ROCKRIDER ST 100 MTB SÁRGA 8400336

Ref: 8400336, 8400335

MTB kerékpár ST 100, 27,5”

2019

Ideális kikapcsolódáshoz az első MTB túrákon. Küzdd le az apró akadályokat és élvezd a természetet. A kényelemérzeted a legfontosabb: CGF váz (Comfort geometry frame - kényelmes vázgeometria), amely emelt testhelyzetet biztosít, 80 mm-es rugóút, ERGOFIT nyereg FLEX nyeregcsővel, 27,5"-os kerekek (26" az XS-es méret esetén), hogy igazán jól érezd magad kerékpározás közben.

Első használat

A MTB KERÉKPÁROM ELŐKÉSZÍTÉSE

Kerekek felfújása

Az ajánlott átlagos nyomásérték 2,5 bar. Pontosabban, az ideális guminyomást a felhasználó testsúlya határozza meg. A testsúlyodnak megfelelően felfújt gumi biztosítja a tökéletes teljesítményt, miközben megakadályozza a gumi becsípődését (a gumibelső defektet kaphat). Az ideális nyomásértéket megtalálod a gumiköpeny oldalán. Ha jobb tapadást szeretnél elérni, 10%-kal csökkentheted a nyomást, - de semmiképp ne legyen kevesebb, mint 2 bar (minimum ajánlott nyomásérték), - azonban ez növeli a defekt esélyét technikás terepen. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a guminyomást!

A ROCKRIDER ST 100 MTB keréknyomása
Kormánymagasság beállítása

A kormányt gyárilag a legmagasabb pozícióba állítjuk (a hát így a legegyenesebb, tehát a legkényelmesebb a testhelyzet). Az aerodinamikusabb tartás és a hatékonyabb pedálozás érdekében alacsonyabb pozícióba állíthatod a kormányt, hogy megnyújtsd a testtartásodat (ebben a testhelyzetben hajlított a hátad, vagyis sportosabb pozíciót vehetsz fel). Ehhez egyszerűen vedd le a kormányszár alatt található távtartó gyűrűket a videóban bemutatott lépéseket követve.

Nyeregmagasság beállítása

Az ST 100 kerékpár gyorszáras nyeregcsőbilinccsel rendelkezik. Állj egyenesen a nyereg mellé. Nyisd ki a nyeregcsőbilincsen található kart. Húzd fel vagy nyomd le a nyerget, hogy a csípőd magasságában legyen. Szorítsd meg a nyeregcsőbilincset a kar visszazárásával. Ha precízebb szeretnél lenni, tekintsd meg az oktatóvideónkat.

Villa beállítása

A SUNTOUR XCT villa 2 állítógombbal rendelkezik a villa keménységének beállításához. Ez a két gomb egymástól független. Használd az elsőt a beállításhoz. Ha teljes mértékben eltekerted a gombot, de mégsem elég kemény a villa, használd a másikat is a beállításhoz. Tekerd a gombokat az óramutató járásával megegyező irányba, hogy fokozd a keménységet, és ellentétes irányba, ha csökkenteni szeretnéd.

A VILLA BEÁLLÍTÁSA A ROCKRIDER ST 100 MTB MODELLNÉL
Fékek bekoptatása

A V-fékeket nem kell bekoptatni a hatékony használathoz. Azonban fontos tudni, hogy az első néhány alkalommal a felniperem és a fékbetétek érintkezése erőteljes zajt kelthet. Nem kell aggódni, a használat során a fékbetétek egy vékony gumiréteget képeznek a felni peremén, amely megszűnteti ezt a hangot.

Fékbetét cseréje

A V-fékekhez kapható fékbetéteket alkatrészként vásárolhatod meg. A cseréhez kövesd a bemutató videóban látható lépéseket.

Van lehetőség tárcsafékek felhelyezésére?

Az ST 100 MTB kerékpárt kikapcsolódást nyújtó túrakerékpározáshoz terveztük V-fékekkel, melyek tökéletesen megfelelnek ehhez a felhasználáshoz. Sajnos ezt a modellt nem lehetséges tárcsafékes rendszerrel felszerelni a villa (az első fékhez) és a váz (a hátó fékhez) lecserélése nélkül.

Mely kiegészítők kompatibilisek ezzel a mountaine bike-kal?

Az ST 100 MTB 5 méretben kapható, XS-től XL-es méretig. A legkisebb méretű vázak esetén (XS, S) bizonyos kiegészítők (kitámasztó, sárvédő, gyerekülés) felszerelése bonyolult lehet. Ezért javasoljuk, hogy MTB kerékpárodat az alábbi kiegészítőkkel szereld fel, melyek garantáltan megfelelőek lesznek.

felszerelés-mtb-st520-rockrider

Felszerelés meghibásodásokhoz

Annak érdekében, hogy megoldj egy defektet, egy láncszakadást vagy más felmerülő problémát, szerezd be a szükséges eszközöket a kerékpáros túrád előtt. Íme egy termékválogatás, amely segíthet megoldani ezeket a technikai baleseteket.

Problémám van

Rosszul vált az első váltó

Néhány dolog, amit tehetsz, hogy megfelelően működjön az első váltó:

1/ Ellenőrizd a bowdeneket és a bowdenházakat:

1a. A rosszul felhelyezett bowdenházvég zavarhatja a váltóbowdenek feszítését, ezáltal rosszul váltják a sebességfokozatokat.

Ha egy bowdenházvég rosszul van felhelyezve, igazítsd meg.

1b. Ha a váltó a sebességfokozatok közötti váltásokat követően sem mozog, akkor valószínűleg a bowdenek és a bowdenházak összetapadtak. A bowdeneket és a bowdenházakat cserélni szükséges.

2/ Vidd el a kerékpárodat a DECATHLON műhelyek egyikébe, hogy újra beállíthassuk a váltót. EMLÉKEZTETŐ: a vásárlást követő első 6 hónapban ingyenesen kérhető a kerékpár teljes átvizsgálása.

A ROCKRIDER ST 100 első fék beállítása
Nyolcas van a kerekemben

Az új kerékpár első kerékforgásakor több elem természetesen mozog és a helyére kerül.

 A küllők kattognak, ez a kattogás az összeszerelés során fellépő elcsavarodásból fakad.

Kerékpárod (S-es mérettől) dupla falú felnivel van felszerelve, amely merevebb. A kerékben tehát nem lehet nyolcas. Ha mégis ez a helyzet, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy vidd be egy Decathlon áruház műhelyébe.

Üzenet a szülőknek:

A fiatalok körében közkedvelt ügyességi trükkök (pl: egykerekezés, skidelés (hátsó kerék kicsúsztatása), ugratás, stb.) rendszeres ismétlése miatt szintén kotyoghat a hátsó kerékagy, vagy nyolcas keletkezhet a felniben. Ha gyereked rendszeresen gyakorolja ezeket a trükköket, fontos, hogy felhívd erre a figyelmét.

Egykerekezés és nyolcas a kerekekben - ROCKRIDER ST 100 MTB
A villa beragad vagy nehezen csúszik

A teleszkópos villa optimális felhasználási hőmérséklete +5°C felett van.

Alacsonyabb hőrmérsékleten a teleszkóp megkeményedhet, amitől beragadhat, de a hideg nem tesz kárt benne.

A működése helyreáll amint a külső hőmérséklet eléri +5°C-ot.

Ha ennek ellenére hibát fedezel fel vagy kételkedsz a villa épségében, hozd be a kerékpárodat egy Decathlon áruház műhelyébe, ahol teljesen átvizsgálják.

Defektet kaptam

Sajnos bármelyikünkkel megeshet, hogy defektet kap. Nem kizárólag a gumiköpenytől és a belső gumitól függ.

A többszöri defekt azonban nem normális, az alábbi tényezők okozhatják:

- Üzemünkben a kerék nem megfelelő összeszerelése miatt az egyik küllő becsípte a belső gumit.

- Nem megfelelő gumiköpeny vagy belső gumi (lyukas).

- Egy rosszul megjavított első defekt és egy szúrós tárgy (tüske, üveg, fémdarab), ami a gumiköpenyben maradt.

Tehát fontos ellenőrizni, hogy ne maradjon idegen tárgy a gumiköpeny belsejében és a felniben.

 

Nem tudod hogyan kell levenni és felrakni egy gumiköpenyt, megjavítani vagy cserélni egy gumibelsőt?

A legegyszerűbb módszer, ha nem nyúlsz a kerékhez, hanem átmenetileg megjavítod egy defektjavító spray segítségével: csavarozd a cső végét a sérült kerék szelepére és tartsd lenyomva a palackot a hab befújásához. A gumiköpeny visszanyeri formáját és keménységét, hogy gond nélkül hazatérhess.

ROCKRIDER ST 100 MTB Defekt
A villa nagyon kemény

Többféle módon "puhíthatod" a villát:

1/ Ellenőrizd a keménységi beállításokat: Olvasd el a HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI A VILLÁT? fejezetet.

2/ Végezz el egy alapvető karbantartást: A villát rendszeresen karbantarthatod egy egyszerű olajozó segítségével. Néhány csepp olajat tegyél a becsúszószárra majd engedd befolyni az olajat .

3/ Végeztess teljes karbantartást egy műhelyben.

 

A fékek zajosak

Fontos tudni, hogy az első néhány alkalommal a felniperem fekete festése és a fékbetétek érintkezése erőteljes zajt kelthet. Nem kell aggódni, a használat során a fékbetétek egy vékony gumiréteget képeznek a felni peremén, amely megszűnteti ezt a hangot.

 

Rosszul vált a hátsó váltó

Néhány dolog, amit tehetsz, hogy megfelelően működjön a hátsó váltó:

1/ Ellenőrizd a bowdeneket és a bowdenházakat:

1a. A rosszul felhelyezett bowdenházvég zavarhatja a váltóbowdenek feszítését, ezáltal rosszul váltják a sebességfokozatokat. Ha egy bowdenházvég rosszul van felhelyezve, igazítsd meg.

1b. Ha a váltó a sebességfokozatok közötti váltásokat követően sem mozog, akkor valószínűleg a bowdenek és a bowdenházak összetapadtak. A bowdeneket és a bowdenházakat cserélni szükséges.

 

2/ Ellenőrizd, hogy a váltótartó fül ne legyen ferde: az elhajlott váltótartó fül a váltó eltolódását okozza, így az már nem fog megfelelően működni. Állj a kerékpárod mögé és ellenőrizd a váltó pozícióját, ahogyan az alábbi képen látható.

Ha a váltótartó fül ferde, látogass el az egyik DECATHLON áruház műhelyébe, hogy munkatársaink kicseréljék.3/ Vidd el a kerékpárodat a DECATHLON műhelyek egyikébe, hogy újra beállíthassuk a váltót. EMLÉKEZTETŐ: a vásárlást követő első 6 hónapban ingyenesen kérhető a kerékpár teljes átvizsgálása.

A ROCKRIDER ST 100 hátsó fék beállítása

Bemutatóvideók

Ezekből a videókból megismerheted a javításokhoz és az alkatrészek cseréjéhez szükséges lépéseket.

- Hátsó kerék kivétele/berakása                                            - Defekt javítása

- Gumibelső cseréje                                                    - Kormánymagasság beállítása

- Lánc javítása                                                                   - Váltótartó fül cseréje

Keresd fel Youtube csatornánkat, ahol számos hasznos videót találsz.

HÁTSÓ KERÉK KIVÉTELE/BERAKÁSA

DEFEKT JAVÍTÁSA

GUMIBELSŐ CSERÉJE

KORMÁNYMAGASSÁG BEÁLLÍTÁSA

LÁNC JAVÍTÁSA

VÁLTÓTARTÓ FÜL CSERÉJE

A termékhez tartozó kiegészítők

Szereld fel ST 100 MTB kerékpárodat az alábbi kiegészítőkkel, amelyek garantáltan kompatibilisek lesznek.

1. Kitámasztó

Javasoljuk az 500-as kitámasztót felnőtt kerékpárokhoz.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis kitámasztó
2. Első sárvédő

Javasoljuk az MTB 700-as első sárvédőt.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis első sárvédő
3. Hátsó sárvédő

Javasoljuk az MTB 700-as hátsó sárvédőt.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis hátsó sárvédő
4. Flash első sárvédő (összehajtható)

Hogy egyszerűbben és gyorsabban felszereld a sárvédődet, válaszd az MTB Flash hátsó sárvédőt.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis Flash első sárvédő (összehajtható)
5. Flash hátsó sárvédő (összehajtható)

Hogy egyszerűbben és gyorsabban felszereld a sárvédődet, válaszd az MTB Flash hátsó sárvédőt.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis Flash hátsó sárvédő (összehajtható)
6. Női nyereg

Nők számára javasoljuk, hogy cseréljék le a nyerget a Sport Comfort 500 női modellre, amely jobban megfelel a női testformának.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis női nyereg
7. Kulacs

Gondolj a folyadékpótlásra: ehhez ajánljuk az 550 ml-es kulacsot. Egy kulacstartó is nagyon hasznos, hogy mindig kéznél legyen egy kis folyadék.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis kulacs
7. Kulacstartó

Hogy mindig legyen kéznél folyadék, ajánljuk az 500-as kulacstartót.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis kulacstartó
8. Gyerekülés

A családi kirándulásokhoz válaszd a vázra rögzíthető BTWIN 100 gyerekülést.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis gyerekülés
9. Lábpumpa

Az 500-as lábpumpát ajánljuk.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis pumpa
10. Defektjavító spray

Sosem lehet tudni, mikor kapunk defektet egy kirándulás során, ezért javasoljuk, hogy vigyél magaddal egy defektjavító sprayt. A gél a belső gumiban lehetővé teszi, hogy befejezd a túrát és hazatérhess a kerékpároddal.

A TERMÉKHEZ TARTOZÓ KIEGÉSZÍTŐK
11. Nyeregvédő

A még nagyobb kényelemérzet érdekében, használd az 500-as nyeregvédőt.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis nyeregvédő
12. Nyeregtáska

A kis méretű szerszámok (multi szerszám, defekjavító spray, stb) szállításához javasoljuk a könnyen felrögzíthető 0,5 literes nyeregtáskát.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis nyeregtáska
13. Okostelefontartó

Ha szeretnél mindig elérhető lenni, rögzítsd az okostelefonodat a kormányra az 500-as okostelefontartó segítségével.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis okostelefontartó
14. Kerékpárszállító

Hogy a nyaralásra is magaddal vihesd ST 100 MTB kerékpárodat, ajánljuk neked a 300-as kerékpárszállítót.

ROCKRIDER ST 100 MTB kompatibilis kerékpárszállító

Alkatrészek

Ki szeretnél cserélni néhány alkatrészt? Minden alkatatrészt megtalálsz itt az ST 100-as kerékpárodhoz.

Használati utasítás

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Használati utasítás

TELESZKÓP

Felhasználói kézikönyv és garancialevél

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.