Hogyan javasolt kormányszárat cserélni?

Hogyan javasolt kormányszárat cserélni?

A kormányszár cseréje egyszerű feladat... ha tudod, hogyan kell elvégezni! Itt egy helyen megtalálsz minden fontos információt és útmutatást a kormányszár kiválasztásához és cseréjéhez.

Lehet, hogy életedben először hallod ezt a szót, és ezzel semmi gond nincs. A kormányszár nem a legnagyobb része a kerékpárnak, de nagyon lényeges és meghatározó, erről bővebben olvashatsz a továbbiakban. Az is kiderül majd, hogy a kormányszárat te magad is ki tudod cserélni. Jó hír, hogy nem kell profinak lenned a szerelésben ahhoz, hogy nekiállj. Itt mindent megtalálsz, amit a kormányszárról tudni kell, és azt is, hogyan kell leszerelni és kicserélni.

Mi az a kormányszár és mi a különbség a becsúszószár és az aheadset kormányszár között?

A kormányszár a kerékpár kormányhoz tartozó része. Ez az, ami összeköti a kormányt a fejcsővel (ami a váz része a kerékpáron) Anyagát tekintve a kormányszár lehet acél, alumínium, karbon vagy titán.
Két kormányszár típus van, becsúszószáras és a headset. A becsúszószár a vállból induló, lábakba csatlakozó elem, míg az aheadset közvetlenül a villanyakhoz rögzíthető. A lényegi különbség tehát a kettő között a rögzítés és állíthatóság módja, valamint a súlyuk. Ennyi volt az ismertető!

Miért kell kicserélni a kerékpáron (országúti, verseny, elektromos vagy MTB) a kormányszárat?

Számos oka lehet annak, hogy le szeretnéd cserélni kormányszárat a kerékpáron. Először is, a kényelem nem elhanyagolható szempont. Ha kényelmetlenséget tapasztalsz pedálozáskor (a túl alacsony kormányszár például ágyéki fájdalmat tud okozni), próbáld módosítani a dőlésszögét, majd a méretét is, ha a kellemetlenség továbbra is fennáll. A kormányszár cseréje indokolt lehet akkor is, ha a sportteljesítményed szeretnéd javítani, ebben az esetben (ha van rá lehetőséged) érdemes szakemberhez fordulni, és testtartás vizsgálatot végezni. Továbbá, ezt persze nem kívánjuk senkinek, de a kormányszár cseréje szükségessé válhat egy esés vagy ütközés miatt is. Végül, mint minden használatban lévő (tehát boldog) kerékpár esetében, az elhasználódás során keletkezhetnek repedések a kormányszáron, ha ezt észreveszed, mielőbb le kell cserélni.

Először is az a legfontosabb, hogy jól érezd magad a kerékpárodon. Ha olyan testhelyzetet veszel fel, ami számodra nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy valamelyik testrészeddel kompenzálod a kellemetlenséget, ami könnyen izomhúzódást okozhat vagy még komolyabb sérülést, mint amilyen például az íngyulladás.
A kormányszár dőlésszögét is gondosan kell megválasztani. Minél nagyobb szöget zár be, annál egyenesebb lesz a testtartásod és annál hátrébb fogsz elhelyezkedni. Míg ha lefelé döntöd, akkor te is egyre inkább „fekvő” helyzetbe kerülsz, amitől áramvonalasabb leszel. Az áramvonalasság sokak számára döntő érv, ugyanakkor azt javasoljuk, hogy mind az áramvonalasság mind a kényelem szempontját vedd figyelembe:  kerékpározz könnyedén és hatékonyan, hosszú távon, és főleg úgy, hogy legközelebb is legyen kedved hozzá ;) !

Milyen szerszámok szükségesek a kormányszár cseréjéhez?

A kormányszár cseréjéhez kevés eszközre van szükség: egy imbuszkulcs és egy kerékpár nyomatékkulcs elegendő.

Hogyan kell leszerelni a kormányszárat?

Aheadset kormányszár leszerelése:

- Először imbuszkulcs segítségével csavarozd ki a csavart, ami a kormányhoz rögzíti a kormányszárat.
- Ezután távolítsd el a kormányvégdugót.
- Végül távolítsd el az alsó csavarokat a kormányszáron.

Becsúszószáras kormányszár leszerelése:

- Először teljesen szét kell szedned a kormány egyik markolatát (borítás, váltókar, fékkar).
- Ezután csavarozd ki a kormányt a kormányszárból, és húzd ki.
- Végül csavarozd ki a csavart, ami a becsúszószárat rögzíti a fejcsőhöz.

Hogyan javasolt kormányszárat cserélni?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek: útmutató, összeszerelés, alkatrészek elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Hogyan kell felszerelni a kormányszárat?

A kormányszár felszerelésekor (aheadset vagy becsúszószáras), ugyanazt az eljárást kövesd, mint szétszereléskor, csak fordított sorrendben. De légy óvatos a csavarok meghúzásakor: használj nyomatékkulcsot a pontosság érdekében, de soha ne erőltesd, különösen ha karbon kormányszárad van, ami könnyebben reped.

Segítene, ha megmutatnánk? Tekintsd meg a videóban Hogyan cserélj aheadset kormányszárat? és Hogyan cserélj becsúszószáras kormányszárat?

A kormányszár már csak rád vár, hogy beállítsd fizikai adottságaidhoz, kényelmedhez, és teljesítményorientált vagy túrázó kedvedhez... vagy mindkettőhöz!

Hasznos tanácsok:

Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Hogyan javítsd meg a kerék küllőjét?

Eltört a kereked egyik küllője? Elmagyarázzuk, hogyan tudod kicserélni.

degraissant velo decathlon

HOGYAN HASZNÁLD MEGFELELŐEN A NÖVÉNYI ALAPÚ ZSÍRTALANÍTÓT?

Hogyan zsírtalanítsd a teljes hajtásrendszert (lánc, fogaskoszorú, váltó, hajtókar és pedál) hatékonyan és egyszerűen? Bemutatjuk neked a professzionális kerékpárszerelők által is alkalmazott módszerünket.

defektgátló szalag

HOGYAN KELL MEGFELELŐEN FELHELYEZNI A DEFEKTGÁTLÓ SZALAGOT?

Vásároltál egy pár defektgátló szalagot kerékpár gumihoz. A megfelelő hatékonyság érdekében megmutatjuk a szakembereink által javasolt módszert a felhelyezéshez.