Hogyan kell ápolni a túracipőt?

Felszerelés: a túracipő karbantartása és impregnálása

A túracipő a túrafelszerelés legfontosabb eleme. Adunk pár tippet élettartamának meghosszabbításához.Hogyan kell mosni a cipőt? Hogyan kell megszárítani a cipőt? Hogyan kell impregnálni a cipőt? Mindent elmondunk!

Felszerelés:Hogyan kell ápolni a túracipőt?

Minden egyes túra után

Sár, víz, nedvesség, izzadság... A bakancsod sok mindennek van kitéve a túrázásaid során.

Íme három egyszerű tanács, amelyeket már a cipő levétele után alkalmazhatsz:

- ütögesd össze a talpait, hogy megszabadítsd a portól és a sártól, és rázd ki a belsejéből az esetlegesen bejutott port vagy kavicsokat,
- távolítsd el az esetlegesen a barázdák közé szorult kavicsokat, amelyek csökkenthetik a talp kapaszkodását,
- lazítsd meg a fűzőket, nyisd ki a nyelvet, vedd ki a talpbetétet, és szellőztesd ki a cipőt száraz helyen.

A lábad minden túra után örül egy kis friss levegőnek. Szellőztesd hát ki a cipődet is;)

Ezek az egyszerű trükkök, berögzült mozdulatokká válhatnak. A cipő állapotától függően szükség lehet erőteljesebb tisztításra. Az alábbiakban megosztjuk veled az összes lépést.

A túracipő javítása

A cipő alapos tisztítása elengedhetetlen, ha:

- esős időben túráztál, és a cipőd tiszta sár (a sár kiszárítja és jelentősen károsítja a cipő felsőrészét, különösen, ha bőrből készült),
- a tengerparton sétáltál (a sótól gyorsabban tönkremegy a cipő),
- poros, homokos vagy vulkáni hamuval teli ösvényeken sétáltál (a felhalmozódott por által képződött réteg megváltoztatja a cipő légáteresztő és vízlepergető képességét valamint a tapadását).

Mindegyik esetben itt az ideje egy alapos tisztításnak! Minél hamarabb, annál jobb, hogy elkerüld a cipő idő előtti elhasználódását. Ne aggódj, nagyon egyszerű, és nincs szükséged semmilyen speciális termékre :) A következő főbb lépéseket kell követni:

- Távolítsd el a talpbetétet és a fűzőket.

- Mielőtt benedvesítenéd a cipőd, távolítsd el a rászáradt sarat.

- A felsőrészt és a talpat kézzel vagy puha szivaccsal mosd le. Javasoljuk, hogy langyos - soha ne forró - vizet és szükség esetén egy kevés semleges szappant használj.. Ha a cipő nagyon koszos, egy kis kefével tisztítsd meg a talpát, a varrásokat, az akasztókat és a fűzőlyukakat. Ne használj kemény sörtéjű kefét, hogy elkerüld az anyagok károsodását.

- A cipő belsejét meleg vízzel és egy puha szivaccsal mosd ki. Ha szükséges, egy kis semleges szappant is adhatsz hozzá. A tisztítási folyamatot tiszta vízzel ismételd meg. Ha a víz átlátszó marad, akkor végeztél;)

- A fűzőket külön mosd ki kevés vízzel és semleges szappannal, hogy visszanyerjék puhaságukat.

Minden esetben kerüld a gépi mosást, amely idő előtt károsíthatja a cipőt!

A túracipő szárítása

Bármennyire is légáteresztő, a láb izzad a cipőben. Ráadásul a víz a cipő felsőrészén keresztül is bejuthat, ha esőben túrázol. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy megszárítsd a cipőt, így a cipő megőrzi eredeti teljesítményét és nem lesz penészes.

Ha még nem vetted ki a talpbetétet a tisztításhoz, most vedd ki, hogy túracipő szellőzni tudjon, és gyorsabban megszáradjon.

Szárítsd meg szobahőmérsékleten, lehetőleg száraz helyen. Ne tedd ki közvetlen hőforrásnak, (például radiátor vagy kandalló). A túl nagy hő kiszáríthatja a bőrt, károsíthatja a felsőrész és a talp illesztésénél használt ragasztót , és deformálhatja a cipőbe helyezett megerősítő részeket.Ne hagyd tehát a cipődet teraszon, közvetlen napsütésen, az autó hátsó ülésén, nyílt tűz előtt vagy radiátor közelében.

Praktikus megoldás, ha újságpapírral tömöd ki: ez megtartja a cipő formáját és felszívja a nedvességet!

Ügyelj arra, hogy csak azután tedd vissza a talpbetétet és a cipőfűzőt, miután a cipő teljesen megszáradt.

A túracipő impregnálása

A cipő vízhatlanságát biztosítja: a cipő kialakítása, a vízhatlan és légáteresztő membrán vagy egy olyan anyag, mint például a vízhatlan bőr.

Míg tehát egy cipő vízhatlanságát nehéz megváltoztatni, addig például egy sok esőt átélt cipő vízlepergető képességén lehet javítani (azaz a víztaszító képességén lehet javítani). De vigyázz! Egy nem vízhatlan cipőt nem lehet vízhatlanná tenni ezzel a fajta kezeléssel!

A cipő vízlepergető képességének újraaktiválásához használhatsz impregnáló spray-ket. A kezelés évente egyszer vagy kétszer végezhető el.

Olvasd el a használati utasítást, és nyisd ki az ablakokat, hogy elkerüld a gőzök belélegzését. Körülbelül 20 cm távolságból permetezd, és a terméket egyenletesen vidd fel a teljes kezelendő felületre. Hagyd száradni 10-12 órán át, hogy a termék teljesen beszívódjon a cipő anyagába.

A különböző típusú cipőknek más-más impregnálószerre van szükségük (bőr, nubuk stb.). Ezért fontos, hogy figyelmesen olvasd el az utasításokat. Javasoljuk, hogy a lehető legkevesebb perfluor-szénhidrogén (PFC) tartalmú terméket használj, mivel ezek különösen károsak a környezetre.

Felszerelés:Hogyan kell ápolni a túracipőt?

És mi a teendő a bőrcipővel?

A bőrcipő különleges odafigyelést igényel.Javasoljuk, hogy használj vízhatlan cipőápoló zsírt, amely táplálja, vízhatlanná teszi a bőrt, és megakadályozza, hogy folt keletkezzen rajta.

Túracipők tárolása

Ha van egy aranyszabály, amit a cipők tárolásakor érdemes szem előtt tartani, akkor az a következő: győződj meg arról, hogy a cipőd teljesen megszáradt, mielőtt eltennéd. Ezzel megakadályozhatod az apró penészfoltok megjelenését és a kellemetlen szagok kialakulását.

A kellemetlen szagok ellen beszórhatod a cipő belsejét hintőporral vagy szódabikarbónával.Egy másik megoldás a fertőtlenítő hatású illóolajok, például a cédrus és a teafa használata. Önts néhány cseppet fa golyókra, amelyeket helyezz a cipőbe, mielőtt elrakod őket. Így jól elbánhatsz a kellemetlen szagokért felelős baktériumokkal!

A cipő tárolására a legjobb a száraz és jól szellőző hely. Soha ne tedd pincébe, hőforrás (például radiátor vagy kandalló) elé, és ne tedd ki nagyon hideg levegőnek.A nap sugarait is kerülni kell. A cipők nem szeretik a nagy hőmérséklet-változást, amikor "pihennek".
Nem javasoljuk, hogy cipőidet légmentesen záródó dobozban vagy műanyag zacskóban tárold.

És egy utolsó tanács!Véget ért a túraszezon, és 6 hónapig nem veszed majd elő a cipődet.Ebben az esetben tömd ki újságpapírral, és kösd be a cipőfűzőket.Így nem fog átnedvesedni, és a formája is tökéletesen megmarad!

Felszerelés:Hogyan kell ápolni a túracipőt

A túracipő javítása

Ha fáj a talpad a cipőben valószínűleg a cipő talpbetétje nem, vagy már nem megfelelő. A cipőnek ez a része közvetlenül érintkezik a talpaddal, ezért fontos, hogy jó állapotban legyen. Ráadásul az izzadság árt a talpbetétnek, és ha ezáltal elhasználódott az növeli a vízhólyagok kialakulásának kockázatát.
A cseréjéhez egyszerűen vedd ki a talpbetétet, és helyettesítsd egy megfelelőbbel.

Az is előfordulhat, hogy a cipőfűződ elszakad.Ha lecseréled, győződj meg róla, hogy a megfelelő hosszúságot választod.

Bármilyen egyéb probléma esetén (simára koptatott vagy elváló talp, szakadt membránok stb.) a legjobb, ha a legjobb, ha kedvenc cipészed szakértelmét hívod segítségül!

túraszandál ápolása

Mi a teendő a túraszandállal?

A túraszandált ugyanúgy kell ápolni, mint a túracipőt.

Ha a szandálod bőrből készült, akkor csak kövesd az oldalon fentebb található linken megjelölt tanácsokat.

Míg a 100% poliészter szandálok mosógépben moshatók, a bőrből, parafából vagy más anyagból készült szandálokat kézzel kell mosni anélkül, hogy teljesen vízbe merítenéd.

Ha parafa talpú szandálod talpa elszíneződött vagy megsérült, újjá lehet varázsolni. Ehhez használj csiszolópapírt, és dörzsöld meg nagyon finoman! Könnyed mozdulatokkal végezd! Ezután egyszerűen töröld át a talpát nedves ruhával, majd szárítsd meg száraz ruhával.

A túracipő ápolása

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. 

Még több tanácsra van szükséged a cipőkkel kapcsolatban?

Hogyan ápoljuk a bőr túracipőt?

Hogyan ápoljuk a bőr túracipőt?

Miután megtaláltuk a megfelelő túracipőt, szeretnénk a lehető legtovább használni! Ismerd meg, hogyan kell tisztítani, ápolni, megjavítani és tárolni a túracipőt!