ROCKRIDER st520 MTB

REF: 8350582

ROCKRIDER ST 520 MTB - FEKETE/KÉK

2019

Ez a mountain bike 27,5"-os kerekekkel ideális 2-3 órás túrakerékpározáshoz az év minden szakában. Haladj gyorsabban és ne felejtsd el uralni a pályát. A mechainkus tárcsafékekkel magabiztosan gurulhatsz a lejtőkön és a kanyargós ösvényeken.

Első használat

Kerekek felfújása

Az ajánlott átlagos nyomásérték 1,8 bar. Ha jobb tapadást szeretnél elérni, és/vagy a testsúlyod kevesebb mint 70 kg, 10%-kal csökkentheted a nyomást, - de semmiképp ne legyen kevesebb, mint 1,6 bar (minimum ajánlott nyomásérték), - azonban ez növeli a defekt esélyét technikás terepen. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a guminyomást!

ROCKRIDER-ST540-MTB-KEREKEK-FELFÚJÁSA

Kormánymagasság beállítása

A kormányt gyárilag a legmagasabb pozícióba állítjuk (a hát így a legegyenesebb, tehát a legkényelmesebb a testhelyzet).

Az aerodinamikusabb tartás és a hatékonyabb pedálozás érdekében alacsonyabb pozícióba állíthatod a kormányt, hogy megnyújtsd a testtartásodat (ebben a testhelyzetben hajlított a hátad, vagyis sportosabb pozíciót vehetsz fel).

Ehhez egyszerűen vedd le a kormányszár alatt található távtartó gyűrűket a videóban bemutatott lépéseket követve.

ROCKRIDER-ST540-MTB-KORMÁNY-MAGASSÁG-BEÁLLÍTÁSA

Kormány megigazítása

ROCKRIDER-ST540-KORMÁNY-MEGIGAZÍTÁSA

Nyeregmagasság beállítása

Az ST 540 kerékpár gyorszáras nyeregcsőbilinccsel rendelkezik.

Állj egyenesen a nyereg mellé. Nyisd ki a nyeregcsőbilincsen található kart. Húzd fel vagy nyomd le a nyerget, hogy a csípőd magasságában legyen.

Szorítsd meg a nyeregcsőbilincset a kar visszazárásával.

Ha precízebb szeretnél lenni, tekintsd meg az oktatóvideónkat.

ROCKRIDER-ST540-MTB-NYEREG-MAGASSÁG-BEÁLLÍTÁSA

Nyeregtávolság beállítása

ROCKRIDER-ST520-MTB-NYEREG-TÁVOLSÁG-BEÁLLÍTÁSA

Villakeménység beállítása

A BTWIN U-Fit villát úgy terveztük, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítse a beállításokat.Valódi innováció: csavard el a gombot, amíg megjelenik előtted a testsúlyod értéke a villán. A gomb állítása megfeszíti vagy kiengedi a rugót, hogy megfeleljen a testsúlyodnak.

ROCKRIDER ST520 MTB VILLA KEMÉNYSÉG BEÁLLÍTÁSA

Fékek bekoptatása

Amikor kitolod a kerékpárt az áruházból, a féktárcsák és a fékbetétek még újak, vagyis a fékezés teljesítménye gyenge.Egy hirtelen fékezés hideg időben, vagy folyamatos fékezés (pl: lejtőn) felhevítheti a fékbetéteket, ezáltal megkeményedik a felületük. Ennek elkerüléséhez (és, hogy a fékek teljesen használhatatlanná váljanak), javasoljuk, hogy koptasd be a fékeket. A bekoptatáshoz mindkét féket kb. 10 alkalommal kell használni. Erősen fékezd le a kerékpárt 25-ről 5 km/h-ra, de a kereket ne állítsd le teljesen és egyszerre csak az egyik féket használd.

Fékkarok igazítása

ROCKRIDER-ST540-MTB-FÉKKAROK-IGAZÍTÁSA

Pedálok kicserélése

ROCKRIDER-PEDÁLOK-CSERÉJE

felszerelés-mtb-st520-rockrider

Felszerelés meghibásodásokhoz

Annak érdekében, hogy megoldj egy defektet, egy láncszakadást vagy más felmerülő problémát, szerezd be a szükséges eszközöket a kerékpáros túrád előtt. Íme egy termékválogatás, amely segíthet megoldani ezeket a technikai baleseteket.

Problémám van

Nyolcas van a kerekemben

Az új kerékpár első kerékforgásakor több elem természetesen mozog és a helyére kerül. A küllők kattognak, ez a kattogás az összeszerelés során fellépő elcsavarodásból fakad.A kerékpár duplafalú felnivel van ellátva, ezáltal merevebb és strapabíróbb. A kerékben tehát nem lehet nyolcas. Ha ez a helyzet mégis fennáll, keresd fel az egyik DECATHLON áruház műhelyét, hogy munkatársaink díjmentesen megjavítsák:

1- 1- A kerékpár megvásárlásának napját követő első 6 hónapban az ingyenes felülvizsgálat részeként.

€ Üzenet a szülőknek: A fiatalok körében közkedvelt ügyességi trükkök (pl: egykerekezés, skidelés (hátsó kerék kicsúsztatása), ugratás, stb.) rendszeres ismétlése miatt szintén kotyoghat a hátsó kerékagy, vagy nyolcas keletkezhet a felniben. Ha gyereked rendszeresen gyakorolja ezeket a trükköket, fontos, hogy felhívd erre a figyelmét.

Egykerekezés és nyolcas a kerekekben - ROCKRIDER ST 100 MTB
Defektet kaptam

Sajnos bármelyikünkkel megeshet, hogy defektet kap.

- A talaj (tüskék, tövisek, üveg, csavar, stb.)

- Vagy a kerékpár használata (kárt okozó akadályok) kövek, útszegélyek, kátyúk, stb.) általában a leggyakoribb okai a lyukadásoknak (apró lyukak) vagy becsípődéseknek (apró rések). Azonban, ha a defektek rendszeresek, az alábbi okok miatt lehetséges:

- Üzemünkben a kerék nem megfelelő összeszerelése miatt az egyik küllő becsípte a belső gumit.

- Nem megfelelő gumiköpeny vagy belső gumi (lyukas).

- Egy rosszul megjavított első defekt és egy szúrós tárgy (tüske, üveg, fémdarab), ami a gumiköpenyben maradt. Tehát fontos ellenőrizni, hogy ne maradjon idegen tárgy a gumiköpeny belsejében és a felniben.  Nem tudod hogyan kell levenni és felrakni egy gumiköpenyt, megjavítani vagy cserélni egy gumibelsőt?

1- A legegyszerűbb módszer, ha nem nyúlsz a kerékhez, hanem átmenetileg megjavítod egy defektjavító spray segítségével:

Csavarozd a defektjavító cső végét a a sérült kerék szelepére és tartsd lenyomva a palackot a hab befújásához. A gumiköpeny visszanyeri eredeti formáját és keménységét, így gond nélkül haza kerékpározhatsz.3- Ha önállóan szeretnéd megjavítani vagy kicserélni a gumibelsőt, tekintsd meg alább a bemutató videót.

 

ROCKRIDER ST 100 MTB Defekt
A villa nagyon kemény

Többféle módon "puhíthatod" a villát: 1- Ellenőrizd a keménységi beállításokat: Olvasd el a HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A VILLÁT?2- Végezz alapvető karbantartást: A villát rendszeresen karbantarthatod egy egyszerű olajozó segítségével. Néhány csepp olajat tegyél a becsúszószárra majd engedd befolyni az olajat .3- Végeztess teljes karbantartást egy műhelyben.

ROCKRIDER ST520 MTB VILLA KEMÉNYSÉG BEÁLLÍTÁSA

Rosszul vált az első váltó

Többféle magyarázat van a rossz váltásra (lánctányér).1- Ellenőrizd a bowdenházvégek helyzetét. A rosszul felhelyezett bowdenházvég zavarhatja a váltóbowdenek feszítését, ezáltal rosszul váltják a sebességfokozatokat. Ha egy bowdenházvég rosszul van felhelyezve, igazítsd meg. 2- Lehet, hogy a bowden és a bowdenház összetapadt. Ha a váltás a kisebb lánctányérokra nem lehetséges és a váltó nem mozdul, akkor a bowden és a bowdenház biztosan összetapadt. A bowdent és a bowdenházat cserélni kell.

Keresd fel az egyik DECATHLON áruházunk műhelyét, vagy cseréld ki az alábbi oktatóvideó segítségével. Megjegyzés : Abban az esetben, ha rendszeresen használod MTB kerékpárodat nedves és sáros környezetben, és ha rendszeresen tisztítod bő vízzel, a bowdeneket és a bowdenházakat gyakrabban kell cserélni. A kerékpár tisztítása magasnyomású mosóval nem ajánlott, mivel bemossa a szennyeződést a bowdenházak belsejébe.

VÁLTÓBOWDEN-CSERÉJE

Rosszul vált a hátsó váltó

Többféle magyarázat van a rossz váltásra (fogaskeréksor).1- Ellenőrizd a bowdenházvégek helyzetét. A rosszul felhelyezett bowdenházvég zavarhatja a váltóbowdenek feszítését, ezáltal rosszul váltják a sebességfokozatokat. Ha egy bowdenházvég rosszul van felhelyezve, igazítsd meg. 2- Lehet, hogy a bowden és a bowdenház összetapadt. Ha a váltás a kisebb fogaskerekekre nem lehetséges és a váltó nem mozdul, akkor a bowden és a bowdenház biztosan összetapadt. A bowdent és a bowdenházat cserélni kell.

Keresd fel az egyik DECATHLON áruházunk műhelyét, vagy cseréld ki az alábbi oktatóvideó segítségével. 3- Hozd el MTB kerékpárodat a DECATHLON műhelybe, hogy munkatársaink újra beállítsák a váltót.

4- Ellenőrizd, hogy a váltótartó fül ne legyen ferde. Ha sérült, olvasd el az « ELTÖRT A VÁLTÓTARTÓ FÜL» részt. 

Megjegyzés: Abban az esetben, ha rendszeresen használod MTB kerékpárodat nedves és sáros környezetben, és ha rendszeresen tisztítod bő vízzel, a bowdeneket és a bowdenházakat gyakrabban kell cserélni. A kerékpár tisztítása magasnyomású mosóval nem ajánlott, mivel bemossa a szennyeződést a bowdenházak belsejébe.  

VÁLTÓBOWDEN-CSERÉJE

A fékkarok fékezés előtt túl könnyen hozzáérnek a kormányhoz

A fékkar "nyúlik" és/vagy hozzáér a kormányhoz mielőtt fékhatás lépne fel: Állítsd be a fékbowden feszességét a csavar segítségével a fékkarnál.  Csavard ki a csavart és a kontraanyát, amíg megfelelően feszes lesz a fékbowden, hogy kellően erős legyen a fékhatás, de ne túl kemény. A megfelelő feszesség elérése után tekerd vissza teljesen a kontraanyát. 

Eltörött a váltótartó fül

Az elhajlott váltótartó fül a váltó eltolódását okozza, így az már nem fog megfelelően működni.

Állj a kerékpárod mögé és ellenőrizd a váltó pozícióját, ahogyan az alábbi képen látható. Ha a váltótartó fül ferde vagy törött, látogass el az egyik DECATHLON áruház műhelyébe, hogy munkatársaink kicseréljék, vagy cseréld ki az alábbi bemutatóvideó segítségével.

ROCKRIDER-MTB-VÁLTÓTARTÓFÜL

Elszakadt a lánc

Elszakadt a láncod? Ez esetben két lehetőséged van:

1- Javítsd meg a láncot az alábbi videó segítségével. Ehhez szükséged lesz egy láncbontóra és egy patentszemre.

2- Látogass el az egyik DECATHLON áruház műhelyébe és munkatársaink megjavítják.

LÁNC-JAVÍTÁSA

Karbantartom az mtb kerékpáromat

Az mtb kerékpár tisztítása

A kerékpár megtisztításához szerezz be egy kerékpársampont, egy szivacsot és egy kefét. Öblítsd le a kerékpárt a tisztítószerek felvitele előtt. Ezt követően használd a szivacsot és a kefét a tisztítószerek hatékony felviteléhez. Mindenképp hagyd hatni a sampont, mielőtt leöblíted a kerékpárt! Az öblítést kellő távolságból kell végezni, hogy ne tegyen kárt a mechanikai részekben. Végül szárítsd meg a kerékpárodat egy puha, száraz és tiszta törlőkendővel.

AZ MTB KERÉKPÁR TISZTÍTÁSA

Váltórendszer tisztítása és kenése

A váltórendszer tisztításához és kenéséhez szükség van egy zsírtalanítóra, egy megfelelő kefére és kenőanyagra. Első lépésben védd a féktárcsát egy kendővel, hogy ne csöpögjön rá a kenőanyag. Ezt követően fújd le zsírtalanítóval a lánctányérokat, a fogaskoszorút, a láncot és a váltógörgőket, majd dörzsöld át őket egy kefével. Hagyd hatni pár percig mielőtt kellő távolságból leöblítenéd. Várj, amíg a váltórendszer megszárad a kenőanyag felvitele előtt. Csöpögtesd az olajat a lánc belsejébe a nagyobb hatékonyság érdekében.

VÁLTÓRENDSZER TISZTÍTÁSA ÉS KENÉSE

Váltóbowden cseréje

A váltóbowdened piszkos, rozsdás, sérült vagy a váltás nehéz, kemény vagy véletlenszerű? Ebben az esetben a váltóbowdent ki kell cserélni! Ehhez szerezz be egy csavarhúzót, egy bowdenvágót, egy imbuszkulcsot és egy váltóbowden és bowdenház szettet. Először is ki kell húzni a váltóbowdent a bowdenházból. Válts a legkisebb fogaskerékre, majd csavarozd le a váltókar alatti sapkát. Ezt követően vágd el a váltóbowdent, távolítsd el, majd húzd le róla a bowdenházat. Mérd meg mekkora bowdenházra van szükséged MTB kerékpárodhoz és vágd le. Helyezd a végekbe a bowdenházvégeket. Most már visszahelyezheted a bowdeneket a vázra. Fűzd be a bowdent a váltókarba, majd a bowdenházba. Miután végeztél, csavard vissza a váltókar alatti sapkát és rögzítsd a bowdent a váltón. A váltó beállításához feszítsd meg a bowdent, ha nehezen vált fel vagy lazítsd ki, ha a leváltással vannak próblémák. Ha mindennel kész vagy, vágd le a maradék váltóbowdent és egy csipesz segítségével szoríts rá egy bowdenvéget.

VÁLTÓBOWDEN CSERÉJE

Hátsó kerék berakása

HÁTSÓ KERÉK KIVÉTELE

Defekt javítása

Egy defekt javításához az alábbi dolgokra lesz szükséged: egy pumpa, egy vízzel teli vödör, egy törlőkendő és javítószett Fújj egy kevés levegőt a gumibelsőbe. A lyuk megtalálásához tedd a belsőt egy vödör vízbe. Ha megtaláltad, töröld szárazra a gumibelsőt egy törlőkendővel, majd dörzsöld át a csiszolópapírral a lyuk körüli területet. Ezzel tudod előkészíteni a gumibelsőt a ragasztásra, hiszen így tud majd a javítófolt megfelelően tapadni. Kend fel a ragasztót a lyuk köré és várj 3-5 percet. Helyzed a foltot a lyukra és tartsd rányomva pár percig. Most már visszateheted a belsőt a gumiköpenybe.

DEFEKT JAVÍTÁSA

Mechanikus fékek fékbetétjének cseréje

MECHANIKUS FÉKEK FÉKBETÉTJÉNEK CSERÉJE

Féknyereg beállítása mechanikus tárcsaféknél

FÉKNYEREG BEÁLLÍTÁSA MECHANIKUS TÁRCSAFÉKNÉL

Váltótartó fül cseréje

A váltótartó fül cseréjéhez szükséges egy új, a kerékpárodhoz megfelelő váltótartó fül (keress rá a "PÓTALKATRÉSZEK" címszó alatt) és egy 5 mm-es imbuszkulcs. Vedd le a kereket és a sérült váltótartó fület a megfelelő szerszámokkal. Helyezd az új váltótartó fület a vázhoz. Vedd le a régi váltótartó fülről a váltót és rögzítsd az újra egy 5 mm-es imbuszkulcs segítségével. Végezetül rögzítsd vissza a váltót az új váltótartó fülre és ellenőrizd a sebességfokozatokat.

VÁLTÓTARTÓ FÜL CSERÉJE

Lánc cseréje

Ehhez az alábbi eszközökre van szükség: láncbontó, új lánc és patentszem. Váltsd a láncot a legkisebb lánctányérra és a legkisebb fogaskerékre.   Először nyisd szét a patentszemet egy patentszem fogóval, majd vedd le a régi láncot. Helyezd az új láncot az utolsó fogaskerékre és a legkisebb lánctányérra, hogy könnyebben meghatározd a lánc optimális hosszát. A lánc vízszintesen kell álljon; vezesd végig a láncot a felső váltógörgő felső részén és az alsó váltógörgő alsó részén. Amint meghatároztad a lánc hosszát, vedd le a felesleges szemeket a láncbontó segítségével. Végül tedd rá a patentszemet a láncra, forgasd meg a pedált annyira, hogy a patentszem a felső részen legyen, majd fogd meg a hátsó kereket és nyomd előre a pedált, hogy a patentszem biztosan a helyére pattanjon.

LÁNC CSERÉJE

A termékhez tartozó kiegészítők

Mtb sárvédő szett

Szereld fel az MTB SÁRVÉDŐ SZETTET ROCKRIDER ST 540 kerékpárodra

MTB SÁRVÉDŐ SZETT
Kitámasztó 500-as

Szereld fel az 500-as sárvédőt ROCKRIDER ST 540 kerékpárodra

KITÁMASZTÓ 500-AS
Kulacstartó 500-as, fekete

Szereld fel az 500-AS KULACSTARTÓT ROCKRIDER ST 540 kerékpárodra

KULACSTARTÓ 500-AS, FEKETE

Alkatrészek

1 - Fékkar pár v-fékhez

Tekintsd meg a V-fékhez kompatibilis fékkar párt ROCKRIDER ST 520

FÉKKAR PÁR V-FÉKHEZ
2- Rockrider váltótartó fül

Tekintsd meg a ROCKRIDER VÁLTÓTARTÓ FÜLET ROCKRIDER ST520 kerékpárodhoz

ROCKRIDER ST 520 váltótartó fül
3 - Nyeregcső 27,2 mm 400 mm

Tekintsd meg a ROCKRIDER ST 520 kerékpárhoz megfelelő NYEREGCSÖVET (27,2 mm, 400 mm)

NYEREGCSŐ 27,2 MM 400 MM
5 - MTB gumiköpeny, All Condition, 27,5x2,2, Soft

Tekintsd meg az, All Condition, 27,5x2,2, Soft GUMIKÖPENYT ROCKRIDER ST 520 kerékpárodhoz.

DRY 5 27.5X2.2 MTB GUMIKÖPENY
4 - 5-8 Sebességes lánc kmc z8.3

Tekintsd meg az 5-8 SEBESSÉGES KMC Z8.3 LÁNCOT ROCKRIDER ST 520 kerékpárodhoz

5-8 SEBESSÉGES LÁNC KMC Z8.3
SRAM-FOGASKERÉKSOR-10-SEBESSÉG

Ha még többet szeretnél

Ki szeretnél cserélni néhány alkatrészt? Minden alkatatrészt megtalálsz itt az ST 520-as kerékpárodhoz.

Használati utasítás

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.