Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

Tapadás, teljesítmény, biztonság: a guminyomás befolyásolja a kerékpár kormányozhatóságát. Elmagyarázzuk, hogyan határozd meg a jó keréknyomást MTB kerékpárodhoz.

A MTB kerékpárok esetében a guminyomást személyre kell szabni. Gumitípus, a kerékpáros súlya, a terep típusa, időjárási körülmények: Vessünk egy pillantást a különböző tényezőkre, amelyeket figyelembe kell venned a megfelelő guminyomás meghatározásakor.

A választott guminyomás befolyásolja a sebességet, a szükséges erőkifejtést, a tapadást és a pedálozás kényelmét. Fontos, ahhoz is, hogy megelőzd a gumiköpenyek kilyukadását és idő előtti elkopását.

Vegyük sorra az egyes paramétereket!

A MTB gumijainak felfújása előtt: nézd meg az ajánlott nyomást a külső gumi oldalán

A gyártótól függően változhat a jelölt nyomás. Amikor felfújod a MTB gumiját, ne felejtsd el ellenőrizni a külső gumi oldalfalán feltüntetett ajánlást. A gumin egy számsor található. A következőket jelöli:

> Méretek hüvelykben és/vagy ETRTO szabványban (pl. 29x2,3 és 55-622)
> Gyártó modellje és márkája
> Maximális és minimális guminyomás (figyelem, a felnik maximális nyomása eltérő lehet, különösen a karbon kerekek esetében)
> A gumiköpeny felhelyezésének iránya
> Tétel- vagy sorozatszám.

Ezek az információk segítenek a megfelelő nyomás meghatározásában. Aggodalomra semmi ok! Mindent elmagyarázunk!

Vigyázz a külső gumi oldalfalán feltüntetett nyomással, ez gyakran a gyári gumira (belsővel rendelkező /Tubetype) vonatkozó minimális és maximális nyomás, nem a tubeless használatra "ajánlott" nyomás.
Figyelem: ne fújd fel a jelölt értéknél jobban, mivel kilyukadhat a gumi vagy károsodhat a felni! Amikor a gumin feltüntetik az ajánlott nyomást, akkor az pontosan van megadva (például: Rec. Nyomás 90 PSI / 2 bar)

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

A guminyomás meghatározása: milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A megfelelő guminyomás meghatározásakor vedd figyelembe az alábbi tényezőket:

> A MTB gumi típusa

> Maximális és minimális nyomás (barban és/vagy PSI-ben)

> Teljes súly: a kerékpár, a kerékpáros és a felszerelés

> MTB gumiköpeny méretei

> Terepviszonyok

> Időjárási körülmények

> Első és hátsó kerekek közötti különbségek

1/ A gumiköpeny típusa

Az első kérdés: Mi a felfújandó gumiköpeny típusa? 2 féle MTB gumitípus létezik:

> A gyári, azaz belsővel rendelkező (Tubetype) gumik a legelterjedtebbek.

> A Tubeless Ready MTB gumik belsővel vagy anélkül is használhatók. Ezeknek a gumiköpenyeknek a Tubeless (azaz belső nélküli) változatánál viszonylag alacsonyra tudjuk csökkenteni a nyomást (körülbelül 0,5 barral alacsonyabbra) a TubeType típusú gumikhoz képest. Ezzel nő a tapadás és erősebben dolgozik a karkasz.

A belső nélküli gumiköpenyek fő előnye, hogy megvédenek a defektektől. A defektgátló folyadék lehetővé teszi, hogy tovább tekerhess akkor is, ha a gumiköpeny kilyukadt, és mechanikailag, belső nélkül nem áll fenn becsípődés okozta defekt kockázata. Tubeless kialakítás esetében nincs súrlódás a gumibelső és a gumiköpeny között, ezáltal hatékonyabb kerékpározást biztosít.

Gumiköpenycserére van szükséged? Itt megtalálod tanácsainkat a gumiköpeny cseréjéhez.

Bővebben: milyen nyomásra kell felfújni a MTB Tubeless gumiköpenyeket?

Hála a Tubeless technológiának a defektveszély a múlté!

A Tubeless kialakítás ideális arra, hogy a gumi teljes felületét kihasználd. Az ilyen gumikban a nyomás kb. fél bárral kisebb, mint a belsővel rendelkezőkben. Mivel kevésbé felfújt, a gumi "karkasz" folyamatos kapcsolatban tud maradni a talajjal. És ezt a gumibelső sem gátolja.

Defektveszély, kényelem, teljesítmény. Elmondjuk, milyen előnyökkel jár, ha belső nélküli gumiköpenyre váltasz!

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

2/ A MTB ajánlott max./min. guminyomása

Minden egyes gumiabroncsgyártó meghatározza a MTB gumiköpenyeinek minimális és maximális (ajánlott) nyomását. Ezek az értékek PSI-ben és barban vannak megadva. A kijelzővel ellátott MTB pumpákon gyakran ezt a 2 értéket találod.

Hol van ez feltüntetve a külső gumi oldalfalán?

Például: Competition rec. Pressure (ajánlott nyomás versenyekre) 29 PSI/2 bar és Max. Pressure (maximális nyomás) 80 PSI/5,5 bar

Ez azt jelenti, hogy az ajánlott nyomás 29 PSI / 2 bar. A maximális guminyomás nem haladhatja meg az 5,5 bart (ami MTB-ok esetében magas nyomásnak számít).

Megjegyzés:Az ajánlott nyomás nem mindig van feltüntetve a gumiköpeny oldalfalán.

3/ A kerékpáros és a kerékpár súlya

A gumiköpeny valamint a megfelelő nyomás kiválasztásánál az egyik szempont, amit figyelembe kell venned, a testsúlyod a felszereléssel együtt, valamint a kerékpár súlya.

Minél nagyobb az összsúly, annál nagyobb nyomásra kell fújni a gumiköpenyt.

A kerékpáros testsúlyához több gyártó ajánl ajánlott nyomástáblázatot alacsony, közepes és magas nyomással.

Ne feledd, ezek az ajánlott nyomásértékek a teljes felszereléssel együtt mért súlyodra (sisak, cipő, táska stb.) vonatkoznak.

4/ Méretek: a MTB gumiköpeny szélessége

A gumiköpeny méreteit gyakran szabványméretben, azaz hüvelykben fejezik ki.
Például: 29×2,2. Az első szám(29") a kerékméret átmérőjének, a második (2,2") a MTB gumiköpeny szélességének (vagy keresztmetszetének) felel meg.

A gumiköpenyek különböző szélességűek: 2,1, 2,2, 2,3,... akár 2,8 is lehet!

Minél szélesebb a gumiköpeny, annál nagyobb felületen érintkezik a talajjal. A jó tapadás és úttartás érdekében minél szélesebb a gumiköpeny, annál kisebb nyomást használhatsz.

A gyártók közötti gumiköpenyméretek összehasonlításához az ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation) által szabványosított méreteket is megtalálhatod. Ezeket milliméterben adják meg.

Például: 50-559. 50 mm: a gumiköpeny szélessége. 559: a gumiköpeny belső átmérője.

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?
Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

5/ A terep típusa

A mai MTB útvonalad sima terep? Kavicsos? Nagy szintkülönbségekkel? Az optimális guminyomás kiszámításánál a terep típusa is szerepet játszik.

Ez érthető, hiszen: a kerékpárgumi eltérően viselkedik (és eltérő nyomású) technikás és sáros terepen.

Minél kavicsosabb vagy nedvesebb a terep, annál kisebb nyomásra kell fújnod a gumiköpenyeket, hogy jól tapadjanak. Minél simább a terep, annál magasabb nyomásra ajánlott fújni a gumikat, a nagyobb sebesség érdekében.

6/ Első és hátsó kerék: különböző guminyomás

Még egy utolsó szempont: az első és hátsó kerék közötti nyomáskülönbség. Az elv egyszerű: a hátsó gumit nagyobb nyomásra ajánlott fújni, mint az elsőt.

Miért?Egyrészt a testsúlyod nagyobb mértékben nehezedik a kerékpár hátsó részére, de nem csak erről van szó. Az első kerék veszi a domborzati akadályokat, ezért ennek megfelelően kissé alacsonyabb nyomásra érdemes fújni, hogy jól tapadjon. A hátsó kerék pedig a kerékpár hajtóerejét biztosítja, ezért a teljesítmény/hatékonyság növelése érdekében ajánlott kissé nagyobb nyomásra fújni.

Fontos, hogy a különbség ne legyen túl nagy: javasoljuk, hogy 0,1 vagy 0,2 barral nagyobb értékkel kezdj a hátsó keréken. Azután érzésre finomhangolhatod a nyomást.

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

Milyen kockázatokkal jár a MTB gumiaköpenyek túl magas / alacsony nyomásra való felfújása?

Túl alacsony nyomás: csökkenhet a teljesítmény. Úgy érzed, lelassultál, különösen a sima szakaszokon. Ha ez a helyzet, nyugodtan fújj egy kicsit a gumiköpenybe. Ráadásul, technikailag a túl puha Tubetype gumiköpeny növelheti a defektveszélyt. Ez a gumiköpeny futófelületének kopását is felgyorsítja.

Túl magas nyomás: csökken a talajjal érintkező felület. Ez különösen akkor érzékelhető, amikor technikás, kavicsos terepen veszed az akadályokat. Nagy nyomás esetén csökken az ütéscsillapítás. Ezáltal a kerékpár kevésbé jól irányítható. Bizonyos "puha" (sáros, homokos, stb.) talajtípusokon még eséshez is vezethet.

A MTB gumijainak megfelelő felfújása

A megfelelő nyomás megtalálásának legjobb módja a gyakorlás!

Találj egy rövid útvonalat (5-10 perc), amin a legtöbb különféle terepi viszonnyal találkozhatsz (sár, kő, gyökerek, kockakő). Fújd fel a gumikat az ajánlott maximális nyomásra és tekerj egy kört. Ha a gumi túl kemény, nem eléggé kényelmes vagy gyenge a tapadás a kanyarokban, akkor engedj ki belőle. Addig csökkentsd a nyomást, amíg megtalálod a megfelelőt.

Mindig legyen nálad kerékpárpumpa!
Gyakran jól jön!
Összefoglalva, mindig figyeld a guminyomást!

Röviden: minél alacsonyabb a nyomás, annál erősebben dolgozik a gumiköpeny, és annál kényelmesebb lesz. Minél magasabb a nyomás, annál nagyobb lesz a sebesség és teljesítmény. Minél nagyobb a gumiköpeny térfogata, annál kisebb nyomást használhatsz.

Az MTB gumijainak felfújása: mekkora legyen a nyomás?

Segítségre van szükséged a termékeddel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, műhelyszolgáltatás, stb. Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Most már minden szükséges információval rendelkezel a gumitípus kiválasztásához, valamint a kényelem és biztonság szempontjából optimális nyomás meghatározásához. Ne várj tovább! Pattanj kerékpárra, és töltődj fel a természetben a következő MTB túrán.

A megfelelően felfújt gumi a kerékpározás nélkülözhetetlen feltétele. Éppen ezért rendszeresen ellenőrizd a guminyomást!

Az alábbi tanácsok is érdekelhetnek.

A gumiköpeny kopásának mérése

A gumiköpeny kopásának mérése

Ahogy a kerékpár gumija kopik, úgy csökken a tapadás, megnő az esés és a defekt kockázata. Hogy kiküszöböljük ezeket a veszélyeket, pár hasznos tanáccsal látunk el a gumi kopásának ellenőrzéséhez.

A KERÉKPÁR KARBANTARTÁSA 3 LÉPÉSBEN:

A KERÉKPÁR KARBANTARTÁSA 3 LÉPÉSBEN:

Zsírtalanítás, tisztítás és kenés az elengedhetetlen lépések ahhoz, hogy megfelelően gondoskodj a kerékpárodról, ha hosszú időn át szeretnéd használni.