bőrcipők tisztítása

Tanácsok a bőr túracipő tisztításához

Miután megtaláltuk a megfelelő túracipőt, szeretnénk a lehető legtovább használni! Fedezd fel a bőr túracipők, lovaglócsizmák és egyéb kültéri sportcipők ápolására vonatkozó tanácsainkat.

Hogyan kell a hasított bőr cipőt tisztítani?

Tudtad, hogy a sár, a víz és a különböző külső hatások, amelyek érik a cipődet a szabadban, mind veszélyeztetik a bőr épségét, és kedvenc cipőd elveszítheti rugalmasságát és vízlepergető képességét.
Ha megfelelően mosod a túrabakancsodat, tovább tartós marad, és ritkábban kell lecserélned!

Készítsd elő a következőket a cipő teljes körű ápolásához:
- Langyos víz egy mosdótálban
- Speciális bőrszappan
- Egy puha kefe bőrcipőhöz
- Egy tiszta rongy
- Egy régi fogkefe (opcionális)
- Újságpapír (opcionális, de ajánlott)
- Impregnáló spray

Videóban: fedezd fel, hogyan kell a hasított bőr cipőt tisztítani

A cipő megfelelő ápolása a legjobb mód arra, hogy a lábbelid sokáig tartós maradjon, és te minél több fantasztikus túrán vehess részt.

1. lépés: mosás
Ha a cipőd sáros: hagyd megszáradni a sarat, majd ütögesd össze a talpait, hogy lepattogjon róla a száraz sár.
Távolítsd el a cipőfűzőket: ha piszkosak, óvatosan szappannal mosd meg őket, hogy ne sérüljön meg a végük (mindannyian megtapasztaltuk már milyen, amikor a cipőfűző vége foszlik), majd öblítsd le őket, és hagyd levegőn száradni.
Vedd ki a talpbetétet, hogy a tisztítás során ne legyen vizes.
Ezután fogd a puha kefét, és dörzsöld át vele a cipő felsőrészét, hogy a foltok nagyját eltávolítsd. Majd nedvesítsd be a langyos vizes mosdótálban.Kezdd a talp aljának dörzsölésével, hogy eltávolítsd a sármaradványokat. Ezután, még mindig a kefét használva, vigyél fel a felületére egy kis szappant, és tisztítsd meg a cipőt, ügyelve arra, hogy óvatosan súrold a sérülékeny részeken, mint például a varrások és az illesztések, ahol a bőr és a talp találkozik. Ügyelj arra is, hogy ne karcold meg a bőrt.
Ha egy kis sár marad a cipő zugaiban, egy használt fogkefével távolítsd el.

És a cipő belsejét hogyan kell tisztítani?Ha nincs sok időd, használj cipőszagtalanítót, vagy szórj bele egy kis szódabikarbónát a szagok semlegesítéséhez.
Egyébként pedig, vedd ki a talpbetétet és ellenőrizd, hogy le kell e cserélni. Belül semmiképpen ne dörzsöld, nehogy megsértsd a belső membránokat.


2. lépés: szárítás
A szárítás a cipőápolás fontos lépése, mert ha nem megfelelően végzed, a túracipőd sérülhet.
A legjobb módszer : hagyd a cipőt szellős helyen, szobahőmérsékleten megszáradni. kitömheted a cipőt újságpapírral, hogy felszívja a nedvességet, de rendszeresen cseréld le szárazra, hogy a nedvesség távozzon a lábbeliből.
Jó tudni : ha bivakolás során, minden este megszárítod a cipődet, a vízhólyagok kialakulásának kockázatát is csökkented! Szárítsd meg a talpbetétet, és tedd a cipőt a sátorba, hogy a reggeli harmattól ne ázzon át.
> Tévhit: a cipőt meleg helyen kell megszárítani: például a tűz előtt vagy a radiátoron. Így a bőr kiszáradhat, sérülhetnek a cipő szerkezetét alkotó különböző anyagok, és deformálódhat a cipő.

Hogyan kell a bőrápoló zsírt használni a túracipőn?

3. lépés: zsírral impregnálni a bőrcipőt

Miért kell zsírral ápolni a bőrcipőt?Az idő múlásával és az időjárás viszontagságainak hatására a bőr kiszárad, berepedezhet, és már nem lesz olyan vízhatlan, mint újkorában. Ahogyan a hidratáló krém táplálja és puhítja a bőrödet, úgy a zsír táplálja, puhítja és védi a cipő bőr anyagát.
A bőrcipő rendszeres ápolásával meghosszabbíthatod az élettartamát, és biztosíthatod, hogy vízhatlan maradjon!
Jó tudni: a zsírozás különösen hasznos a hasított bőr cipő esetében. És vajon, miért nem jó egy egyszerű krém a bőr ápolására? A krém lágyítja és táplálja, de nem képez finom zsírréteget a bőrön, ami vízszigetelőként működik. Mi több, a zsír igazi balzsamként hat a cipő bőrére, zsírosabb és mélyen táplálja a bőrt.

Készítsd elő a következőket:
- Bőrápoló zsír cipőre
- Puha rongy

Minden kezelés előtt győződj meg arról, hogy bőrcipőd tiszta és száraz (lásd az előző bekezdéseket).
Távolítsd el vagy lazítsd meg a fűzőt, hogy mindenhol hozzáférj a bőrhöz.
Itasd át a puha rongyot a zsírral, majd körkörös mozdulatokkal kend be vele a bőrt. Így, a zsír jól be tud hatolni a bőrbe.
Miután az egész cipőt lekezelted, töröld le a felesleges zsírt egy tiszta, puha ruhadarabbal.
Végül hagyd megszáradni mérsékelt hőmérsékletű, száraz helyen.

Hogyan impregnáld a bőr túracipőt?

3. lépés:  impregnálás spray-vel

Az átázott cipő komoly problémát jelenthet túrázás vagy kirándulás közben. A cipő bőrének ápolása zsírral jó módszer a vízlepergető képesség újraaktiválására (lásd az előző bekezdést). Ha azonban a cipőd velúr bőrből, vegyes anyagból (szintetikus és bőr) készült, vagy ha a Gore-tex membránnak köszönhetően már eleve vízálló, akkor a túrák között, a bőrt impregnáló spray segítségével elláthatod egy kis plusz vízlepergető képességgel.

Két másik megoldás is létezik (kivéve lakkbőr) a cipő vízlepergető képességének újraaktiválására:
- Impregnáló spray : hatékony és hajtógázmentes: : permetezd a cipőre 15 cm távolságból.Szükség esetén tiszta ruhával kend szét a terméket.Végül, hagyd száradni 3-4 órán keresztül.
- Impregnáló aeroszol: gyors és hatásos: használd kültéren, gondosan követve a használati utasítást.

Jó tudni : egy eredetileg nem vízhatlan cipő nem válhat vízhatlanná! Ezek a kezelések újraaktiválják a bőr vízlepergető képességét, azaz víztaszító tulajdonságát, így a bőr nem szívja magába a vízcseppeket a felületéről.

Hogyan ápoljuk a bőr túracipőt?

Hogyan tárold a bőr túracipőt?

Bevált módszerek a bőrcipők tárolására:
- A cipő legyen tiszta, száraz és zsírral lekezelt
- Válassz száraz, szoba-hőmérsékletű, hőforrástól (radiátor, kazán stb.) védett tárolóhelyet).
- Tömd ki a cipődet újságpapírral, hogy megőrizze a formáját, amíg pihen!

Jó tudni : ha korábban már beszereztél egy tárolóhuzatot, hogy megvédd a ruháidat a hátizsákban a sártól, itt az ideje, hogy újra elővedd! A huzatban a cipőd a tárolás során védve lesz a portól.

Hogyan tárold a bőr túracipőt?

Ha fáj a lábad a cipőben , előfordulhat, hogy a talpbetét nem, vagy már nem megfelelő. Ebben az esetben vedd ki, és cseréld ki egy megfelelőbb talpbetétre.

Bármilyen egyéb probléma esetén (simára koptatott vagy elváló talp, szakadt membránok stb.) a legjobb, ha kedvenc cipészed szakértelmét hívod segítségül!

Jó tudni : néhány évvel ezelőtt vásároltad a cipőd, nem sokat használtad, de meglehetősen meleg és nedves helyen tároltad. Külsőleg még mindig tökéletes állapotban van, de néhány lépés után a külső talp leválik. Ez a jelenség az úgynevezett hidrolízis.A talp poliuretánja megkeményedett, porózussá vált, majd szétmorzsolódott. A cipő az állásban hamarabb tönkremegy! Egy indokkal több, hogy kimenjünk a szabadba!

További kérdések a bőrcipő ápolásával kapcsolatban

Használjak e cipőkrémet a bőrcipőmön?

Minden a cipő típusától és használatától függ. A túracipőkön nem szükséges cipőkrémet használni, mivel a zsír megvédi a bőrt.
Ugyanakkor lovaglócsizmán, vagy ha csak frissíteni szeretnél a cipőd színén, használhatsz színes vagy átlátszó cipőkrémet.

Használhatok e zsírt a velúron vagy a hasított bőrön?

Nem javasoljuk, ugyanakkor használhatsz, de megváltoztatja a bőr megjelenését és színét. Ráadásul mivel az anyag nem sima, a zsírt magába szívja, és a bőr nem lesz igazán vízhatlan. Ehelyett használj impregnáló spray-t és speciális termékeket a foltok eltávolítására.

Milyen gyakran kell tisztítani a bőrcipőmet?

Javasoljuk, hogy szezononként csak egyszer mosd a cipődet, vagy csak akkor, ha nagyon piszkos.

Milyen gyakran kell ápolnom a bőrcipőmet?

Általában ajánlatos rendszeresen ápolni cipőd bőr anyagát (4-6 havonta), de ez attól is függ, milyen gyakran használod és milyen időjárásnak van kitéve.

Mennyi egy túracipő élettartama?

Egy túracipő élettartamát nem években, hanem kilométerekben számoljuk! A legtöbb túra- és terepfutó cipőt bizonyos számú megtett kilométeren tesztelik.Ugyanakkor, ha nem megfelelően ápolod, tárolod vagy helytelenül használod a cipőd, ezek mind csökkenthetik az élettartamát. Ha például nem a természetben, hanem aszfalton használod, a talp nagyon gyorsan elhasználódik.

Segítség! Büdös a túracipőm! hogyan kell megtisztítani a cipő belsejét?

Kerüld el, hogy cipődet teljesen benedvesítsd.A szagok megszüntetéséhez tehát két lépésre kell összpontosítanod:
frissítsd fel a talpbetéted: langyos vízzel és kímélő szappannal óvatos tisztítsd meg a szövet felőli oldalon.
szagtalanító spray-vel szüntesd meg a szagokat.

Módszerek, amelyekkel ezt elkerülheted:

Minden túra után vedd ki a talpbetétet a cipőből, és hagyd a cipőt hűvös, száraz, hőmérséklet-ingadozástól és UV-sugárzástól védett helyen kiszellőzni. Ha a cipőd átázott, tegyél bele újságpapírt, hogy felszívja a nedvességet. A szódabikarbóna pedig csodákra képes a szagtalanítás terén.Nagymama trükk!

Most, hogy a cipőd már tiszta, impregnálva van és jó illatú is, készen állsz arra, hogy akár esik, akár fúj, újra nekivágj a túraösvényeknek!

Hogyan ápoljuk megfelelően a bőr túracipőt?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Most, hogy a cipőd már tiszta, impregnálva van és jó illatú is, készen állsz arra, hogy akár esik, akár fúj, újra nekivágj a túraösvényeknek!

További praktikus tippre van szükséged a bőrcipőd ápolásához? Oszd meg velünk kommentben!

További tanácsok, amelyek érdekes lehetnek számodra

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

Hogyan kell impregnálni a sátrat?

A sátrad már számos alkalommal használatba volt véve, és a vászon már nem tölti be jól a szerepét? Itt az ideje megismételni az impregnálást!Kövesd az útmutatót!