hogyan- entretenir_votre_tapis_de_yoga

Jógamatracod állapotmegőrzése és tisztítása

A jógázáshoz szükséges legfontosabb kiegészítő a jógamatrac. Ahhoz, hogy matracod hosszú ideig hű társad legyen a jóga foglalkozások alkalmával, állapotmegőrzés céljából gyakran kell tisztítanod.

Jógamatrac, mint a legfontosabb kiegészítő. Matracod élettartamának növelése érdekében, fontos, hogy vigyázz rá (ez egyébként a pénztárcád és a bolygó érdeke is). A rendszeres karbantartás tehát elkerülhetetlen, ráadásul adaptálni kell a matracod típusához.

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Hogyan tisztítsam decathlon-os szőnyegemet?

A különböző jógairányzatok eltérő típusú jógamatracok alkalmazását "követelik meg". Nincs ez másképp a tisztítással sem: tisztán tartásuk alkalmával a matrac típusát is figyelembe kell venni.

Miért szükséges egy matrac rendszeres tisztítása?

A legfontosabb üzenet, hogy típustól, összetételtől függetlenül minden matrac igényli a rendszeres tisztítást, és erre már csak higiéniai okokból is szükség van.
A megfelelő tisztítással eltávolítjuk az edzés során keletkezett izzadságot, valamint az elhalt bőrfelületet is. A szabadtéri jóga edzések után különösen fontos e művelet.

Hosszú távon, tisztítás hiányában a fent említett tényezők csúszóssá és ezáltal használhatatlanná teszik a matracot.

Most kezdem a jógát

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Megtisztítom a polietilén összetételű matracomat.

Kezdő jógásként nagy eséllyel polietilén alapanyagú matracod van. De vannak haladó matracok is polietilénből, legyen szó kímélő vagy akár dinamikus jógaórákról.

Polietilén alapanyagú szőnyeggel könnyű dolgunk van: egy nedves szivaccsal, és ha szükséges, hagyományos tisztítószerrel egyszerűen és gyorsan tisztává varázsolható. Bármilyen háztartási tisztítószer alkalmazható, ez a nagy előnye ennek az összetételnek.

Kímélő jógairányzatok egyikét gyakorolom

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Megtisztítom a TPE (más néven: termoplasztikus elasztomer) szivacs összetételű matracomat.

A TPE szivacs szőnyegek könnyűek és kellemes tapintásúak. Ezen tulajdonságok megőrzése érdekében javasolt az edzések utáni, szappanos vízzel és egy puha, sima kefével történő alapos, de kímélő átdörzsölés. 

A szivacs használata nem tanácsos, a TPE összetételű matracok kopásállósága ugyanis csekély. A szivacsok zöld színű, durvább felülete pedig egyenesen kerülendő!
A gyerek jógamatracaink esetében ugyanezen tanácsok követendőek.

Megtisztítom a PVC szivacs összetételű matracomat.

A PVC matrac meleg szappanos vízzel és mikroszálas kendővel tisztítandó.

A PVC matracok jellegzetessége, hogy enyhén zsírosnak érezzük a felületet. Ezen érzet a használattal és a rendszeres tisztítással csökken. Amennyiben tehát zavar a kezdeti, tapadós érzet, tisztítsd gyakrabban. Sokan vannak azonban, akik a tapadósabb felületet preferálják.

Megtisztítom pamut alapú jógamatracomat.

Vitathatatlan előnye, hogy gépben mosható.

Nem tanácsos azonban 30°-nál magasabb hőfokot választan! Továbbá természetes mosópor használata javasolt. Az öblítőt azonban el kell felejteni, mivel rontja a matrac tapadását.

Fontos továbbá, hogy a szárítógép használata szintén erősen roncsolja az anyag összetételét, tehát az is kerülendő! Részesítsd előnyben a szabadban, friss levegőn történő szárítást, az erős és közvetlen napsugárzást azonban próbáld elkerülni.

Dinamikus jógairányzatok egyikét gyakorolom

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Megtisztítom a poliuretán összetételű matracomat

Ahhoz, hogy a poliuretán alapú matracod tapadását megőrizd, langyos, enyhén szappanos vízzel és mikroszálas kendővel érdemes rendszeresen megtisztítani. Ha a szennyeződés már beágyazódott, áztasd be az érintett felületet néhány percig.

A por, a krémek, vagy akár az izzadság és egyéb maradványok rontják a poliuretán szőnyegek tapadását.

A szőnyeg színes oldalát úgy alakítottuk ki, hogy felszívja az izzadságot, ezért ne aggódj, ha kéz- vagy lábnyomok jelennek meg az edzés során.A szőnyeg felső rétege folyadékkal érintkezve nyomot hagyhat.

Megtisztítom a juta matracomat

A juta és természetes gumi alapú jógaszőnyegek langyos szappanos vízzel, puha kefével, szivaccsal vagy ruhával moshatók. 

A mosógép és szárítógép használata nem javasolt.

Hot jógázom

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Ha Hot vagy dinamikus jógát gyakorolsz, ahol az izzadás fokozottabban jelentkezik, javasolt egy mikroszálas törülközővel védeni a matracot az izzadságcseppektől.

Fontos, hogy tudd, hogy ez utóbbi mosógépben mosható. A szárítógép használata azonban nem javasolt.

Amennyiben természetes gumi alapanyagú fedőszőnyeget használsz, szintén moshatod mosógépben. Ezt azonban csak időnként szabad megtenni, mert a szőnyeg kiszáradhat, ha túl gyakran mosod.

Hogyan szárítsam meg a matracot?

A tisztítás után minden esetben szárítsd meg matracod. Vagy törölközővel törlöd át, vagy száraz helyen hagyod megszáradni. Akár fel is lógathatod, hogy gyorsabban száradjon.

Napra kitéve azonban ne szárítsd, mert károsíthatja a színét.
És ha a vasaló használatának kósza ötlete megfordult a fejedben, azonnal vesd el!:)

Milyen tisztítószert alkalmazhatok?

A jógaszőnyeg mosásához használhatsz szappant vagy a felületek tisztítására szolgáló tisztítószereket. A fertőtlenítő törlőkendő is alkalmazható.
Általánosságban elmondható, hogy semleges szappanos, langyos vizes, jól kicsavart szivaccsal/ronggyal óvatosan át lehet dörgölni bármelyik jógamatracot, ezzel a módszerrel nem tudunk hibázni. Érdemes a vizes rongy után rögtön egy szárazzal is áttörölni.

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Jógamatrac tisztítása természetesen?

Valóban, ez is egy lehetséges módszer. A természetes tisztítószerek bevetése. Ezáltal egy zöldebb alternatívát alkalmazunk. Ebben az esetben használhatsz fehér ecetet, mosószappant, szódabikarbónát vagy akár néhány csepp illóolajat is.  

Ez utóbbi rendszeres használata egyébként is javasolt. Továbbá illóolajos spray-vel is felfrissítheted a szőnyeget.

Milyen gyakran kell tisztítani a szőnyegemet?

Ez nagy mértékben a jóga típusától és annak gyakoriságától függ. Minden 5. használat után azonban mindenképp érdemes egy alapos tisztításnak alávetni a matracot.
Szabadban végzett jóga esetében még gyakrabban. Sőt, ilyenkor minden alkalom után ajánlott.

A jógaszőnyeg túlzott beszennyeződésének elkerülése érdekében minden esetben mezítláb végzett jógázást tanácsolunk. Ezáltal az ászanák kitartása is egyszerűbb lesz.
A foglalkozás előtt a kézmosásról se feledkezz meg. Nemcsak higiéniai szempontból, de a matracok tapadásának megőrzése végett is.

Használaton kívül hogyan tároljam a matracot?

Még ha a szőnyeg összehajtható is, mindig a "hengerelt" tárolási módszert részesítsd előnyben. Ezzel a módszerrel elkerülhetők az olyan deformációk, amelyek bizonyos testhelyzetekben kényelmetlenek vagy akár kellemetlenek is lehetnek. Továbbá száraz és a közvetlen naptól védett hely preferálandó.

Végezetül nagyon fontos, hogy csak teljesen száraz matracot szabad feltekerni és elpakolni.

Hogyan tisztítsam a jógamatracomat?

Mikor kell a matracot lecserélni?

A Decathlon matracok minimum 3-5 évig kiválóan használhatók. Nagy mértékben a használattól és annak gyakoriságától függ. Idővel a tapadás mértéke csökkenő tendenciát fog mutatni.

A szín is kifakulhat és kopásnyomok jelenhetnek meg, melyek azonban nem zavarják a gyakorlást. Egy matrac, még ha egy kicsit sérült is, mindig emlékeztetni fog a jóga világában bejárt utadra.

Ezért a cserét csak abban az esetben javasoljuk, amikor már a gyakorlás rovására megy a tapadás hiánya.

Egy jógi tanácsai

Soha ne hagyd a matracodat közvetlen napfénynek, hőnek vagy UV-sugárzásnak kitéve! Akár az autó csomagtartójában is sérülhet. Valószínűleg gyorsabban veszít a matrac a színéből.

Vigyázz a házi kedvencek hosszú körmei vagy az ékszerek okozta karcolásokkal is.

Ne összehajtott, hanem feltekert állapotban tárold a matracod.

Ha követed a fenti tanácsokat, matracod hosszabb ideig lesz hű társad. Ezzel csökkentheted a környezetre gyakorolt ​​káros hatást és a kiadásaidat is. Ha mégis úgy döntesz, hogy lecseréled jó állapotú jógamatracodat, ajánld fel inkább egy egyesületnek.

Namaste !