Ha a láncodon van patentszem, le tudod venni patentszemfogóval,más fogóval a vagy akár kézzel is, ha kicsit erősebben megnyomod.

A patentszemet könnyen meg lehet különböztetni, két kapcsolószemet köt össze. Ha megvan, nyomd meg úgy, hogy a két vége egymáshoz közelítsen.

A szem engedni fog, és le tudod venni a láncot a váltóról. Jegyezd meg jól a helyzetét vagy készíts róla fotót, hogy az új láncot jól fel tudd tenni a hátsó váltóra.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Ha a láncodon nincs patentszem, csak láncbontó segítségével tudod szétnyitni és levenni a váltóról.

Helyezd rá a láncbontót a szem tengelyére és csavard el ütközésig, hogy szétnyithasd. Vedd le a láncbontót, ezután könnyen le tudod venni a láncot.

2. A váltórendszer megtisztítása, a lánc felrakása előtt

Mielőtt nekiállnál az új, tiszta lánc felhelyezésének, tisztítsd meg a váltórendszert: fogaskoszorú, lánctányérok, váltók és váltógörgők. Miután bekented az alkatrészeket zsírtalanítóval, távolíts el minden rátapadt, szennyezett olajmaradékot.

Kövesd tanácsainkat  a lánc, .

3. Az új lánc felrakása és beállítása

Mielőtt felhelyeznéd az új láncot a váltóra, ellenőrizd, hogy megfelelő-e a hossza. Ehhez tedd fel a láncot a fogaskoszorú legnagyobb kerekére és a nagy lánctányérra anélkül, hogy beakasztanád a hátsó váltóba. Feszítsd meg teljesen a láncot és jelöld meg az összekötő láncszemet!

A csatlakozásnál 4 szemet kell még betenni egytányéros hajtómű esetén, és 2 szemet 2-3 lánctányérhoz. A láncbontóval levághatod azokat a láncszemeket, amelyek nem kellenek.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Ha a lánc mérete megfelelő, helyezd vissza a váltóra: a kazettán lévő kis lánckerékre, a váltógörgőre és a kis lánckerékre, majd zárd le a patentszemmel vagy a láncbontóval.

Végül ellenőrizd le a lánc feszességét úgy, hogy a nagy fogaskeréken és a nagy lánctányéron áll. A hátsó váltó nem lehet túl feszes, kell, hogy legyen egy kis játéka, mikor felemeled.

4. A kerékpárlánc kenése

Ha hosszú távon meg akarod védeni a láncod, nagyon fontos: a lánc megkenése! A kenőanyag behatol a láncszemek közé, hogy biztosítsa a zökkenőmentes hajtást és a váltó alkatrészeinek megfelelő működését.

Ha szeretnél mindent tudni a kerékpárlánc karbantartásáról, kövesd tanácsainkat: hogyan kell megtisztítani?.

A lánc javítása

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Elszakadt a láncod menet közben? Semmi pánik, több technika is létezik az elsősegélyre.

Először helyezd a láncot a kis lánctányérra és a kis fogaskerékre, hogy minél lazább legyen. Ezután keresd meg a szakadt láncszemet és vedd le a láncot a láncbontóval. Ezután két opciód van: ha van pót láncszemed, helyezd be, ha nincs, a láncot le kell rövidíteni.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

A lánc rövidítése

Ez a vészhelyzet esetén alkalmazott technika arra jó, hogy még néhány km-t tekerj addig, míg ki tudod cserélni a láncot.

Vedd le a törött láncszemet a láncbontóval és kapcsold össze a lánc két végét. Így a láncod rövidebb és feszesebb lesz: figyelj, hogy ne váltsd a láncot a fogaskoszorú legnagyobb fogaskerekére (a legnagyobb sebességbe), nehogy újra elszakadjon.

Amint lehetséges, pótold a szakadt láncszemet egy újjal, hogy minden sebességet kihasználhass anélkül, hogy a láncot túlfeszítenéd.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Láncszem cseréje

A láncszem cseréje viszonylag egyszerű művelet, le kell venni a töröttet, majd helyébe illeszteni egy újat. Az új láncszem tengelyét illeszd be a láncbontó segítségével.

Tanácsunk:ha nincs patentszem a láncon, a törött szem helyére tegyél be patentszemet.A jövőben így nem lesz szükséged szerszámra, ha láncot le akarod venni.

HOGYAN JAVASOLT LÁNCOT CSERÉLNI?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

A lánc megfelelő karbantartásával elkerülheted az idő előtti javítást vagy cserét. Akár tapasztalat kerékpáros vagy, akár nem, a lánc cseréje és javítása, akárcsak a , egyszerű művelet. Elsősorban egy megfelelő eszközre van szükséged: láncbontóra és/vagy egy patentszemfogóra.

TEKINTSD MEG MINDEN TANÁCSUNKAT A KERÉKPÁR JAVÍTÁSÁHOZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.

lánckenő

KERÉKPÁRLÁNC: HOGYAN KELL TISZTÍTANI ÉS MEGOLAJOZNI?

Hogyan kell egyszerűn és hatékonyan megtisztítani és megolajozni? Íme a megfelelő módszer!