MTB_24_pouces_decathlon_rouge_rockrider

Ref: 8405170

MTB KERÉKPÁR ROCKRIDER 900 24", PIROS

2020

Tervezőcsapatunk 9-12 éves (135-150 cm magas), kezdő gyerekeknek készítette ezt a MTB-ot.

Hogy gond nélkül vegye az akadályokat, a kerékpárt alumínium vázzal készítettük a kis súly miatt. A rugós villával és tárcsafékekkel bármilyen tereppel megküzd.

Hogyan szereld össze a gyerek mtb-ot?

Online vásároltál egy gyerek MTB-ot?

Munkatársaink mindent megtesznek, hogy rendelésed a körülményekhez képest a lehető leghamarabb megérkezzen. A kerékpár a kiszállításkor nincs teljesen összeszerelve. Ebben a videóban minden szükséges tudnivalót megtalálsz a gyerek MTB otthoni összeszereléséhez. Kövesd az útmutatót!

ROCKRIDER 900 24" : HOGYAN SZERELD ÖSSZE

Magyarázat

Fékfeszítő csavar

A két fékhez két fékfeszítő csavar tartozik, melyek a fékkarokon találhatók. A fékbowden feszességét lehet velük állítani. A csavar forgatásával találd meg a neked legmegfelelőbb beállítást! (Minél jobban meghúzod a csavart, a bowden annál feszesebb lesz).

Váltófeszítő csavar

A szabályzócsavar a váltó hátsó részén található. Segítségével szabályozhatod a váltóbowden feszességét. Ha a magasabb sebességre váltás okoz problémát, a bowden nem elég feszes. A csavart kicsavarva feszítsd meg a bowdent! Ha a lánc nehezen ugrik alacsonyabb sebességre, a bowden túl feszes. Csavard befelé a csavart! A megfelelő beállításhoz gyakran elég csak egy negyed fordulatot állítani a csavaron.

Tárcsafék

Ezt az MTB kerékpárt elöl és hátul is mechanikus tárcsafékekkel szereltük, hogy biztosítsa a hatékony fékezést minden körülmények között.

freins-a-disque
Kormányszárrögzítő csavar

A két csavar a kormányszárat rögzíti a villa kormánycsövéhez.

kormányszárrögzítő-csavar

Első használat

Hogyan kell jól beállítani a nyereg magasságát az első használat előtt?

Fontos, hogy beállítsd a nyeregszár magasságát a gyerek testfelépítésének megfelelően. Biztonsági okokból nem húzható ki annyira a nyeregszár, hogy látható legyen a maximum jelölés. (Ne húzd ki jobban, mint ahol a jelölés van).

A megfelelő nyeregmagasság meghatározásához ültesd rá a gyermeket a nyeregre, a hajtókart állítsd függőleges, lenti pozícióba, majd tedd a gyerek lábát a pedálra: a nyereg magassága megfelelő, ha a gyerek lába nyújtva van. Győződj meg róla, hogy a nyeregben ülő gyermek lábujjheggyel eléri-e a talajt!

Mekkora nyomásra kell fújni a 24”-es mtb kerekeit? 

Az ajánlott nyomásértéket mindegyik gumiköpeny oldalán feltüntetik.  Javasoljuk, hogy a gumiköpeny oldalán látható nyomásértékig fújd a kerekeket. Ez változó lehet a gumiköpenytől függően.

Ahhoz, hogy ellenőrizd a megfelelő nyomást, csak ültesd rá a gyermeket az álló helyzetben lévő kerékpárra! A nyomás megfelelő, ha a gumiköpeny a gyermek súlyától kissé benyomódik.

A termékhez tartozó kiegészítők

1. Első és hátsó sárvédő
Hogyan szereld fel az mtb sárvédőket?
hogyan-szereld-fel-az-MTB-sárvédőket
2. Kitámasztó
Hogyan szereld fel a kitámasztót?
kitámasztó-felszerelése
3. Kulacstartó

A 24”-os mtb karbantartása

Hogyan olajozd meg a láncot?

Használhatsz egy úgynevezett "All in One" terméket az alkatrészek kilazításához, tisztításhoz, kenéshez és az MTB megóvásához. Ez egy nagyon praktikus, minden egyben termék.

Az MTB lánc olajozásához tekerd folyamatosan a pedálokat és pár szemenként "fújj rá egyet "a lánc teljes hosszán.

Pár percig hagyd száradni. Ha nagyon sok a szennyeződés a láncon, töröld át egy kefével vagy törlőronggyal a teljes hosszán, majd fújd be ismét az "All In One" termékkel

A tanácsunk: ne érintkezzen a fékpofákkal, fékbetétekkel és a felni fékfelületével.


A kerékpár tartós védelme:A rendszeres olajozás meggátolja a korróziót.

Hogyan mosd a gyerek mtb-ot?

Ha a kerékpár használat után piszkos (sár, eső, por), ne habozz megtisztítani!

Ha por rakódott rá, egyszerűen töröld át egy száraz törlőronggyal! Sár vagy más szennyeződés esetén megtisztíthatod egy vödör meleg vízzel és egy szivaccsal (vagy egy nedves törlőronggyal), valamint szappannal vagy kerékpársamponnal. Tisztítsd meg a kerékpár szennyezett részeit: váz, villa, kormány és kerék.

TUDTAD? Magasnyomású tisztító használata nem ajánlott!  az egyes alkatrészek (kormánycsapágy, hajtómű, stb.) működésében kárt tesz és balesetveszélyessé válik a kerékpár!
A mosást követően töröld át egy száraz törlőkendővel, hogy elkerüld a rozsdásodást.

Kend meg ismét a mozgó alkatrészeket a kerékpáron: lánc, kormánycsapágy, hajtómű.

Hogyan ellenőrizd a gumi állapotát?

Minden használat előtt fontos ellenőrizni a gumiköpenyek állapotát.

Ha lapos, ellenőrizd, hogy ne legyen defektes. Ehhez fújd fel a max. nyomásértékig.

Ha gyorsan leereszt, vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd meg a gumibelsőt.

Ha lassan enged le, ellenőrizni kell a gumiköpeny felületét, van-e benne tüske vagy üvegszilánk. Ezt követően vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd ki a gumibelsőt. A gumiköpenyből távolítsd el a szúrós tárgyat (tüske, drót, üvegszilánk, stb.)Ha nem teljesen lapos, javasoljuk, hogy ellenőrizd a guminyomást (lásd fentebbi fejezetet).TUDTAD? A gumi élettartama függ a használat körülményeitől és a tárolástól. Ha a gumiköpeny vizsgálatakor repedések láthatók rajta, javasoljuk, hogy cseréld le egy újra. 

Hogyan tárold a kerékpárt?

Javasoljuk, hogy a kerékpárt száraz helyen tárold. Fontos biztosítani, hogy ne érje nedvesség.

A kerékpár élettartama függ a használattól, a karbantartástól és a tárolástól.

Ha magas a páratartalom vagy, ha sós a levegő (tengeri levegő), a kerékpár ki van téve a korróziónak és csökken az élettartama.

Ezért fontos, hogy tiszta és száraz állapotban tárold száraz helyen.

TUDTAD? A teleszkópos villával rendelkező kerékpárokat nem ajánlott az első kereküknél felfüggeszteni. A villa élettartamának meghosszabbítása érdekében a hátsó keréknél akaszd fel őket!

Hogyan ellenőrizd a fékbetétek kopottságát? 

Ha azt tapasztalod, hogy a fékek már nem olyan reaktívak, mint régebben, lehet, hogy cserélni kell a fékbetéteket. 

Ahogy az autók esetében is, a fékbetétek elhasználódnak és cserélni kell őket. Az ellenőrzésükhöz győződj meg arról, hogy a fékbetéteknek maradt 1 mm vastagságuk.

Van egy kis problémám

Mit tegyek defekt esetén? Hogyan kell gumibelsőt cserélni?

Defekt esetén azonnal állj meg egy biztonságos helyen, hogy ne tegyél kárt a felniben.

Fordítsd meg a kerékpárt és állítsd a nyeregre és a kormányra.

Az első kereket elég kivenni a villából és kicserélni a gumibelsőt (lásd oktatóvideó). 

A hátsó kerék esetében válts a legkisebb fogaskerékre. Most már kicserélheted a gumibelsőt (bemutatóvideó megtekintése)

 

Végső megoldásként lehetőséged van a defektjavító spray használatára, amely segít megjavítani a lyukas gumibelsőt szerszámok nélkül (szakadt gumibelsőkhöz nem megfelelő). 

Rosszul vált a hátsó váltó mit tehetek? 

Ha a kerékpár rosszul vált, az amiatt van, hogy a hátsó váltó rosszul vezeti a láncot a lánckerekeken.

Ellenőrizd a bowdeneket és bowdenházakat:

A bowdenházak rossz helyen lévő végei húzhatják a váltóbowdent, ami hibás váltást eredményezhet. A bowdenház rossz helyen lévő végét tedd vissza a helyére, a foglalatába!

Ha a váltó a sebességfokozatok közötti váltásokat követően sem mozog, akkor valószínűleg a bowdenek és a bowdenházak összetapadtak. A bowdent és a bowdenházat ki kell cserélni.

Főleg ütés hatására fordulhat elő, hogy  a váltótartó fül megtekeredett. Ilyenkor nem lehet váltani. Azt javasoljuk, látogass el a legközelebbi Decathlon áruház műhelyébe, hogy beállítsuk a váltótartó fület.

Lehet, hogy a váltó elállítódott. Ilyenkor állítsd a nyeregre és a kormányra a kerékpárt, hogy a pedálok szabadon mozoghassanak (még jobb, ha szerelőállványra teszed)! A váltókar segítségével állítsd a láncot a legkisebb lánckerékre! A fékfeszítő csavar a váltó hátulján található. Segítségével feszíthető (megemeli a váltót) és lazítható a váltóbowden (leengedi a váltót). A fékfeszítő csavar segítségével állítsd addig a váltót, míg megfelelően nem vált!

A fékkar hozzáér a kormányhoz. mit tehetek?

Ha a fékkar túl laza, könnyen hozzáér a kormányhoz (nyúlik), állítsd be a feszességét a fékkaron található csavar segítségével, mint ahogy az alábbi videó is mutatja.

Csavard ki az állítócsavart és a kontraanyát addig, amíg megfelelő lesz a fékkar feszessége, de ne legyen túl feszes!

A megfelelő feszesség elérése után tekerd vissza teljesen a kontraanyát.

Használati utasítás

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.